TEST RUN<>
032006<><>

Diskkeeper 10 Professional Premier

Veoma napredna defragmentacija diskova

Defragmentacija hard diska ne bi trebalo da bude strana nijednom iskusnijem korisniku računara, o čemu detaljnije možete da pročitate upravo u ovom broju. Windows u sebi ima integrisan program za defragmentaciju hard diska, ali, naravno, nije loša ideja instalirati neki od programa koji će vam u tom procesu pružiti dodatne mogućnosti.

Za one koji nisu nikad koristili program slične prirode, Diskkeeper 10 obezbeđuje Quick Start Guide koji će vam objasniti princip korišćenja programa, korak po korak. Interfejs je kvalitetno urađen i u toolbaru se nalaze samo prečice ka osnovnim funkcijama. Prečice ka ostalim funkcijama i podešavanjima nalaze se na levoj strani prozora i grupisane su u četiri grupe.

Odeljak Getting Started sadrži prečice koje služe da neiskusne informišu o svim mogućnostima programa, zatim prečicu ka gorepomenutom tutorijalu (Quick Start Guide), često postavljanim pitanjima (FAQ) i, naravno, prečicu ka kompletnom Helpu.

Odeljak Analyze and Defragment Now sadrži prečice ka osnovnim funkcijama ovog programa – analizi i defragmentaciji vašeg hard diska. Unutar ovog odeljka imaćete mogućnost da manuelno odredite način na koji će ovaj program vršiti defragmentaciju vašeg hard diska. Quick Defragmention će defragmentaciju izvršiti brže, ali manje kvalitetno, dok će Recommended Defragmention napraviti balans između brzine i kvaliteta, a Comprehensive Defragmention daje mogućnost najkvalitetnije defragmentacije koja će i najduže potrajati. Kako bi se što manje opteretio procesor prilikom defragmentacije, unutar ovog odeljka programeri su obezbedili opciju I/O Smart. Ukoliko aktivirate ovu opciju, defragmentacija će se vršiti gotovo neprimetno, samo kada hard disk miruje, tj. kada vi ne radite sa podacima. Ipak, dužina ovakve defragmentacije zavisi samo od toga koliko vi koristite računar tokom nje. Ovde možete i da odredite prioritet defragmentacije (High, Highest, Normal, Low i Lowest): na High će defragmentacija trajati kraće, ali će resursi računara biti maksimalno upotrebljeni, dok na Low resursi ostaju slobodniji, ali defragmentacija traje znatno duže.

Odeljak Set It and Forget It omogućava zakazano skeniranje (schedule). Potrebno je samo odrediti vreme, datum i način defragmentacije i možete slobodno „zaboraviti” na program jer će on bez problema uraditi defragmentaciju hard diska onog datuma i u ono vreme koje ste vi odredili. I-FAAST Defragmentation vrši defragmentaciju često korišćenih fajlova, dok opcija Boot Time Defragmentation daje mogućnost defragmentacije fajlova koji inače normalnim metodama ne mogu da se defragmentuju zbog toga što ih Windows (ili neki drugi program) koristi tokom normalnog rada računara. Defragmentacija ovih fajlova će se obaviti tako što će se program startovati prilikom pokretanja računara i uraditi defragmentaciju dotičnih fajlova pre nego što ih drugi programi „uzmu pod svoje”.

Configure Diskkeeper služi za podešavanje programa. Ovde možete odrediti koji će fajlovi (ili folderi) biti isključeni iz defragmentacije, zatim proveriti da li postoji novija verzija programa ili jednostavno namestiti da se unapređivanje programa vrši automatski svake nedelje.

Generalno gledano, program ima dosta toga da pruži. Omogućiće vam kvalitetnu, brzu ili umerenu defragmentaciju (brzu i kvalitetnu vam nijedan program ne može obezbediti). Poznajući njegove mogućnosti, naše mišljenje je da ga vredi instalirati, a na vama je da odlučite da li ćete defragmentaciju vršiti u osnovi koju Windows pruža ili želite da isprobate malo „advanced” opcija koje mogu biti i te kako korisne.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
CorelDRAW X3
Spyware Doctor 3.5
PhotoDesktop 3.1
Fengtao Software DVDIdle Pro 5.9.7.0
Program Selector Pro 4.8
SoftForYou Chronoager 1.3
WhizFolders Organizer Pro
Softland novaPDF Printer Professional 2.5 build 156
Dreamingsoft PowerPoint to Flash 2.0.0.622
JavaScript Coder 1.1.3.19
Diskkeeper 10 Professional Premier
Šta mislite o ovom tekstu?
ASoft AutoExit 4.0, Magic Network Perfect Shutdown 2.0
NetPromoter Domain Name Checker 2.1

Potrebno:
Windows 95/98/Me/NT/2000/ XP
Cena:
30 dolara, proba 30 dana
Veličina:
20 MB, 35 MB na HD
Adresa:
www .diskeeper .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera