TEST RUN<>
042003<><>

Traktor DJ Studio 2.02

Profesionalni audio-mikser

Pomalo nesrećno odabrano ime ovog programa (bar za naše govorno područje) ne treba shvatiti kao opis njegove funkcionalnosti. Iako se pored imena za deo poljoprivredne mehanizacije, izraz „traktor” koristi i u slengu za neku vrstu omalovažavanja („Radi k’o traktor”), Traktor DJ Studio nikako ne treba povezivati sa ova dva značenja. Niti se koristi u poljoprivredi, niti loše radi. Naprotiv, on predstavlja jedno veoma moćno višenamensko rešenje za profesionalno audio-miksovanje, remiksovanje zvuka i snimanje tako dobijenih audio-fajlova u različitim audio-formatima. Traktor prepoznaje MP3, WAV, AIFF i audio CD formate.

Nakon startovanja programa, ekran na vašem monitoru biće pretrpan raznim dugmadima i kontrolama. Iako vas prvi pogled na ovu gužvu može uplašiti, nakon pažljivijeg pregleda funkcija shvatićete da je sve logično organizovano. Umesto da se za svaku funkciju koriste posebni prozori, ovde je sve smešteno na jedan ekran. Srodne opcije grupisane su u panele kojih u ovom slučaju ima desetak. Osnovni panel nalazi se na vrhu i to je tzv. Setup meni. On služi za podešavanje prikaza na ekranu i ostalih funkcija bitnih za rad programa. Iz ovog menija određuju se glavne karakteristike programa: vrsta audio izlaza, broj kanala, način prikaza pojedinih informacija...

Centralnu poziciju na ekranu zauzima panel pod imenom Mixer, a levo i desno od njega su postavljeni plejeri. S obzirom da je u pitanju program za miksovanje, logično je da postoje dva plejera. Mikser služi za podešavanje reprodukcije u oba plejera, brzo prebacivanje s jedne pesme na drugu (odnosno prelazak iz jednog plejera u drugi), postavljanje fade-in, fade-out efekata, promene brzine reprodukcije jedne (ili obe pesme) itd. Plejeri su vizuelno i funkcionalno identični. Pored osnovne funkcije u njima se može zapamtiti do deset pozicija na audio-zapisu kojima se tokom reprodukcije može direktno pristupiti. U plejere su ugrađeni i „merači ritma” uz čiju pomoć može da se odredi da li su aktivne pesme „kompatibilne” za miksovanje. Ukoliko postoji velika razlika u ritmovima, prelaz sa jedne pesme na drugu sigurno neće biti uspešan i „tečan” kao kada su u pitanju isti ili slični ritmovi.

U donjem delu ekrana smešten je fajl browser sa listom za reprodukciju. Audio fajlovi koji se nalaze u ovoj listi mogu se putem drag&drop tehnike prosleđivati na levi ili desni plejer. Nakon dodeljivanja, ispred imena pesme će se nalaziti oznaka „A” ili „B” koja prikazuje kom je plejeru pesma prosleđena. Iako je vizuelno predstavljena kao jedinstvena lista, ovde se u stvari nalaze dve posebne liste. Nakon dodeljivanja audio-fajla jednom plejeru on postaje nedostupan drugom, sve dok se ne raskine veza sa prvim plejerom. Iz liste za reprodukciju mogu da se menjaju i ID3 tagovi MP3 pesama. U gornjem levom uglu smešten je Master panel koji služi za globalno podešavanje parametara. Ovde se može odrediti jačina zvuka na oba plejera (zadržava se relativni odnos jačina podešenih u svakom plejeru ponaosob), balans zvuka i još par drugih opcija. U gornjem desnom uglu postavljen je panel koji služi za snimanje mikseva i reprodukciju tako miksovanih fajlova. Iznad svakog plejera postavljena su još po dva panela. Pomoću njih se vrši filtriranje zvuka i promena njegovih rezonantnih sposobnosti kao i postavljanje loopova (petlji).

Da biste koristili ovaj program ne morate da budete profesionalac i u tom slučaju vam mnoge od njegovih funkcija verovatno neće biti potrebne. Za ozbiljniji rad neophodno je registrovanje programa, jer demo verzija dozvoljava samo jedan čas kontinualnog rada programa (nakon čega se sam isključuje), zabranjuje snimanje u nekim audio-formatima, ne dozvoljava da se zapamte liste za reprodukciju itd.

Branislav BUBANJA

 
Traktor DJ Studio 2.02
Šta mislite o ovom tekstu?
ValuSoft Print Workshop 2003
AV Presenter 2.0.23
Silicon Mindset Process Revolution 3.5
East Technologies DiskSanitizer GOV 2.0
Jasc Paint Shop Pro 8

Potrebno:
Windows, Pentium III 500 MHz, 128 MB RAM
Veličina:
6 MB (demo), 20 MB na HD
Cena:
200 evra, proba ograničena
Adresa:
www .traktor -dj .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera