TEST RUN<>
032006<><>

Fengtao Software DVDIdle Pro 5.9.7.0

Multifunkcionalni alat za DVD-ROM komponente

Program koji vam predstavljamo nastao je kao kombinacija dva druga programa – DVDIdle i DVD Region Free alata. Iz ovoga je verovatno jasno čemu DVDIdle Pro služi. Ako još uvek niste shvatili, radi se o tehnologiji koja po autorima produžuje radni vek DVD uređaja čak do osam puta i o programu koji uklanja regionalne zaštite sa DVD plejera (rikordera) koji se ugrađuju u kompjuter.

Ovde odmah možemo da postavimo pitanje kakva je to tehnologija koja toliko može da poveća vreme funkcionisanja ovih uređaja. Iznenađujuće, ali tehnologija na kojoj se program zasniva je veoma jednostavna i pravo je čudo kako se neko drugi ranije toga nije setio. Pre nego što nastavimo s opisom programa, pokušaćemo da u nekoliko reči objasnimo šta je tu po sredi. DVD plejeri se zasnivaju na tehnologiji laserskog očitavanja informacija sa diska. Laserska glava ima svoj vek trajanja i što se više koristi brže će da oslabi, a to dovodi do lošijeg čitanja sadržaja diskova, a u ekstremnim slučajevima i do neprepoznavanja. Autori programa su sabrali dva i dva i došli su do zaključka da manje efektivno korišćenje laserske glave doprinosi produženju perioda njenog pravilnog funkcionisanja. Ali ovde se postavlja novo pitanje – kako omogućiti smanjenje korišćenja uređaja. Za to su se pobrinuli sami proizvođači DVD-ROM-ova koji neprestano ubrzavaju svoje uređaje. Recimo, jedan osmobrzinski DVD može film koji traje 90 minuta da pročita za efektivnih 12 minuta rada. Ali, prilikom klasične reprodukcije, laserska glava će čitati sadržaj svih 90 minuta, što je apsolutno nepotrebno. DVDIdle Pro rešava tu situaciju tako što će maksimalnom brzinom pročitati sadržaj diska, prebaciti ga u keš (na hard disku ili u memoriji) i ostatak vremena će laserska glava biti neaktivna, dok će se podaci čitati iz keša.

Druga stvar koja je bitna kod gledanja DVD filmova na računaru jeste regionalna zaštita. Svi proizvođači dozvoljavaju mali konačan broj promena regiona, a nakon toga drajv ostaje zaključan na zoni koja je poslednja aktivirana. Da se ne biste mučili i nervirali oko toga, pomoći će vam DVDIdle Pro jer će bez flešovanja firmvera ili drugih potencijalno opasnih hardverskih (i softverskih) zahvata dozvoliti da se gledaju filmovi iz svih regionalnih zona. Spisak programa kod kojih se može isključiti provera regionalne zaštite je velik i mislimo da nije zaboravljen nijedan važniji softverski plejer. Mogli bismo da pomenemo i mogućnost isključivanja makrovizije, preskakanje uvodnih menija kod DVD filmova i automatsko pokretanje samog filma, isključivanje autorun opcije, isključivanje različitih vrsta zaštita itd.

Sve ove funkcije su veoma korisne, ali čini nam se da je proizvođač napravio jednu krupnu grešku u koracima. Cena ovog proizvoda je jednostavno previsoka za današnje uslove. Ne vidimo zašto bi neko platio 50 USD da produži vek svom starom DVD uređaju, kada za isti novac može da kupi novi DVD koji u sebi ima ugrađene najnovije tehnologije. Dobro, ovde se dobija i skup nekih drugih alata, ali ništa od toga nije toliko spektakularno da bi nas nateralo da izdvojimo pomenutu sumu novca, naročito kada se zna da se uz malo truda može naći gomila besplatnih softverskih alatki koje rade istu stvar.

Branislav BUBANJA

 
CorelDRAW X3
Spyware Doctor 3.5
PhotoDesktop 3.1
Fengtao Software DVDIdle Pro 5.9.7.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Program Selector Pro 4.8
SoftForYou Chronoager 1.3
WhizFolders Organizer Pro
Softland novaPDF Printer Professional 2.5 build 156
Dreamingsoft PowerPoint to Flash 2.0.0.622
JavaScript Coder 1.1.3.19
Diskkeeper 10 Professional Premier
ASoft AutoExit 4.0, Magic Network Perfect Shutdown 2.0
NetPromoter Domain Name Checker 2.1

Potrebno:
Windows, Pentium II 466 MHz, 128 MB RAM, DVD plejer
Veličina:
1,17 MB, 1,97 MB na HD
Cena:
50 dolara
Adresa:
www .dvdidle .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera