TEST PLAY<>
082000<><>

FLY! 2K

Patch ili igra, pitanje je sad. Ovo pitanje treba da postave sebi truli zapadnjaci, kojima je ponuđen ovaj naslov. FLY!2K je patchovana verzija prošlogodišnjeg hita, sa nekoliko zgodnih alatki na CD-u, koje se ionako mogu skinuti sa Interneta...

Vratimo se malo u prošlost. Pre nekoliko godina, kada je na tržištu civilnih simulacija aviona (bez mitraljeza, bombi i ostaloga...) vladao MS Flight Simulator. Jedna od prvih „Microsoftovih” igara, Flight Simulator je zarazio dobar deo neigračke populacije, pa su ljudi često leteli od Beograda do Tivta i pričali o nezgodnim vremenskim uslovima i problematičnom prilazu. Shvativši da mogu da pokupe pare, još dve firme su ušle na tržište, „Sierra” sa Flight Unlimited i „Terminal Reality” sa FLY!.

FLY! je namenjen ljubiteljima manjih aviona, kao što su Pajper ili Cesna. Pet aviona je na raspolaganju budućim pilotima (Cessna 172R, Piper Malibu Mirage, Piper Navajo Chieftain, Beechcraft King Air B200 i Raytheon Hawker 800XP), koji su verne kopije svojih velike braće. Uglavnom su to mali elisni i mlazni avioni. Kokpit je osetljiv na pacova, tj. moguće je mišem pritiskati prekidače, ili ukoliko ga pozicionirate iznad nekog instrumenta, dobićete njegovo ime i trenutne podatke. Kako spoljašnost, tako je i unutrašnjost detaljno prenesena iz pravih aviona. Baza podataka je više nego impesivna, sa 9,500 aerodruma, 13,500 pista, 16,000 navigacionih pomagala i skoro 200 zemalja. Izuzetno detaljno je modelovano pet Američkih gradova: Njujork, Los Anđeles, San Francisko, Dalas i Čikago, sa fotografijama slikanim iz satelita i aviona. Fizički model upravljanja je jedan od najrealnih u današnjim simulacijama. Vaš avion reaguje na svaku turbulenciju, ili prejak zaokret kormilom. Jedini izuzetak od ovog pravila je nemogućnost sudaranja sa zemljom ili drugim čvrstim predmetima. To dovodi do pomalo apsurdnih situacija, da na aerodromu možete izgurati druge avione ili igrati žabice sa svojim avionom.

FLY! 2K, u odnosu na orginal donosi nekoliko novosti, od kojih nijedna nije revolucionarna, ali kombinovano dobijamo program vredan bar narezanog diska:). Poboljšana je, i optimizovana, baza podataka, na grafici su učinjenje manje izmene, dok je zvuk ostao isti. Najveća zamerka korisnika, da je teren u simulaciji ravan, (nije bilo uverljivih brda ili dolina) je navodno ispravljena u novoj verziji. Autor nije uspeo da vidi dokaz te tvrdnje, jer gradovi i dalje izgledaju vrlo ravno.

Zato su vremenski uslovi vidljivo poboljšani. Svaki entuzijasta zna koliko je vreme bitan faktor u letenju. Sada možete importovati stvarne vremenske uslove pomoću InfoMETAR-a. Program se pokreće pre simulacije, skine vremensku prognozu sa Interneta, i ubaci je u database, tako da kada vi startujete simulaciju imate tačne vremenske uslove. Sa programom je bilo dosta problema, jer je evidentno još uvek u beta fazi. Ne bi nalazio na Internetu server, ili ne bi mogao da prosledi podatke simulaciji. Ipak kada bi uspeo, rezultati su bili više nego dobri, jer su vremenski uslovi bili isti spoljašnjim uslovima. Grafički, FLY!, nije zaostajo za konkurentima, sem što su oblaci bili kockasti i jednobojni. Sada je tome doskočeno sa Sky! SE, programom koji generiše uverljive oblake. I ovaj program se mora startovati pre same simulacije, ali zauzvrat ćete dobiti relanije oblake, koji će varirati od providnih oblačaka, do onih tmurnih kišnih oblaka, koje priželjkujemo ovih dana. Sky! SE može da generiše oblake u odnosu na realnu vremensku situaciju, što je još jedna plus realizmu. Najveća vrednost FLY! se ogledala u jednostavnom i moćnom editoru koji vam dozvoljava kreiranje vašeg malog kutka za letenje. Na Internetu postoji nekoliko sajtova koji su specijalizovali za izradu mapa. Isti editor je čak i poboljšan u 2K verziji.

Grafika je ostala na nivou prethodnika, što nije pohvalno, jer MS FS 2000 izgleda mnogo bolje od FLY!-a. Iako je mnogo urađeno na poboljšanju izgleda terena, isti još uvek deluje kao mnogo fotografija poređanih jedna pored druge. Jedini pravi napredak je ostvaren u odnosu na oblake, koji su sada više nego uverljivi. Zvuk nikada nije bio reprezentativan za ovaj segment simulacija, ali možete oceniti približno snagu motora po njegovom zujanju.

Ukoliko ste entuzijasta koji se oduševljava civilnim simulacijama, i ukoliko želite da se vinete u nebo i uživate u pogledu, FLY!2K je definitivno igra za vas. Nije tako šarena kao MS, ali nije ni hardverski zahtevna. Odličan editor, 5 detaljno simuliranih aviona i paperjasti oblaci su sve što vam treba.

Aleksandar AŠKOVIĆ

 
Diablo II
Deus Ex
Shogun: Total War
Vampire: The Masquerade - Redemption
Icewind Dale
FLY! 2K
Šta mislite o ovom tekstu?
Terminus
Combat Mission: Beyond Overlord
Star Trek: Klingon Academy
Empire of the Ants
Dark Reign 2
The Dukes of Hazzard

MINIMUM:
Pentium/200 MHz, 32 MB RAM-a
OPTIMUM:
Pentium 2/300 MHz, 64 MB RAM-a, D3D/8 MB

63

Softver ustupio „Extreme Plato”
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera