TEST DRIVE<>
042003<><>

Sony Clie PEG-NX70V

Prenatrpani Palm

Sony Clie PEG-NX70V
Sony Clie PEG-NX70V
Prvobitna ideja uređaja baziranih na operativnom sistemu Palm bila je jasna, i skraćenica PDA (lični digitalni pomoćnik) potpuno je odgovarala njihovoj primeni. Međutim, takmičenje između proizvođača i razvoj tehnologije doveli su do toga da se taj aspekt ovih uređaja potpuno povukao u drugi plan u korist drugih aplikacija, multimedije i zabave. Najdalje na tom polju otišao je „Sony” sa modelima serije Clio, čiji je najnoviji predstavnik sa oznakom PEG-NX70V dospeo i u naše ruke. U ovu spravu standardnih dimenzija natrpano je više tehnologije nego u prosečan stan, koliko opravdano – videćemo.

I sam oblik uređaja donosi nešto novo – uređaj se preklapa, i dok je na gornjoj polovini samo ekran, šest standardnih tastera (gore-dole i četiri za poziv najčešćih aplikacija) prešli su na donju polovinu, gde je sada i umanjena tastatura sa slovnim i osnovnim kontrolnim tasterima, dok se numerički karakteri dobijaju kombinacijom tastera. Ova tastatura koliko je moguće poštuje „qwerty” raspored, ali ne možemo reći da je preterano praktična, a nije ni značajno brža od unosa putem sistema grafiti, jer je korišćenje kombinacije tastature i olovke nezgodno. Pomalo je zbunjujuće to što veliki ekran više nije kvadratnog oblika, ima 320 x 480 piksela, tako da na prvi pogled nema dela na kome su se upisivala slova. Površina za pisanje sada se „pozajmljuje” od ekrana i pojavljuje se u zavisnosti od aplikacije, automatski ili na poziv. Ekran se može rotirati oko vertikalne ose, što omogućava da se uređaj sklopi i sa ekranom u vidljivoj poziciji, i tada mnogo više liči na klasične PDA uređaje. Značajna promena u interfejsu je i taster „Back” koji se nalazi pored dobro poznatog jog-dial točkića i olakšava njegovo korišćenje.

U zglobu oko kog se Clie otvara nalazi se i video kamer(ic)a koja takođe može da rotira, od položaja u kom snima onog ko drži uređaj, do položaja gde je okrenuta ka onome što korisnik vidi kada digne pogled sa ekrana. I kamera i ekran imaju detekciju položaja, pa sliku okrenu za 180 stepeni kada zatreba. Pored kamere se nalazi taster za uključivanje, a odmah iza njega i Memory Stick slot koji, nažalost, dolazi prazan. Tu je i infracrveni port velikog dometa, koji uz priloženi softver odlično zamenjuje daljinske upravljače. Sa zadnje strane nalazi se i povelik slot za bežičnu mrežnu karticu koja poštuje standard 802.11b (Wi-Fi).

Uz Clie dolaze i slušalice iz dva dela. Prvi na sebi ima komande za reprodukciju MP3 pesama i klasičan konektor za slušalice, dok je drugi potpuno standardan set „bubica” koji ćete lako zameniti ako se oštete ili ako poželite bolje. Clie ima ugrađen kvalitetan mikrofon i zvučnik koji je tih i prvenstveno namenjen sistemskim zvucima.

Integrisana kamera je verovatno najveći kuriozitet koji ovaj uređaj donosi – u pitanju je kamera sa CCD čipom od 310 kilopiksela koja može da snima digitalne fotografije ili video sekvence. Dobijeni rezultati su ograničene upotrebljivosti, ali sve to zaista lepo funkcioniše. Nažalost, snimanje video sekvenci moguće je isključivo na Memory Stick koji, da podsetimo, ne dolazi uz Clie. Isto važi i za korićenje u funkciji MP3 plejera, tako da nema smisla kupiti uređaj, a ne kupiti i memorijski modul. Najveća mana kamere nije niska rezolucija, već to što je integracija sa ostalim aplikacijama maltene nikakva. Adresar, recimo, odavno ima mogućnost da uz ime pridoda i sliku, ali ni sada nije moguće iz adresara obaviti fotografisanje, a što je još gore, slike uz ime prikazuju se u sniženoj rezoluciji. Isto važi i za snimanje zvuka – nije moguće uz neki datum ili ime osobe priključiti snimljeni zvučni zapis.

PEG-NX70V je prvi PDA uređaj koji smo probali sa verzijom 5 Palm OS-a. U ovom slučaju značajno je prilagođen neuobičajnim mogućnostima uređaja, a većina softvera je iz „Sonyjeve” kuhinje. Većina novina odnosi se na multimediju i podršku novih hardverskih mogućnosti – a to su ekrani veće rezolucije, dodatne memorijske kartice i brži procesori.

Posle nekoliko dana igranja sa ovakvom stvarčicom i nekoliko godina korišćenja prvog Palm modela koji je „Sony” proizveo davne 2000. godine, moramo da priznamo da je prosto neverovatno dokle je došla tehnologija i minijaturizacija. S druge strane, poboljšanja koja je tehnologija donela često su nepraktična i ne tako korisna, pa teško da opravdavaju preveliku cenu ovakvog uređaja. Sem ako po svaku cenu želite najbolji ručni računar.

Rodoljub ILIĆ

 
InnoVision Radeon 9100 64MB VIVO, InnoVision Radeon 9000 Pro 64MB, Club3D CGA-9328VTD (Radeon 9100)
Creative Nomad MuVo
Logitech Internet Navigator Keyboard Special Edition, Internet Wireless Keybard & Mouse, Optical Wireless Keyboard & Mouse
Sony Clie PEG-NX70V
Šta mislite o ovom tekstu?
Metrologic ScanPal2
Logitech Mobile Cordless Headset
PQI Traveling Disk i Inteligent Stick
Canon LiDE 50
LiteOn CRW-4012A, Sony CRX220E1, LG GCE-8520B, Teac DV-W40E

Proizvođač:
Sony
Kontakt:
Pakom
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera