INTERNET<>
082005<><>

Globalna multimedijalna digitalna biblioteka

Ourmedia

Javna riznica digitalnih sadržaja

Jedno od osnovnih ograničenja kod upravljanja digitalnim multimedijalnim sadržajima jeste činjenica da su oni najčešće zaštićeni autorskim pravima koja sprečavaju njihovu laku dostupnost širem krugu ljudi. „Digitalna pravda” ili slobodna razmena digitalnih materijala jeste ideja vodilja autora jedinstvenog on-line projekta pod nazivom OurMedia.org.

OurMedia.org predstavlja globalno dostupnu i potpuno besplatnu bazu različitih sadržaja: filmova, originalne muzike, audio-intervjua, fotografija, umetničkih i dokumentarnih dela, animacija, knjiga, studentskih radova, softvera i drugih dela nastalih u digitalnoj formi. Ograničenja u pogledu prirode sadržaja, statusa autora i razmene „dobara” nema – servis je jednako otvoren kako amaterima tako i entuzijastima i profesionalcima.

Autori projekta su Marc Canter iz PC Foruma u Scottsdaleu, Arizona i J.D. Lasica, poznat on-line javnosti kao autor knjige „Darknet: Hollywood’s War Against the Digital Generation”, urednik publikacije Online Journalism Review i saradnik čuvenog projekta Internet Archive. Kako sami autori ističu, OurMedia.org je otvoren za sve stvaraoce i njihova dela, ali primat ipak imaju nove kreativne forme kao što su video-blogovi, podcasting (kreiranje glasovnih audio-fajlova, najčešće u MP3 formatu, koji su dostupni za slobodno preuzimanje preko Interneta) ili digitalne priče, koje su zapravo kombinacija slika/animacija i glasa pripovedača.

Kako ističe koautor projekta J.D. Lasica, sadašnja generacija korisnika Interneta svedok je značajnih promena ukupnog medijskog okruženja. Nasuprot okoštalim strukturama moćnih i globalnih (ili globalističkih) medija koji za stvaranje sadržaja koje prezentuju masama angažuju skupo plaćene profesionalce i na taj način stvaraju pasivnu konzumentsku kulturu, sve veći broj ’običnih ljudi’ koji je nezadovoljan takvim socijalnim okruženjem uzima stvari u svoje ruke, kreirajući neke veoma zanimljive proizvode sopstvene imaginacije. U digitalnom svetu te kreacije sklone su brzom i lakom padu u zaborav, što potencijalno predstavlja veliki rizik i štetu za globalnu kulturu. Cilj servisa OurMedia.org je upravo da se preduprede takvi loši ishodi.

Sa pokretanjem i operacionalizacijom sajta www.ourmedia.org otpočelo se u junu 2004, i to u formi potpuno volonterskog poduhvata u kojem je učestvovalo oko 50 aktivista, radeći unutar javnog kolaborativnog on-line okruženja (tzv. wiki). Inicijalna novčana sredstva potrebna za rad bila su minimalna, s obzirom na to da je u pitanju open-source projekat koji izdržavaju donatori i neplaćeni dobrovoljci. Namera pokretača je da sajt bude i ostane slobodan od svakog upliva komercijalnosti, što je izuzetno teško postići, naročito s obzirom na njihove namere da ga neprestano unapređuju i obogaćuju.

Najveće muke s kojima se nepriznati stvaraoci susreću jesu skladištenje i efikasna podela svojih dela s drugima. OurMedia.org pruža odgovor na ta dva krucijalna pitanja jer na sebe preuzima obavezu da sve predate radove hostuje, brine se o njima i čini ih dostupnima svima koji su zainteresovani – besplatno i zauvek, sve dok to autori žele. Što se tiče upotrebe objavljenih sadržaja, princip je da se dozvoljava maksimalan obim njihove fer upotrebe radi kreiranja novih dela namenjenih edukativnom ili umetničkom izražavanju što, naravno, isključuje kršenje autorskih prava. Vizija tvoraca servisa je da on vrlo brzo postane najbogatija svetska riznica digitalnih radova koji se slobodno razmenjuju. Da bi se sama razmena maksimalno olakšala, koriste se alati poput RSS-a, P2P tehnologije i mašina za pretraživanje.

Prvi utisci prilikom korišćenja sajta OurMedia.org bili su veoma pozitivni. Osim stotina fajlova koje su postavili obični korisnici Interneta, na njemu se mogu naći i numere poznatih izvođača poput Davida Byrnea, The Bestie Boysa i Le Tigrea. Nema razloga da i vaš kreativan doprinos ne nađe svoje mesto u ovoj globalnoj riznici digitalnih sadržaja.

Dušan KATILOVIĆ

 
Zarada na Internetu (1)
Firefox još uvek raste
Dešavanja
U Americi uskoro 40 miliona broadband korisnika
Operacija „Site Down”
Kupuj lokalno, traži globalno
Istraživanja
Trojanac Skulls kao antivirus
Packeteer počinje da ograničava igrače
Globalna multimedijalna digitalna biblioteka
Šta mislite o ovom tekstu?
Nova borba protiv spema
Evropski zakon o praćenju informacija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera