TEST RUN<>
042003<><>

ValuSoft Print Workshop 2003

Program za štampanje prilagođen dečjem uzrastu

Najnoviji program za izradu štampane galanterije dolazi nam iz softverske kuće „ ValuSoft „ poznate uglavnom po niskobudžetnim ostvarenjima zabavnog karaktera (I Was An Atomic Mutant, Illegal Street Drag, Navy Seals, Ambulance Driver, Hard Truck, Commandos: Beyond The Call Of Duty, Tomb Raider: Lost Artifact...). Ni ovog puta odgovorni ljudi iz dotične kompanije nisu ništa želeli da rizikuju pa je pred nama proizvod izuzetno niske cene koja je neuporedivo manja nego konkurentska.

Program je prvenstveno namenjen najmlađima koji prave svoje prve korake na polju štampanja i izrade papirne galanterije. Iz tog razloga upravljački interfejs programa umnogome se razlikuje od standarda koji smo navikli da srećemo pod Windowsom i više podseća na neko multimedijalno ostvarenje. Glavni meni predstavljen je kao radna soba odakle korisnik na vizuelan način veoma lako može da prepozna željene opcije (snimljeni projekti su u fiokama, šabloni u kompjuteru na stolu, Internet stranici programa pristupa se klikom na laptop računar...). Projekti mogu da se kreiraju ručno „od nule” ili uz upotrebu jednog od mnogobrojnih šablona koji su raspoređeni u dvanaest oblasti (Business, Calendars, CARDS, Crafts, Gifts, Party Favors, Photo and Scrapbook, Postcards, School Projects, Signs and Banners, Stickers and Labels i Web Pages). Šabloni su do te mere pažljivo projektovani da je potrebno izvršiti vrlo malo promena kako bi se dobilo željeno rešenje (obično promena teksta). Sa druge strane, akcije koje korisnik može da preduzme prilikom stvaranja svoje kreacije malobrojne su i obuhvataju samo najosnovnije operacije. Pored rada sa tekstom (izbor fonta, veličine, prostornog oblika, senčenja, centriranja...) moguće je postaviti okvir, ubaciti pozadinsku i prateće slike (klipartove) ili nacrtati neki od jednostavnijih geometrijskih oblika. Očigledno je da programeri nisu želeli previše da se trude oko implementiranja funkcija već je težište preneto na rad i upotrebu gotovih šablona. Uz izradu širokog dijapazona štampane galanterije moguće je izrađivati i jednostavnije Web stranice (u rezolucijama 640 x 480 i 800 x 600 piksela) za šta postoji posebna kolekcija Web elemenata (meri se hiljadama strelica, ikonica, divider linija, komandnih dugmića...). Naravno, ne očekujte čuda od ove opcije koja je idealna za izradu manjih porodičnih prezentacija sa slikama sa letovanja i slično.

Za naprednije korisnike koji poseduju svoju kolekciju fotografija i klipartova programeri su ubacili poseban odeljak za njihovo procesiranje, nazvan Photo Workshop. Obrada se vrši u šest (polu)automatskih koraka i korisniku dozvoljava da svoje fotografije poboljša i udahne im nov život. Tu je neizbežna opcija za uklanjanje „crvenih očiju” sa fotografija koje nastaju kao posledica slikanja uz pomoć blica, mogućnost otklanjanja ogrebotina sa starih fotografija i preosvetljenih delova slike, korekcija kontrasta, osvetljenost i oštrine slike, korekcija boja, stvaranje utiska stare fotografije itd. Dobro je izvedena i Crop funkcija (za isecanje delova slike) koja dozvoljava isecanje delova fotografije uz korišćenje devet geometrijskih i specijalnih oblika (trougao, krug, kvadrat, srce, krst itd.) ili svojeručno.

Podatak koji može da vas ohrabri u korišćenju ovog programa, pored niske cene koštanja, leži u činjenici da se u paketu dobija čak 200.000 klipartova i fotografija (800.000 je dostupno besplatno na Internetu), 13.000 profesionalno dizjaniranih šablona i preko 200 unikatnih fontova. Ako ovde uračunamo potrebe prosečnog kućnog korisnika, dolazimo do zaključka da je po datoj ceni ponuđeno i više nego što će vam ikad zatrebati. Ipak, ako ste navikli na veću slobodu prilikom projektovanja i izrade, i nije vam bitan broj besplatnih sličica, onda Print Workshop 2003 nije program za vas. Njegovu snažnu orijentisanost ka početnicima i korisnicima plićeg džepa osetićete na svakom koraku, naročito prilikom izrade projekata slobodnom rukom.

Vladimir PISODOROV

 
Traktor DJ Studio 2.02
ValuSoft Print Workshop 2003
Šta mislite o ovom tekstu?
AV Presenter 2.0.23
Silicon Mindset Process Revolution 3.5
East Technologies DiskSanitizer GOV 2.0
Jasc Paint Shop Pro 8

Potrebno:
Windows, Pentium 2 300 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
7 CD, 600 MB na HD
Cena:
20 dolara
Adresa:
www .valusoft .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera