PHONE ZONE<>
122009<><>

HTC HD2

WM uzvraća

HTC HD2
HTC HD2
Slobodno možemo reći da kada je reč o pametnim telefonima, operativni sistem čini polovinu telefona i u ogromnoj meri utiče na prodaju. U proteklih nekoliko meseci imali smo prilike da vidimo kako je platforma Android učinila čudo na hardveru koji je već duže vreme prisutan u smartphone segmentu. Takođe, imali smo i negativne primere kao što je bio slučaj sa Nokijom N97. Kod pomenutog telefona odličan hardver ostao je u senci zbog nedorečenog operativnog sistema Symbian koji je pretrpeo nedovoljan broj izmena u proteklih nekoliko godina i upravo zbog toga je N97 doživeo (ne)očekivani neuspeh. Microsoft i Windows Mobile su priča za sebe. Revizije ovog operativnog sistema se smenjuju, ne donose ništa spektakularno, ali se ovi telefoni i dalje dobro prodaju. Tajna je u tome što drugi proizvođači, najviše HTC i Samsung, svoje WinMo telefone obogaćuju sopstvenim korisničkim interfejsima koji nastaju trudom programera pomenutih kompanija. Time WinMo dobija na upotrebljivosti i atraktivnosti, a ponekad proizvođači toliko odu u krajnost da skoro potpuno sakriju prisustvo mobilnog Windowsa, te korisnici veoma retko dolaze u kontakt s njim. Mnogi su pomislili da će nakon ogromnog uspeha njegovih Android telefona (G1, Magic, Hero) HTC napustiti Windows Mobile i okrenuti se Googleu, ali se to ipak nije dogodilo. Veza tajvanske kompanije i giganta iz Redmonda mnogo je jača nego što to na prvi pogled izgleda i HTC je ove jeseni predstavio novi telefon baziran na operativnom sistemu Windows Mobile 6.5, koji po svim svojim karakteristikama odskače od drugih WM telefona ove kompanije. HTC HD2 je najavljivan kao dostojna konkurencija iPhoneu zbog velikog kapacitivnog ekrana i procesora radne frekvencije od čak 1 GHz! Zahvaljujući domaćem distributeru imali smo prilike da isprobamo ovaj izuzetni telefon samo dve nedelje nakon njegove premijere na svetskom tržištu.

Prva stvar koju primećujete kod telefona HTC HD2 jeste njegov ogroman ekran dijagonale 4,3 inča, ispod kog se nalazi pet tastera. Leva strana telefona rezervisana je za kontrolu jačine zvuka, donji deo krije mini-USB port i 3,5 mm audio konektor, dok su desna i gornja strana potpuno prazne. HTC HD2 je dostupan samo u crnoj boji. Čim budete došli u kontakt sa ovim telefonom, biće to ljubav na prvi pogled. HD2 je prototip onoga kako jedan ozbiljan smartphone treba da izgleda. Izrada je na vrhunskom nivou, jer su korišćeni aluminijum, magnezijum i najkvalitetnija plastika. Naravno, zbog velikog ekrana žrtvovane su dimenzije (120,5 x 67 x 11 mm ) i težina (157 grama), što je malko glomazno, ali ne dajte da vas to obeshrabri – HD2 komotno staje u džep pantalona. Kad se sve sabere, HD2 je jedan od najlepših i najatraktivnijih telefona sa kojim smo se susreli i teško da će bilo ko ostati ravnodušan prilikom susreta s njim.

HTC HD2 je jedan od prvih telefona sa Snapdragon platformom. Procesor od 1 GHz uparen je sa 320 MB RAM-a, a vredi pomenuti i zaseban grafički čip sa 128 MB video memorije i podrškom za standard OpenGL 2.0. Korisniku je za smeštanje podataka dostupno 512 MB u samom telefonu, kao i microSD kartica od 2 GB koja će vam poslužiti dok ne dokupite karticu većeg kapaciteta. Kapacitivni ekran wide VGA rezolucije (800 x 480 piksela) stvarno je nešto posebno. Slika je izuzetna iako je ekran zbog ograničenja operativnog sistema WinMo sposoban da prikaže samo 65 hiljada boja. Zahvaljujući kapacitivnoj tehnologiji olovka vam neće biti potrebna, a veoma brzo ćete se privići na virtuelnu tastaturu (koju možete koristiti i u landscape režimu, gde su tasteri većih dimenzija). Podržani su i multi-touch pokreti koji su naročito korisni kada su neke ikonice manjih dimenzija, jer je zumiranje moguće na svakom mestu u operativnom sistemu. Ne treba ni napominjati to koliko ova funkcija znači prilikom surfa kada je potrebno uvećati tekst ili neki drugi deo web stranice. HD2 se može pohvaliti opcijama za povezivanje (BT, WiFi, GPS), a uz to ovaj telefon može poslužiti i kao WiFi ruter vašem desktop ili laptop računaru. Kamera je znatno poboljšana, jer pored rezolucije od pet megapiksela ima i autofokus i dual-LED blic. Slike su dosta dobre na dnevnom svetlu; noću je, naravno, situacija nešto lošija, ali će vam kamera i te kako poslužiti kada vam „pravi” digitalni fotoaparat nije pri ruci. Treba napomenuti to da kamera može i da snima video u VGA rezoluciji (640 x 480 piksela) sa 30 frejmova u sekundi, ali to ipak ne može da opravda skraćenicu HD u imenu ovog telefona. Mnogi, a među njima i autor ovih redova bili su mišljenja da baterija kapaciteta 1230 mAh jednostavno nije dovoljna za ovaj telefon. Međutim, praksa je pokazala da će ona bez problema izgurati do dan i po intenzivnog korišćenja. To je rezultat vredan svake pohvale, imajući u vidu to da su veliki ekran i brz procesor uvek veliki potrošači.

Šteta bi bilo da impozantan hardver ne prati i odgovarajuće softversko rešenje. I HTC je to shvatio, pa su zbog toga programeri tajvanske kompanije dosta vremena posvetili portovanju korisničkog intefejsa Sense sa Android na platformu Windows Mobile. Početni ekran je, pored widgeta (vremenska prognoza, tabovi), obogaćen i prostorom za prečice gde možete staviti najčešće korišćene ikone, a ispod njega se nalaze tabovi preko kojih dolazite do SMS/MMS poruka, internet pretraživača, galerijâ slika i drugih opcija. Home ekran možete obogatiti animiranim screensaverom koji znatno poboljšava vizuelni utisak i čini početni ekran daleko atraktivnijim. Sve druge animacije prilikom prelaska iz jednog taba u drugi ili navigacijom kroz menije odigravaju se tečno i bez ikakvog usporenja. Rotacija ekrana se zahvaljujući žiroskopu vrši automatski i dešava se gotovo trenutno. Ovakvu brzinu korisničkog interfejsa možete videti samo kod iPhonea, a mišljenja smo da je u nekim trenucima HD2 čak i brži od do sada neprikosnovenog Appleovog telefona. Ni najmanjeg kašnjenja nema ni prilikom zumiranja, koje se ostvaruje multi-touch pokretima, što je još jedan dokaz da je HD2 konačno prvi Windows Mobile telefon koji je dostojan suparnik iPhoneu. Zli jezici će reći da su HTC-u za to ipak bile potrebne tri godine i procesor od čak 1 GHz, i biće u pravu. Međutim, dokle god nešto funkcioniše kako treba, zašto bi nas zanimalo šta se nalazi ispod „haube”? Interfejs Sense naročito briljira kada je reč o kontaktima. Svakom kontaktu moguće je dodeliti Facebook nalog, što će i te kako smanjiti vreme potrebno za sinhronizaciju i pamćenje rođendana, godišnjica i drugih važnih podataka. Takođe, kroz tab za kontakte možete pratiti i druge Facebook pojedinosti za odabranu osobu kao što je, recimo, promena statusa, dodavanje slika i drugih informacija. Pored neprikosnovenog Facebooka, odlično je urađena i integracija sa servisima Twitter i YouTube. Nakon nekoliko dana korišćenja ovog telefona bili smo prijatno iznenađeni korisničkim interfejsom Sense i moramo odati priznanje tajvanskoj kompaniji. Microsoft bi trebalo da zaposli programere HTC-a ili barem da im pošalje božićne bonuse, jer je za svaku pohvalu to kako su oni našminkali Windows Mobile. Učinili su da WinMo bude potpuno konkurentan drugim platformama i ne sumnjamo u to da će upravo korisnički interfejs Sense najviše i privući kupce telefonu HD2.

HTC HD2 je uređaj za svaku pohvalu. Windows Mobile je konačno dobio telefon bez mane, koji odiše atraktivnošću i ekstravagancijom, ali ipak zadržava sve poslovne karakteristike koje jedan smartphone treba da ima. HTC je ovim telefonom na najbolji način udahnuo život platformi WinMo i ona će opet postati popularna među širom populacijom, koja je proteklih meseci ipak bila više naklonjena Androidu i Appleu. Još jednom želimo da čestitamo tajvanskom proizvođaču na ovom modelu, a vama preporučujemo da ozbiljno razmislite o ovom telefonu ako ste ostavili veću svotu novca sa strane. Čak i ako su vam svi prethodni susreti sa Windowsom bili neuspešni, garantujemo vam da to neće biti slučaj kada dođete u kontakt sa telefonom HTC HD2.

Petar MARINKOVIĆ

 
HTC HD2
Šta mislite o ovom tekstu?
Pocket Tank Capacity
Energy Saver
MSentinel 2.52
XSound
ASTRO File Manager

Operativni sistem:
Windows Mobile 6.5
Ostalo:
Snapdragon 1 GHz, 512 MB ROM-a, 320 MB RAM-a, zasebni grafički čip sa 128 MB video memorije, microSD 2 GB, kapacitivni 4,3-inčni TFT displej rezolucije 800 x 480 (65K boja), Quad-band GSM, HSDPA, HSCSD, HSUPA, GPS sa A-GPs, 5 MPx kamera sa autofokusom i dual blicom, Bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11b/g, miniUSB, Li-ion baterija kapaciteta 1230 mAh, akcelerometar, interfejs Sense
Proizvođač:
HTC
Kontakt:
Hyper Trading Company
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera