PHONE ZONE<>
092010<><>

Dell Streak

Tablet ili telefon?

Iako je Dell uvek bio u samom vrhu IT zbivanja, američka kompanija nije previše pažnje poklanjala PDA i smartphone uređajima. Ne možemo reći da povremeni izleti američkog giganta na ovo tržište u vidu Axim serije PocketPC uređaja nisu bili uspešni, ali su oni bili toliko retki da se i mi jedva sećamo modela iz te familije. Popularnost platforme Android naterala je i drugu po jačini američku IT kompaniju da ozbiljno razmisli o tome da li je vreme za priključivanje Android maniji. To se konačno desilo ovog leta, kada je debitovao prvi Dellov Android uređaj. Namerno smo napisali uređaj, jer je Streak gedžet koji može da posluži kao telefon, ali uglavnom to nije, najviše zbog ogromnog ekrana čija je dijagonala čak pet inča. Teško je odrediti pravu svrhu Streaka, ali je sigurno da će u budućnosti doneti još veliki broj Android tablet/telefona. Što se nas tiče, mi smo sa nestrpljenjem dočekali da konačno vidimo kako se Android ponaša na „velikom” ekranu.

Na prvi pogled, dimenzije uređaja Dell Streak nisu velike – 152,9 x 79,1 x 10 mm. Iako je dovoljno tanak da stane u džep širih farmerki ili pantalona, težina od 220 grama sigurno će odbiti određeni broj korisnika koji prilikom izbora ipak više naginju telefonu nego tablet uređaju. Poređenja radi, HTC HD2 (SK 12/2009), koji ima ekran 4,3 inča i koji je jedan od najvećih telefona današnjice, kraći je za više od 3 cm po dužini i 2 cm po širini, što u praksi znači da je Streak po veličini približan konzoli Sony PSP. Upravo tako ćete, nalik konzoli, najčešće koristiti Streak, jer zahvaljujući zaobljenim ivicama uređaj odlično leži u rukama. Takođe, inženjeri iz Della postavili su početni ekran operativnog sistema Android u landscape orijentaciju, što je još jedan pokazatelj toga da nam američki proizvođač sugeriše da baš tako koristimo ovaj uređaj. Zaobljene ivice, ako uređaj držite uspravno, nalaze se na gornjem i donjem delu, pa je korišćenje osnovnih funkcija (slanje SMS/email poruka ili surf) tada veoma otežano. Telefoniranje je u oba režima izvodljivo, ali ćete ljudima iz svoje okoline delovati smešno kada vam je ovoliki uređaj prislonjen uz glavu. Ispod ekrana (ili s desne strane, ako se uređaj koristi vodoravno) nalaze se tri tastera osetljiva na dodir, koja su karakteristična za skoro sve Android uređaje. Jedan ima funkciju povratka na početni ekran, drugi pokreće meni za dodatne opcije, dok je poslednji taster ’Back’ i on će vas vratiti jedan korak unazad. Na bočnim stranama uređaja se, pored kontrola za jačinu zvuka, nalaze i zasebni taster za „hvatanje” slika i dugme ’Power’. Slot za microSD memorijske kartice nalazi se ispod poklopca, ali do njega možete doći bez vađenja baterije. Izrada je, kako smo i očekivali od Della, na najvišem nivou, a crna boja i poslovni izgled deluju, po našem mišljenju, veoma dopadljivo.

Nakon telefona HTC Desire (SK 6/2010) i HTC HD2, Dell Streak je treći uređaj sa kojim se srećemo a da je zasnovan na procesoru Snapdragon od 1 GHz koji je, uz 512 MB radne memorije, glavni „krivac” za to da svakodnevni rad bude udoban i komforan. Za skladištenje podataka i aplikacija zaduženo je čak 16 GB interne memorije – veliki plus za Dell. Kapacitivni TFT ekran dijagonale pet inča i rezolucije 800 x 480 piksela zaslužuje sve naše pohvale. Iako TFT u prikazu boja blago zaostaje za AMOLED ekranima, to se ne može reći za osvetljenje i oštrinu jer su oni kod Streaka za svaku pohvalu. Osetljivost je takođe veoma dobra, a zahvaljujući velikom ekranu Streak se nameće kao idealno rešenje za surfovanje i korišćenje drugih internet servisa, navigaciju ili baratanje raznim Office ili PDF materijalima. Nećemo trošiti reči na opcije za povezivanje, jer tu Streak ni po čemu ne zaostaje za drugim Android telefonima koje smo opisivali u skorijoj prošlosti – 802.11b/g wireless, bluetooth, quad band GSM/3G, GPS sa aGPS-om. Digitalna kamera rezolucije 5 megapiksela sa autofokusom i dual LED blicem prijatno nas je iznenadila. Slike su izuzetno detaljne i odlično izgledaju čak i kada ih gledate na dosta većim ekranima, pa čak i na LCD televizorima. Pohvaljujemo i ugrađeni auto macro režim, kao i pregršt drugih podešavanja čijim tvikovanjem možete postići odlične rezultate. Ni noćne fotografije nisu za bacanje, što može da bude čest problem kod pametnih telefona. Zasad je moguće snimanje videa u VGA rezoluciji, ali će i ovaj „nedostatak” biti otklonjen, kako Dell najavljuje, u novoj verziji softvera. Baterija kapaciteta 1530 mAh izdržaće jedan dan intenzivnog korišćenja. Uz smanjenje osvetljenja i redukovano korišćenje bežičnih konekcija moguće je „izvući” i cela dva dana, ali nama to baš i nije pošlo za rukom. Veliki ekran zasigurno je najveći potrošač, zbog čega smo mi pre testiranja očekivali čak i slabiju autonomiju, pa nas je dobijeni rezultat prijatno iznenadio.

Jedino razočaranje vezano za Dellov tablet/telefon odnosi se na operativni sistem. Američki gigant je pustio uređaj u prodaju sa zastarelim 1.6 Androidom. Najave su da će verzija 2.1 ugledati svetlost dana u septembru i da će Streak do kraja godine moći da se apgrejduje na Froyo (Android 2.2). To ipak neće promeniti naš stav da je Dell morao da bude ažurniji kad je reč o softveru. Američka kompanija dodatno je modifikovala ekrane operativnog sistema Android kako bi oni bili što lakši za korišćenje na velikom displeju u landscape modu. Možemo reći i to da su Dellovi programeri bili veoma uspešni u tome. Korišćenje onscreen tastature pravo je uživanje i na Streaku nismo imali nikakvih problema da otkucamo duže email poruke ili čak neke dokumete u Word formatu. Surfovanje Internetom takođe je veoma pozitivno iskustvo, jer zahvaljujući velikom ekranu i Dellovim modifikacijama horizontalno skrolovanje na Webu skoro da i nije potrebno. Streak se odlično pokazao i u ulozi e-Readera, jer mu je dijagonala približna popularnim uređajima Amazon Kindle i Barnes & Noble Nook (e-ink ekran dijagonale šest inča, o čemu možete više da pročitate u ovom broju). Nismo bili oduševljeni medijskim plejerom jer mu nedostaje podrška za popularne video formate, ali to nije problem koji Android market i aplikacije sa njega ne mogu da reše. Browser, opravdano, nema podršku za Adobe Flash, ali će to biti ispravljeno u verziji 2.2 kada se bude pojavila.

Nakon nekoliko dana druženja sa ovim gedžetom došli smo do zaključka da je Dell Streak idealna spravica ako vam treba „nešto” između pametnog telefona i laptopa. Veliki ekran, koliko god bio savršen za surfovanje, GPS ili kancelarijsku upotrebu, upravo je i veliki minus ako želite da ovaj uređaj koristite kao telefon. Streak treba posmatrati kao začetnika novog trenda, koji će sigurno dobijati poklonike kako vreme bude odmicalo i kako korisnici budu shvatali da im jedna ovakva sprava može i te kako poslužiti umesto laptopa. Američki gigant je na pravi način započeo svoju Android odiseju, a prema nekim najavama, u budućnosti nas očekuju drugi Dellovi „powered by Android” telefoni manjih dijagonala, koje mi sa nestrpljenjem očekujemo.

Petar MARINKOVIĆ

 
Dell Streak
Šta mislite o ovom tekstu?
HTC Wildfire
Samsung i9000 Galaxy S (sPhone)
Transclick Parrot
DvdToSymbian
Nudge
Pocket Call Bouncer 2.0
Deluxe Moon

Operativni sistem:
Android 1.6 Donut (najavljen upgrade na 2.1 i 2.2)
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 1 GHz, 512 MB ROM-a, 512 MB RAM-a, microSD slot, 16 GB interne memorije, kapacitivni 5-inčni TFT displej osetljiv na dodir rezolucije 800 x 480 (16M boja), Quad-band GSM, 7,2 Mbit/s HSDPA, 5,76 Mbit/s HSUPA, GPS sa A-GPS, 5 MPx kamera sa autofokusom, dual LED blicem i VGA videom, Bluetooth 2.0, Wi-Fi 802.11b/g, 3,5 mm konektor, microUSB konektor, Li-ion baterija kapaciteta 1530 mAh
Proizvođač:
Dell
Kontakt:
Asbis Srbija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera