INTERNET<>
082005<><>

Zarada na Internetu (1)

Uz malo strpljenja

Kako napraviti Internet sajt koji nije Web prodavnica, a donosi prihod

Google heat map
Poslovanje i zarada putem Interneta se po svim bitnim elementima ne razlikuju puno od bilo kog uobičajenog posla – zahtevaju puno rada, predanosti i strpljenja. Ukoliko iza sebe ostavite sve naizgled primamljive „ponude” poput zarade surfovanjem, slanjem cirkularnih mejlova i uopšte sve ono što nudi sedenje kod kuće i vrlo malo rada dok vam se neviđene svote slivaju na račun, na dobrom ste putu da svoj Internet posao postavite na zdrave korene. Internet možda predstavlja virtuelni svet, ali u njemu zasigurno vladaju iste vrednosti i pravila kao u realnom svetu.

Šta je potrebno?

U vremenima kada kod nas rad i znanje nisu na ceni na kojoj bi trebalo da budu, tvrdnja da je potrebno uložiti samo puno rada i znanja uz minimalna novčana sredstva može izazvati sumnju. Međutim, sve što vam je potrebno da biste pokrenuli sopstveni Internet biznis na način koji će ovde biti opisan jeste vaš Internet sajt, što podrazumeva posedovanje sopstvenog domena i prostora za sajt na nekom serveru. Da biste za svoj sajt obezbedili domen i pouzdan server, za početak je potrebno do 100 dolara godišnje. Napomenimo odmah da je korišćenje besplatnih servera i generičkih domena u samom startu velika nepogodnost jer ćete na taj način teško postići pristojno rangiranje na pretraživačima, koji su veliki izvor posetilaca za svaki pametno osmišljen sajt. Za svoj sajt obezbedite neki od međunarodno priznatih domena, bilo da se radi o našem (besplatnom) nacionalnom domenu .co.yu ili o popularnim internacionalnim domenima .com, .net ili .org. Internacionalne domene možete obezbediti po cenama manjim od 10 dolara godišnje (www.GoDaddy.com, www.Yahoo.com), dok za naš nacionalni domen kao preduslov morate imati registrovanu firmu. Pri izboru servera vodite računa o tome da obezbedite što veću pouzdanost (up-time, dakle da server ne pada često). Na Internetu ćete po ceni između 5 i 10 dolara mesečno naći bezbroj kvalitetnih hostova koji nude visoku pouzdanost.

Sajtovi ili blogovi koji se bave specijalizovanim temama najbolja su osnova za zaradu na način opisan u ovom tekstu. Budući da su Internet trgovina i reklamiranje kod nas još u povoju, za iole ozbiljnu zaradu potrebno je da sajt bude internacionalnog sadržaja, što u osnovi znači da je na engleskom jeziku. Takođe, potrebno je da sajt što ozbiljnije i detaljnije pokrije temu kojom se bavi, dakle da ima barem stotinak strana kvalitetnog sadržaja. Ovo je potrebno kako zbog rangiranja na pretraživačima tako i zbog procene kvaliteta sajta od strane firmi koje će biti izvori prihoda za sajt. Sve u svemu, sajtovi sa pet strana od kojih četiri ima natpis „under construction” neće doneti nikakvu zaradu, a pokušaji prijave nekompletnih sajtova na pretraživače ili programe za zaradu mogu predstavljati kost u grlu čak i kada se sajt popuni kvalitetnim sadržajem.

Svakako, ni sajt najkvalitetnijeg mogućeg sadržaja neće vam doneti nikakvu zaradu ako nema dovoljnu posećenost. Prilikom izrade sajta posebnu pažnju treba posvetiti optimizaciji za pretraživače, koji su jedan od najboljih izvora posetilaca. Naravno, razmena linkova sa sajtovima srodnog sadržaja i prijavljivanje u relevantne direktorijume dodatni su načini za poboljšanje posete i rangiranja sajta. Uvek treba imati na umu da jednačina posećenost = zarada zaista važi samo u slučajevima kada sajt posećuju oni koji se interesuju za njegovu tematiku tako da i u ovom slučaju treba s oprezom pristupati raznoraznim „ponudama” za povećanje posećenosti sajta.

Ideja za zaradu je jednostavna: posedujete sajt koji se bavi, na primer, MP3 plejerima. Na njemu se mogu naći testovi plejera, detalji tehnologije koja je u pozadini, vesti o novim tehnologijama i uopšte sve što je vezano za MP3 plejere. I baš kada je posetilac vašeg sajta na osnovu testa zaključio da je plejer koji ste testirali baš onakav kakav on želi, on će potražiti prvu on-line prodavnicu i kupiti ga. Ako posetiocu na istoj strani ponudite reklame on-line prodavnica koje u svojoj ponudi imaju dati plejer, velika je verovatnoća da će on plejer kupiti baš tamo, a od te kupovine ćete i sami zaraditi. Kakve sve tipove reklama možete ponuditi i kako se od njih zarađuje, pročitaćete u nastavku teksta.

PPC i PPM programi

Pay-per-click (PPC) i pay-per-impression (PPM) programi svakako predstavljaju najbrži i najsigurniji način da se dođe do zarade. Kod PPC programa provajder programa na vašem sajtu prikazuje reklame i plaća vam za svakog posetioca koji na reklamu klikne. Zavisno od reklama koje se prikazuju na vašem sajtu, zarada od jednog klika se kreće od nekoliko centi kada su u pitanju reklame iz oblasti u kojima nema preterane konkurencije, pa sve do nekoliko desetina dolara u ekstremnim slučajevima. Kod PPM programa plaćanje se vrši na osnovu broja prikaza reklama, pri čemu se kao jedinica broja prikaza najčešće definiše 1000 prikaza.

Trenutno najatraktivniji pay-per-click program jeste Google AdSense. Da bi sajt uopšte bio uključen u ovaj program, potrebno je da prođe Googleovu kontrolu kvaliteta koja traje nekoliko nedelja. Kada je sajt jednom uključen u AdSense program, sve što je potrebno jeste da preuzmete kratke java skriptove sa Googleovog sajta, ubacite ih na željena mesta na svojim stranicama i Google će na njima prikazati reklame u izabranom formatu. Program Ad Sense nudi reklame u puno različitih dimenzija i formata tako da ih je lako uklopiti u većinu sajtova. Prava snaga Googleovog programa leži u relevantnosti reklama: na svakoj stranici će biti prikazane upravo reklame iz oblasti kojom se stranica bavi. Na primer, ako vaša stranica opisuje DVD plejer, Google će prikazati reklame firmi koje prodaju DVD plejere, što drastično uvećava verovatnoću da će posetilac na reklamu i kliknuti. Googleovi robot-programi posećuju sve stranice na kojima se reklame pojavljuju, analiziraju sadržaj stranica i određuju relevantne reklame, obezbeđujući aktuelnost koja prevazilazi sve druge programe. Ukoliko za zadatu stranicu AdSense ne može da nađe relevantne reklame, postoji mogućnost da skript prikaže vašu podrazumevanu reklamu. AdSense za webmastere obezbeđuje kvalitetan administrativni panel u kojem mogu podešavati brojne parametre reklamne kampanje, korigovati izgled reklama tako da se uklope u dizajn vašeg sajta i pratiti statistiku koristeći tzv. kanale koji vam omogućavaju da odredite koji formati reklama i koje stranice daju najbolje rezultate. Kada je isplata u pitanju, Google šalje ček kada zarada pređe 100 dolara, a ono što je za nas bitno jeste da se čekovi bez problema unovčavaju u našim bankama. Minimalna cena klika je, koliko je autoru teksta poznato, tri centa, međutim, veoma retko se dešava da klik na reklamu proizvede ovako malu cifru.

Kao dodatak programu AdSense, Google je kreirao i AdSense for Search, program u kojem vam je omogućeno da na svoj sajt dodate Google pretragu, bilo svog sajta bilo kompletnog Interneta. Kada posetilac sajta vrši pretragu korišćenjem ovog servisa i pri tom klikne na plaćenu reklamu u rezultatima pretrage, vlasnik sajta dobija određena sredstva. Sam izgled stranice sa rezultatima pretrage može se podešavati, pri čemu je stranici moguće dodati i logo sajta. Iskustva pokazuju da su cene klikova kod ovog programa dosta niske tako da se ozbiljnija zarada može očekivati samo kod sajtova s veoma velikom posećenošću. Bez obzira na malu zaradu, AdSense for Search je sadržaj koji će vašem sajtu dati dodatni kvalitet, a i pružiće vam mogućnost da od korisnika koji svejedno odlučuju da nastave pretragu Interneta zaradite još koji cent.

Google je ovih dana predstavio i AdSense for RSS, PPC program kod kojeg se reklame pojavljuju u RSS feedovima. AdSense for RSS je trenutno u fazi beta testiranja i može se videti na svega nekoliko sajtova, ali, sudeći po popularnosti koju je RSS format stekao, sigurno je da će Google ovaj program uskoro uključiti u svoju standardnu ponudu. Osnovni preduslov da bi se sajt kvalifikovao za AdSense for RSS jeste da RSS feed ima minimum 100 korisnika. Budući da se RSS feed može pratiti na bezbroj načina, teško je zaista odrediti broj korisnika feeda.

FastClick je još jedan popularan PPC program koji pored plaćanja po kliku nudi još neke dodatne pogodnosti. Ono što karakteriše ovaj program jeste to što svega 35% od cene koju plaća oglašivač uzima FastClick, dok ostatak dobija vlasnik sajta na kojem se reklame prikazuju. Pored PPC programa, FastClick nudi i PPM program. Pored velikog broja standardnih formata reklama, FastClick nudi i pojedine „agresivnije” načine oglašavanja poput pop-under prozora ili Invue banera, koji generalno nerviraju posetioce sajtova i poželjno ih je izbegavati. Manu ovog programa predstavlja to što se ne radi o kontekstualnom reklamiranju, što znači da reklame koje se prikazuju na sajtu ne moraju da imaju veze sa tematikom kojom se on bavi. FastClick je stabilna kompanija koja je formirana 1999. godine i, zahvaljujući fer odnosu prema korisnicima, stekla je zavidnu reputaciju i veoma veliki broj velikih oglašivača. Isplate se vrše svakog 25. u mesecu u slučaju da akumulirana zarada pređe 50 dolara i po tom pitanju su jedna od najažurnijih kompanija. Da bi se sajt kvalifikovao za FastClick program, pored kvalitetnog sadržaja mora da obezbedi i minimum 3000 prikaza reklama mesečno, što je zaista lako dostižna cifra koju bi solidno posećen sajt mogao da obezbedi samo tokom jednog dana.

Burst!Media je još jedan provajder koji je preživeo mnoge potrese u svetu Internet oglašavanja i nudi PPM i PPC programe namenjene specijalizovanim sajtovima, trudeći se da obezbedi kontekstualne reklame za sajtove koje ima u svojoj mreži. Kriterijum za prihvatanje sajta u program je specijalizovani sadržaj sajta, kao i posećenost koja obezbeđuje minimum 5000 prikaza reklama mesečno. Za razliku od prethodno opisanih sajtova, Burst!Media se ne može pohvaliti tehnologijom koja ide u korak s vremenom i pruža utisak sajta koji je godinama „krpljen” novim sadržajima, uprkos očiglednoj potrebi da se podvrgne temeljnom redizajnu. U svakom slučaju, dosta skromni kriterijumi za prihvatanje novih sajtova u mrežu čine Burst!Media rešenjem o kojem valja razmisliti i koje se može sasvim lepo koristiti kao sekundarni izvor prihoda.

Navedeni PPC/ PPM provajderi su samo deo ogromne ponude na Internetu, a izabrani su na osnovu svoje reputacije i zahteva koje svaki kvalitetan sajt može da ispuni. Provajderi koji zahtevaju posete koje se mere stotinama hiljada ovde nisu opisani, a ukoliko se vaš sajt razvije do takvih razmera, lako ćete do njih doći i sami.

I gde sve to postaviti?

Kada su u pitanju PPC programi kod kojih vam je u interesu da reklame budu što uočljivije za korisnika, ovo pitanje je ključno. Pravilo koje važi u svetu reklamiranja na Internetu je da najbolji učinak imaju reklame koje se prikazuju u gornjoj polovini stranice, koja je vidljiva odmah po učitavanju bez skrolovanja. Ovaj deo stranice se naziva fold. Naravno, i u okviru folda postoje delovi koje će posetioci lakše uočiti i Google je na osnovu statistika kod brojnih oglašivača napravio takozvani heat map koji pokazuje raspored verovatnoća klika kod Internet stranica. Na ovoj slici su najatraktivnije lokacije za reklame označene bojom koja ima veći intenzitet, a iskustvo zaista pokazuje da ako se pridržavate ove mape, broj klikova drastično raste. Sa slike se vidi da je najveća verovatnoća klika na delu strane u kojem je glavni sadržaj. Kod postavljanja reklama treba voditi računa o tome da se što bolje uklope u dizajn stranice i treba maksimalno izbegavati pretrpavanje stranice reklamama koje potiskuju glavni sadržaj. Posetioci ne vole agresivne reklame i jedan od načina da se izgube redovni posetioci sajta jeste upravo preterana agresivnost u reklamiranju.

I, na kraju, napomenimo da su strpljenje i eksperimentisanje ključ uspeha. Čak i kada sajt u startu ima veliki broj posetilaca, potrebno je izvesno vreme da zarade dostignu određeni nivo, što je naročito slučaj kod najatraktivnijeg ovde opisanog programa, Google AdSense. Kod ovog programa se stiče utisak da Google vremenom pažljivo dozira broj reklama i kada u određenom periodu dođe do zaključka da se radi o postojanom sajtu, zarade rastu. Takođe, korišćenjem kanala i raznih drugih alata za praćenje klikova na reklame treba naći optimalne pozicije reklama koje za sajt daju najbolje odnose broja klikova i broja prikaza pošto heat-map ne mora da bude apsolutno tačan u svim slučajevima. Ima li smisla napominjati i da većina PPC programa ima vrhunske sisteme za detekciju lažnih klikova tako da ideju da sami klikćete na reklame na svom sajtu (koju ste možda dobili još na početku teksta) vredi odmah zaboraviti? Na vama je samo da obezbedite nekoliko hiljada posetilaca dnevno i oni će taj posao odraditi umesto vas...

Dejan STEFANOVIĆ

 
Zarada na Internetu (1)
Šta mislite o ovom tekstu?
Firefox još uvek raste
Dešavanja
U Americi uskoro 40 miliona broadband korisnika
Operacija „Site Down”
Kupuj lokalno, traži globalno
Istraživanja
Trojanac Skulls kao antivirus
Packeteer počinje da ograničava igrače
Globalna multimedijalna digitalna biblioteka
Nova borba protiv spema
Evropski zakon o praćenju informacija

Linkovi:
www.google.com/adsense
www.fastclick.com
www.burstmedia.com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera