PHONE ZONE<>
012009<><>

Samsung i900 Omnia 8GB

Na pravom putu

Samsung i900 Omnia 8GB
Samsung i900 Omnia 8GB
Samsung nije čest gost rubrike Phone Zone vašeg omiljenog časopisa, iz prostog razloga što ova korejska kompanija nije do sada posvećivala previše pažnje smartphone tržištu. Ipak, pojava iPhonea naterala je mnoge proizvođače da se uključe u ovaj segment, tako da prodaja „pametnih” telefona beleži ogroman rast u poslednjih godinu dana, upravo zahvaljujući enormnoj popularnosti Appleovog proizvoda. Samsung, kao jedan od IT giganata, nije smeo sebi da dozvoli da sedi skrštenih ruku, pa je iz njegove „kuhinje” nastao model pod imenom i900 Omnia Slovo i u Samsungovoj nomenklaturi označava smartphone uređaje koje pokreće Windows Mobile operativni sistem. Omnia je po izgledu i specifikacijama dosta slična HTC-ovom Diamondu, a koji od ova dva modela mi preferiramo, videćete nešto kasnije.

Po svom izgledu Samsung Omnia ne odskače od drugih telefona koji predstavljaju konkurenciju iPhoneu. Na prednjem delu dominira, naravno, ekran osetljiv na dodir, preko kog se obavljaju sve željene funkcije, dok bočne strane krase malobrojni tasteri. Za dizajn ovog telefona Samsungovi dizajneri zaslužuju čistu desetku. Crna i siva boja odlično su ukomponovane, telefon odiše elegancijom, i mislimo da će se pripadnicama lepšeg pola više dopasti od HTC Diamonda. Sve dodirne površine Omnije ostavljaju utisak uglačanog metala, ali je celokupno kućište telefona izrađeno od plastike. Naravno, to ne uzimamo za zlo, jer je izrada na najvišem nivou. Zanimljivo je to da ovaj telefon ima optički džojped, koji podseća na touchpad kod laptopova, ali je ipak potrebno nekoliko dana da se u potpunosti naviknete na njega, pre svega zbog njegove male radne površine. Zapalo nam je za oko to što Omnia nema slot za olovčicu, već se ona kači za telefon. Zbog toga smo stalno imali utisak da ćemo je negde izgubiti, jer ona „visi” pored uređaja. Svidelo nam se postojanje 3,5 mm konektora kod handsfree seta, što znači da je uz Omniju moguće koristiti bilo koje slušalice. Tako Omnia, uz par kvalitetnih slušalica renomiranog proizvođača kao što je, recimo, Sennheiser, može da parira ozbiljnim MP3 plejerima.

Samsung i900 Omnia dolazi u dve varijante, sa osam i sa 16 GB fleš memorije, a ako vam to nije dovoljno, što je nama nezamisliv scenario, postoji i microSD slot. Za kvalitet prikaza ekrana dijagonale 3,2 inča imamo samo reči pohvale. Boje su kristalno jasne, slika je oštra, i ovo je prvi put da je neko stao HTC-u „na crtu” i napravio telefon sa displejom zavidnog kvaliteta. Ne bismo mogli sa sigurnošću da kažemo koji telefon ima kvalitetniji prikaz, ali Omnia kaska za „Dijamantom” zbog rezolucije 240 x 400 piksela, koja, zbog svog nestandardnog formata kad je reč o PocketPC uređajima, može da pravi problem kod nekih aplikacija, kao što je npr iGO 2008. BlueTooth i WiFi davno su postali standard za sve „pametne” telefone, ali nas prisustvo GPS čipa sa podrškom za A-GPS tehnologiju uvek obraduje, jer svi znamo koliko je lako izgubiti se prilikom vožnje u nepoznatim predelima. Samsung i900 Omnia je prvi Windows Mobile uređaj sa digitalnom kamerom od pet megapiksela, koja, pored visoke rezolucije, nudi i druge mogućnosti kao što su auto-fokus, digitalna stabilizacija slike, podešavanje balansa bele boje, tehnologija face recognition i smile detection, kao i LED blic, te slobodno možemo da kažemo da bolju digitalnu kameru, kad je reč o WM aparatima, nećete naći. Slike su oštre, naravno na dnevnom svetlu (noću je u znatnoj meri prisutan šum), ali Omnia može više nego solidno da posluži kao fotoaparat. Kamera od pet megapiksela nikako nije tu „samo da se nađe”. Baterija kapaciteta 1440 mAh nije nas impresionirala, izdržaće do dva dana umerenog korišćenja, a tu je HTC Diamond u maloj prednosti nad Samsungovim telefonom.

Najzanimljivija stvar kod Omnije je, naravno, softver. Ovaj model pokreće Windows Mobile 6.1 Professional, ali kao i kod HTC Diamonda, on je u znatnoj meri izmenjen, pre svega zbog korišćenja potpuno novog grafičkog okruženja po imenu TouchWiz. On u mnogo čemu podseća na desktop MacOS X, jer na desktop, odnosno Home ekran, možete da „prevlačite” widgete, tj. aplikacije kao što su kalendar, multimedijalni plejer, prikaz tačnog vremena i vremenske prognoze, zapis kratkih poruka i mnoge druge, i njih možete organizovati po slobodnoj volji. Kad vam neki widget nije više potreban, jednostavno ga pomerite u levi sidebar, odakle se widgeti i pokreću. Omnia poseduje i žiroskop, tako da telefon automatski rotira sliku u zavisnosti od toga u kakvom položaju držite uređaj. Impresivno, nalik iPhoneu, ali moramo priznati da nam se grafički interfejs kod HTC Diamonda nešto više svideo, i da je praktičniji. Od dodatnih aplikacija treba izdvojiti multimedijalni plejer, koji podržava i DivX video sadržaj, novi imenik, koji nam se više svideo nego onaj osnovni koji dolazi uz WM, ali nedostaje neki softver koji će iskoristiti ugrađeni GPS čip.

Omnia ili Diamond – izbor je vrlo težak. Dobre strane Samsungovog modela su veći kapacitet memorije i mnogo bolja kamera, a jedino u čemu Omnia kaska za „dijamantom” jesu nešto lošiji korisnički interfejs, ekran niže rezolucije i manja autonomija. Autor ovih redova ipak preferira HTC-ove aparate, ali se sigurno ne bi bunio da ga Deda Mraz obraduje Omniom. Kako god odlučite sigurno nećete pogrešiti, jer je reč o dve izuzetne spravice, i nadamo se da ćete u korišćenju jedne od njih uživati isto koliko smo i mi uživali testirajući ih.

Petar MARINKOVIĆ

 
Samsung i900 Omnia 8GB
Šta mislite o ovom tekstu?
MSI BToes 2.0 EDR Micro Dongle, Omega BT140 Bluetooth USB Adapter
DuDu
SMS Timer
GPS Action
BestFullScreen message

Operativni sistem:
Windows Mobile 6.1 Professional
Ostalo:
procesor Marvell PXA312 na 624 MHz, 128 MB SDRAM-a, 8 GB fleš memorije, microSD slot, 3,2-inčni ekran (240 x 400 piksela), WiFi, BlueTooth, GPS, tri band telefon (900/1800 /1900 MHz), HSDPA (900/2100 mreže, 7,2 Mbit/s download i 384 Kbit/s upload), TouchWiz grafički interfejs, 5 Mpx kamera sa auto-fokusom, FM radio sa RDS-om, 1440 mAh baterija
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera