LAKI PINGVINI<>
112010<><>

InstantBird 0.2

Mozillin messenger

Programi za trenutnu komunikaciju (Instant Messengers) predstavljaju jednu od najbrojnih grupa kada je reč o slobodnom softveru. Ipak, da mesta za napredak i novitete uvek ima dokazuje primer aplikacije InstantBird. Reč je o mesindžeru koji se ispod haube oslanja na libpurple (kao npr. Pidgin), a za prikaz koristi paket Mozilla XULRunner. To znači da ovaj program može da radi sa više protokola istovremeno, a da se za rad oslanja na pouzdanu tehnologiju koju koriste aplikacije Firefox ili Thunderbird, što mu omogućava da se pokrene na svakom operativnom sistemu.

InstantBird se brzo i lako instalira iz internet skladišta većine distribucija. Korisnici koji žele da ga kompajliraju sami mogu da preuzmu izvorni kôd na zvaničnoj internet prezentaciji. Nakon instalacije poziva se iz menija okruženja. Osnovni prozor aplikacije sadrži samo glavni meni, prikaz statusa i spisak kontakata. Poznanike je moguće sortirati na nekoliko načina, a svakom kontaktu može se dodeliti više različitih adresa. Lista, kako smo već navikli, prikazuje prisustvo svake osobe i protokol koji se koristi za komunikaciju.

Iz menija u vrhu prozora moguće je pozvati dijalog za manipulaciju nalozima ili prozor za podešavanja. Kako se InstantBird oslanja na libpurple, podržava sve protokole koji su dostupni korisnicima Pidgin mesindžera – tu su gtalk, yahoo, msn, icq i drugi. Dodavanje novog naloga i njegovo podešavanje je, rekli bismo, čak i jednostavnije nego kada se radi o klijentima Pidgin ili Empathy.

Tek pristupom prozoru sa podešavanjima aplikacije stiče se jasan utisak o tome koliko su truda autori zaista posvetili ovom programu. Kontrolne kartice, prepoznatljive iz odeljka Preferences u Firefoxu, kriju mnoštvo podešavanja. Tu su uobičajene stavke vezane za pokretanje programa, izbor pomoćnih aplikacija koje će baratati različitim protokolima i fajlovima, te opcije za izmenu izgleda programa, kao i napredna podešavanja privatnosti koja uključuju mogućnost upotrebe sigurnosnih sertifikata. Iako je u ranoj verziji 0.2, program dolazi sa nekoliko instaliranih grafičkih tema koje menjaju izgled diskusija, a većina njih ima više kolornih varijanti. U ovom trenutku postoji i nešto dodataka koji menjaju funkcionalnost programa, a autori obećavaju da će uskoro biti moguće preuzeti mnogo različitih šablona, dodataka i drugih proširenja.

Pomen verzije 0.2 ne uliva poverenje, ali program je, začudo, veoma stabilan i odlično funkcioniše. U najavi je nekoliko unapređenja koja će doneti HTML poruke, bolju manipulaciju kontaktima, ikonu u sistemskoj kaseti i još mnogo toga, a autori najavljuju i da će InstantBird jednog dana podržavati i Twitter i audio/video ćaskanje. Rekli bismo da su na dobrom tragu, te da nije rano da se pridružite testiranju i razvoju ovog zanimljivog projekta.

Nikola BULJ

 
Tiny Core Linux 3.2 RC3
Jajuk 1.8.4
Xmind 3.2.0
InstantBird 0.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, Windows, MacOS, *BSD
Licenca:
GNU/GPL2, deo pod Moz3
Veličina:
10,7 MB source; 4,6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .instantbird .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera