TEST RUN<>
032006<><>

JavaScript Coder 1.1.3.19

Skriptovanje za početnike

LiveScript, prvobitni naziv za JavaScript, razvijen je od strane firme Netscape. Aktuelni naziv je dobio zahvaljujući strukturnim sličnostima sa Javom koja dolazi iz Sun Microsystemsa. Prednosti ima napretek – brz je, lako se može implementirati u HTML, a primenu nalazi u širokom dijapazonu unapređivanja statičnosti strana. Mana gotovo da nema, a najveći kamen spoticanja čini sintaksa koja nije laka za učenje.

JavaScript Coder predstavlja skup „čarobnjaka” za izradu najčešće korišćenih stvari, sa blagodetima ovog jezika. Na meniju su mu forme svih vrsta, izrada iskačućih (popup) prozora, procedure koje se aktiviraju prelaženjem pokazivača miša, kao i navigacioni combo-boksovi.

Zadržimo se na prvom pomenutom specijalitetu. Forme se mogu koristiti za prijavljivanje korisnika na mejling listu, slanje mišljenja posetioca o vašem sajtu ili možda aktiviranje mesečne pretplate nekog on-line časopisa. Kakve god da su prirode, zajedničko im je da su sačinjeni od standardnih objekata: tekstualnih i kombo-boksova, lista, opcija za biranje i čekiranje, dugmića i sličnih tzv. bazičnih entiteta. Svakom ponaosob potrebno je podesiti željene karakteristike koje se ogledaju u maksimalnoj dužini teksta, da li je predviđen za unošenje lozinke, da li je opcija „štiklirana”, da li se dugme koristi za prijavljivanje ili za brisanje sadržaja celokupne forme... U ovom koraku je još potrebno odrediti da li se sadržaj forme šalje i na koju adresu. U ponudi su i šabloni nekih od najčešće korišćenih formi koje možete prilagoditi svom ukusu (i jeziku).

Sledi provera ispravnosti unetih vrednosti. Ukoliko vam je polje u formi zaduženo za unošenje godine rođenja, ne želite da korisnici unose karaktere koji nisu cifre. Na istom mestu se određuje koja su polja neophodna za popunjavanje, a tu su i alatke na temu provere da li su dva polja ista (najčešće se traži unošenje e-mail adrese ili lozinke dva puta). Poslednji korak je kreiranje poruka koje se pojavljuju ukoliko nešto nije u redu (pogrešno popunjeno polje, prekoračen dozvoljeni broj karaktera...). Jedino što preostaje jeste kopiranje kôda koji program proizvede u vašu stranicu, a ovo se može učiniti i poluautomatski.

Ovakav način izrade, u koracima, važi i za preostale čarobnjake. Popup prozori su jedna od tri najiritantnije stvari koje se mogu naći na web strani (preostale dve su tagovi marquee i blink), pa ćemo je veselo preskočiti. MouseOver Button Wizard je zadužen za promenu slika prilikom interakcije sa mišem, dok Affiliate Link Creator služi za izmenu teksta u status-baru. Ovaj postupak se primenjuje kada ne želite da vam prilikom prelaska miša preko linka piše predugačka lokacija web strane ili fajla, već samo opis koji vi izaberete (recimo „Kliknite ovde za slike šarenih leptirića”). Poslednji od dostupnih čarobnjaka, Direct Link Combo, služi za pomenutu navigaciju. Umesto niza linkova, svi se lepo pohrane u padajući meni koji se ponaša na isti način, a zauzima daleko manje mesta.

JavaScript Coder je veoma interesantno ostvarenje – početnici dobijaju JavaScript „na dlanu” bez znanja ijedne komande, dok napredniji korisnici mogu pokupiti i poneku dobru foru iz izvornog kôda.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
CorelDRAW X3
Spyware Doctor 3.5
PhotoDesktop 3.1
Fengtao Software DVDIdle Pro 5.9.7.0
Program Selector Pro 4.8
SoftForYou Chronoager 1.3
WhizFolders Organizer Pro
Softland novaPDF Printer Professional 2.5 build 156
Dreamingsoft PowerPoint to Flash 2.0.0.622
JavaScript Coder 1.1.3.19
Šta mislite o ovom tekstu?
Diskkeeper 10 Professional Premier
ASoft AutoExit 4.0, Magic Network Perfect Shutdown 2.0
NetPromoter Domain Name Checker 2.1

Potrebno:
Windows 98/ME/NT/2000/XP
Veličina:
1,99 MB, 2,38 MB na HD
Cena:
40 dolara, proba 7 dana
Adresa:
www .javascript -coder .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera