LAKI PINGVINI<>
022009<><>

QTM 0.7.1.3

Offline blogovanje iz fotelje

Svakom se verovatno dogodilo da izgubi pažljivo pisan tekst samo zato što je nešto pošlo po zlu, a tekst je kucan u web formularu, bilo da je reč o blog unosu ili komentaru. Za blogere rešenje može da bude alatka pomoću koje bi se tekst napisao i formatirao offline, a onda klikom na dugme poslao na blog. Jedan privremeno uspavani projekat koji ovo omogućava nedavno je reanimiran – QTM.

QTM je Qt4 program jednostavnog interfejsa koji omogućava pisanje blog članaka korišćenjem XML RPC protokola za upravljanje podacima. Ranije je omogućavao blogovanje i na Blogger, što više nije moguće jer je Google ukinuo podršku za XML RPC i ostavio samo Atom Publishing protokol. Podržani su wordpress.com i samostalni WordPress blogovi, Drupal, Movable Type, TypePad, Textpattern i SquareSpace.

Na sajtu programa najnovija verzija dostupna je samo kao paket sa izvornim kôdom i instaler za Windows, dok paketi za GNU/Linux distribucije sadrže zastarele verzije. No, to ne treba da vas brine pošto se uz qt4-devel paket QTM kompajlira izvršavanjem komande:

cmake . & make & sudo cp qtm /usr/bin

Očigledno je da se ceo program sastoji iz jedne izvršne binarne datoteke koja je potpuno funkcionalna takva kakva jeste. Pokreće se izvršavanjem naredbe qtm u terminalu ili dijalogu Run.

Pre upotrebe programa neophodno je na dijalogu „Accounts” definisati naloge za pristup blogu unošenjem naziva naloga, izborom vrste bloga, te unošenjem URL adrese, relativne lokacije XML RPC datoteke, korisničkog imena i lozinke za pristup blogu. Opciono se unosi port i biraju dodatne opcije za podršku kategorija, objavljivanje članaka sa datumom i vremenom, a omogućeni su i komentarisanje i povratne veze za zapise (trackbacks).

Prozor programa za pisanje novog zapisa je jednostavan i intuitivan. Na vrhu su meni i traka alatki za formatiranje teksta i objavljivanje članka. Levu stranu zauzima odeljak sa opcijama, dok je na desnoj polje za pisanje teksta. U odeljku sa opcijama preko padajuće liste na vrhu bira se deo odeljka sa opcijama. Basics sadrži polje za unos naslova članka, izbor predefinisanog naloga, izbor bloga na koji će se članak poslati (ima efekta kod Movable Type blogova), da li će članak biti sačuvan u nacrte (Draft) ili odmah objavljen, te izbor mogućnosti komentarisanja i povratnih veza. Slede kartica Categories za izbor primarne i dodatnih kategorija kojima članak pripada (kategorije se čitaju sa definisanog bloga), Excerpt za sažetak članka koji će se videti u RSS feedovima umesto sadržaja članka, Tags za umetanje Technorati tagova u članak, te Trackbacks za ručno dodavanje adresa koje će „pingovanjem” biti obaveštene da je objavljen novi članak na blogu.

Program ne nudi veliki dijapazon opcija za formatiranje sadržaja „na dugme”. Tu su bold, italic, underline, blockquote, umetanje linka, slike i „more” oznake za rastavljanje članka. Ova dugmad omogućavaju samo osnovno formatiranje, ali kako se unos teksta vrši sa podrazumevano prikazanim HTML formatiranjem, moguće je to obaviti i ručno. Nažalost, ne postoji mogućnost slanja slika i drugih datoteka u online galeriju bloga radi umetanja u članak, već se mogu umetati samo slike koje su već na Webu i to preko URL-a. Ovo je i razumljivo s obzirom na to da se članak u svakom trenutku može snimiti u .cqt datoteku na računaru i naknadno otvoriti u QTM-u radi uređivanja. Na ovaj način se offline može pripremiti tekst za više članaka pre nego što se oni pošalju na blog. Takođe, klikom na žuto dugme „Entry in preview” u svakom trenutku moguće je videti kako će članak izgledati, dok se slanje na blog obavlja klikom na zeleno dugme „Blog this!”.

QTM je gabaritno i vizuelno mali, stabilan i poveren mu posao obavlja na visini zadatka. Eto još jedne alatke koja ne oduzima mnogo prostora na disku, a vredi je imati pri ruci ako ste bloger. A ako niste, ništa vas ne sprečava da to postanete!

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
HardInfo 0.4.2.3
BleachBit 0.2.1
Evolution 2.24
Qwit 0.7
Converter 2.8 (KDE 3.5 + 4)
Kflickr 0.9
QTM 0.7.1.3
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
134 KB source; 935 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
qtm .blogistan .co .uk
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera