LAKI PINGVINI<>
102010<><>

Tucan Manager 0.3.9–1

Preuzimanje na jedan klik

U današnje vreme kada se Internet koristi u sve raznovrsnije svrhe skoro je nemoguće da baš vas zaobiđe fenomen preuzimanja sa Mreže raznih fajlova koji su vam ovako ili onako u datom trenutku neophodni. Ako tome dodamo i činjenicu da se sijaset fajlova nalazi na tzv. 1-click host sajtovima i da su isti ti fajlovi najčešće podeljeni na više delova, samo po sebi nameće se pitanje postoji li neki alat koji bi preuzimanje fajlova sa tih sajtova učinio lakšim od uobičajenog preuzimanja iz web browsera? Naravno da postoji više takvih rešenja, ali ono koje trenutno zaslužuje najveću pažnju zove se Tucan Manager.

Tucan je multiplatformska aplikacija, brza i krajnje jednostavna, koja služi za preuzimanje fajlova sa fileshare sajtova. Pisan je u Pythonu koristeći Gtk+, i kao takav odlično se uklapa u vizuelni identitet Gnome okruženja, ali se takođe dobro snalazi i u KDE prostoru. Da biste ga instalirali dovoljno je pokrenuti menadžer paketa distribucije i obeležiti ga za instaliranje, s obzirom na to da se Tucan nalazi u skladištima softvera svih većih Linux distribucija. Ako to sa vašom distribucijom nije slučaj, na zvaničnoj internet stranici programa nalazi se paket sa izvornim kôdom, a postupak instalacije i spisak potrebnih međuzavisnosti razvrstanih prema Linux distribucijama nalaze se u priloženom README fajlu.

Pošto ste instalirali Tucan Manager, ikonicu za pokretanje programa možete naći u podmeniju ’Internet’ menija okruženja. Po prvom pokretanju dočekaće vas dijalog za podešavanje programa, i to na prvom mestu deo gde sami birate sa kojih će sajtova Tucan Manager moći da preuzima fajlove (Rapidshare, Megaupload, 4shared, Hotfile i drugi). Mogu se podesiti i druge stvari kao što su mesto na hard disku gde će biti skladišteni preuzeti fajlovi, ograničenje brzine preuzimanja, jezik programa i, naravno, broj istovremenih preuzimanja. Kako Tucan Manager vrši preuzimanje sa ovih sajtova bez obzira na to da li imate premijum nalog, jedino od toga i zavisi koliko ćete istovremenih preuzimanja Tucanu dozvoliti.

Glavi prozor programa krajnje je jednostavan i njegov najveći deo zauzima prostor u kom se nalaze linkovi sa kojih se fajlovi preuzimaju, a tu se ujedno prikazuje i procenat skinutog, kao i brzina preuzimanja fajlova. U gornjem delu prozora nalaze se ikonice za dodavanje novih i uklanjanje linkova koji su preuzeti, kao i za pomeranje linkova nagore ili nadole s obzirom na to da se preuzimanje vrši odozgo na dole. Pošto kliknete na ikonicu za dodavanje linkova, potrebno je kopirati ih u polje predviđeno za to, a nakon toga i kliknuti na dugme koje proverava da li su fajlovi i dalje raspoloživi, te ako je to slučaj, preuzimanje može da počne.

Ono što se može navesti kao mana, uslovno rečeno, jeste to što program nije do kraja preveden na srpski jezik, ali je evidentno da se na tome radi. Mimo toga, program je krajnje funkcionalan i završava posao kome je i namenjen. Postoji još mogućnosti koje bi se mogle implementirati u ovo parče softvera, što će se bez sumnje i dogoditi jer se Tucan aktivno razvija. Ostaje samo da probate ovaj fantastičan alat i vidite koliko vam olakšava svakodnevni rad.

Nemanja TOBIĆ

 
SweetHome 3D 2.5
Tucan Manager 0.3.9–1
Šta mislite o ovom tekstu?
Project Hamster 2.30.1
Docky 2.0.5
Gwibber 2.30

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac OS X
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
330 KB source; 1,6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .tucaneando .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera