VREMENSKA MAŠINA<>
032016<><>

Namibija, Lira i istraživanje Marsa

Broj 66, mart 1990.

Prvog marta biva uspostavljena prva trans-atlantska T1 optička veza velike brzine između CERN-a i univerziteta Cornell, koja će omogućiti bržu internet komunikaciju i efikasniju invaziju privatnosti između Amerike i Evrope. Pet dana kasnije, američki izviđački avion SR-71 postavlja transkontinentalni brzinski rekord prelećući Atlanski okean za jedan sat i osam minuta, nakon čega odlazi u zasluženu penziju, zauvek zamenjen satelitskom i špijunažom putem interneta. Dvadeset prvog marta, nakon 75 godina južnoafričke vladavine, Namibija (neki bi rekli – Nambija) postaje nezavisna država.

 
„Intel tvrdi da je 286 odslužio svoje: budućnost pripada generaciji 386!” – na vrhovima svojih virtuelnih prstiju, „Svet kompjutera” jezdi na talasima tehnologije, pišući o najezdi novih, moćnih PC konfiguracija baziranih na 386SX procesorima. U ovom broju objavljujemo i rezultate nagradne ankete „Kompjuterski Grand Prix ’89”: titulu najboljeg domaćeg kompjutera osvaja Lira PC-AT iz EI Niš, dok mu za petama kaska Bimar 400 iz Mariborskog Birostroja. Nikada neće prestati da nas fascinira činjenica da su se u našoj zemlji nekada proizvodili kompjuteri i komponente...

„Svet igara” se baš i ne raspada od atraktivnih naslova, jer se najmasniji tekstovi čuvaju za njegovo specijalno izdanje koje se prodaje posebno. Od iole interesantnijih stvari izdvajamo opise Space Ace i After the War.

Broj 137, mart 1996.

 
Sedmog marta orbitalni teleskop Habl snima prve, low-res fotografije površine Plutona; Dvadesetog marta lekari u Velikoj Britaniji obznanjuju prve slučajeve Krojcfeld-Jakobsove bolesti, poznatije kao „bolest ludih krava” kod ljudi. Pet dana kasnije počinje osamdesetodnevni „standoff” između naoružanih predstavnika anti-federalne narodne milicije i FBI-a u gradu Džordanu u Montani (Oregon je blizu); istog dana, na 68. dodeli Oskara, fantastični „Braveheart” sa Melom Gibsonom dobija Oskara za najbolji film.

Tema tadašnjeg broja, koji košta deset novih dinara, bavi se tekst procesorima. Kroz seriju ekstremno detaljnih tekstova pišemo o veličinama kao što su MS Word for Windows, WordStar, Word Perfect, ali zaključujemo kako je Word 5.0 za DOS i dalje najbolji za naše redakcijske potrebe. U tekstu „Digitalna telefonija” divimo se ISDN-u, tehnološkom broadband čudu koje treba da dođe i u naše krajeve, navodeći svetlosne brzine od 128 Kb/s za koje „će se već naći neka potreba.”

 
Tog meseca, „Svet igara” je u svakom pogledu odličan. Premijerno pišemo o konzoli Sony PlayStation, impresionirani njenim sposobnostima, ali nezadovoljni zbog cene koju ima na našim prostorima. Oduševljavamo se Wipeoutom, a od opisa igara za PC imamo majstorska seciranja Terminator: Future Shock, Rayman, Gabriel Knight 2: The Beast Within...

Broj 234, mart 2004.

Drugog marta Evropska svemirska agencija lansira sondu „Rozeta” u misiju ka kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko sa File sletnim modulom, koji će deset godina kasnije ući u istoriju kao prvi objekat koji je uspešno sleteo na površinu komete; sedamnaestog marta šiptarski divljaci organizuju dvodnevni pogrom srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, tokom kojeg je ubijeno dvadeset i dvoje ljudi, zapaljeno 8000 kuća i uništene brojne crkve i manastiri. Dvadeset devetog marta Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija postaju deo NATO-a.

 
U „Svetu kompjutera” pravi kompendijum zanimljivosti. U tekstu „Gužva na Crvenoj planeti” kolega Kosovac piše o istraživanju Marsa uz pomoć robotskih sondi, novopečeni doktor medicine Dr. Gradimir Joksimović bavi se ergonomskim proizvodima u IT industriji (harmonija čoveka i sprave)... U broju imamo i mega test hard-diskova od 80 gigabajta, koji su pre dvanaest godina bili definitivni best buy.

„Svet igara”, onako... Za igru meseca proglašavamo danas potpuno zaboravljenog Conana, a donosimo opise Delta Force: Black Hawk Down, Vietcong: Fist Alpha, Fair Strike, Jack the Ripper, Starsky & Hutch, a imamo i intervju sa Nikolom Đuričkom, antipatičnim mladim glumcem i Counter-Strike entuzijastom.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Gravitacioni talasi

 TRŽIŠTE
Poslovanje kompanije Qualcomm

 NA LICU MESTA
Mobile World Congress 2016, Barselona
Samsung Unpacked 2016, Barselona

 KOMPJUTERI I FILM
Zootropolis
London Has Fallen
Batman v Superman: Dawn Of Justice
Kung Fu Panda 3
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Linux server za početnike (4)

 VREMENSKA MAŠINA
Namibija, Lira i istraživanje Marsa
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Upalite svetlo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera