LAKI PINGVINI<>
112010<><>

Tiny Core Linux 3.2 RC3

Mali džin

Uobičajeni način instalacije današnjih popularnih Linux distribucija svodi se na već predefinisani izbor default grafičkog okruženja i softvera koji često ne odgovara našim potrebama. Veliki broj instaliranih aplikacija nikada se ne pokrene, a ako uključimo i brojne nepotrebno pokrenute servise, dolazimo do toga da bez ikakvog razloga trošimo resurse svog, obično napaćenog i već ostarelog računara. Srećom, jedna od sjajnih stvari kada pričamo o Linuxu jeste nepresušan izvor raznih specijalizovanih i optimizovanih distribucija koje ili imaju posebnu namenu ili jednostavno predstavljaju DIY (Do It Yourself) distroe koji, uz Linux kernel, imaju samo minimalno potreban broj sistemskih i aplikativnih programa. Upravo jedan izraziti predstavnik ovakvih DIY Linux distribucija je i naš junoša Tiny Core Linux (TCL) trenutne verzije 3.2 RC3. Slobodno možemo da kažemo: „Jest’ Tiny, al’ jest i Core!” Ova dve godine stara, majušna Linux distribucija u svom najosnovnijem (CLI) obliku zauzima samo 6 MB, dok je varijanta sa grafičkim okruženjem i sistemskim alatima stala u samo 11 MB. Naučnofantastično, zar ne? Ako ovde dodamo i činjenicu da se ceo sistem instalira i radi direktno iz RAM-a, utisak brzine može se porediti samo sa slobodnim padanjem kapetana Kirka i Sulua u najnovijem filmu serijala Star Trek. Ako vas nervira sporo pokretanje Open(Libre)Officea ili Firefoxa, Tiny će vas kupiti za čas. I još nešto, svoj stari računar možete slobodno da podignete iz podruma ili spustite sa tavana jer Tiny Core može da radi sa samo 48 MB memorije (36 MB za konzolnu CLI verziju) i najmanje 486DX procesorom.

Osnovna filozofija kreatora Tiny Core Linuxa jeste apsolutna kontrola nad izborom softvera i podrške za instalirani hardver. Bilo da se radi o desktop, netbook ili serverskom računaru, korisnik ima totalnu kontrolu nad instaliranjem potrebnih sistemskih alata i softvera iz online repozitorijuma. Jedna od osnovnih odlika ovog sistema je da nije namenjen za instalaciju na hard disk, iako je to, naravno, moguće, već korišćenju sa prenosivih medija, obično CD/DVD diska i USB memorije, kao i prenosivih uređaja poput note/netbook računara ili smart telefona.

Ako ste se zapitali šta je to, sto mu gromova, uopšte stalo u 11 MB ISO fajla, mi odmah odgovaramo: Linux kernel (2.6.33), kompletno grafičko okruženje Ftlk (koje podržava i 3D OpenGL desktop), skup neophodnih sitemskih alata Busybox umesto uobičajenog GNU Core Utilityja. Grafički server je XVesa(TinyX) umesto opet uobičajenog X.Orga, a tu je i ATerm shell za pristup konzolnom režimu rada, nekoliko GUI konfiguracionih alata kojima se pristupa iz jednostavnog kontrolnog panela poput Appbrowsera, koji nam omogućava preuzimanje i instaliranje dodatnog softvera. Mesta se našlo i za nekoliko uobičajenih aplikacija poput editora vi ili programa za pregled slika flpicsee. Našem malom divu potrebna je internet konekcija, što podrazumeva da već ima alatku za podešavanje mrežne konekcije. Kad je u pitanju rad ovog prenosivog sistema postoje četiri moda, a tu je i peti ukoliko se odlučite da ga instalirate na hard disk, kao klasičnu Linux distribuciju. Kako je ovaj poslednji većini čitalaca svakako poznat, ukratko ćemo se osvrnuti na prva četiri, koja u osnovi predstavljaju korišćenje sistema u Cloud modu gde se sistem pokreće sa, recimo, USB-a, a zatim se putem Interneta skidaju potrebne aplikacije za rad. Ovaj mod može se proširiti opcijama backupa osnovih postavki sistema, koje možete sačuvati tako da po sledećem pokretanju imate već podešeno okruženje, a druga tri moda predstavljaju različite načine da uz postavke sistema sačuvate i aplikacije preuzete sa Interneta. Imate mogućnost kreiranja backup direktorijuma na prenosivom uređaju u vidu komprimovanih paketa (mount mod), već raspakovanih aplikacija i aplikacija spremnih za korišćenje po podizanju sistema (copy mod), a moguće je kreirati i stalnu ili persistant particiju na hard disku (hibridni mod). Broj svežih softverskih paketa-ekstenzija već prelazi 1000 i zaista se mogu naći gotovo sve potrebne aplikacije. Što je još bitnije, TCZ paketi (ekstenzije) u kojima su ove aplikacije upakovane prilikom instalacije instaliraju i sve potrebne međuzavisne pakete. Ako vam nešto nedostaje, uvek ostaje kompajliranje kao mogućnost.

Po podizanju osnovnog sistema, uz mogućnost izbora velikog broja boot opcija, za petnaestak sekundi na ekranu dobijate jednostavno, sasvim dopadljivo i đavolski brzo grafičko okruženje sa wbar panelom u Mac fazonu i četiri ikonice koje nude pokretanje kontrolnog panela, aplikacije za online/offline instalaciju softvera i pristup konzoli. Kontrolni panel je intuitivan i lak za korišćenje, a iz njega se može pokrenuti skripta za instalaciju sistema na USB flash memoriju, podesiti mreža, instalirati i ažurirati softver, podesiti grafički server i još mnogo toga. Preuzimanje, instaliranje i pokretanje softvera jednostavni su i brzi. TCL nudi i mogućnost kreiranja naših sopstvenih remasterovanih ISO fajlova, gde već u startu možete podesiti postavke sistema ili vrstu i broj aplikacija po sopstvenom izboru.

Nedostataka ima, a pre svega se odnose na pomalo konfuznu i nedopunjenu dokumentaciju, koja se uglavnom nalazi na TCL wikiju wiki.tinycorelinux.com ili na stranicama osnovog sajta, mada za rešavanje svih problema preporučujemo prilično aktivan forum tinycorelinux.com/forum/. Pored toga, voleli bismo da vidimo i malo bolju organizaciju zvaničnog repozitorijuma, jer se broj aplikacija brzo uvećava.

Tiny Core Linux ne treba porediti sa nekom klasičnom i velikom Linux distribucijom. On predstavlja malu, prenosivu i potencijalno moćnu varijantu Linuxa, koja se pre svega preporučuje korisnicima starijih ili prenosnih računara kojima često nedostaje hardverskih resursa, kao i onima koji jednostavno žele brz i ekstremno stabilan sistem za poneti. Konkurencija je pristuna, pre svega u obliku Puppy Linuxa ili SliTaza.

Mi smo se više dana i na više računara sjajno zabavljali sa Tiny Coreom, pa svakako preporučujemo da ga bar isprobate. Biće vam potrebni samo jedan USB flash ili CD-RW disk i najviše 10 minuta da biste ga preuzeli i pokrenuli, a koliko će zabava trajati, to zavisi samo od vaše mašte.

Toma JANKOVIĆ

 
Tiny Core Linux 3.2 RC3
Šta mislite o ovom tekstu?
Jajuk 1.8.4
Xmind 3.2.0
InstantBird 0.2

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
6 MB i 11 MB ISO
Cena:
OS je besplatan
Adresa:
www .tinycorelinux .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera