TRŽIŠTE<>
032016<><>

Poslovanje kompanije Qualcomm

Budi se Zmaj sa Zapada

Došla su teška vremena za vodećeg američkog proizvođača mobilnih čipova. Samo vrhunski rezultat novih proizvoda može ih vrati na put dominacije. Koliko su daleko od cilja?

Inicijalni podaci o potrošnji energije kod procesora Snapdragon 820 pokazuju da se dosta radilo na smanjenju potrošnje. Kako je pregrevanje prethodnika napravilo ozbiljan problem kompaniji, prelazak na savremeniji proizvodni proces bio je neminovan. Da li će ovako obećavajući rezultat biti ostvaren i u realnoj upotrebi, ostaje da vidimo. No, ako se po jutru dan poznaje...
Otkako je Stiv Džobs pre gotovo decenije predstavio iPhone, modem koji se nalazi u ovim uređajima dolazi iz radionice kompanije Qualcomm, američkog broja jedan u oblasti SoC (System-on-Chip) rešenja na ARM tehnologiji, ali i u elektronskim telekomunikacijama. Dobra prodaja najpopularnijeg proizvoda kompanije Apple nije ostavila i druge kompanije koje proizvode modeme ravnodušnim i među Qualcommovom konkurencijom su se vode uskomešale. Prvi je izronio Intel, koji poslednjih godina značajan novac ulaže u razvoj 4G tehnologija. Trenutni uređaji koje Intel potpisuje proizvode se u procesu od 28 nanometara kompanije TSMC, dok se već neko vreme spekuliše da bi Intel rado oprobao sopstveni proces od 14 nanometara, ukoliko bi dobio zeleno svetlo od Applea. Ovakav potez svakako ne može da raduje Qualcomm i njegove direktore. Javnost čeka da proizvođač Snapdragona na mnogim poljima pokaže zube, jer bitka se vodi u svim segmentima prenosnika. Pred Qualcommom je nekoliko zadataka, od kojih su primarni oni koji se tiču dominacije u svetu vrhunskih prenosnika najnovije generacije i kontrole štete poslednje generacije ne tako uspešnog Snapdragon procesora. Ključnu ulogu će, dakle, odigrati novo SoC rešenje, ali uz njega Qualcomm najavljuje još po koji uređaj koji bi mogao da popravi šanse da američka kompanija dočeka kraj godine na ubedljivom prvom mestu.

Nova nada

Krajem prošle jeseni, Qualcomm je predstavio svoj novi proizvod za najviši segment, Snapdragon 820, i to u trenutku koji je za ovu kompaniju bio od izuzetne važnosti. Naime, početak prošle godine nije bio sjajan za ovu američku kompaniju. Uprkos činjenici da je do kraja 2014. godine u gotovo polovini isporučenih prenosnih uređaja bio procesorski čip ove kompanije (oko 42 odsto udela na tržištu), problemi sa pregrevanjem Snapdragon 810 procesora usporili su rast i zaustavili trend kojim se Qualcomm dičio. Ne treba zaboraviti da je Samsung odlučio da, upravo zbog pomenutih problema, ne koristi Qualcomm čipove u svojim Galaxy S uređajima – već sopstvene. Sve u svemu, Snapdragon 810 ostaje mrlja u istoriji američke kompanije.

Prvi marketinški slajdovi koje je Qualcomm predstavio na temu Snapdragon 820 govore o procesoru koji nudi dvostruko bolje performanse i efikasnost (po jedinici utrošene energije), u odnosu na procesore prethodne generacije. Ovo, svakako, ne mogu biti realni rezultati. Verujemo da će prvi testovi pokazati značajna unapređenja u oba segmenta, ali se ovo duplo povećanje možda može očekivati u pojedinačnim testovima, kada su jezgra 820-ice „nasvirana” na maksimum, a procesor starije generacije u nekakvom neopterećenom režimu. Veći deo unapređenja 820 zapravo duguje proizvodnom procesu.

Treba istaći da Qualcomm ne prepušta ništa slučaju. Teško stečenu poziciju u svetu informacionih tehnologija je najteže sačuvati. Kako bi njihovi proizvodi, koji pokreću veliki broj vrhunskih prenosnih uređaja, uvek predstavljali vrh ponude, proces proizvodnje je uvek bio jedna od najbitnijih tema na sastancima menadžmenta. Početkom godine smo saznali da će Snapdragon 820 proizvoditi u pogodnima korejske kompanije Samsung. Verovatno je presudnu ulogu u odabiru imao Samsungov proizvodni proces kojim se stvaraju niskonaponski 14-nm čipovi za koje korejski proizvođač tvrdi da postižu skok performansi od 15 odsto, a da se istom tom brojkom može pohvaliti i pogledu smanjene potrošnje električne energije.

Upravo ovi procenti najavljuju osnovni razlog unapređenih osobina novog procesora. Ipak, čini se da je davno prošlo vreme velikih unapređenja u rezultatima rada procesora. Ako pogledamo, ni Intel ni AMD danas ne mogu da se pohvale velikim pomacima u performansama. Između generacija, razlike su inkrementalne. U svetu prenosnih uređaja, ipak, osnovnu ulogu u razlici generacija igraju multimedijalni dodaci i platforme kod kojih su primenjeni (automobil, dron, kućni uređaj). Prirodno, puno se priča i o poboljšanju performansi grafičkog podsistema, gde se očekuju performanse za oko 40 odsto bolje u odnosu na prethodnu generaciju, a sve na sreću strastvenih proveravača broja u Antutu testovima.

Inovacije i nove situacije

Pre nešto manje od dve godine, Qualcomm je prvi put izbacio na tržište čip koji je namenjen auto-moto industriji. U opštoj pomami za novim, pametnim automobilima, ni američki lider u oblasti SoC rešenja nije časio časa. Pre manje od mesec dana, na CES-u je predstavljen čip sa oznakom 820A. Sama oznaka nas navodi da pomislimo kako je u pitanju brat dobro poznatog Snapdragon 820 procesora. Ta inicijalna pretpostavka je u potpunosti tačna. Interesantnom setu čipova, koji uključuju Kryo procesor (64-bitno jezgro koje je inicijalno predstavljeno u Snapdragon 820 SoC-u) i Adreno 530 grafički podsistem, dodate su i opcije Zeroth platforme.

Zeroth je računarska tehnologija zasnovana na inspiraciji inženjera ljudskim mozgom. Qualcomm ovu tehnologiju naziva prvom kognitivnom računarskom platformom i ona predstavlja tehnološku osnovu (sa moćnim API-jem) na koji se nadograđuju složene funkcije percepcije, razmišljanja i akcije. Posebno se u Qualcommu ponose mogućnostima platforme u domenu vizuelne percepcije, govora i prepoznavanja zvuka koja omogućava uređajima koji koriste ovu platformu da pruže intuitivnije korisničko iskustvo i prirodniji način interakcije sa korisnicima.

Ideja kojom su se inženjeri vodili jeste da se omogući ne samo mimika percepcije koju poseduju ljudska bića, već da se ostvare sposobnosti poput učenja biološkog načina na koji funkcionišu određeni procesi. Na taj način, u samom hardveru i softveru se ne bi nalazile unapred (statički) programirane funkcionalnosti (koje podrazumevaju ogromnu količinu programskog kôda, zasnovanog na milionima i milijardama dolara istraživanja), već bi se omogućile alatke pomoću kojih bi uređaji (sa sve senzorima koje imaju) bili u stanju da uče dok ih koristimo i da na taj način upoznaju sredinu u kojoj se nalaze.

U prvoj fazi rada sa Zeroth platformom, zaposleni u Qualcommu pokazali su upotrebu u eksperimentalnim uslovima gde su robotu, opremljenom ovom tehnologijom, kroz učenje dostavili informaciju da treba da staje samo na bele kvadrate u mreži na podu nakon davanja pozitivnog signala prilikom posete takvog jednog kvadrata. Posle toga robot je posećivao samo bele kvadrate, dok je izbegavao pozicije sa drugačijom bojom. Više detalja možete pogledati na youtu.be/8c1Noq2K96c.

Uz pomoć neurologije, inženjeri i naučnici su izradili matematičke modele kojima se sa značajnom preciznošću mogu detektovati ponašanje neurona u slučajevima kada primaju, šalju ili obrađuju informacije. Kroz dobro poznatu teoriju o električnim pulsevima kao ekvivalentima komunikacije neuronskih mreža, naučnici sada poznaju pragove električnog napona čijim prelaskom se komunikacija odvija na predvidiv način. Na tim principima se izrađuju neuronske mreže koje enkoduju i šalju podatke veoma efikasno, a jednako efikasno ih prikupljaju te obrađuju, poput procesa koji je opažan u mozgu. Ova vrsta tehnološke biomimikrije je veoma popularna u akademskom svetu i treba očekivati uzbudljive mogućnosti budućih korisničkih uređaja čiji su hardver i softver protkani nalazima koji dolaze iz ovih oblasti.

Nova linija u nižem i srednjem segmentu za 2016. godinu

Sredinom februara tekuće godine, Qualcomm je najavio tri nova SoC rešenja, namenjena nižem i srednjem segmentu ponude. Popularnost Snapdragon brenda izražena je i u donjim segmentima i mnogi proizvođači prenosnika rado svoje modela zasnivaju upravo na jeftinijim verzijama Qualcommovih procesora. Iako predstavljena rešenja pre možemo da nazovemo osveženjima nego unapređenjima, verujemo da će mnogi proizvođači u segmentima koji su često interesantni kupcima u našoj zemlji upravo ove, nove, modele Snapdragon proizvoda ugrađivati u svoje uređaje.

Snapdragon 425 bi trebalo da na tržištu zameni SoC rešenja sa oznakama 410 i 412. Osnovna prednost novog modela je u novom modemu i pojačanim sposobnostima enkodovanja i dekodovanja, što će pojačati multimedijalne sposobnosti uređaja u koje se ugrađuje. Jednostavnije rečeno, sa ovim jeftinijim Snapdragon SoC-ovima, uređaji će moći da, bez problema, enkoduju i dekoduju Full HD (1080p) materijal. Drugi proizvod, Snapdragon 435, je unapređena verzija modela 430, kog je Qualcomm predstavio u septembru prošle godine. Osnovno unapređenje se ogleda u duplo bržem modemu i nešto višoj frekvenciji bržeg klastera procesora (u pitanju je osmojezgarni procesor, sa dva klastera od po četiri jezgra). Oba procesora iz nižeg segmenta ponude (serija 400) su proizvedena u starijem 28-nm proizvodnom procesu.

Jedini novi proizvod iz srednjeg segmenta je Snapdragon 625 koji se navodi kao naslednik modela Snapdragon 617. Treba primetiti da brži klaster Cortex A53 jezgara ima maksimalni takt od dva gigaherca, a da grafički podsistem predstavlja Adreno 506, koji je proizvod novijeg datuma. Modem je kategorije 7, a radi se o unapređenoj, X9, verziji brzine 300 / 100 Mbit/s. Ovaj procesor bi mogao da ima odlične rezultate u novim modelima druge polovine 2016. godine, jer je proizveden u ranije pomenutom 14-nanometarskom proizvodnom procesu kompanije Samsung. U nezvaničnim krugovima se pominje da je proizvodnja u ovom tehnološkom procesu omogućila uštedu energije od gotovo 35 odsto u odnosu na prethodnu generaciju Snapdragon proizvoda iz srednjeg segmenta. Ostaje nejasno da li model 625 ima jednokanalni ili dvokanalni memorijski kontroler. Na Qualcommovom sajtu se ne nalazi informacija da je u pitanju dvokanalni kontroler, iako portalima kruže informacije o tome. Bilo kako bilo, smatramo da bi dvokanalni kontroler u ovom proizvodu verovatno ugrozio znatno skuplje modele, te da je namerno izostavljen. Takvu situaciju će sigurno znati da iskoristi kineski Mediatek koji je, posebno svojim Helio proizvodima, pripretio američkom proizvođaču na polju performansi. Kada se na sve to doda podrška rastućih kineskih proizvođača poput kompanija Meizu i Xiaomi, jasno je da će Qualcomm ove godine teže odbraniti titulu.

Nešto što svakako treba dodati ovoj priči jeste ono što mnoge zbunjuje – sistem označavanja serije Snapdragon. Recimo, model 650 je predstavljen u februaru prošle godine i odlikuje ga 28-nanometarski proces. Radi se, svakako, o sporijem modelu od pomenutog 625. Da li možemo očekivati model 655 koji će biti izrađen u 14-nanometarskom procesu kako bi se izbegla konfuzija? Ostaje da vidimo. U međuvremenu, detalje tri predstavljena proizvoda možete videti u priloženoj tabeli.

• • •

Interesantno je da je prvi predstavljeni uređaj sa novim Snapdragon 820 čipom telefon pod nazivom Le Max Pro. Ovaj uređaj dolazi iz radionice kineskog proizvođača LeTV, koji se bavi video materijalima i vestima iz oblasti filmova, animacije, opšte kulture i savremenog života. Kineski telefoni se u Srbiji dosta cene, iako u Americi još uvek ne uživaju veliko poverenje. Ipak, pomenuti telefon sa ekranom dijagonale 6,33 inča dolazi sa 4 GB radne memorije, Androidom 6.0 i baterijom od 3400 mAh i neće mnoge učiniti razočaranim. Vizuelno dosta podseća na HTC-ove telefone poslednje generacije. Prvi put je viđen na CES-u. Cena još uvek nije poznata, ali s obzirom da uskoro sledi prava poplava uređaja sa ovim SoC-om, niko neće samo zbog ovog telefona čekati u redu. To je rezervisano samo za Kineze koji žele najbolje. Većina kineskih prodavaca mora još mnogo da radi da bi postigla takvu histeriju, bar na Zapadu. U dolinama velikih kineskih reka i u Indiji, uspeh im je, pak, zagarantovan.

Momir ĐEKIĆ

SoCSnapdragon 425
(MSM8917)
Snapdragon 435
(MSM8940)
Snapdragon 625
(MSM8953)
CPU4 x A53, 1,4 GHz4 x A53, 1,4 GHz
4 x A53, ? GHz
4 x A53, 2,0 GHz
4 x A53, ? GHz
Memorija1 x 32-bit, 667 MHz,
LPDDR3, 5,3 GB/s
1 x 32-bit, 800 MHz,
LPDDR3, 6,4 GB/s
1 x 32-bit, 933 MHz,
LPDDR3, 7,45 GB/s
GPUAdreno 308Adreno 505Adreno 506
Enkodovanje1080p1080p2160p
DekodovanjeH.264, H.265 H.264, H.265H.264, H.265
KameraDual ISP, 16 MpxDual ISP, 21 MpxDual ISP, 24 Mpx
Modem"X6 LTE" Cat. 4
150 / 75 Mbit/s
"X8 LTE" Cat. 7
300 / 100 Mbit/s
"X9 LTE" Cat. 7
300 / 100 Mbit/s
Proces proizvodnje28 nm LP28 nm LP14 nm LPP
 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Gravitacioni talasi

 TRŽIŠTE
Poslovanje kompanije Qualcomm
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
Mobile World Congress 2016, Barselona
Samsung Unpacked 2016, Barselona

 KOMPJUTERI I FILM
Zootropolis
London Has Fallen
Batman v Superman: Dawn Of Justice
Kung Fu Panda 3
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Linux server za početnike (4)

 VREMENSKA MAŠINA
Namibija, Lira i istraživanje Marsa

 PRST NA ČELO
Upalite svetlo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera