TEST PLAY<>
082000<><>

Empire of the Ants

Strategije u realnom vremenu tokom poslednjih godinu dana poprimaju najrazličitije oblike. S obzirom da su u trendu multižanrovski programi, RTS filozofija sve više se primenjuje u akcionim, avanturističkim i fantazijskim igrama. S druge strane, i klasičan RTS biva obogaćen novim idejnim rešenjima, a dobar primer za to je nova igra francuske kompanije „Microids”, strategija u kojoj igrač kontroliše koloniju mrava.

Rad na ovom projektu, prema podacima proizvođača, trajao je pune tri godine i za to vreme dizajneri su do najsitnijih detalja proučavali sve aspekte života mrava i drugih insekata koji pripadaju toj biocenozi. Zahvaljujući tome, Empire of the Ants je od relativno jednostavne strategije, kako je u početku zamišljena, postala kompleksna simulacija života s jednom od najrealističnih AI rutina koje su viđene u igrama ovog tipa. Igrač kontroliše trinaest vrsta mrava, pri čemu svaka vrsta ima sposobnost učenja, tj. stiče iskustva tokom borbe s neprijateljski nastrojenim insektima ili tokom rada u mravinjaku. Mravi razvijaju iskustvo kako bi na adekvatan način odgovorili na raznovrsne stimuluse koji se pojavljuju tokom igre (napad insekata, promene vremenskih prilika, smena dana i noći i godišnjih doba) – vremenom čak nauče koje insekte treba napadati, a koje je bolje izbegavati.

Empire of the Ants je zasnovan na istoimenom bestseleru Bernarda Webera, svetski priznatog entomologa koji je angažovan i kao scenarista i konsultant na dizajnu igre (inače, knjiga je prodata u preko tri miliona primeraka). Prema scenariju igre, mravi su formirali razvijenu civilizaciju, izgradili svoja kraljevstva, dizajnirali brojna sofisticirana oružja i, poput ljudi, oformili svoju borbenu doktrinu i prilično surov ratnički kodeks. Tokom igre sretaćete se s oko 60 vrsta insekata. Koji od njih mogu predstavljati opasnost po vaše podanike, pročitaćete više u okviru enciklopedije insekata kojoj se pristupa iz glavnog menija.

Život mrava ne razlikuje se mnogo od života fiktivnih rasa koje smo sretali u ranijim RTS igrama i obuhvata borbu za opstanak, obradu i preraspodelu resursa, izgradnju građevina, reprodukciju i razvijanje borbene gotovosti - sve u cilju održanja integriteta kolonije. Tokom igre morate se boriti za proširenje svoje kolonije i uspostavljanje dominacije nad drugim vrstama. Pored neprijateljski nastrojenih pripadnika iste vrste (crni mravi), probleme će praviti i znatno krupniji protivnici kao što su pčele, bogomoljke i druga „čudovišta” koja na jelovniku imaju mrave. Svakoj jedinici možete izdavati unapred određen set komandi, a putem tzv. „stres indikatora” kontrolišete nivo zadovoljstva izabrane jedinice, tj. koliko se mravi slažu sa zadatkom koji ste im dodelili. Od tog „happyness” nivoa zavisi s koliko će entuzijazma mravci prionuti na posao, tj. koliko će biti efikasni.

Igra se sastoji iz jedanaest složenih misija za čiji završetak treba odvojiti i po nekoliko sati. Misije se odigravaju na tri polja - u unutrašnjosti mravinjaka, na njegovoj površini i na bojnom polju. Na početku svake od njih dobijate informacije o ciljevima koje treba ispuniti (zidanje mravinjaka, sakupljanje hrane, neutralizacija neprijateljskog gnezda i slično), pri čemu morate voditi računa i o vremenskom ograničenju koje najčešće iznosi nekoliko meseci (vreme u igri teče ubrzano, tako da jedan ciklus dan-noć traje oko pet minuta). Težina igre varira i uslovljena je brojem jedinica koje kontrolišete – na višim nivoima pod kontrolom ćete imati i do 400 jedinica. Ponašanje mrava i svih drugih vrsta koje žive u tom ekosistemu razlikuje se u toku dana i noći, što unosi novu dimenziju i kompleksnost s kakvom se nismo sretali ranije. Srećom, kontrolni interfejs je dovoljno intuitivan, što uz slikovite instrukcije u okviru help opcije čini igranje sasvim jednostavnim (doduše, treba utrošiti nešto vremena za učenje komandi i raspoznavanje različitih vrsta insekata).

Izvođenje je u potpunom 3D okruženju, s kamerom koja se može pomerati u svim pravcima, rotirati oko svoje ose i zumirati. Grafika je izvanredna, tako da Empire of the Ants više liči na neku multimedijalnu enciklopediju National Geographica (čak su interponirane video sekvence vrhunski urađene). Detaljnost prikaza je na visokom nivou, što je rezultovalo nešto većom hardverskom zahtevnošću (spram savremenih akcionih igara i simulacija, ipak, ova igra je „malo dete”). Zvuk je znatno slabijeg kvaliteta i ne uklapa se najbolje u ambijent, što je i najveća zamerka ovom programu. Multiplayer opcija omogućava simultano igranje do osam igrača u „head to head” režimu, putem LAN, modemske, serijske i Internet konekcije.

Empire of the Ants će zadovoljiti svakog ljubitelja strateških igara koji se uželeo svežih ideja - pod uslovom da mu insekti ne izazivaju osećaj mučnine, naravno.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Diablo II
Deus Ex
Shogun: Total War
Vampire: The Masquerade - Redemption
Icewind Dale
FLY! 2K
Terminus
Combat Mission: Beyond Overlord
Star Trek: Klingon Academy
Empire of the Ants
Šta mislite o ovom tekstu?
Dark Reign 2
The Dukes of Hazzard

MINIMUM:
Pentium 2/233 MHz, 64 MB RAM-a, 3D kartica
OPTIMUM:
Pentium 2/366 MHz, 96 MB RAM-a, 3D kartica

80

Softver ustupio „NT Soft”
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera