PHONE ZONE<>
102010<><>

Sony Ericsson Xperia X10 mini, Xperia X10 mini pro, Xperia X10

SE u Android vodama

Sony Ericsson Xperia X10 mini
Sony Ericsson Xperia X10 mini
Ljubitelji gedžeta dobro se sećaju legendarnog telefona Sony Ericsson P800, jednog od prvih smartphoneova predstavljenih početkom davne 2002. godine. Nakon početnog uspeha, usledile su nove i poboljšane verzije zasnovane na operativnom sistemu Symbian UIQ, a japansko-švedski duet zadovoljno je trljao ruke. Ipak, pojavom iPhonea i uključivanjem Googlea u igru, Symbian je počeo da stagnira i proizvođači su polako krenuli da se okreću Androidu. Sony Ericsson je malo zakasnio s prelaskom na Android, ali se i taj neizbežni proces odigrao ovog proleća. Nastala je serija Xperia X10, čija ćemo vam tri člana predstaviti u ovom broju.

Prvo ćemo se pozabaviti telefonima Xperia X10 koji imaju reč mini u svojoj oznaci. Ako vam je prva pomisao da se radi o modelima malih dimenzija sa touchscreenom manjim od 3 inča, potpuno ste u pravu. Razlika između njih je samo u tome što „profesionalni” model ima hardversku QWERTY tastaturu, zbog koje je nešto i deblji. Oba telefona su dopadljivog izgleda, obojena u crno, sa srebrnim tasterima. Ispod 2,55-inčnog ekrana nalaze se tri tastera, svojstvena većini Android telefona (’Home’, ’Menu’ i ’Back’). Na bočnim stranama nalaze se taster ’Power’, kao i kontrole jačine zvuka. Verzija bez tastature teži samo 88 g, dok je Xperia X10 mini pro deblja za svega 1 mm, ali ima i nekih tridesetak grama više. Ugrađena tastatura kod pro telefona veoma je dobro implementirana, a period navikavanja kao da ne postoji. Izrada je, shodno renomeu Sony Ericssona, na najvišem nivou – korišćena je veoma kvalitetna plastika, dok je zadnji deo telefona gumiran, zbog čega telefoni odlično leži u ruci.

Sony Ericsson Xperia X10 mini pro
Sony Ericsson Xperia X10 mini pro
Inženjeri SE-a uspeli su da u mala kućišta ova dva telefona spakuju solidan hardver. Srce sistema čini Qualcommov procesor na 600 MHz, stariji brat sada već čuvenog Snapdragona. Interna memorija nije za pohvalu, u pitanju je skromnih 128 MB, ali uz telefone se isporučuju microSD kartice od 2 GB. Rezolucija 2,55-inčnih kapacitivnih ekrana iznosi adekvatnih 320 x 240 piksela. Sony Ericsson je optimizovao korišćenje operativnog sistema Android za ovako mali ekran, pa je korisničko okruženje pretrpelo izmene kako ikonice ne bi bile previše sitne i kako bi biranje sadržaja na displeju bilo što ugodnije. U praksi sve to funkcioniše veoma praktično, ali uvek može da nastane problem sa aplikacijama koje preuzimate sa Android Marketa, jer većina njih nije pisana za QVGA rezoluciju. Kvalitet displeja je prosečan. Slika jeste oštra, ali kontrast nije na najvišem nivou, što se naročito primećuje kod prikaza crne boje. Prijatno smo bili iznenađeni kvalitetom fotografija dobijenih kod oba telefona. Šum skoro da uopšte nije bio izražen na dnevnom svetlu, a nismo imali zamerke ni na prikaz boja, koje često znaju da budu isprane kod kamera brojnih pametnih telefona. Baterija kod oba telefona „drži” do dva dana intenzivnije upotrebe, što je u skladu sa ostalim Android telefonima.

Za razliku od svoje manje braće, Xperia X10 je „pravi” smartphone, sa dijagonalom ekrana 4 inča. Njegova spoljašnjost nije doživela nikakve promene u odnosu na mini Xperije, ako ne računamo dimenzije. Ostaje pitanje da li su inženjeri u kompaniji Sony Ericsson prvo osmislili veći telefon pa ga umanjivali za potrebe serije mini ili je proces bio obrnut. Po svojim dimenzijama Xperia X10 odgovara telefonu HTC HD2 (SK 12/2009), ali je X10 lakši za tridesetak grama, što nikako ne može biti zanemarljivo kad telefon nosite u džepu. Nama se izgled cele serije Xperia X10 veoma svideo i slobodno možemo reći da je japansko-švedski tim zadao domaći zadatak HTC-u i ostalima kad je reč o dizajnu Android telefona.

Sony Ericsson Xperia X10
Sony Ericsson Xperia X10
Imajući u vidu to da Sony Ericsson predstavlja „veliku” Xperiju X10 kao glavni telefon u svojoj ponudi, logično je što ovaj telefon pokreće procesor Snapdragon. Pored 1 GB interne memorije, korisnik na raspolaganju ima i microSD karticu od 8 GB, sa podrškom do maksimalnih 32 GB. Kvalitet prikaza 4-inčnog TFT ekrana rezolucije 854 x 480 piksela je na veoma visokom nivou, sa odličnim osvetljenjem i kontrastom. Prijatno smo se iznenadili činjenicom da je tekst na displeju i te kako čitljiv na jarkom suncu, što je doskora bilo maltene nezamislivo kod pametnih telefona, čak i kod onih sa „običnim” AMOLED ekranima. Kamera rezolucije 8 megapiksela pravi najbolje fotografije među svim pametnim telefonima koje smo do sada testirali. Sony Ericsson telefoni uvek su važili za odlične „fotoaparate” i drago nam je da se ta praksa nastavlja i kod novih Android prinova. Prijatno nas je iznenadila autonomija, jer Xperia X10 može da se nosi sa Samsungovim telefonom Galaxy S (SK 9/2010), koji je do sada bio šampion u ovoj kategoriji među Android telefonima.

Više nego pozitivan utisak koji smo stekli družeći se sa sva tri telefona pokvarila je činjenica da su oni zasnovani na zastarelom Androidu 1.6, poznatijem kao Donut. Najavljen je apgrejd na Eclair (2.1), ali on neće ugledati svetlost dana do novembra. A o apgrejdu na Froyo (2.2) korisnici telefona Xperia X10 verovatno će moći samo da maštaju. Gomila aplikacija na Android marketu više ne podržava telefone ispod verzije 2.0, pa ćete tako ostati uskraćeni za brojne igre i druge zanimljive programe. Sony Ericsson je telefonima dodao svoj interfejs nazvan Timescape, čije su glavne osobine integracija sa društvenim mrežama i eye candy animacije, bez kojih ćete sigurno preživeti. Snaga ovog korisničkog interfejsa jedino se vidi kod „manjih” Xperija, gde je Android optimizovan za ekran od 2,55” korišćenjem većih ikona i neograničenog broja home ekrana za smeštanje widgeta. Ipak, u vreme kad skoro svi telefoni imaju Froyo, a Gingerbread (sledeća verzija Androida, za koju se šuška da će biti označena kao 3.0) skoro pa kuca na vrata, neozbiljno je da na telefonu „vozite” OS star gotovo godinu dana koji svakim danom sve više gubi softversku podršku.

Ako vam nije bitno koja verzija Androida pokreće vaš telefon i dodatni softver ne igra preteranu ulogu u vašem svakodnevnom životu, svi telefoni Xperia X10 predstavljaju dobar izbor. Ljubitelje manjih telefona oduševiće obe mini verzije, a 4-inčni ekran „velike” Xperije je kao stvoren za multimediju i browsing. Ipak, mi ne možemo da oprostimo gigantu kao što je Sony Ericsson propust softverske prirode. Prema našem mišljenju, nijedan od telefona Xperia X10 zbog tog ozbiljnog minusa ne zaslužuje visoku ocenu, barem ne do pojave obećanog softverskog apgrejda.

Petar MARINKOVIĆ

 
Sony Ericsson Xperia X10 mini, Xperia X10 mini pro, Xperia X10
Šta mislite o ovom tekstu?
OPENweb Radio 1.40
ShellSwitcher 1.0.5
Quick Office
TV Vodič 1.0
Battery Life

Xperia X10 mini / X10 mini pro
Operativni sistem:
Android 1.6 Donut
Ostalo:
Qualcomm MSM7227 600 MHz, 128 MB interne memorije, microSD 2 GB, kapacitivni 2,55-inčni TFT displej rezolucije 320 x 240 (65K boja), Quad-band GSM, HSDPA, HSUPA, GPS sa A-GPS-om, 5 MPx kamera sa autofokusom i LED blicem, bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11b/g, 3,5 mm konektor, microUSB konektor, QWERTY tastatura (samo kod Pro modela), Li-ion baterija kapaciteta 950 mAh, Timescape interfejs

Xperia X10
Operativni sistem:
Android 1.6 Donut
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 1 GHz, 1 GB interne memorije, 384 MB RAM-a, microSD 8 GB, kapacitivni 4-inčni TFT displej osetljiv na dodir rezolucije 854 x 480 (65K boja), Quad-band GSM, HSDPA, HSUPA, GPS sa A-GPS, 8 MPx kamera sa autofokusom i LED blicem, bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11b/g, 3,5 mm konektor, microUSB konektor, Li-ion baterija kapaciteta 1500 mAh, Timescape interfejs
Proizvođač:
Sony Ericsson
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera