LAKI PINGVINI<>
112010<><>

Xmind 3.2.0

Projektovanje mapa uma

Od prvog dana školovanja svi nam govore da treba učiti i šta treba učiti, ali nam niko ne kaže kako da učimo. Toni Buzan posvetio je deo svog života ovom problemu i razvio tehnike koje mogu pomoći svakome da brže i lakše uči. Jedna od najpopularnijih tehnika su „mape uma”. Mape uma su jedna vrsta dijagrama gde se glavni pojam nalazi u sredini, a ostali se granaju oko njega. Sve se predstavlja sa više boja i uz dodavanje ilustracija u cilju što boljeg korišćenja obe hemisfere mozga. Mape je nekad naporno praviti, a posebno ih je teško čuvati. Tu vam može pomoći XMind. Arhiva za instalaciju je dostupna je samo za Debian (32-bitna i 64-bitna verzija), a za sve ostale preostaje skidanje izvornog koda i kompajliranje. XMind baziran je na platfomi Eclipse Rich Client, a grafičke komponente koristi iz Eclipse Graphical Editing frameworka, te zbog toga izgledom dosta podseća na Eclipse, i iz istog razloga zahteva da na operativnom sistemu imate instaliranu Javu verzije 1.5 ili više.

XMind se pokreće iz menija Officea, i to prilično sporo. Pored očekivanih mogućnosti za izmenu fonta, boje i oblika za pojmove i veze, moguće je dodavati slike sa diska, linkove, beleške za svaki pojam, kao i razne oznake (npr. oznake prioriteta, zastavice, zvezdice i ostalo). Za svaki pojam mogu se dodati i audio beleške, što je za svaku pohvalu i izdvaja ovaj program od konkurencije. Mape se mogu jednostavno staviti na Internet klikom na dugme Upload, ali je prethodno potrebno otvoriti nalog na sajtu izdavača programa. Postavljanje mape nije namenjeno da služi kao rezervna arhiva već da se deli sa ostalim korisnicima. Tako je mapa dostupna za sve korisnike na Internetu, a ukoliko vas to brine, moguće je označiti Unlisted pri postupku postavljanja mape, pa će time ona biti nevidljiva za pretraživače. Često postoji potreba za pravljenjem mapa uma slične strukture, te su kreatori XMinda ostavili mogućnosti za pravljenje templejta. Postoje predefinisani templejti za sastanke, dnevnike, organizaciju vremena i slično. Ono što se možda neće svideti pojedinim korisnicima jeste činjenica da je ovaj program nekada bio u potpunosti vlasnički. Sada postoje dve verzije – jedna je slobodna, a druga je „pro” verzija koja košta 49 američkih dolara godišnje. U slobodnoj verziji ima mnogo nedostupnih opcija u meniju, pored kojih piše „[Pro]”, što nas je podsetilo na Windows freemium programe. No, to je ujedno i jedina mana ovog programa.

Sve informacije o mapama snimaju se u fajlu sa ekstenzijom .xmind, svaki fajl može da sadrži više mapa u posebnim listovima (Sheet). Ukoliko ste već koristili neki drugi alat za pravljenje mapa uma, XMind do sada podržava importovanje mapa napravljenih u FreeMindu ili u komercijalnom Mind Manageru. Ipak, male su šanse da ćete poželeti neki drugi alat kada probate ovaj. Jedino bi bilo dobro da se prvo upoznate sa načinom izrade mapa uma.

Bojan DEVIĆ

 
Tiny Core Linux 3.2 RC3
Jajuk 1.8.4
Xmind 3.2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
InstantBird 0.2

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac
Licenca:
GNU GPLv3; EPL
Veličina:
37 MB; 43 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .xmind .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera