LAKI PINGVINI<>
102010<><>

Docky 2.0.5

Još jedan fensi panel

Prednost slobodnog softvera nije u pristupačnoj ceni već u, kako mu ime nagoveštava, slobodi izbora. Svaki korisnik može i ima pravo na to da sam odluči kako će njegov sistem da radi, ali i kako će da izgleda. Većina korisnika ne želi ni da se podseća na to kako im je bilo dok su još koristili vlasnički softver, ali dosta je i onih kojima grafička sličnost sa prethodnim sistemom pomaže u privikavanju na nov način rada. Zbog toga postoje alatke i šabloni koji će svaki GNU/Linux desktop začas zamaskirati u radnu površinu nalik onoj kakvu možemo videti na operativnim sistemima Windows ili Mac OS X. Koristan program takve vrste je i Docky. Reč je o prilagodljivoj liniji alata nalik na dock koji je na raspolaganju vlasnicima Appleovih računara. Docky je nastao kao deo projekta Gnome DO, ali se osamostalio krajem prošle godine. Služi za jednostavno pokretanje aplikacija i prikaz odabranih parametara sistema. Za razliku od osnovnog Do interfejsa koji se oslanja na komande sa tastature, Docky se približava početnicima koji su navikli na to da za sve koriste samo miša.

Instalacione datoteke mogu se preuzeti sa zvanične prezentacije, a korisnici distribucija Debian, Ubuntu, Arch ili OpenSuse mogu ga naći i u svojim internet skladištima. Instalacija je veoma jednostavna i nema razloga da joj posvećujemo posebnu pažnju, a program se poziva iz sistemskog menija. Naravno, nakon prvog pokretanja i osnovnog podešavanja, moguće je odabrati opciju pokretanja prilikom uključivanja računara. Program se sastoji iz dva dela. Prvi je sam dock, na kom se nalaze prečice kojima se pozivaju programi, a drugi je prozor za podešavanje. Sva prilagođavanja aplikacije odvijaju se u samo tri kartice. Prva sadrži opcije koje menjaju prikaz docka. U njoj se biraju izbor teme, opcije sakrivanja ili preklapanja, veličina i zoom ikona, ali se stvara i novi dock ukoliko je potrebno da se na ekranu nalazi više od jednog. Druga kartica sadrži takozvane „docklete”, tj. male sistemske programe koji olakšavaju svakodnevni rad, a mogu se uključiti ili isključiti. U poslednjoj se nalaze pomoćne alatke. Naravno, ovaj alat moguće je koristiti za pokretanje bilo kog instaliranog programa. Dovoljno je samo prevući njegovu prečicu na sam dock.

Sama linija alata funkcioniše odlično. Upotreba je veoma jednostavna i zahvalna, a program izgleda lepo. Izbor dostupnih šablona i podešavanja nije veliki, pa se ipak stiče utisak da je Docky namenjen početnicima kojima bi podešavanje naprednijeg alata ove vrste, poput Avant Window Navigatora (SK 6/2009), bilo previše komplikovano. To svakako ne znači da program nije odlična zamena za uobičajene Gnome panele, koji su odavno zastareli u grafičkom i funkcionalnom smislu. Upravo mali broj opcija i predstavlja njegovu najveću prednost, zbog koje ćemo ga toplo preporučiti svima onima koji žele malo šareniji desktop.

Nikola BULJ

 
SweetHome 3D 2.5
Tucan Manager 0.3.9–1
Project Hamster 2.30.1
Docky 2.0.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Gwibber 2.30

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
662 KB source; 2,7 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://do .davebsd .com /wiki /Docky
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera