TEST RUN<>
032006<><>

Spyware Doctor 3.5

Efikasan program za zaštitu od spywarea

Kao što i sam naziv govori, ovo je program koji služi da vaš računar zaštiti od spywarea i da ukloni postojeće spyware napasti iz vašeg računara. Teško da možete zaći dublje u prostranstva Interneta, a da ne „zagrabite” neki spyware. Ukoliko na vašem računaru nemate neki od anti-spyware programa, pravo je vreme da se opredelite za jedan. Firma PC-Tools je poznata po kvalitetnim programima za održavanje vašeg računara i jedan takav (Registry Mechanic) opisivali smo ranije (SK 4/2005). Istina je da čistači registra uspešno otklanjaju greške i da mogu donekle ubrzati rad vašeg računara (ili sprečiti njegovo usporenje), ali ukoliko se na vašem računaru nalazi neki spyware, on će delovati i dalje, bez obzira na čišćenje registra. Baš zato su vam potrebni programi koji će automatski ukloniti spyware iz vašeg računara. U takvoj situaciji programi kao što je Spyware Doctor dolaze do izražaja.

Kao i uvek, firma PC-Tools nam je podarila program sa prostim i kvalitetno urađenim interfejsom u kojem ni manje iskusni korisnici računara neće imati problema sa snalaženjem. Funkcije su grupisane u četiri gupe (Status, Start Scan, OnGguard, Tools i Settings). U odeljku Status imate samo prečice ka osnovnim (najbitnijim) akcijama koje ovaj program može da izvede, kao i informaciju o poslednjem skeniranju.

Skeniranje se može vršiti u tri varijante: Quick Scan (skeniranje samo sistemskih direktorijuma vašeg računara), Full System Scan (skeniranje kompletnog računara) i Custom System Scan (sami birate šta će biti skenirano). Spyware Doctor u sebi ima pozamašnu bazu Web sajtova koji su poznati po tome što vam mogu zaraziti računar prilikom posete tako da će ovaj program proveriti i sve URL-ove unutar Favoritesa Internet Explorera radi njihovog pronalaženja.

OnGuard je opcija koja vam daje mogućnost real-time protekcije vašeg računara od spywarea, i to u velikoj meri. Unutar grupe OnGuard nalazi se veliki broj opcija od kojih su najzanimljivije one vezane za vaš Internet Explorer. Tu je skeniranje fajlova i pokušaja upada (hijjack attempt) na vaš browser, kao i blokiranje neželjenih pop-up prozora, zaštita od malicioznih promena u podešavanjima vezanim za mrežu. Tu je naravno i kontrola programa koji se startuju prilikom startovanja vašeg računara, kao i kontrola tekućih procesa. Immunizer će izvršiti određene izmene na vašem računaru i načiniti ga imunim na mnoge vrste spywarea. Ukoliko želite, možete i da iskoristite opciju Schedule da zakažete skeniranje vašeg računara.

Odeljak Tools je novina, a među alatima je za sada samo Spyware Doctor Network. Ovaj alat ima funkciju slanja zaraženih fajlova u istražni centar PC-Toolsa radi detaljnijih istraživanja i bolje protekcije u budućnosti.

U odeljku podešavanja programa možete namestiti da li će kritični fajlovi biti stavljeni u karantin pre brisanja ili će biti automatski brisani, zatim da li će OnGuard izbacivati pop-up prozore prilikom pronalaska kritičnog fajla itd. Pored svega ovoga, možete i da odredite na kom će jeziku ovaj program komunicirati s vama. Na raspolaganju su španski, engleski i nemački. Log Settings vam daje pregled informacija o svim prethodnim rezultatima skeniranja (datum, vreme, broj zaraženih fajlova, kao i naziv spywarea kojim su fajlovi bili zaraženi...). Ukoliko želite, možete podesiti da program već prilikom startovanja Windowsa izvrši skeniranje vašeg računara. Live update je uključen u program i obezbediće njegovu „informisanost” o najnovijim spyware napastima tako da o tome ne morate da brinete, a možete da birate da li će se update izvršavati automatski ili manuelno.

Ukoliko već ne koristite neki od anti-spyware programa, mislimo da je pravo vreme da se odlučite za jedan. Spyware Doctor se pokazao kao i te kako efikasan na našim testovima i mislimo da spada među sam vrh „spaljivača” spywarea.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
CorelDRAW X3
Spyware Doctor 3.5
Šta mislite o ovom tekstu?
PhotoDesktop 3.1
Fengtao Software DVDIdle Pro 5.9.7.0
Program Selector Pro 4.8
SoftForYou Chronoager 1.3
WhizFolders Organizer Pro
Softland novaPDF Printer Professional 2.5 build 156
Dreamingsoft PowerPoint to Flash 2.0.0.622
JavaScript Coder 1.1.3.19
Diskkeeper 10 Professional Premier
ASoft AutoExit 4.0, Magic Network Perfect Shutdown 2.0
NetPromoter Domain Name Checker 2.1

Potrebno:
Windows XP, Me, 98, 95 i 2000
Veličina:
6,84 MB, 16 MB na HD
Cena:
30 dolara
Adresa:
www .pctools .com /spyware -doctor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera