TEST DRIVE<>
082005<><>

Apple Mac mini

Mali drugi svet

Apple Mac mini
Apple Mac mini
Procesor: PowerPC G4 1,42 GHz
Ostalo: 256 MB RAM, Combo drajv, hard disk 80 GB (2,5 inča, 5400 o/min), ATI Radeon 9200, 10/100 Mbit Ethernet, 56 K modem, dimenzije 16,5 x 16,5 x 5 cm, Mac OS X 10.4 (Tiger) + iLife ’05
Mnogi primeri iz istorije firme Apple (a najnoviji je iPod) pokazuju da odlično zamišljeni, kvalitetni proizvodi mogu da naprave pravi „bum” na tržištu i da se prodaju u milionima primeraka. Međutim, procentualna prisutnost Mac računarske platforme u svetu nije velika (a kod nas je još i manja) i Apple neprestano pokušava da privuče vlasnike PC-ja da eventualno pređu na Mac. Profesionalci na polju grafike, videa ili muzike odavno jako dobro znaju šta je Mac, ali ostalima, čini se, nedostaje razloga da „batale” svoj PC.

Pre nekoliko meseci Apple je predstavio najmanji i najjeftiniji Mac do sada. Sa početnom cenom od 500 dolara za Mac mini, nova taktika iz Applea mogla bi biti uspešnija od ranijih pokušaja – ljudi će kupovati Mac kao što su kupili iPod i koristiti ga uporedo sa PC-jem. A ako im se, uz sve prednosti koje Mac platforma realno nudi, celokupna „mek” filozofija „uvuče pod kožu”, Apple bi mogao da postigne cilj.

Mac mini nas je pre svega iznenadio malim dimenzijama – čak je i manji nego što nam se činilo na osnovu fotografija koje smo do sada viđali. S prednje strane su samo prorez kombo-drajva koji „guta” CD/DVD medije i „power” lampica, a pozadi su priključak ispravljača za napajanje, mrežni i modemski priključci, DVI, dva USB 2.0, jedan Firewire, audio-izlaz i prekidač napajanja.

Računarčić se isporučuje bez monitora, tastature i miša tako da se korisniku ostavlja da izabere bilo koji monitor (za monitore s analognim priključkom uz Mac mini stiže odgovarajući adapter) i USB verzije miša i tastature.

Apple Mac mini
Apple Mac mini
Mac mini dolazi sa preinstaliranim operativnim sistemom Mac OS X 10.3. Kada se priključe odgovarajuće periferije i računarčić uključi prvi put, treba samo proći kroz nekoliko formi i podesiti osnovne parametre sistema (korisnici, mreža, izlaz na Internet...) i može se početi s radom. S obzirom na to da se u međuvremenu pojavila i novija verzija OS-a, uz Mac mini stiže upgrade DVD sa famoznim Tigerom, tj. Mac OS X 10.4.

Iskustvo u radu s bilo kojim Macom, pa i ovim, zaista je jedna drugačija priča, ali daleko prevazilazi obim ovog teksta tako da ćemo to ostaviti za neki drugi put, a svakako bi bilo zanimljivo isprobati Mac OS X na PC-ju (ako se pokaže da Apple nije u pravu kada tvrdi da to neće biti moguće). Ukratko, Mac OS X mnogo toga već ima u sebi (Web browsere Safari i Internet Explorer, Mail, iChat, kalendar, organizator, adresar, editor teksta, šah i nekoliko jednostavnih igara itd. Uz Mac mini stiže vrlo zanimljiv i kvalitetan paket iLife ’05 koji se sastoji od programa iPhoto 5 (organizacija i obrada slika), iMovie HD (obrada i montaža video-snimaka), iDVD 5 (pravljenje DVD izdanja), GarageBend 2 (vrlo dobar muzički editor) i iTunes 4.7 (organizacija muzike). Svi programi iz iLife paketa imaju prilične mogućnosti, a sasvim su jednostavni za upotrebu i vrlo lepo proširuju mogućnosti korišćenja Maca na polju multimedije. Od ostalih programa za svakodnevne, tipične primene nedostaje još samo neka varijanta MS Officea ili Appleov manje moćan, ali jeftiniji iWork paket.

U intenzivnijem radu pokazalo se da 256 MB RAM-a nije dovoljno za Tiger OS i svako veće korišćenje virtuelne memorije nas podseća da je 2,5-inčni hard disk koji je u ovom računaru, iako sa 5400 obr/min brz za svoju kategoriju, inferioran u odnosu na klasične 3,5-inčne diskove. Na sreću, u dupke punom kućištu Maca mini ima prostora za proširenje memorije.

Mac mini je vrlo interesantan računarčić koji bi mogao da neke stare PC-jevce uvede u jedan drugačiji, Mac svet. Nažalost, proizvod zamišljen kao nečiji drugi računar slabo će se prodavati u zemlji u kojoj teško nabavljamo i prvi računar. Ili, drugim rečima: svi znaju da je iPod fenomenalna stvarčica, ali ga je ovde retko ko kupio.

Tihomir STANČEVIĆ

 
Asus P5LD2 Deluxe WiFi/TV
Inform Guard 3000AP
Planet NAS-1100
Canon Canoscan 4200F
Samsung SyncMaster 730BF
ViewSonic VX912B, Samsung SyncMaster 913B
Apple Mac mini
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus M6000V, Hewlett-Packard Compaq nx8220
Sunsway ST Lab A-8001 MP3 Player
Vivax Imago DVD-K200
Coolnection CL-1005, Olympia Du@lphone 9211 IP, Sipura SPA-2000 i SPA-3000
Canon Laser Shot LBP2900
Lexmark T430 DN
Asus Vento 3600, Thermaltake Xaser V Damier V5000C / Shark VA7000BWA
Logitech QuickCam Chat, Genius VideoCAM Messenger / VideoCAM SlimClip / VideoCAM Trek, Wiretek USB 2.0 PC Camera / USB 2.0 Bear PC Camera, Chicony TwinkleCam Pro DC-2120, TMV-200
Kodak EasyShare Z700
Altec Lansing VS-3151R, Speed-Link Powerstixx 5.1, Genius SW-HF5.1 1200 / SW-HF5.1 3000
V-Gear TVBox SX
Logitech MX518
NEC UF0002
Philips Key011 / Key013
Sweex KX 7201 Keyboard
VeriTech Card Driver
Lestar PC-5ST
ProLink PixelView PlayTV Pro 2 (PV-M4500)
TechniSat SkyStar USB
Gigabyte GO-W1608A
A4Tech Big Wheel Shining Zoom 5K BW-26

Vrsta:
portabl računar
Proizvođač:
Apple
Kontakt:
Apple Centar
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera