PDA

Prikaži potpunu verziju : Vaše iskustvo sa SBB-om

Strane : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16

Kidja
16.1.2012, 3:32
Desilo se 100 puta, na svu srecu ne desava se tako cesto.

HSVstoned
19.1.2012, 16:24
Posle 2 godine savrsenog funkcionisanja u poslednjih 15-ak dana je poceo da me zeza sbb, ima 6Mb/s ali YT cesto lose ucitava i prsla mi je konekcija u WRC 2011 mp nekoliko puta. Ovo je i dalje mizerno u odnosu koliko je lose radio kds cable net dok sam ziveo u NS, tu nisam mogogao film da skinem a da ne pukne konekcija, prosek 20-ak x dnevno.
Valjda nesto rade, nema logike da 2 godine super sljaka a da ce sada da nastavi povremeno da zeza.

dacajak
19.1.2012, 16:29
I meni YT zna da zeza svremena na vreme. Nije do sbba, nego do YTa.
Imaju neko odrzavanje (maintenance) i stalno menjaju izgled playera. Evo npr. sad su ubacili onaj zupcanik umesto 360p ili 480 zavisi u kojoj rezoluciji gledas video. Verovatno to utice na stabilnost gledanja videa dok ga upotpunosti ne srede.
Mnogi poznati sajtovi imaju tokom odredjenog vremena odrzavanje servera koje moze da dovede do usporenja ili prekida rada.

HSVstoned
19.1.2012, 16:37
A mozda je i do pantelizacije :to_care:

Nestor
19.1.2012, 23:18
Da i ja sam mislio da poceo sbb nesto da zeza jer ubi me Youtube ali stvarno oni non stop nesto cackaju tako da izgleda nije do sbb. Evo ovo mi se prvi put desilo vecerasnikad pre

Kidja
20.1.2012, 17:37
Ocajno mi radi net, vise mi je muka da ih zovem.
Bolje svake nedelje da dolaze kod mene kad prolaze blizu moje kuce.

http://www.speedtest.net/result/1719376103.png (http://www.speedtest.net)

signal dobar, UP load dobar ali download je OCAJAN.
Treba 6mb da bude...

blast beat
27.1.2012, 15:03
Evo nekih novina. Samo je pitanje koliko će to posle koštati.
http://www.sbb.rs/d3go/

orange47
27.1.2012, 16:19
Evo nekih novina. Samo je pitanje koliko će to posle koštati.

tja, ja mislim da internet treba trositi na pametnije stvari.

Mario Pavićević
27.1.2012, 17:30
Zapravo ne zvuci lose u nekim situacijama ako ima vise ljudi koji koriste zajednicke resurse:D Recimo dok ja gledam History na TV-u, devojka moze da gleda TLC na tabletu :D

Nestor
27.1.2012, 17:46
Ocajno mi radi net, vise mi je muka da ih zovem.
Bolje svake nedelje da dolaze kod mene kad prolaze blizu moje kuce.

http://www.speedtest.net/result/1719376103.png (http://www.speedtest.net)

signal dobar, UP load dobar ali download je OCAJAN.
Treba 6mb da bude...

Ti definitivno imas neki problem, jel ides preko bezicnog ili si direktno na lan prikljucen?

Kidja
27.1.2012, 18:11
Ti definitivno imas neki problem, jel ides preko bezicnog ili si direktno na lan prikljucen?

Direktno, promenio sam razvodnik i ok je sad.

asteriks254
27.1.2012, 19:19
^ To se i kod mene desava stalno, jedan te isti razdelnik su mi menjali cetiri puta.Kazu zato sto se nalazi na tavanu blizu mesta gde ulazi mreza pa je izlozen atmosverskim prilikama.:rolleyes:

Kidja
28.1.2012, 0:03
^ To se i kod mene desava stalno, jedan te isti razdelnik su mi menjali cetiri puta.Kazu zato sto se nalazi na tavanu blizu mesta gde ulazi mreza pa je izlozen atmosverskim prilikama.:rolleyes:

Pazi moguce je i kod mene je na tavanu :)

blast beat
28.1.2012, 0:11
tja, ja mislim da internet treba trositi na pametnije stvari.

Meni bi bilo zgodno da gledam na kompu, da ne moram sa mojima da delim TV. Samo da vidimo kakav će kvalitet slike biti i koja će biti cena nakon promotivnog perioda.

nexexcalibur
3.2.2012, 14:22
Jel ima neko problema sa SBB-om ovih dana? Tipa neka stranica se otvara jedva, a neka normalno, onda pucanje neta konstantno, gubljenje paketa itd...

Banko
3.2.2012, 14:24
sbb + zimska sezona = to sto tebe muci

dacajak
3.2.2012, 15:05
Moras ih zvati da dodju da ti podese za zimske uslove, tako ce takodje morati da izadju na prolece, jer atmosferski uslovi sa hladnog na toplo uticu na rad. To mislim da bas stoji i kod njih na sajtu, FAQ. Ja za sada nemam problema, tek danas je napadao sneg, al sam primetio na TVu da se na nekim programima pojavlje "sneg" sto me navodi na zakljucak da mi polako slabi signal, i samo mi ostaje da se nadam da nece stati internet, jer nesto sumnjam da ce izaci majstori na teren na pola metra snega, al ko zna.
Nema nista gore nego kad za vikend stane internet a oni ne rade!

nexexcalibur
4.2.2012, 15:27
Ovo je stvarno neverovatno, bas me zanima jel se desava jos nekome...znaci na 5 minuta puca net, s tim sto u windowsu stoji kao da i dalje imam net, ne pojavljuje se zuti trougao...i onda posle minut-dva se vrati...

Zna opasno da iznervira, pogotovo sto mi je skoro stalno ukljucen radio stream i cim prestane znam da je puko net....SVAKIH 5 MINUTA

Kidja
4.2.2012, 15:33
Ovo je stvarno neverovatno, bas me zanima jel se desava jos nekome...znaci na 5 minuta puca net, s tim sto u windowsu stoji kao da i dalje imam net, ne pojavljuje se zuti trougao...i onda posle minut-dva se vrati...

Zna opasno da iznervira, pogotovo sto mi je skoro stalno ukljucen radio stream i cim prestane znam da je puko net....SVAKIH 5 MINUTA

Meni ne ali desava mi se ono sto si naveo pre ovoga kako ti neke stranice sporije otvara to se meni desava zadnjih 4-5 dana.

nexexcalibur
4.2.2012, 16:05
Meni ne ali desava mi se ono sto si naveo pre ovoga kako ti neke stranice sporije otvara to se meni desava zadnjih 4-5 dana.

Isto je i tebi onda, samo sto nisi provalio da odjednom nestane pa mislis da sporo otvara...probaj npr da streamujes radio neki, i cuces tacno kad se prekida...

Thunder
4.2.2012, 17:27
^ Zovi tehnicku podrsku, vrlo je verovatno da je sneg poremetio (odvalio) neki pojacivac ili kabl (desilo se kod mene u kraju).

Djordje Nedic
4.2.2012, 20:05
Imam net preko njih i super je, za male pare, ali vec 3. dan nemam net! Valjda su im pocrkavali neki uredjaji od hladnoce, nadam se da ce u pon barem da to srede.

AcMilan91
9.2.2012, 6:20
imam sbb internet 6mb,odjednom je poceo ping da mi skace i do 300,umrezen sam sa braom i caletom al njima ugasen komp jedino sto burazer nekad ide preko wirelessa al samo na youtube nista ne skida,mozda je do rutera,ionako se gubi wireless signal stalno

tacno kad ide neko na laptop ide na net preko wirelessa meni ovde opada brzina i skace ping,zbog cega?

starx
9.2.2012, 16:38
Pa nije samo tebi, ima problema svuda, vidim da se korsnici zale za skorijih nekoliko dana.

A ovo sto si naveo, kada neko koristi net, ustvari skida kako ne, potreban je protok da bi se klipovi ucitali i normalno brzina pada ping skace, to moras resiti nekim ozbiljnijim ruterom.

nexexcalibur
9.2.2012, 17:08
Posle 6 dana, meni su konacno sredili, bez dolaska, sto samo potvrdjuje da je do njih bio kvar...

AcMilan91
9.2.2012, 21:49
znam,treba da kupim neki ruter bolji,imam dlink neki budjavi

nexexcalibur
11.2.2012, 14:21
Jel postoji mogucnost da se odvoje racuni za kablovsku i internet?

Malo je bezobrazno sto je tako povezano, jel postoji uopste mogucnost da se ukine kablovska, samo internet da uzimam?

player1
11.2.2012, 14:29
Naravno da nije. Posto je analogna kablovska televizija nezasticena, ko ce da garantuje da je ti neces koristiti, ako uzmes internet paket.

P.S.
A uz to, ona se "formalno" ni ne naplacuje. Naplacuje se odrzavanja, dok je TV besplatan. :kreza:

Budimir_Trajkovic
11.2.2012, 15:13
Ipak je moguće.:p
Meni je KTV isključena već 4 meseca dok mi net radi besprekorno. Tj. imam i KTV za koju mi ne stiže račun jer se vodim kao isključen. Naravno, morao sam malo da petljam po razvodnoj kutiji :dzavo: A banditi inkasanti ne smeju da mi se pojave na vrata jer sam malo "agresivan" :boxing:
Ne mogu da objašnjavam kako sam to izveo zato što imam neke administrativne zapetljancije.

nexexcalibur
11.2.2012, 15:48
Realno samo zbog toga me nervira sbb...u fazonu, sad je to "odrzavanje" 900 dinara...jos malo pa ce prestici internet s obzirom da je krenulo od 400 dinara...

A plus da ne pricam sto su programi OCAJNI, sve sto mi treba je na anteni

player1
11.2.2012, 15:50
@Budimir
Imas internet, a "krades" kablovsku. Hehe...

Pretpostavljam da bi slicno moglo da se izvede ako bi internet bio na komsinio ime (koji placa TV), kome ne treba internet.

Budimir_Trajkovic
11.2.2012, 16:02
@Budimir
Imas internet, a "krades" kablovsku. Hehe...

Pretpostavljam da bi slicno moglo da se izvede ako bi internet bio na komsinio ime (koji placa TV), kome ne treba internet.
"Kradeš" je malo prejaka reč. Što se mene lično tiče, mogu slobodno da mi isključe KTV jer mi je tv upaljen 5 min dnevno.
Daklen, ako nešto ne koristim ne moram ni da plaćam, zar ne? :Freddy:

player1
11.2.2012, 16:05
Ne nije. Rec bas odgovara.

asteriks254
12.2.2012, 20:31
PIng 267,:eek: dl 2.53 up 0.19 sta reci sneg zima.Kako je kod vas?:D

Banko
12.2.2012, 21:04
sve zavisi gde zivis (mislim na stan/zgrada il kuca) i kako je uradjena sama instalacija...
ovo ti je stanje kod mene (u stanu)
http://www.speedtest.net/result/1768966419.png

nexexcalibur
14.2.2012, 20:25
http://www.sbb.rs/d3go/uredjaji/

Do kraja marta je promo period, znaci preko interneta mozete da pratite kablovsku...mozda je redundantno, ali moze da posluzi nekome..

Banko
14.2.2012, 21:36
sad sam upravo isporbao, nije lose. Tv inace ne gledam vise od 15-20min dnevno i to dok jedem...

E sad, kazes promotivni period, sto ce reci da je za sada besplatno, sto dalje implicira da ce i ovu uslugu posebno da "doplacuju"? ali ne kontam, da bi koristio internet ja moram da placam "odrzavanje" tj osnovni paket za tv programe, sto znaci da ako i ovo budu naplacivali to znaci da cu zapravo samo placati duplo to "odrzavanje" tj osnovni paket??? :icon_scra

nexexcalibur
14.2.2012, 22:18
sad sam upravo isporbao, nije lose. Tv inace ne gledam vise od 15-20min dnevno i to dok jedem...

E sad, kazes promotivni period, sto ce reci da je za sada besplatno, sto dalje implicira da ce i ovu uslugu posebno da "doplacuju"? ali ne kontam, da bi koristio internet ja moram da placam "odrzavanje" tj osnovni paket za tv programe, sto znaci da ako i ovo budu naplacivali to znaci da cu zapravo samo placati duplo to "odrzavanje" tj osnovni paket??? :icon_scra

Da, placace se, to je jedino sigurno...do kraja marta je promo period i besplatno je...posle kako ce to ici, verujem da ni oni sami to trenutno nisu isplanirali...

Mario Pavićević
14.2.2012, 22:22
Ali Android aplikacije i dalje nema, prosto ne mogu da skonam da je iOS aplikacija izasla pre Andorida koji u Srbiji ima 10 puta vise korisnika.

Banko
14.2.2012, 22:28
Najidealnije, ali i najmanje verovatno , bilo bi kada bi internet mogao da se koristi bez placanja ove standardne TV pretplate vec, da to bude recimo upola jeftinije nego sto je sada, ali samo za gledanje preko interneta.

no onda se javlja problem, da ako vec imas kabal koaksialni doveden u stan, mozes da ga prikljucis na tv i da koristis bez da placas tu TV pretplatu. Mada opet , kolko se secam, uskoro ce ukinuti analogni signal, pa ce tv i onako moci da se gleda samo preko onog d3 risivera....

u svakom slucaju, cekamo april pa cemo videti.

Vladimir88
14.2.2012, 22:29
Imam mali problem. Student sam i zivim u stanu u zgradi. Sto je totalno nebitno. :) Eh sad. Komsija ima kablovski internet u stanu pored i ja sam se dogovorio sa njim da povezem svoj racunar na njegov modem/ruter ili sta je vec to kod sbb-a. Kupio sam kabl da bih se povezao na taj ruter/modem kod njega. Medjutim on ima samo jedan linijski izlaz na koji je prikacen njegov racunar. Mene interesuje da li ima neki razvodnik, switch, spliter ili sta je vec resenje za taj problem? Znaci treba da od njegovog rutera/modema povezemo dva racunara. KAKO?

Hvala unapred.

blast beat
14.2.2012, 23:35
Kupi najobičniji ruter i poveži ga sa modemom. Iz rutera ide kabl do tvog kompjutera i do komšijinog.

Vladimir88
14.2.2012, 23:49
kupi najobičniji ruter i poveži ga sa modemom. Iz rutera ide kabl do tvog kompjutera i do komšijinog.

kliko moze da kosta najobicniji ruter?

Mario Pavićević
15.2.2012, 7:59
Da li imas laptop ili racunar sa wireless karticom?Ako imas, milsim da je zgodnije da se povezes bezicno nego da busis rupe i razvalcis kabl. U svakom slucaju, moja preporuka je TP-Link WR-340GD koji kosta tipa 2000 din. Ako ti je novac bas problem, onda imas za oko 1300-400din TP-Link R402M koji nema wireless ali smatram da je bolje uzeti bezicni model cak i ako se povezujes kablom, nikada ne znas kada ce ti uztrebati a razlika u ceni nije velika.

Ako uzimas wireless model, onda obrati paznju da postoji WR-340G i WR-340GD, prvi model je jeftiniji stotinak dinara ali ima fiksnu antenu dok se antena na 340GD skida i moze se znameniti jacom po potrebi.

blast beat
15.2.2012, 14:15
... ali smatram da je bolje uzeti bezicni model cak i ako se povezujes kablom, nikada ne znas kada ce ti uztrebati a razlika u ceni nije velika.

Potpisujem ovo, i sam sam se zeznuo, kao ne treba mi wireless, da bih posle par meseci kupio novi telefon koji podržava Wi-Fi, a ja ga u stanu nemam. Ali srećom ga komšija ima. :D

Thunder
15.2.2012, 16:38
Izgleda da od 1. Marta dobijamo novo ubrzanje.

Novi paketi u MIX-u:

MIX S 10/1 1.490 din
MIX M 16/1.5 2.090-din
MIX L 24/2 2.790-din
MIX XL 40/2 3.590 din

Potvrdjeno u call centru!

Cena svih paketa se uvecava za 10 din.

Izvor:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?277774-SBB-ponovo-ubrzava-%2801.-Mart-2012-%29

Kidja
15.2.2012, 16:49
1mb UP pa lepo, nije sjano ali sta da se radi :)

dacajak
15.2.2012, 16:57
Amagad, prave semi-evropske brzine. Kuku, sta cu sa 10 mbita, i 6 mi brzo. Od sad ima samo HD filmove da gledam.

Banko
15.2.2012, 18:20
Jel to povecanje samo za MIX pakete ili i za FLET pakete sa ugovorom na 12meseci?

M.C.
15.2.2012, 18:25
Biće za obe grupe, brzina je uvek bila jednaka, jedina razlika je što MIX paket donosi uštedu od 30-40 din. :kreza:

nexexcalibur
15.2.2012, 19:37
10/1 za 1500 djunti je vec ok...ja se ne zalim, steta samo sto se slobodan internet raspada, pa necemo imati gde da upotrebimo ove brzine...

Kinda like ferrari, kupis ga, al nemas gde da odvrnes do daske

SirDuck
15.2.2012, 20:39
E jbg, veorvatno će se setiti da mi isključe UL booster pri ovoj promeni, ovako zapravo gubim malo na uploadu :D

Šta li vasiljević misli o ovome, hm?

Picard
16.2.2012, 15:15
Sad sam zvao call centar, kao nemaju nikakav konkretan info, trebalo bi da bude nekog ubrzanja, a "sve varijante su u opticaju".

Tihi
16.2.2012, 15:43
Sad sam zvao call centar, kao nemaju nikakav konkretan info, trebalo bi da bude nekog ubrzanja, a "sve varijante su u opticaju".

Zanimljivo, meni juce rekose od prvog marta paket 6/512 ide na 10/1. Za ostale nisam pitao.

Sent using Tt.

nexexcalibur
16.2.2012, 18:09
Ja vise ne znam sta da radim...

http://i.imgur.com/HettC.png

starx
16.2.2012, 21:54
Spremaju se za Nubu, ali opet opticka mreza je daleko pouzdanije resenje.

nexexcalibur sine moj, prestani da igras online, oni su mi ubili zelju za online igrama cas radi cas ne sta reci, koliko sam video ovi planiraju da pokriju celu zemlju sa Optickim kablovima pa i do krajnjeg korisnika, rece mi lik iz jedan tamo :Freddy: da su malko uspanicili zbog ovih http://www.nubainvest.com/

Sad sta znam videcemo ipak su oni u fazi gradnje dok sbb ima infrastrukturu, ali ovi su tipa onoga iz Bugarske i Rumunije optika za 10eura itd... Videcemo hoce li zaziveti te se sa optikom nadam prestanak problema sa prokletim pingom.

nexexcalibur
16.2.2012, 22:01
Spremaju se za Nubu, ali opet opticka mreza je daleko pouzdanije resenje.

nexexcalibur sine moj, prestani da igras online, oni su mi ubili zelju za online igrama cas radi cas ne sta reci, koliko sam video ovi planiraju da pokriju celu zemlju sa Optickim kablovima pa i do krajnjeg korisnika, rece mi lik iz jedan tamo :Freddy: da su malko uspanicili zbog ovih http://www.nubainvest.com/

Sad sta znam videcemo ipak su oni u fazi gradnje dok sbb ima infrastrukturu, ali ovi su tipa onoga iz Bugarske i Rumunije optika za 10eura itd... Videcemo hoce li zaziveti te se sa optikom nadam prestanak problema sa prokletim pingom.
Koliko sam shvatio, nuba ce nuditi ISP-vima infrastrukturu, a kao prvi operator pojavio se neki Targo Telekom, napravio sam temu bas juce, jer sam se zainteresovao, ne zelim da mi prodaju maglu, za 2 godine koliko imam SBB (uveo sam na brand new mrezu) toliko problema sam imao da je zalosno...

Btw, pored nubine ide i telenorov opticki, a EPS takodje ima optiku preko dalekovoda i spreman je pojavljivanje na internet trzistu...bice zanimljivo, nadam se nekim novim uslugama i jeftinijem internetu

SirDuck
19.2.2012, 3:11
Zanimljivo je kako će da procveta internet i pređe na moderne tehnologije baš kada telekom potpno iscrpi ADSL tehnologiju :rolleyes:

Picard
22.2.2012, 19:34
http://www.sbb.rs/upload/document/sbb_cenovnik_g1_120301.pdf

Nestor
22.2.2012, 20:26
http://www.sbb.rs/upload/document/sbb_cenovnik_g1_120301.pdf

Pa sta je ovo? Meni je januara ove godine istekao ugovor a bi sam na 6 Mb/s i nisam hteo da produzim pa sam preso na postpaid 4 Mb/s a ovde ga taj paket nema i ispada da bi trebao da imam 6Mb/s a da sam produzio ugovor trebao bi da imam 10 Mb/s ako dobro razumem, ali evo sad sam merio i dalje sam na 4 Mb/s.

Banko
22.2.2012, 20:30
pise na dnu pdf-a

Ova ponuda se primenjuje od 1. 03. 2012

Kidja
22.2.2012, 20:47
Pa sta je ovo? Meni je januara ove godine istekao ugovor a bi sam na 6 Mb/s i nisam hteo da produzim pa sam preso na postpaid 4 Mb/s a ovde ga taj paket nema i ispada da bi trebao da imam 6Mb/s a da sam produzio ugovor trebao bi da imam 10 Mb/s ako dobro razumem, ali evo sad sam merio i dalje sam na 4 Mb/s.

Pa jer si pod ugovorom ili ne?
Uglavnom ti si ovaj prvi paket S tebi ce biti 6mb od 1.3 koliko sam shvatio a da si pod ugovorom ostao imao bi 10.

Nestor
22.2.2012, 21:21
Pa jer si pod ugovorom ili ne?
Uglavnom ti si ovaj prvi paket S tebi ce biti 6mb od 1.3 koliko sam shvatio a da si pod ugovorom ostao imao bi 10.

Ne meni je ugovor isteko 13 januara i nisam hteo da produzim vec sam otiso na 4 Mb/s postpaid a sad vidim da cetvorke vise nema i da mi ja trebao da dobije ubrzanje na 6 a da sam ostao na godinu dana da bi otiso na 10 Mb/s sto mozda i ucinim ako se premislim pa odem da se obavezem na godinu ali pa tesko da tih 10 Mb/s mogu da iskoristim s obzirom da nemam nalog na nekom od sharefile sajtova vec bi mogo samo preko torenta. A nisam nesto video da ce to vaziti o prvog marta ako je tako onda super i nadam se da ce mi ubrzati net pa cu biti na starih 6 mb/s bez ugovora na godinu dana. Ako neko zna pa da mi objasni

nexexcalibur
22.2.2012, 22:37
Ja cu traziti da me skinu sa ugovora, necu da budem zakljucan godinu dana, optika je zanimljiva opcija

Pitanje, kad je pocelo ovo sa ugovorima? 1. marta prosle godine? Onda bi sad trebao taman da mi istekne

Picard
22.2.2012, 23:22
Pa valjda imaš ugovor pa pogledaj. Ranije je važilo da raskid ugovora mora da se najavi najmanje mesec dana unapred.
Optika je interesantna samo ako u paketu ne bude i FUP (http://www.broadbandchoices.co.uk/broadband/fair-usage-broadband.html)/FAP (http://www.copperhead.cc/fap.htm).

Budimir_Trajkovic
22.2.2012, 23:56
Pa valjda se optika uvodi da bi bilo što više FAP (http://www.copperhead.cc/fap.htm) :dzavo:
http://i1.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/008/549/If%20you%20know%20what%20I%20mean..png

Barni
23.2.2012, 10:46
- baš su vickasti jedini novi popust im je za Super HD MIX uslugu, a i tu su ubacili video zonu, hbo itd, realno nepotrebne stvari za većinu iole kompjuterski pismenih ljudi, na kraju napomena otkriva pravo stanje stvari :kreza:
- realno da su korisnike oslobodili plaćanja boldovanog pa i da se uzme u razmatranje ostala ponuda
- kada ćemo mi na sbb-u dočekati neke 50% off akcije ili tv za dž uz neki adsl paket kao što to svako malo dobijaju korisnici telekonja :confused:

Napomena: Ugovor za Super HD MIX uslugu je sa trajanjem od najmanje 24 meseca i Pretplatnik u tom periodu nema pravo otkaza jedne
ili više usluga koje čine paket, kao ni promene izabranog paketa.
Priključna taksa digitalnog prijemnika je uračunata u mesečnu cenu paketa.
Cena mesečnog održavanja KDS-a nije uračunata u cenu Super HD MIX paketa.

Nestor
23.2.2012, 18:17
Ja imam postpaid 4 Mb/s e sad da li ce mi od prvog preci u 6 Mb/s ili to vazi samo za nove korisnike?

Picard
23.2.2012, 18:23
Važi za sve.

nexexcalibur
24.2.2012, 19:10
Jel moguce da je uzrok cestog pucanja internet veze to sto imam povezanih 4 tv-a u kuci i internet?

SirDuck
24.2.2012, 19:28
Jel moguce da je uzrok cestog pucanja internet veze to sto imam povezanih 4 tv-a u kuci i internet?

Teško. Pre će biti da nešto ne valja od instalacija odmah pre tvoje kuće, tj na banderi, krovu, šta god.

dacajak
26.2.2012, 0:49
Evo j i potvrda
http://www.sbb.rs/cms/view.php?id=5221

uros@3D
27.2.2012, 19:59
Sta da kazem osim, blago vama, sad sam bas video vest...

Nadam se da ce smrdljivi IKOM uraditi nesto slicno.

Kidja
29.2.2012, 19:45
Malopre mi brat kaze kod njega na poslu su doneli neki novi modem koji je namenjen za vece brzine.
Samo su prvo krenuli sa korisnicima koji imaju ove najvece pakete a mi obicni smrtnici cemo dobiti do kraja godine :kreza:

M.C.
29.2.2012, 19:50
Ne verujem da će uopšte menjati modeme onima koji ostaju na S i M paketima, nema potrebe.

nexexcalibur
29.2.2012, 19:56
docsis 3 modemi, neophodni za 40mbita pakete...ko sto rece MC, ne verujem da ce nama koji smo ispod toga menjati...previse je to posla, u nekoj buducnosti da, ali sad ne verujem

Budimir_Trajkovic
1.3.2012, 1:04
http://www.speedtest.net/result/1805256188.png
:aplauz::love:

A evo i rezultata u praksi:
http://i.imgur.com/Phpej.jpg

Rkoma
1.3.2012, 1:10
http://www.speedtest.net/result/1805262854.png (http://www.speedtest.net) :alealeee::D

nexexcalibur
1.3.2012, 1:21

http://www.speedtest.net/result/1805262854.png (http://www.speedtest.net) :alealeee::D

Be proud my breathens, you are faster than 90% of Serbianum...

Valjda ce i meni uskoro da povecaju :a_whistli

Nestor
1.3.2012, 2:13
Meni jos uvek ne mrda i ako sam jako zadovoljan sa 6 Mb/s voleo bih da osetim i 10 Mb/s

AkulM
1.3.2012, 2:18
Ulogovao sam sam se posle dugo vremena samo da bi se žalio da meni još nisu ubrzali na 10 mbit. Koristim poslovni paket koji je do sada imao iste brzine kao i "obični" pkaeti, ne znam da li je do toga.

Banko
1.3.2012, 2:19
E pa sad mislim da se ne nadamo nekim povecanjima duzi period... jedino mozda upload, al malo teze, ipak je to sbb.

http://www.speedtest.net/result/1805352746.png

nexexcalibur
1.3.2012, 2:32
^ Povecavaju 2 puta godisnje, 1. marta i 1. novembra...

http://www.speedtest.net/result/1805366204.png stiglo i meni, primetno brze otvara stranice

dacajak
1.3.2012, 2:34
http://www.speedtest.net/result/1805372608.png (http://www.speedtest.net)

http://www.dodaj.rs/f/18/Tq/Rmw8YVm/torrent-dl.jpg

OWERKLOKER
1.3.2012, 3:01

Sta je sa pingom?

Budimir_Trajkovic
1.3.2012, 3:15
Sta je sa pingom?
Pa nije SBB-ov server u Beogradu, zato je ping malo veći. Kad odem na njihov server dobijem ovakav rezultat:
http://www.speedtest.net/result/1805423292.png (http://www.speedtest.net)

zvucnjak
1.3.2012, 9:18
Bogami, svidja mi se kako ovi posluju... za godinu dana od 1.5 Mb stigoh do 6 Mb za najjeftiniji paket bez ugovorne obaveze...

http://www.speedtest.net/result/1805832199.png (http://www.speedtest.net)

(btw jel ovo 6? :) )

P.S. Onu temu "koja je vasa internet brzina" (ili tako nesto) treba definivno pokretati tek u martu :)

Budimir_Trajkovic
1.3.2012, 9:28
@Zvučnjak
Imam loše vesti za tebe :( Nažalost, pripejd paket su ubrzani na 6 Mbit/s samo do kraja marta, nakon toga će se vratiti izvornoj 2 Mbit/s brzini.

mikicaa
1.3.2012, 11:27
prpa od novog igraca na trzistu i odma ima prostora da se poveca brzina po istoj ceni

Banko
1.3.2012, 11:43
a ko je novi igrac? nisam nesto upucen u internet "scenu" kod nas u poslednje vreme...

Kidja
1.3.2012, 11:50
a ko je novi igrac? nisam nesto upucen u internet "scenu" kod nas u poslednje vreme...

http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=79034

OWERKLOKER
1.3.2012, 15:54
Pa nije SBB-ov server u Beogradu, zato je ping malo veći. Kad odem na njihov server dobijem ovakav rezultat:
http://www.speedtest.net/result/1805423292.png (http://www.speedtest.net)

To je vec mnogo bolje. :)

asteriks254
1.3.2012, 16:17
@Zvučnjak
Imam loše vesti za tebe :( Nažalost, pripejd paket su ubrzani na 6 Mbit/s samo do kraja marta, nakon toga će se vratiti izvornoj 2 Mbit/s brzini.
A da li znas sta ce biti sa onima koji su post paid bez obaveze,da li i za njih vazi isto?

Nestor
1.3.2012, 17:37
@Zvučnjak

A postpejd? Ja evo dodjoh na starih 6 Mb/s i opet se dise punim plucima e sad me samo kopka kako bi mi bilo na 10 Mb/s ali kako nemam akaunt na rapidsheru ili slicnim cisto sumnjam da sem po nekog torenta da bih mogao da iskoristim tu brzinu.

Budimir_Trajkovic
1.3.2012, 19:09
Postpejd bez ugovorne obaveze će ostati na 6 Mbit.
http://www.sbb.rs/Internet+paketi/327/FlatHome.shtml

zvucnjak
1.3.2012, 19:42
@Zvučnjak

Pre ovoga smo bili na 4 Mb... Flathome postpaid S paket...

EDIT: Sad sam video da si napisao pripejd. Ovo je postpaid paket, samo bez ugovorne obaveze. Sa ugovornom obavezom su jos vece brzine.

Thunderman
1.3.2012, 20:41
I meni je stiglo ubrzanje, jos samo da krenu sa HD emitovanjem i bice super.

Nego, da li je samo do mog kompjutera, ili je Youtube uzasno spor? Sve ostalo mi ide brzo, samo mi Youtube ucitava "godinama".

gagi011t
1.3.2012, 22:10
Evo i mog. Krenuo da skidam nesto i vidim 1.1 mB/s, odem na sajt SBB-a i vidim da su povecali.
http://www.speedtest.net/result/1807176450.png
Konacno manje-vise pristojan upload...

Nestor
1.3.2012, 22:34
Evo i mog. Krenuo da skidam nesto i vidim 1.1 mB/s, odem na sajt SBB-a i vidim da su povecali.
http://www.speedtest.net/result/1807176450.png
Konacno manje-vise pristojan upload...

Kad ovo vidim opasno dolazim u iskusenje da opet potpisem ugovor :facepalm

Dejan16
1.3.2012, 22:37
I meni je stiglo ubrzanje....:alealeee:
Samo me zanima oce li nam to ostati ili samo mesec dana???

M.C.
1.3.2012, 23:01
Samo mesec dana ako nisi vezan ugovorom. Ja od aprila potpisujem sigurno, ipak nije mala razlika 2 i 10 Mbit za isti novac.

nexexcalibur
1.3.2012, 23:03
Kakav potez SBB-a, dosta ce ljudi sad da zakljucaju na godinu dana, taman period kad ce konkurencija napraviti svoj potez...

Moram reci, lukavi su kao lisica ;)

M.C.
1.3.2012, 23:04
Ja sam u KG-u, 5km od centra, tako da ne treba da brinem oko konkurencije - neće to do moje mahale.

urke
2.3.2012, 0:06
У истој улици у којој је пословница СББ у Крагујевцу, корисник Микс Д3 С пакета, уживам у овоме:

http://www.speedtest.net/result/1807463914.png

НЕ!

zoki358
2.3.2012, 0:09
Imam mix paket interneta i d3 start televizije. Zanima me da li ta televizija vuce nesto internet?

Doomche
2.3.2012, 1:06
Hmm... u centru BG-a. S postpaid bez ugovora:
http://www.speedtest.net/result/1807547496.png
Ok, zadovoljan sam, bilo kakvo poboljshanje je dobro poboljshanje. :)

...i ono mnogo bitnije:
http://www.pingtest.net/result/58047326.png
Nestao je packet loss (koji je konstantno bio oko 2%), a pingovao sam google.com dobrih 10 minuta i situacija je manje-vishe konstantnih 50ms, za razliku od prethodnih mesec-dva kada je varirao od 70 do 120+ ili potpunog gubitka povratnog signala. Mada su pingtest ping i jitter za nijansu loshiji nego pre ~godinu dana (10/5), bolje da se poprave ogromni problemi na mrezhi u zadnje vreme na bilo koji nachin...

SirDuck
3.3.2012, 20:05
У истој улици у којој је пословница СББ у Крагујевцу, корисник Микс Д3 С пакета, уживам у овоме:

НЕ!

Dal ti misliš da lokacija servera ima ikakve veze sa lokacijom poslovnice, kao i da to što si u istoj ulici sa poslovnicom utiče na kvalitet veze koju ćeš imati? :D

Kidja
4.3.2012, 21:13
Ima li neko problema sa pingom u vecernjim satima?

http://www.pingtest.net/result/58248503.png

xandar
5.3.2012, 0:14
evo meni kao laiku moze li neko reci sta znaci tacno ''postpaid bez ugovorne obaveze''?
trenutno sam na prepaid,ako predjem na ovo hocu li dobiti bolje uslove po istoj ceni?

player1
5.3.2012, 0:17
Placas svaki mesec (kao struju ili telefon), ali mozes da otkazes kad oces.

Takodje imas i mogucnost parkiranja pretplate (ova mogucnost ne postoji za one sa ugovoroenom obavezom), tj. npr da ne placas mesec dana kada si na odmoru, il slicno.

I naravno da ces imati bolje uslove. U cenovniku srednja kolona, umesto ona sa leve strane.

xandar
5.3.2012, 0:45
Placas svaki mesec (kao struju ili telefon), ali mozes da otkazes kad oces.

Takodje imas i mogucnost parkiranja pretplate (ova mogucnost ne postoji za one sa ugovoroenom obavezom), tj. npr da ne placas mesec dana kada si na odmoru, il slicno.

I naravno da ces imati bolje uslove. U cenovniku srednja kolona, umesto ona sa leve strane.
Dobro znam za toliko...:)
Koliko je dozvoljeno meseci neplacanja u slucaju otkazivanja?
po prepaid je 3 meseca koliko je meni poznato,mada to nista ne znaci...

player1
5.3.2012, 1:15
Pitaj ih telefonom. Ja sam pod ugovorenom obavezom, pa ne znam pojedinosti obicnog postpaid-a. Mozda neko zna i na sbb forumu.

nexexcalibur
5.3.2012, 18:18
Kako kida upload, sve fajlove do 2gb seedujem do 1:1 odnosa, a nekad i vise...

neddd
5.3.2012, 18:21
E blago vama em download veci em upload veci ...Guljavi Lelekomov ADSL. :mad:

Deusdies
20.3.2012, 1:10

НЕ!
U istoj si ulici ali kilometar-dva dalje :D

Banko
20.3.2012, 2:01
Kako se deaktivira ovaj D3go kada istekne 31.marta ovaj besplatni promocioni period?

Mario Pavićević
20.3.2012, 7:12
Istice na kraju aprila ponovo je pomereno.

Nestor
22.3.2012, 16:51
Drugarica skoro uzela sbb sa ugovorom na godinu dana, medjutim kupila i neku Tendu 311+ i sad modem i ruter se ne prepoznaju, modem je do duse star sbb-ov od pre 4 godine pa reko ako neko koristi ovakvu Tendu ako moze da mi kaze sta da joj prnesem da trazi u sbb koj modem da joj daju?

Veljko the King
25.3.2012, 12:26
Jel ima vajde da pitam da mi zamene obican modem za ovaj wifi router posto imam super hd mix m paket?

Kojic_M
4.4.2012, 21:32
Net im je vrh. Koristim njihov najsporiji postejd paket i dowhload mi je oko 1.25 MB/s http://www.speedtest.net/result/1875358060.png

Srki
8.4.2012, 11:45
Drugarica skoro uzela sbb sa ugovorom na godinu dana, medjutim kupila i neku Tendu 311+ i sad modem i ruter se ne prepoznaju, modem je do duse star sbb-ov od pre 4 godine pa reko ako neko koristi ovakvu Tendu ako moze da mi kaze sta da joj prnesem da trazi u sbb koj modem da joj daju?

Ja imam taj ruter uparen sa SBB modemom i potpuno normalno funkcionise .
Ocigledno nije dobro spojila . Iz modema treba da utaknes u WAN port na Tendi dolaznu konekciju a iz rutera odnosno Lan porta odlaznu konekciju ka racunaru ili vise drugih uredjaja .
Naravno podrazumeva se da instalira prateci softver sa diska kako bi mogla da manipulise ruterom .

http://www.speedtest.net/result/1882123324.png (http://www.speedtest.net)

Kojic_M
8.4.2012, 23:48
Koji ti je ovo paket od 23 mbps :D

Srki
9.4.2012, 1:46
Koji ti je ovo paket od 23 mbps :D

Mix L paket ;)

Nestor
2.5.2012, 18:19
Promena cene mesecnog odrzavanja (http://www.sbb.rs/Vesti/5253/Promena+cene+mesecnog+odrzavanja.shtml)
Bilo bi lepo da posle 3 meseca promo nemamo obavezu vec se odlucimo da se vratimo na staro ako ne zelimo da ostanemo pod ugovorom. (http://www.sbb.rs/Vesti/5246/SBB+najbrzi+internet+uz+kablovsku+televiziju+za+sa mo+jedan+dinar.shtml)

Beast Master
7.5.2012, 20:47
Najbolji net ima SBB od kad su kupili KDS sve bolje sljaka :alealeee:

Iris
7.5.2012, 21:11
Odakle ti to, da je SBB kupio KDS?

Kidja
7.5.2012, 22:04
Kupio je SBB (tacnije Mid Europa Partners koja drzi i SBB) KDS u NS jos prosle godine.

Poštovani korisnici,

Zadovoljstvo nam je što možemo da vas obavestimo da je DOO K.D.S. Novi Sad ušao u društvo najvećih operatora u regionu. DOO K.D.S. Novi Sad je postao deo porodice Mid Europa Partners, fonda koji je vlasnik SBB-a i Total TV-a u Srbiji, Telemach-a u Sloveniji i Bosni, Invitel-a u Mađarskoj i drugih kompanija.

Mid Europa Partners je veliki investitor na području Centralno-Istočne Evrope. Vlasnik je brojnih telekomunikacionih firmi i aktivno prati dešavanja na tržištima regiona.

Na samom startu, započeli smo bitna tehnološka unapređenja usluga. Deo internet korisnika je već mogao da oseti značajna poboljšanja u protoku i brzini internet saobraćaja. Proces unapređenja mrežne infrastrukture će trajati narednih nekoliko meseci i u tom periodu može dolaziti do kratkotrajnih oscilacija u radu servisa, zbog čega vas molimo za strpljenje.

Nova ponuda će se primenjivati od 12.12.2011. godine. Obuhvata novu programsku šemu analogne televizije, uvođenje nove digitalne platforme sa preko 110 kanala i novih internet paketa sa startnim brzinama od čak 6Mb/s.

Nestor
10.5.2012, 15:49
SBB uvodi fiksnu telefoniju (http://www.blic.rs/IT/323035/SBB-uvodi-fiksnu-telefoniju)
SBB preuzeo KDS (http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/SBB-preuzeo-KDS.html)

Iris
10.5.2012, 17:51
Da, to važi samo za Novi Sad, u Beogradu i dalje posluju odvojeno.

nexexcalibur
10.5.2012, 20:25
I u voshi posluju odvojeno, ali su isti vlasnici...moguce da ce se mergovati u neko dogledno vreme

http://www.kablovska.co.rs/
http://www.sbb.rs/SBB/1/Naslovna+strana.shtml

Isti sajtovi :opanachke

Mare_9
30.5.2012, 12:42
Meni SBB odlicno radi i sve to imam ovaj paket standard 6 mb/s,ali zasigurno uzimam ugovor mix na 24 meseca svejedno..
Jedno pitanje nadam se na pravu temu: Meni download je uvek oko 600 kb/s,u poslednje vreme mi download tek 5-30 kb/s,i veoma sporo ucitava stranice ? Do SBB nije problem,a svi programi,antivirusi sve sve mi je iskljuceno ? Zna li neko u cemu je problem mozda ?

Banko
30.5.2012, 13:06
Ovaj D3 GO pomeraju vec nekoliko meseci kao besplatnu uslugu, bilo do kraja marta pa do kraja aprila pa do kraja maja , al evo sad nisu "produzili" ,pise da je besplatno do 31. maja ,sto je sutra. Kako se posle 31. vrsi placanje? Ili odjavljivanje te usluge?

nexexcalibur
30.5.2012, 13:47
Ovaj D3 GO pomeraju vec nekoliko meseci kao besplatnu uslugu, bilo do kraja marta pa do kraja aprila pa do kraja maja , al evo sad nisu "produzili" ,pise da je besplatno do 31. maja ,sto je sutra. Kako se posle 31. vrsi placanje? Ili odjavljivanje te usluge?

Naplacivace ti dodatno...e sad koliko, niko jos ne zna...realno je negde oko 300-400 dinara

dacajak
30.5.2012, 14:14
Ako sam dobro skontao d3 go za mix korisnike ce biti 100 din

http://www.sbb.rs/Mix+paketi/222/MIX.shtml/nav_start=0

a za flathome korisnike 200din
http://www.sbb.rs/Internet+paketi/327/FlatHome.shtml/nav_start=0/nav_start2=0

Ja cu sacekati taj prvi mesec da vidim hoce li mi uracunati tih 100 din. Ako uracunaju verovatno cu ga odjaviti sledeci mesec, i onako slabo gledam TV.

OWERKLOKER
30.5.2012, 15:32
Meni SBB odlicno radi i sve to imam ovaj paket standard 6 mb/s,ali zasigurno uzimam ugovor mix na 24 meseca svejedno..
Jedno pitanje nadam se na pravu temu: Meni download je uvek oko 600 kb/s,u poslednje vreme mi download tek 5-30 kb/s,i veoma sporo ucitava stranice ? Do SBB nije problem,a svi programi,antivirusi sve sve mi je iskljuceno ? Zna li neko u cemu je problem mozda ?
Kazes odlicno ti radi? :D
Zovi ih i zali se.

Aibo
30.5.2012, 16:28
I meni se u zadnje vreme učitavanje stranica baš vuče, uglavnom refresh pomogne da se učita brže (kao da se zabaguje veza prilikom nekog učitavanja). A nije mi jasno šta se dešava jer konstantni download i upload drže punu brzinu. Čak i testovi pokazuju da je sve super:

http://www.speedtest.net/result/1979957411.png http://www.pingtest.net/result/63666100.png (http://www.pingtest.net)

Nije mi jasno gde štuca. :icon_scra

Kidja
30.5.2012, 17:35
Takodje i meni evo vec drugi dan i dosta "puca" internet.

Packypfc
30.5.2012, 17:40
Stigla vam je "prva pripomoć" korisnika od promocije Total Neta - 16 mbps. Biće da je to.

nexexcalibur
30.5.2012, 18:13
Znate da sam kukao ovde da mi je pucao net skoro svakog dana...ali evo, da kucnem u drvo, otkad sam reinstalirao windows NIJEDNOM mi nije puko net...

Ali primetio sam znacajno usporenje na youtube-u, klipove mi loaduje u najmanjem kvalitetu, a na 720p jedva ucitava, ponekad cak i baferuje (mada cuo sam da je YT imao dosta problema ovih dana, pa su mozda stavili svima manji kvalitet po defaultu radi smanjenja opterecenja servera)

Srki
2.6.2012, 11:37
Znate da sam kukao ovde da mi je pucao net skoro svakog dana...ali evo, da kucnem u drvo, otkad sam reinstalirao windows NIJEDNOM mi nije puko net...

Ali primetio sam znacajno usporenje na youtube-u, klipove mi loaduje u najmanjem kvalitetu, a na 720p jedva ucitava, ponekad cak i baferuje (mada cuo sam da je YT imao dosta problema ovih dana, pa su mozda stavili svima manji kvalitet po defaultu radi smanjenja opterecenja servera)

Pokusaj da ispraznis kes malo , cookie i slicno . Moguce da baguje zbog toga .
CCleaner ili neki slican program koristi .
Ja licno nemam nikakvih zalbi , youtube klip ceo ucita za manje od 10 sec :a_whistli

http://www.speedtest.net/result/1985587101.png (http://www.speedtest.net)

Nestor
2.6.2012, 15:25
SBB uložila 11 milijardi dinara (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=06&dd=01&nav_id=614878)

SirDuck
2.6.2012, 18:03
Svaki put kad čitam komentare na vestima izgubim veru u ljudski rod.

nexexcalibur
2.6.2012, 19:04
Svaki put kad čitam komentare na vestima izgubim veru u ljudski rod.

Matori, pogotovo na b92 sajtu...da neko sa strane gleda pomislio bi da su u pitanju najogorceniji ljudi na planeti...

Thunderman
3.6.2012, 1:28
U skorije vreme su blagi užas.
Odjednom internet prestaje da mi radi iz čista mira i nemam drugog izbora nego da čekam da dobijem ponovo pristup. Samo danas mi 10ak sati nije radio internet (od 1 ujutru do 10 i od 3 do 5). Non stop puca veza, nadam se da će popraviti stvari ili ozbiljno razmišljam da promenim provajdera.

maxx
6.6.2012, 14:09
da li neko ima iskustva sa SBB-om kao provajderom u Pancevu?...kakav je ADSL,da li puca koci,gusi,puca veza i slicno?

SirDuck
6.6.2012, 15:02
Da nisi malo pobrkao ločniće, SBB je kablovski operater, nemaju ADSL :icon_scra

maxx
6.6.2012, 15:09
da,da,mislio sam na internet..:)

imam telekomov adsl od 2006,pa skoro da sam se navikao da poistovecujem adsl i internet...:)

u nedoumici sam sta da radim,da li da se prebacujem na SBB sa telekoma.....kod sbb-a me privlaci mnogo veca brzina interneta i kablovska tv,dok kod telekoma iako imam najsporiji net 1,5mb,nemam nikakih tehnickih problema....internet mi ne puca,ne koci,ne zagusuje se itd,a plasim se da ne dobijem sve to kod SBB-a,pored vece brzine interneta.....

vasiljevic
6.6.2012, 15:32
Odmah da kažem da od toga da napišemo da je dobro ili ne, nećeš imati previše koristi. Zašto? Pa zato što može kvalitet veze da varira od kraja do kraja grada. Tako da je nabolje da se raspitaš da li neko u tvojoj okolini ima SBB internet i da vidiš kako je kod njega. Dakle, brzina, odziv, kvalitet video signala i sl. što je bitno, uporediti to sa ADSLom koji imaš i prema tome odlučiti. Jedna od mogućnosti, ako je prijatelj u tvojoj blizini, najverovatnije će biti moguće doneti kablovski modem kod tebe, i proveriti kako radi veza direktno kod tebe. Ne garantujem da će biti moguće ali vredi probati.

namcor
6.6.2012, 15:35
Kada je SBB u pitanju, nije ti dovljna referenca grad, nego isključivo tvoje naselje. Ako imaš nekog od komšija ko je na SBB, najbolje njih da pitaš.
Kada sve radi kako treba (kao kod mene), SBB je bio za klasu bolje iskustvo od ADSL, čak i na istim brzinama: recimo, pre par godina, na kablu od 256Kb/s sam bez problema strimovao radio stanice deklarisane na 256kb/s, dok na ADSL "iste brzine" nisam mogao 192kb/s, a na wireless od 512kb/s ni 128kb/s bez "seckanja". Danas su neke druge brzine u igri, ali osnovni paket (uz ugovor) od 10/1Mb/s je skoro pa maksimum ADSL-a, pa ako ti treba i kablovska TV, a komšijama sve radi kako treba, ne bi trebalo da se dvoumiš. Uz to, imaju sada i akciju priključenja od 1 dinar i prva tri meseca TV i internet za 1 dinar...

edit: preteče me @vasiljevic

Nestor
6.6.2012, 15:46
Ako neko zna da mi kaze da li SBB sljaka u Soko Banji?

nexexcalibur
6.6.2012, 16:17
Cak iako je prenatrpan cvor, samo treba malo vise da ih cimate da srede...kod mene su sredili, nemam nikakvih problema vise, jos ako ti je kablovska plus, onda obavezno uzimaj sbb

vasiljevic
6.6.2012, 17:28
@Nestor:

Sokobanja, Beograd, Novi sad ..... koji god da je grad, ista je pričá i isto ponašanje, videti kako radi nekome u okolini. Jednostavno, sve zavisi od čvor na koji se vezuješ, da li je prenatrpan ili ne, kako je izveden ceo sistem i kako je sve vezano a to varira od dela do dela mreže.

SirDuck
6.6.2012, 18:03
vasiljeviću bre ne reče ništa za upload već duže vreme :D

Kojic_M
6.6.2012, 19:32
Ne znam kako je u Beogradu sa sbb,ali kod mene radi kao sat. Samo jednom mi je pukao i to na 30 sekundi. Brzina i kvalitet veze nikad nisu doalzili u pitanje. Sve radi kao sat. Nemam nesto mnogo iskustva sa adsl,ali ne bih ga menjao ni za jedan osim optickog... :Freddy: http://www.speedtest.net/result/1875358060.png

vasiljevic
6.6.2012, 22:27
A šta da napišem? Da je šlj i da više niko normalan u svetu nema ovakav način obračuna odnosa kao kod nas mislim da znaju i ptice na grani. Interesuje li to nekoga ovde? Verovatno nekolicinu, a sigurno ne one u SBBu. Videćemo kako će se razvijati situacija u zemlji, pa ako bude išlo kako treba biće i promene provajdera.

SirDuck
6.6.2012, 23:08
Ma jok nego sam navikao pa da vidim dal ti se nešto desilo :D

Beše uvek: promene cenu/brzinu, ti vičeš da ne valja, ja vičem da valja, a vidim da si preskočio ovaj put :)

Nestor
7.6.2012, 16:12
@Nestor:

Sokobanja, Beograd, Novi sad ..... koji god da je grad, ista je pričá i isto ponašanje, videti kako radi nekome u okolini. Jednostavno, sve zavisi od čvor na koji se vezuješ, da li je prenatrpan ili ne, kako je izveden ceo sistem i kako je sve vezano a to varira od dela do dela mreže.

Ma mozda odem tamo na jedno pola godine mozda i duze pa me interesuje dal imaju kancelariju i mrezu tamo.

Thunderman
8.6.2012, 0:59
U skorije vreme su blagi užas.
Odjednom internet prestaje da mi radi iz čista mira i nemam drugog izbora nego da čekam da dobijem ponovo pristup. Samo danas mi 10ak sati nije radio internet (od 1 ujutru do 10 i od 3 do 5). Non stop puca veza, nadam se da će popraviti stvari ili ozbiljno razmišljam da promenim provajdera.

Eh da, od kad su došli i zamenili kablove sve okej radi.

vasiljevic
8.6.2012, 17:35
Pošto nedostaje da napišem ponovo:

Ne valja jer odnost download/upload je katastrofa a cene su veće nego u okruženju, a okruženje mislim one ne zapadno već malo istočno. :D

Šta da kažem, čekam da počne rad Targo telekoma, pa da vidim kako to radi pošto znam par ljudi na NBG u okolini gde bi to trebalo da se postavlja. Po onome kako stoje stvari, SBB ima dosta slabiju ponudu od njih, odnos download/upload je 1:2, što je mnogo bolje, dovlače optiku do korisnika, u startu mi se dopada njihov pristup koji kaže da ne traže da se na njih mora da veže ko zna koliko procenata ljudi iz zgrade, već samo traže da im se dozvoli da postave pristupnu tačku, a da će kvalitet koji nude odraditi dalji posao... Koliko sam video po nekim postovima na raznim forumima, njihove ekipe rade posao brzo i efikasno, i izuzetno predantno. Isto tako, znam da i Telefonkabl počéo svoju optičku mrežu. Jedina mana je što je sve na Novom Bgd, a ja na Zvezdari, mada .... e to mada je da oko Kalenića postoji mnogo rovova sa postavljenom optikom Nube, pa to daje lepu mogućnost da će i SBB biti potkačen vrlo brzo. Plus ima ponuda i u Zemunu,

Koliko podaci sada govore, brzine će biti za download 10, 20, 40 i 80 Mbit/s, a upload pola od toga, a cene verovatno nešto niže od onih na SBBu (jedna od pomenutih cifara je bila oko 1000 dinara za 10 Mbit), verovatno odgovarajuće za prva 4 paketa kod SBBa, što bi reklo, minimalno dupli upload, a na većim paketima veći download i drastično bolji upload. Može da se uzme odvojeno internet, TV, telefonija, kome šta treba, verovatno će biti i neki Mix paketi .... Tako ako bude nešto od ovoga, SBB će biti u velikim problemima. Jer iako možda u startu neće biti dotičnih blizu, biće vrlo veliki pritisak korisnika na gore pomenute dve firme da se brzo pojave sa optikom gde ih nema. Pa će biti vrlo interesantno videti rasplet situacije. Usput rečeno, firmama bi bilo na raspolaganju brzine do 1 Gbit/s. E tada ima tek da se piska :dzavo:.

namcor
8.6.2012, 18:00
Važna je mogućnost izbora i konkurencija, a onda će vremenom sve doći na mesto. Do sada je SBB bio najpovoljnija varijanta, a od poslednjeg povećanja protoka praktično za klasu bolja. Kada se pojavi ozbiljnija konkurencija, SBB će morati da parira svojom ponudom ili će postepeno gubiti korisnike.

Moja "elektronska upotija" je optika u javnom vlasništvu do svakog stana preko koje bi provajderi nudili svoje usluge (nešto poput današnje ADSL ponude, ali da su centrale i linije odvojene od Telekoma u posebno JP).

vasiljevic
8.6.2012, 18:49
Na zapadu, u mnogim gradovima, sami gradovi su finansirali izgradnju bacbone optike kroz mesto. Time su obezbedili osnovu da se može lako priključiti neko drugi, da neko drugi iznajmljuje opseg koliko mu treba i po jasno definisanoj ceni koja je uvek manja nego kada se radi o recimo privatnoj mreži. Ne zabranjuju oni privatne mreže, naprotiv, jednostavno, prave uslove da ne mogu oni dogovarati privatno cene i time uništavati manju konkurenciju na lak način. Tako da je tvoj predlog nešto što ja svim srcem podržavam. Ja sam odavno govorio da treba odvojiti od Telekoma celu infrastrukuru u posebno javno preduzeće koje ima jasno i precizno definisane cene za sve koji žele da iznajme linije i budu operateri telefonije.

I da, važna je konurencija. Mada, koliko vidim i sada ima pametnih koji prvo prate svoj džep pa prave svima probleme. Po dosta zgrada, na NBG se nađe bar jedan pametni koji se buni oko uvođenja dodatnog operatera tipa Targa. Da li je moguće ad ljudi ne shvataju da konkurencija znači mogućnost izbora, dakle, gospodo, da vidimo koja cena, kvalitet usluge, šta nudite .... Lično, da mogu imao bi sve njih u zgradi pa da se bira. OK, kod ovih je internet povoljan, kod ovih je telefonija povioljnija, oni imaju bolju ponudu kanala, jeste skuplje ali mi više odgovara. To je konkurencija kada imaš više izbora. Kada imaš podeljen grad kao danas, gde se zna u kojoj zoni je ko tata i ostali ne dolaze, tada efektivno nemaš konkurenciju. Imaš monopol. Možda nama treba novi zakon o monopolu u ovoj oblasti. Pa da SBB i ostali lako se smeste u kategoriju monopolista. Ti držiš taj deo grada, u zgradama enma konkurencije drugih, ti si monopolista. Nećeš da budeš monopolista? Proširi ponudu onima koji su na drugom područiju i počni da im konkurišeš na njihovoj teritoriji. I o ovome treba razmisliti. Zato podržavam Targo. Ne traže ništa za ulazak, dovode besplatno optiku do stana. Idu na područja gde je jak onaj drugi koji već postoji. Ne uslovljavaju procentima. I to pokazuje rezultate. Gde su se pojavili, Vektor i Ikom počinju da se raspituju kod korisnika šta ne valja i kako unaprediti, nude po 3-6 meseci besplatno uslugu, pa ponude starim korisnicima na popuste ... nešto što se nisu setili godinama ranije. Ja sam korisnik SBB interneta deceniju. Imam li i jedan posto popusta za to što svaki mesec redovno plaćam dotičnima račun? Jok. Dobio neki premijum paket, jer sam dobar platiša i lojalan korisnik? Jok. Zahvalnicu? Ni toga se nisu setili. Zato želim konkurenciju.

Daću jedan primer, ponude Targa koju sam video za poslovne korisnike (kod ortaka koji je tražio od njih za njegovu firmicu). Dakle, ne nas boraniju nego poslovne korisnike. I uporediti sa MIX paketom za nas boraniju kod SBBa. Ponuda Targa je ugovor na 24 meseca, brzina 10/5 dinamički, WiFi ruter, 1 Gb web hosting i basic SLA za 18 evra. Plus može i televizija, osnovni paket od 70 kanala od kojih je 60 digitalni kvalitet koji se prate bez doatnih uređaja. SBB Mix S je 10/1 za 1500 dinara na 24 meseca, plus televizija 950 dinara. Razlika u ponudi je 4 Mbit dodatnog upload, onaj deo WiFi ruter, pa hosting i najbitnije onaj basic SLA ili vam Service-Level Agreement, koji garantuje kvalitet veze. Dakle, garancija. Razlika u ceni za pro paket i SBB buranija paket je cirka 500 dinara. Isplati li se? Jap. Sada, ako uzmemo da je razlika u ceni kod SBBa za paket aza poslovne korisnike i onaj za nas buraniju skoro 2.5 puta (poslovni 16/1 je 5080 din, buranija 16/1.5 je 2090 din), jasno ti je koliko je bolja ponuda Targa.

Thunderman
10.6.2012, 17:21
Eh da, od kad su došli i zamenili kablove sve okej radi.

Izgleda problem još uvek nije rešen, jer svaki dan mi internet ne radi od oko 2 do oko 5 sati (i onda u kasnim večrenjim satima). Već počinje da me izluđuje, plaćam im internet a pola meseca mi ne radi.

Rekli su mi da će poslati ljude (opet) da vide u čemu je problem, ali skeptičan sam.

Aibo
11.6.2012, 12:31
Eh, onomad se žalim da se SBB net vuče ko prebijeno kuče a ono mi apdejtovani Zone Alarm pravio gluposti sa Identity and Data zaštitom. Znači SBB usluga je sve vreme bila na nivou. :kreza:

Shonkas
11.6.2012, 16:26
^ A joj..ZA...kakav krs! Secam se da mi pravio probleme i pre 5-6god.

Srki
11.6.2012, 21:03
Na zapadu, u mnogim gradovima, sami gradovi su finansirali izgradnju bacbone optike kroz mesto. Time su obezbedili osnovu da se može lako priključiti neko drugi, da neko drugi iznajmljuje opseg koliko mu treba i po jasno definisanoj ceni koja je uvek manja nego kada se radi o recimo privatnoj mreži. Ne zabranjuju oni privatne mreže, naprotiv, jednostavno, prave uslove da ne mogu oni dogovarati privatno cene i time uništavati manju konkurenciju na lak način. Tako da je tvoj predlog nešto što ja svim srcem podržavam. Ja sam odavno govorio da treba odvojiti od Telekoma celu infrastrukuru u posebno javno preduzeće koje ima jasno i precizno definisane cene za sve koji žele da iznajme linije i budu operateri telefonije.

I da, važna je konurencija. Mada, koliko vidim i sada ima pametnih koji prvo prate svoj džep pa prave svima probleme. Po dosta zgrada, na NBG se nađe bar jedan pametni koji se buni oko uvođenja dodatnog operatera tipa Targa. Da li je moguće ad ljudi ne shvataju da konkurencija znači mogućnost izbora, dakle, gospodo, da vidimo koja cena, kvalitet usluge, šta nudite .... Lično, da mogu imao bi sve njih u zgradi pa da se bira. OK, kod ovih je internet povoljan, kod ovih je telefonija povioljnija, oni imaju bolju ponudu kanala, jeste skuplje ali mi više odgovara. To je konkurencija kada imaš više izbora. Kada imaš podeljen grad kao danas, gde se zna u kojoj zoni je ko tata i ostali ne dolaze, tada efektivno nemaš konkurenciju. Imaš monopol. Možda nama treba novi zakon o monopolu u ovoj oblasti. Pa da SBB i ostali lako se smeste u kategoriju monopolista. Ti držiš taj deo grada, u zgradama enma konkurencije drugih, ti si monopolista. Nećeš da budeš monopolista? Proširi ponudu onima koji su na drugom područiju i počni da im konkurišeš na njihovoj teritoriji. I o ovome treba razmisliti. Zato podržavam Targo. Ne traže ništa za ulazak, dovode besplatno optiku do stana. Idu na područja gde je jak onaj drugi koji već postoji. Ne uslovljavaju procentima. I to pokazuje rezultate. Gde su se pojavili, Vektor i Ikom počinju da se raspituju kod korisnika šta ne valja i kako unaprediti, nude po 3-6 meseci besplatno uslugu, pa ponude starim korisnicima na popuste ... nešto što se nisu setili godinama ranije. Ja sam korisnik SBB interneta deceniju. Imam li i jedan posto popusta za to što svaki mesec redovno plaćam dotičnima račun? Jok. Dobio neki premijum paket, jer sam dobar platiša i lojalan korisnik? Jok. Zahvalnicu? Ni toga se nisu setili. Zato želim konkurenciju.

Daću jedan primer, ponude Targa koju sam video za poslovne korisnike (kod ortaka koji je tražio od njih za njegovu firmicu). Dakle, ne nas boraniju nego poslovne korisnike. I uporediti sa MIX paketom za nas boraniju kod SBBa. Ponuda Targa je ugovor na 24 meseca, brzina 10/5 dinamički, WiFi ruter, 1 Gb web hosting i basic SLA za 18 evra. Plus može i televizija, osnovni paket od 70 kanala od kojih je 60 digitalni kvalitet koji se prate bez doatnih uređaja. SBB Mix S je 10/1 za 1500 dinara na 24 meseca, plus televizija 950 dinara. Razlika u ponudi je 4 Mbit dodatnog upload, onaj deo WiFi ruter, pa hosting i najbitnije onaj basic SLA ili vam Service-Level Agreement, koji garantuje kvalitet veze. Dakle, garancija. Razlika u ceni za pro paket i SBB buranija paket je cirka 500 dinara. Isplati li se? Jap. Sada, ako uzmemo da je razlika u ceni kod SBBa za paket aza poslovne korisnike i onaj za nas buraniju skoro 2.5 puta (poslovni 16/1 je 5080 din, buranija 16/1.5 je 2090 din), jasno ti je koliko je bolja ponuda Targa.

Sve je to lepo na papiru koji ti ponude ( uzgred taj operater jos uvek tek razvlaci navodno infrastrukturu ) bore se za svoj prostor pod suncem ali kad zvanicno krene videcemo u praksi kako to izgleda. Tako je bilo i sa Orion telekomom obecavali su sve i svasta kad pocnu a na kraju duplo golo ;)
Secam se da mi je od njih stigla svojevremeno neka ponuda tipa '' vi odredite brzinu protoka a mi cemo to sprovesti bla bla ...'' a ono kod mene u kraju posle 2 godine postojanja jedva im i fiksna radi kako treba , inace suvi centar BG-a je u pitanju , potez oko Tasmajdana .

Sto se tice Targa bice tu svasta jos verujte mi , mnogo je politike u pitanju vezano za tog operatera , da ne pominjem imena posto nema veze ovaj forum sa politikom , ista imena su u pitanju koja su razvlacila optiku pored auto-puta
Beograg - Zagreb.
Oni cak ni nemaju ni jednu dozvolu trenutno za sve sto rade .
Zbog toga su u fazi anketiranja gradjana kako oni kazu ;)

vasiljevic
12.6.2012, 7:55
Pa da bi dobili sve te dozvole donet je takav zakon koji kaže da samo onaj ko ne traži dozvolu za postavljanje optike neće je dobiti. Plus, ta postavka kablova po gradu se vrši putem mikro kanala za koje ne treba nikakva dozvola već samo odobrenje opštine da odradiš posao. Nije to ukopavanje kablova na metar dubine kao kod telekoma. Tako da su oni dobro pokriveni po pitanju dozvola i zakona. Nije valjda da veruješ da ministar koji je onako uspešno pokrio ceo posao oko čišćenja Srbije nije pokrio i ovaj posao kako treba? :)

Šalu na stranu, imaju dozvole i to im nije problem. Napravili su infrastrukturu koja je po dosadašnjim poslovima daleko bolje rešenje od SBBove K2K tehnike Indijana Džonsa. Bar će biti manje problema sa njom. Anketiranje građana? Pa oni uvode gde stignu, a to je za sada NBG i Zemun, dakle, prostor gde imaju najmanje problema i veliki broj potencijalnih korisnika, dakle, mesto sa mogućim velikim profitom. I za sada napadaju nekoliko manjih igrača, a mene interesuje kada će krenuti na deo koji drži SBB. Jer sve dok ne počnu da konkurišu SBBu, mi nemamo konkurenciju kako treba. Bez obzira ko je iza njih nama treba konkurencija ne kvazi priča o konkurenciji gde je svako dobio jedan feud pa ti na kraju balade nemaš izbor. Da na kraju priče dođemo do tačke koja kaže da ja mogu da izaberem i samo internet a ne da buudem uslovljen vezivanjem usluge za kablovsku TV kao do sada kod SBBa. Ako će mo pravo, SBB, Ikom, Radijus vektor i gomila drugih jesu monopolisti, imaju svoj feud, napravili su dogovor sa drugima da se međusobno ne napadaju, cene drže vrlo ujednačeno i menjaju se skoro u dan u istom opsegu, i tu bi imali mnogo osnova za razne krivične prijave, da RATEL radi svoj posao kao što ga ne radi. Zato ih podržavam, da se napravi konkurencija. A to će biti onog dana kada krenu na teritoriju SBBa, najjačeg u poslu. Ako ne krenu, nema velikog pomaka za nas. Tada će SBB biti primoran da menja politiku, da na kraju počne da rešava pitanje infrastrukture, da se reši pitanje kvaliteta veze za mnoge ..... Ako i dalje zadrže feud i niko im ne bude konkurencija, e gospodo, ne piše nam se dobro.

Zbog svega toga i mislim da nama treba redefinicija pitanja ko je monopolista i ko nije. Ne procenat tržišta koje držiš globalno, već da li se na područiju koje pokrivaš kao operater kablovske TV nalazi neko drugi kao konkurencija kojoj ima pristup bar 50% korisnika ili nema takvih. Ako nema, ti jesi monopolista. Tačka. Pa ako si monopolista da se na to plaća penal. PA da vidimo koliko dugo bi opstala podela na feude.

player1
12.6.2012, 8:04
Sto se tice TV i neta, SBB ima u svakom stanu konkurenta zvanog Telekom, sa ADSL i IP TV ponudom.

:D

vasiljevic
12.6.2012, 18:08
Ne, ja govorim o kablovskim operaterima ne telekomunikacionim operaterima :). Dve različite stvari.

Nisam ja napisao ono gore jer mni se piše već jer je to činjenica. Kolega sa posla je tražio alternativu SBBu prošle godine, imao je uvek problema sa signalom, pa mu je palo na paket da proba da dovuče drugog operatera, mislim da je bila priča oko Ikoma ili Vektora, čak i nije bitno. Pošto su bili u susednoj ulici, zgrada pored zgrade, ljudi koje zna tamo imaju dobre pozvao ih i pitao da li je moguće. Odgovor je bio proverićémo i javićemo. I javili da je tehnički nemoguće. I pošto ga nije mrzelo, lepo je izokretao sve redom tamo dok na kraju nije dobio jasan odgovor, mada nezvanični: ne može jer je to teritorija na kojoj radi SBB. Tačka. U prevodu, nije moj pašaluk pa ko vas j.... Kome da se žališ kada zvanično niko neće reći pomenuto? Monopolsko dogovaranje. Da bi se to rešilo mora da se promeni zakon i uvedu jasna pravila igre.

player1
13.6.2012, 0:05
Ne, ja govorim o kablovskim operaterima ne telekomunikacionim operaterima :). Dve različite stvari

I taj telekomunikacioni provajder nudi iste usluge kao kablovski, Televiziju i flat internet.

A i taj buduci Targo, nece biti kablovski provajder, nego nudilac istih usluga, ali preko optike.

Srki
13.6.2012, 1:44
Pa da bi dobili sve te dozvole donet je takav zakon koji kaže da samo onaj ko ne traži dozvolu za postavljanje optike neće je dobiti. Plus, ta postavka kablova po gradu se vrši putem mikro kanala za koje ne treba nikakva dozvola već samo odobrenje opštine da odradiš posao. Nije to ukopavanje kablova na metar dubine kao kod telekoma. Tako da su oni dobro pokriveni po pitanju dozvola i zakona. Nije valjda da veruješ da ministar koji je onako uspešno pokrio ceo posao oko čišćenja Srbije nije pokrio i ovaj posao kako treba? :)

Šalu na stranu, imaju dozvole i to im nije problem. Napravili su infrastrukturu koja je po dosadašnjim poslovima daleko bolje rešenje od SBBove K2K tehnike Indijana Džonsa. Bar će biti manje problema sa njom. Anketiranje građana? Pa oni uvode gde stignu, a to je za sada NBG i Zemun, dakle, prostor gde imaju najmanje problema i veliki broj potencijalnih korisnika, dakle, mesto sa mogućim velikim profitom. I za sada napadaju nekoliko manjih igrača, a mene interesuje kada će krenuti na deo koji drži SBB. Jer sve dok ne počnu da konkurišu SBBu, mi nemamo konkurenciju kako treba. Bez obzira ko je iza njih nama treba konkurencija ne kvazi priča o konkurenciji gde je svako dobio jedan feud pa ti na kraju balade nemaš izbor. Da na kraju priče dođemo do tačke koja kaže da ja mogu da izaberem i samo internet a ne da buudem uslovljen vezivanjem usluge za kablovsku TV kao do sada kod SBBa. Ako će mo pravo, SBB, Ikom, Radijus vektor i gomila drugih jesu monopolisti, imaju svoj feud, napravili su dogovor sa drugima da se međusobno ne napadaju, cene drže vrlo ujednačeno i menjaju se skoro u dan u istom opsegu, i tu bi imali mnogo osnova za razne krivične prijave, da RATEL radi svoj posao kao što ga ne radi. Zato ih podržavam, da se napravi konkurencija. A to će biti onog dana kada krenu na teritoriju SBBa, najjačeg u poslu. Ako ne krenu, nema velikog pomaka za nas. Tada će SBB biti primoran da menja politiku, da na kraju počne da rešava pitanje infrastrukture, da se reši pitanje kvaliteta veze za mnoge ..... Ako i dalje zadrže feud i niko im ne bude konkurencija, e gospodo, ne piše nam se dobro.

Zbog svega toga i mislim da nama treba redefinicija pitanja ko je monopolista i ko nije. Ne procenat tržišta koje držiš globalno, već da li se na područiju koje pokrivaš kao operater kablovske TV nalazi neko drugi kao konkurencija kojoj ima pristup bar 50% korisnika ili nema takvih. Ako nema, ti jesi monopolista. Tačka. Pa ako si monopolista da se na to plaća penal. PA da vidimo koliko dugo bi opstala podela na feude.

Ne znam sta da ti kazem a da te previse ne razocaram posto vidim da si bas pun entuzijazma :) po pitanju Targa
To sto oni '' razvlace '' nema veze sa pravim razvlacenjem ;)
Koriste rezervne opticke veze od Telekoma i nista vise .
Ocigledno ti nije bilo dovoljno kad sam pomenuo umesanost na relaciji Beograd - Zagreb auto-put i nisi ili ne znas ko je onda u toj prici .

Sledi privatizacija Telekoma pa se gleda da se sto vise ucari od infrastrukture , a naravno ne u korist obicnih gradjana nego naravno u dzep 3 coveka koja su povezana sa celom pricom .

Ljudi uzasno grese ako stvarno veruju da postoji u nasoj zemlji neka trzisna utakmica na polju telekomunikacija :a_whistli

vasiljevic
14.6.2012, 18:30
Pa sada, ako govorimo o postavci infrastrukture po BGD, tu nema rezervne infrastrukture Telekoma, Telekom ima manjka i to svi znaju. Postavlja se nova optička infrastruktura do krajnjeg korisnika, metod mikrorova. Inače, dotični su umešani u postavku optike duž celog autoputa do Niša, i to počeli bez dozvole, postavili polovinu, pa im ministarka telekomunikacija za neke sitne pare dala dozvolu uz obrazloženje da je to odlično rešenje, pa pokrili kasnije zakonom koji kaže da svako ko zatraži dozvolu može da je dobije i postavlja infrastrukturu... I da, znam i u čiji ide džep. I ne, nije rezervna optika Telekoma, ako nešto koriste to mogu jedino ako iznajme od Telekoma optiku i to ako iznajme opseg za prenos podataka a to mnogo košta. Plus, ako ideš na privatizaciju, tada se privatizuje i dotična veza, zar ne? Ona ne može da se izdvoji iz infrastrukture Telekoma, jer je tako rekla ministarka informacija kada je mnogo nas tražilo da se izdvoji infrastruktura pre privatizacije jer ona ne sme da se privatizuje. Tako da se neće baš mnogo ovajditi od predstojeće privatizacije jer ne mogu nikako da dobiju tu infrastrukturu na svoje ime. Tako da ni to nije baš dobra informacija. A znam dosta toga jer sam imao prilike da vidim kako se izdaju dozvole za njihovu firmu. Mnogo lakše bi progutali da si napisao da koriste optiku koju ima Elektroprivreda i koja stoji deceniju i više prazna po pitanju upotrebe. Ovako Telekomova infrastruktura .... vrlo, vrlo, vrlo nategnuto da se prihvati i za one koji ne poznaju situaciju kod nas :).

Inače, onako usput rečeno, oni koriste ili će koristiti deo optike firme Telefonija, a to nema veze sa Telekomom. Telefonija je odavno privatizovana firma. Oni bi trebalo da im iznajme celu svoju mrežu na korišćenje, bar prema neim informacijama koje se pojavljuju. E sada, kako i zašto .....

Telekom nudi IPTV, verziju kablovske televizije. A ona nije konkurent kablovskoj televiziji, jednostavno, propusni opseg IPTV je mnogo manji od recimo kablovske TV po pitanju broja kanala i televizora koje možeš vezati odjednom na jednu liniju. Zato i postoji podela na kablovske operatere i telekomunikacione operatere. Pitanje osnoven delatnosti. I Targo jeste kablovski operater, nije bitno da li je u pitanju optika ili koaks do stana. Dakle, dve različite grupe koje imaju sličan paket ponude ali opet dovoljno različite karakteristike da bi se našli u različitim kategorijama. Čisto da se razjasni razlika. Konkurenti Telkomu su Mobtel, i VIP. Telekomunikacione firme.

Nisam pun optimizma oko njih, već oni predstavljaju jedinog igrača koji ima šanse da nagazi SBB i da bar malo dovede neke stvari u normalo, koliko toliko. I da, nemam baš mnogo poverenja u tržišnu igru kod nas, a to si mogao da zaključiš ipo onome što sam napisao i što mislim da treba da se odradi. Ono što sada stoji kao prednost je da Targo mora da uđe na već parcelisano tržište. Dakle, nema u BGD dela grada gde je profit dobar a da on može da radi posao i ne smeta ostalima. I to je mala lepa prednost za nas. Da bi dobili svoj deo, moraju neke da nagaze i to dobro. a njima treba profit, ne pokrivanje Male Moštanice sa gigabitnom vezom i celih 5 korisnika. Njima trebaju firme, najbolje platiše kod nas. Treba veliki broj koriznika na privatnom delu, treba prostor koji se lako i brzo pokrije (soliteri na NBGD-u). I mogu da se nadam da će to pomoći svima nama. Naravno, neće onima koji i nemaju pojma šta je to kvalitet veze, upload i kako utiče na kvalitet veze, koji provode dane na facebooku, koji se nešto iznenade što im traje satima slanje nešto slika ili upload videa na you tube ili nešto secka skype, kad eto imaju baš kul super brzu vezu od 6 ili 10 Mbit/s.

Kojic_M
14.6.2012, 18:44
Sta se desava,nemam net vec 5 dana? Pise mi Local area connection doesn't have a valid IP configuration. Jednu noc sam ostavio torent da radi,kad ujutru preuzimanja prekinuta. Odjednom,samo od sebe. Cak ni komp nije restartovan....

Picard
14.6.2012, 19:06
Zvao si ih?

asteriks254
14.6.2012, 21:38
Sta se desava,nemam net vec 5 dana? Pise mi Local area connection doesn't have a valid IP configuration. Jednu noc sam ostavio torent da radi,kad ujutru preuzimanja prekinuta. Odjednom,samo od sebe. Cak ni komp nije restartovan.... Imam isti problem zadnja dva,tri dana.Preko dana nema neta dodje predvece kao sada pa ima celu noc i onda nestane ujutru.Zvao sam ih, ali ne daju odgovore nego ti puste neki snimak gde kazu da postoji kvar i nabroje ulice koje su pogodjene ali moja ulica nije navedena... e sad:confused:

Kojic_M
14.6.2012, 22:36
Jesi li probao da restartujes modem?

Kojic_M
14.6.2012, 22:38
Zvao si ih?

Nisam,ali bio je moj komsija i kazu da nema kvara. Kako nekako mogu da postavim ta podesavanja ip da bi bilo u redu?

asteriks254
14.6.2012, 23:10
Jesi li probao da restartujes modem? Da,naravno ali nema pomoci,to sam prvo odradio ali izgleda da je to do njih.Raspitacu se sutra po komsiluku.:)

alex99
15.6.2012, 0:05
Imam isti problem zadnja dva,tri dana.Preko dana nema neta dodje predvece kao sada pa ima celu noc i onda nestane ujutru.Zvao sam ih, ali ne daju odgovore nego ti puste neki snimak gde kazu da postoji kvar i nabroje ulice koje su pogodjene ali moja ulica nije navedena... e sad:confused:

Sacekaj da automat zavrsi sa nabrajanjem ulica u kojima se izvode radovi , a onda pritisni na brojcaniku ,mislim da je broj 4 za razgovor sa operaterom. A tada iznesi svoj problem i bice ti reseno.Imao sam skoro i ja problema pa je reseno za jedan dan.

vasiljevic
15.6.2012, 17:11
Probati nešto od sledećeg:

1)Prvo pozvati SBB i videti sa njima da nije neki problem oko IP adresa kod njih
2)Restartovati modem (isključi iz struje, ostavi nekoliko minuta bez struje ponovo priključi)
3)Potom proveriti da li je ispravan ethernet kabl (nisu baš najkvalitetniji pa ...)
4)Proveriti da li je ispravan modem (pozjmiti od komšije njegov ili probati kod komše tvoj na njegovom kompu)
5)Proveriti da nema Apple Bonjour DNS Responder servisa na mašini ( ne treba nikome a zna da pravi mnogo problema, ovo je upustvo za njega:
Start > Run
type: services.msc
FIND: Id_String2.6844F930_1628_4223_B5CC_5BB94B87 9762 in the listRight Click
Select Properties
From the drop down select Disabled
Click STOP
Click Apply
Reboot)

Kako sstiže na mašinu? PA iTunes, ili quicktime
6)Probati da sam sistem dijagnosticira gre šku i da je ispravi (desni klik na ikonu i na troubleshoot problems pa prati upustvo)
7)Probati da se isključi IPV 6 u podešavanjima veze (network and sharing center, pa change adapter settings, desni klik pa properties i redom dalje)
8)proveriti da li je u podešavanjima veze postavljena dinamička veza i automatsko preuzimanje raznih parametara (da nije prebacio na statičku vezu pa pravi problem)
9)Probati sa disable networ adaptera pa potom na enable
10)Ili enable ili disable flow control na network kartici ( upustvo ovde : http://www.ehow.com/how_7323819_disable-flow-control-network-card.html)

Sada, ako se setim još nečega dodaćemo pa da se proba. :)

Budimir_Trajkovic
18.6.2012, 23:11
Malo pravno pitanje:
SBB je kupio mog KTV provajdera Telegrad. Ja sam sa SBB-om imao ugovor za internet a brat sa Telegradom za KTV. Nakon što ih je SBB kupio oni su samoinicijativno prebacili dugovanja za televiziju na mene. Da li su oni imali prava da to urade? Platio sam sva dugovanja za net u maju mesecu da bi mi danas isključili net uz izgovor da nisam platio dugovanja za kablovsku iako zakonski ja njima ništa ne dugujem a još na računu piše da imam dugovanja samo za maj za KTV + net. Oni samo kažu da u sistemu imaju dugovanja za april a meni nikakav račun nije stigao.

nexexcalibur
18.6.2012, 23:18
Malo pravno pitanje:
SBB je kupio mog KTV provajdera Telegrad. Ja sam sa SBB-om imao ugovor za internet a brat sa Telegradom za KTV. Nakon što ih je SBB kupio oni su samoinicijativno prebacili dugovanja za televiziju na mene. Da li su oni imali prava da to urade? Platio sam sva dugovanja za net u maju mesecu da bi mi danas isključili net uz izgovor da nisam platio dugovanja za kablovsku iako zakonski ja njima ništa ne dugujem a još na računu piše da imam dugovanja samo za maj za KTV + net. Oni samo kažu da u sistemu imaju dugovanja za april a meni nikakav račun nije stigao.

Ako zivite u istoj kuci, onda verovatno mogu...u sustini oni ne naplacuju kablovsku, oni naplacuju odrzavanje, za koje jelte, ne mora da se placa porez drzavi...fuckin' smart

Nisam pomogao, ali moj predlog je, uzmi kes od burazera i uplati...

vasiljevic
19.6.2012, 10:15
Priča koja je odavno poznata i oko koje se ja bunio i pisao bez velikog uspeha pa .... Priča je da ne možeš da imaš internet ako ne plaćaš kablovsku TV. Sada što je to prevedeno na održavanje da ne bi plaćali porez, to je nešto drugo. Elem, zakonski, to je uslovljavanje vezanom kupovinom, što nije dozvoljeno, ali im se toleriše kao i mnogim drugima već deceniju+. Tako da su oni najverovatnije jednostavno primenili svoj način rada i vezali račune i to je to. Tako da nema neke pomoći, jednostavno, moraš da platiš. Mada, ako je to priča, treba d aproveriš i sledeće: da li se tvoj brat i dalje vodi kao korisnik i treba da plaća TV pretplatu. Jer može da bude i sledeća situacija: da on mora da plaća jer ima ugovor na sebe ,a da je tebi kao korisniku interneta dodata obaveza plaćanja i TV pretplate. I to može da se desi, kod njih je svašta moguće.

Da se primenjuje zakon, dakle govorimo o vrlo, vrlo, vrlo hipotetičkoj situaciji u ovoj zemlji, mogao bi da biraš da li da plaćaš samo kablovsku TV, ili da plaćaš samo internet, ili da plaćaš oba. Ili da plaćaš mesec za mesec ili da se obavežeš ugovorom pa da ti firma na bazi toga ponudi popust. Znao bi koji su paketi interneta i njihove karakteristike, dakle, brzina paketa i kvalitet, i znao bi koliki ti je popust ako odlučiš da se vežeš ugovorom. A ne kao sada, moraš da platiš kablovsku TV, a za internet paket je definisan njihovom izjavom koliko žele mesečno da ti uzmu za internet ne brzinom paketa. I tad bi SBB morao da radi po zakonu i za ovakvo ponašanje bi dobio pored zabrane poslovanja i ogromnu kaznu. Dakle, kako napisa, vrlo, vrlo vrlo hipotetička situacija da neko u zemlji stvarno radi po zakonu i poštuje zakon.

Budimir_Trajkovic
19.6.2012, 17:49
Ja i dalje smatram da ne postoji pravni osnov da oni prebace ugovor sa osobe A na osobu B. Takođe nemaju prava da osobi B natovare prošla dugovanja osobe A. I sve to bez ikakvog obaveštavanja, potpisivanja i sl. Već se ozbiljno mislim da zovem tržišnu inspekciju...
A u SBB-u mi uporno ponavljaju da sam po osnovu ugovora za internet preuzeo sve obaveze osobe A i to bez mog znanja.

vasiljevic
19.6.2012, 19:01
Zakonski, nema osnova da na tebe prebace dugovanje bez tvoje saglasnosti, i na tako nešto su morali da te upozore vrlo jasno pre potpisivanja bilo kakvog ugovora ako je bilo planirano da se prebaci. To su pravila igre svuda u svetu pa i kod nas, i to je zakonski definisano, i ... I sve je to teorija.

Praksa je ono što sam napisao. Uslovljena kupovina neke usluge ili proizvoda prethodnom kupovinom neke druge usluge ili proizvoda. Njihova pravila su iznad zakona i niko ne reaguje. Oni zakone će da tumače na sve moguće načine ali ih neće primenjivati nikada. Da li to što rade je poznato tržišnoj inspekciji? Jeste. I znaju i za svojevoljne promene uslova ugovora bez saglasnosti druge strane, pa samovoljno produženje ugovora kojje istekao novim ugovorom ako nisi odjavio 15 dana pre isticanja prethodni. Recimo još dve protivzakonite stavke. I da li su ikada reagovali bilo oni ili neko drugi oko toga i upozorili dotične? Ne. Lično ne verujem da ćé reagovati, mada možeš probati.

Budimir_Trajkovic
19.6.2012, 23:49
Ipak postoji stavka u ugovoru koja kaže da preplatnik interneta na mestu gde je potpisnik osnovnog ugovora sa SBB-om neko drugo lice preuzima na sebe plaćanje održavanja. Član 2 opštih uslova :n-cc2:
Lawyered! :(

Barni
21.6.2012, 9:48
SBB najavljuje Fiber Power - pakete na optičkoj infrastrukturi za rezidencijalne korisnike (http://software.benchmark.rs/softver_internet_vesti/sbb_najavljuje_fiber_power)

frka panika od targo telekonja čija mreža je još uvek samo u najavi :kreza:

nexexcalibur
21.6.2012, 11:52
^Lepota konkurencijskog nadmetanja :aplauz:

vasiljevic
21.6.2012, 13:34
Lepo ja reče, navijajmo i možda se nešto i desi. Mada je interesantan podatak da već sda "eksperimentalno" se nudi na Novom Beogradu. Baš me interesuje zašto.

dacajak
21.6.2012, 13:48
Moze li neko da proceni brzinu tih paketa, recimo za trenutne mix korisnike koji imaju 10/1 mbps net?
Znam da su nagadjanja ,al voleo bih da cujem neku vasu procenu, koliko bi mogli da poboljsaju taj navedeni paket itd?

Edit: Ah sad sam skontao ovaj deo Očekuje se da će do kraja godine više od 50.000 domaćinstava imati ugrađenu optiku i mogućnost da se odluče za Fiber Power ponudu
Sta to znaci ,da ovo nece biti u standardnoj mix ponudi? Da cemo morati naknadno da placamo, ili sta?
Garant ce opet naci nacin kako da iscede pare iz nas, iako sam njihov dugogodisnji zadovoljan korisnik moram postaviti neke granice. Ako budem morao da biram, uz neku novcanu nadoknadu, mislim da cu ostati na sadasnjem 10/1 mix paketu.

SirDuck
22.6.2012, 15:14
Stvarno ne znam šta će ovom optikom da uvedu. Možda 1:1 pakete? Najnižu brzinu od 100mbit? Kolko će to da košta? Bem li ga nemam ni najmanje ideje, ali ako očekuju da ljudi prežu na to moraju da daju mnogo bolju ponudu od one koju sad imaju :/

Picard
22.6.2012, 15:21
Neka ponude 1:2, pa makar i 1:4, nekima bi itekako značio dodatni upload.

SirDuck
22.6.2012, 18:55
Videćemo. Optiku je stvarno smešno koristiti za pakete od ispod 100mbit/s, a ako uvedu svuda, verovatno će i cene biti vrlo pristupačne, jer što bi neko ulagao toliko para za širenje mreže ako će biti namenjeno samo malom broju ljudi :/

Picard
22.6.2012, 19:10
Ne moraju oni da uvode optiku ni za 100+Mb/s download ni za 1:2 odnos, DOCSIS 3.0 standard omogućava stvarno velike down/up brzine, samo je pitanje da li njihova mreža to može da izdrži, tj. da li uopšte žele da je osposobe za tako nešto u skorijoj budućnosti.

vasiljevic
22.6.2012, 21:25
Uvođenje optike za kablovske operatere nije baš glupo, ako se recimo uzme da ima dosta veliku propusnu moć. Time se lako omogućava da se recimo može pratiti digitalni HDD program na nekoliko televizora a da se ne ugrozi velika brzina interneta. Dakle, ono što traži budući korisnik je ovo.

Sad, koliko će to biti raspoloživo, koji paketi će tu biti u igri i koje pare, da li sama mreža može da izdrži toliko pevećanje propusne moći, kome će biti raspoloživo to tek ostaje da se vidi. Jer ne treba zaboraviti da imaju u ponudi najbrži internet za sve, gde one super brzine koštaju previše, em ih ne može da dobije svako jer mogućnost dobijanja zavisi od tehničkih uslova koje ne zadovoljava 90% mreže. Tako da na kraju to ostaje ponuda na papiru i ponuda za reklamu. Plašim se da to može da ostane to, ponuda na papiru. Jer da ima nekih ozbiljnih želja da se u skoro vreme to pojavi, imali bi neke podatke o tome kako će izgledati ti paketi bar okvirno. Valjda firma koja to već ima u eksperimentalnoj fazi ima ideju šta tu naplaćuje i kako.

SirDuck
22.6.2012, 21:44
Pa dobro, isporbavaju, ne moraju da otkriju odmah sve, to ne znači da nemaju ideju i formirane pakete. Baš me zanima šta će biti s ovim :)

dacajak
23.6.2012, 0:00
Sve dok se dodatno ne naplacuje, imaju moju podrsku.

Nestor
9.7.2012, 17:30
Danas uzas, ceo dan sam bez televizije i neta i kad sam ih zvao samo su rekkli da je grupni kvar i u Beogradu i Nisu ma svuda valjda i neznaju kad ce biti otklonjen a tek nesto posle 1:00 sam dobio net tv i bas me interesuje da li ce biti umanjenje racuna za ovaj dan.

M.C.
9.7.2012, 18:37
da li ce biti umanjenje racuna za ovaj dan.
Možda pre da se nadaš da naletiš na izgubljeni novčanik sa par stotina evropskih novčanica. :rolleyes:

vasiljevic
9.7.2012, 19:37
Neće biti jer nigde u ugovoru ne piše da garantuju neke brzine ili raspoloživost. Tako da bolje u potragu za pomenutim novčanikom. Veća korist :).

nexexcalibur
9.7.2012, 21:08
Jednom prilikom sam se zalio za 7 dana neta koji je jedva radio na 0,5 mbita (umesto na 6) i rekli su mi na forumu da ce mi umanjiti racun...didn't happened

Stojadin
12.7.2012, 21:45
Prijavio sam se skoro za Mix paket kod SBB-a. Prvo su mi prikačili analognu TV i slika je bila odlična ali od kad su nakačili net i D3 primećujem manju količinu snega na analognoj. Da li je to normalno s obzirom na račvu i dodatne prijemnike ( modem i D3 dekoder)?

Na digitalnoj je slika fenomenalna i kvalitet i jačina signala koju D3 risiver očitava su 78 za kvalitet i 28 za jačinu.

nexexcalibur
12.7.2012, 21:58
Prijavio sam se skoro za Mix paket kod SBB-a. Prvo su mi prikačili analognu TV i slika je bila odlična ali od kad su nakačili net i D3 primećujem manju količinu snega na analognoj. Da li je to normalno s obzirom na račvu i dodatne prijemnike ( modem i D3 dekoder)?

Na digitalnoj je slika fenomenalna i kvalitet i jačina signala koju D3 risiver očitava su 78 za kvalitet i 28 za jačinu.

Pa zavisi koliko, ako se bas primecuje onda nije normalno...ali kako god, to je ipak analogna televizija, zavisi i od kvaliteta tv-a...

Mario Pavićević
13.7.2012, 14:07
Proveri na koji izlaz je povezan analogni TV na spliteru, trodelni spliteri uglavnom imaju slabljenje od 7dB na 2 izlaza, a na trecem je slabljenje 3,5dB tako da je na njemu signal najaci i trebalo bi da ima manje suma.

Stojadin
13.7.2012, 16:06
Spliter koji su oni postavili ima samo 2 izlaza.

urke
13.7.2012, 18:02
Je l' ti koaksijal za analognu ide iz dekodera ili sa splitera? Ako je sa splitera, prebaci kabal na antenski izlaz iz dekodera, a ako je sada iz dekodera proveri da li su dobro urađeni džekovi na koaksijalcu za analogni signal (umeju majstori da ga isfušere samo tako).

Barni
13.7.2012, 20:26
ti spliteri zrače i ometaju prijem (analogni signal) na tv-u ako su na manje od pola metra od njega, barem je kod mene tako, rešenje je udaljiti spliter što je moguće više :D

Partybreaker
14.7.2012, 14:14
@Stojadin

I ja sam imao veliku razliku između digitalne i analogne u kvalitetu slike, nakon ugradnje D3. Naravno, količina snega je išla u korist analogne. :) Šta god ja radio kablovima, nije pomagalo (ili je pomagalo minimalno), tek pošto su SBB radnici došli da "prodžaraju kutije" u zgradi se izjednačio kvalitet slike.

Shonkas
17.7.2012, 14:31
Jel imate problema sa SBB internetom? Ja imam problema (t.j. totalan prekid) vec vise od 24h? :icon_scra

dacajak
17.7.2012, 14:53
Meni danas odlicno radi

http://www.dodaj.rs/f/2U/Uf/OoV6LCb/net.jpg

Juce, tacnije jutros oko 3 sata sam primetio da mi usporio net ,tako da se jedva mogla google stranica otvoriti. Kontam da je to zbog pada temperature koja je bila tada.
"signal to noise ratio" je pao na 23 decibala, a power level ispod 30.
Videcu sutra ujutru dal ce ponovo da "stane".

Shonkas
17.7.2012, 14:58
Uf...izgleda da nisam uplatio :D Navika ...kod TELEKOMa nije tako bilo iskljucivanje odma' :Freddy: Jel ukljucuju cim se uplati?

dacajak
17.7.2012, 15:19
Da, ako uplatis direktno kod njih.

Boca987
17.7.2012, 16:21
Svi kukate na SBB,ja bih ga rado menjao za ovaj nesretni VEKTOR,to je tek prevara...
ali nije to tema:D:D

nexexcalibur
17.7.2012, 17:06
Uzmi posle im posalji uplatnicu faksom, da bi ti pustili odmah...posta zna da zeza, po nekoliko dana treba

Mario Pavićević
17.7.2012, 18:30
Vidim da reklamiraju ovu njihovu SBB zonu sa besplatnim pristupom internetu putem WiFi-a za svoje korisnike pa me interesuje jel neko koristi ovo, vidim da ima pristupna tacka na Adi, a kako je sezona, razmisljam da odvukljam Ipod ili tablet da imam razonudu dok sam tamo.

Shonkas
18.7.2012, 12:41
Uzmi posle im posalji uplatnicu faksom, da bi ti pustili odmah...posta zna da zeza, po nekoliko dana treba

Ma imaju zgradetinu u mom gradu, direktnije ne moze biti ;)

xandar
31.7.2012, 18:05
http://www.speedtest.net/result/2093430405.png
Fantasticno!!!
Dajte mi link, da im posaljem ovo!

nexexcalibur
5.8.2012, 19:44
Razmisljam da li da predjem na mix paket S...ista je cena, cak 80 kanala (jesu to svi kanali iz analogne ponude samo u digitalnom izvodjenju?)
Trenutno koristim samo internet paket S...dajte mi vase misljenje

SirDuck
5.8.2012, 20:34
There's a storm coming mr. Wayne.
I ja sam razmišljao o tome al bih ipak sačekao malo buduću ponudu sa optičkim internetom pre vezivanja na dve godine.

flamingos
6.8.2012, 10:23
ja sam na paketu d3 imas 80 kanala sd koji su u digitalnom obliku I pored toga imas doplatu za odredjene grupe kanala da kazemo tipa hbo paket(ako si filmofil ovo je dobar izbor), Ja sam promotivno za prva dva meseca dobio 150 kanala s tim sto sam imao sve kanale pa i hbo iz ponude.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

nexexcalibur
6.8.2012, 11:03
ja sam na paketu d3 imas 80 kanala sd koji su u digitalnom obliku I pored toga imas doplatu za odredjene grupe kanala da kazemo tipa hbo paket(ako si filmofil ovo je dobar izbor), Ja sam promotivno za prva dva meseca dobio 150 kanala s tim sto sam imao sve kanale pa i hbo iz ponude.

E to me zanima, jel se primecuje razlika na analognom teveu? (posto su kao digitalni kanali)

Mario Pavićević
6.8.2012, 19:41
Mogu da potvrdim da SBB uvodi optiku, kod mene u kraju na bezanijskoj kosi kod pijace su svuda iskopali, i obelezili zutom trakom na kojoj pise opticki kabl :D

SirDuck
7.8.2012, 3:03
Moraće da upecaju što veći deo grada pre nego što se Targo učvrsti kao prvi provajder optike. Za sada iz izvlači to što Targo pokriva malo korisnika, ali bih rekao da im malo već gori.

Mislim da je fora u sledećem:
Targo gradi optičku mrežu, počinje priča o tome.

SBB javlja da i oni rade na tome, da ne bi potpuno ispali iz fokusa.

Targo počinje sa radom, ali nije dovoljno rasprostranjen i ne predstavlja veliku opasnost SBB-u.

SBB radi na svojoj optici.

Ljudi koji koriste Targo optiku počinju da pričaju kolko je optički internet super, ljudi se upoznaju sa idejom i žele i sami takve brzine, ali ne mogu da ih imaju.

Kada se ljudi dovoljno informišu i upoznaju sa novom tehnologijom, SBB počinje sa optikom i uskače na već spremno tržište i dobijaju više korisnika nego što bi dobili da su sami prvi krenuli.

Osim ako se nisam gadno nalupetao :D
U svakom slučaju biće zanimljivo gledati dalja dešavanja :)

flamingos
7.8.2012, 4:34
E to me zanima, jel se primecuje razlika na analognom teveu? (posto su kao digitalni kanali)

Pa ja digitalnu gledam na lcd tv i svakako da se primecuje razlika u odnosu na doskorasnji nacin gledanja analogne na full hd tv. Za puni i cistiji signal i sliku koja koristi mogucnosti tvog lcd u slucaju da ga imas je ipak pozeljniji hd paket.

vasiljevic
8.8.2012, 15:41
@SirDuck:

Nije baš tako. Kada je počelo da se govori o internetu preko kablovskih operatera, SBB je bio onaj koji je povukao nogu i koji je napravio reklamu tog sistema, ponudio tada korektnu uslugu i pokupio tržište. I dan danas, kada neko počne da priča o kablovskim modemima i kablovskom internetu, prva asocijacija je SBB i svi se upoređuju sa njima. Targo je danas u toj situaciji, manje više. Prvi je povukao nogu, on je prvi koji nudi da se uđe u zgradu bez obaveze da ih uzme iko, on prvi nudi optiku do stana. Ako bude kvalitet kako treba, tada SBB ćé biti "druga" violina. I tada će optika do stana biti priča gde se upoređuje sa Targo i njihovom ponudom i prva asocijacija neće biti SBB kada govorimo o optici već Targo. A prva asocijacija jeste izuzetno bitna.

Ako bi stavljao pare gde je danas SBB ja bih pre tipovao na tačku da je u situaciji iznuđenih postupaka. Godinama je ignorisano mišljenje korisnika, i tu mislim na mišljenje onih koji su zahtevniji i koji poznaju situaciju nešto bolje. Upozoravali su na tačku da upload je mizeran i na granicama upotrebljivosti i da je to za kablovskog operatera nedopustivo. Upozoravano je da optika treba da se uvodi. Pokazivan im je primer Bugarske i Rumunije. Postavljano pitanje ignorisanja starih korisnika, novi su imali stalne popuste i dilove, stari korisnici nikada ništa. I to se danas obija o glavu. Ignorišem sve i onda na kraju dolaziš u situaciju iznuđenih postupaka. Da bi neko bio prvi i ostao na vrhu, on mora da ulaže u sistem i da stalno nudi novo, da brine o korisnicima. Danas, svi se sete situacije kako SBB nudi wow brzine preko kabla, novi tip modema, nema brže i gde se na kraju došlo do situacije da to skoro niko nije ni video jer su i oni koji su bili zainteresovani na kraju dobili odgovor da kod njih to nije moguće zbog tehničkih mogućnosti. Ponuda na papiru. I svi imaju u podsvesti taj slučaj i pitanje ko garantuje da će biti drugačije danas.

Šta je tebao da radi SBB ranije? Trebao je imati neki normalan sistem pristupa, trebao je imati noramalan upload, ne kao sada. Trebalo je ulagati u mrežu, pa ne bi imali danas situacijuu da ako uzmete Mix paket, da vam je najveća brzina downloada 40 Mbit jer sistem ne može da prenese dovoljno podaka za digitalnu TV i njihov TurboXL paket od 100 Mbit downloada. Pravili bi kičmu sistema baziranu na optici i te wow pakete i nove modeme uvodili u upotrebu uz smanjenje cene paketa. Korisnicima koji su stari korisnici bi davali popuste, pa neka su i minimalni, ali bi bili bar neki način da se kaže mislimo na vas. Lokal ne bi bio ukinut već promovisan kao nešto što je prednost, velike brzine prenosa u mreži, nešto bitno za lako slanje prijateljima koje imate i koje ste verovatno i doveli u sistem. I imali bi situaciju da danas bi govorili da jeste, jeste to optika ali imamo dobru uslugu i brzine i kod SBBa, imamo lokal ( za koji nemam informacija da li će postojati kod Targa, da budem iskren), dobra ponuda kanala ... pa može da se sačeka i vidi šta je sa Targom. Ne bi bila situacija kao danas, gde me kolega pita oko neta, ima izbor u zgradi i Targo i SBB ( na NBgdu je) i da od mene, korisnika SBBa i to deceniju, dobije odgovor da ode na Targo jer dobija optiku do stana, opremu koja ima WiFi ruter što mu je OK za njegov sistem gde ima desktop i laptop, i najbitnije, ima mnogo bolji upload koji je njemu bitniji ako nešto radi kod kuće, da će manje plaćati TV pretplatu na bržem paketu (neka je i 10 dinara menje ali je lep gest). Da može da krene sa internetom pa ako mu odgovara da lepo otkaže SBB kabloski TV i napravi ugovor sa Targom oko njihovog Mix paketa. Da li im je trebalo ovo? Sigurno ne.

Kidja
8.8.2012, 15:56
Ima i gorih sto se tice odnosa download/upload.
Bas mi juce drug iz Australije linkovao speed test 114mb mu je download a upload svega 2.5mb :)
placa 90AUD sto je nesto preko 9000din.

SirDuck
8.8.2012, 16:36
@vasiljevic

Nigde nisam napisao da nije prinuđeno. Nigde nisam napisao da su zlatni. :)

Potpuno se slažem sa tobom, prinudno su počeli sa optikom, ali Targo im nikako ne predstavlja opasnost sada i danas. Naravno znaju da je ne potencijalna, nego sigurna opasnost u bliskoj budućnosti, i zato preduzimaju sve da uvedu optiku pre nego što Targo postane jako ime, a usput mogu da iskoriste njihov trud oko probijanja nove tehnologije na tržište. Šta ljudi znaju šta je optika, verovatno većina misli da tim kablovima mogu da ih snimaju :D. Dovoljno je da ljudi čuju da postoji optički internet sa takvim brzinama, i onda da ga oni eto odjednom ponude pre nego što se Targo raširi.

Nije Targo vest od juče, zna se da prave mrežu već neko duže vreme, ne verujem da bi bilo ko, a naročito SBB pustio da se sve to desi, a da nemaju neku strategiju, jer iako nisu zlatni, nisu ni gadljivi na pare. Osim ako nisu potpuni imbecili, nešto će uraditi.

Za poslednji deo tvoje poruke: Naravno da ćeš da prepuručiš prijatelju Targo jer je trenutno mnogo bolja ponuda. Ne plaća te SBB da ih preporučuješ. Ja uvek preporučujem SBB kad je pitanje između lelekom ADSL i SBB jer je tu SBB povoljniji. U mojim uslovima SBB je najbolje što mogu da imam, a uvek povećavaju brzine, bilo to zbog toga što slušaju koriskike ili zbog konkurencije. Ako mi se nekada ponudi nešto bolje, prećiću na to bolje. Nije baš da su mi slali korpu voća za rođendan...

Mario Pavićević
9.8.2012, 6:35
Cek, zar nije SBB jos odavno izvukao optiku do svih vecih cvorista, ja sam tako razumeo neku pricu od pre par godina? Po toj logici treba im samo upgrade last-mile infrastrukture, sto svakako jeste posao, ali ne toliko velik.

vasiljevic
9.8.2012, 12:07
Prvenstvano sam preporučio jer iz SBBa osim izjave mi će mo da ponudimo .... nema nikakvih informacija šta će da ponude i pod kojim uslovima. A to mene odmah podseti na slučaj kada se pojavila digitalna televizija i kada se ljudi počeli da raspituju za dodatne cisko prijemnike (nije bio tada cisko, znam, ali ne mogu da se setim marke pa da me streljate). I njihov odgovor je bio isti, ponudićemo i nije bilo informacija jedno vreme. Završilo se time da si morao da sklapaš novi ugovor o novoj pretplati za dodatni risiver. Alo braćo, gde ste otišli. I kada se pokazalo da to neće niko da uradi, posle xx meseci neuspelog eksperimenta izvlačenja para iz depova ljudi, uveli su mogućnost jednog dodatnog risivera uz doplatu od 200 dinara ako se ne varam ( a sve je lepo moglo mnogo lakše da je Perica lepo prepisao rešenje iz okolnih tržišta Bugarske i Rumunije, gde je to rešenje odavno poznato, ali jok, Perica je imao originalnu ideju za više profita, sram bilo korisnike što ga nisu podržali).

Do sada je njima postavljeno x pitanja koja su bitna ljudima za odlučivanje: kada će biti to raspoloživo, okviran datum. Da li će biti bolji odnos brzina ili ostaje po starom. Šta podrazumevaju pod novim paketima. Koji će biti uslovi dobijanja optike u stanu (da li je to novi ugovor, plaćamo li za to dovođenje ili ne). Postoji ponuda Traga, znaju se brzine i cene, uslovi uvođenja, dakle, nije to neka wow matematika niti su odgovori na ta pitanja wow poslovna tajna pogotovu sada. Odgovor je bićete obavešteni na vreme. Kao kod digitalne televizije i dodatnih prijemnika. Tako da mi je najgori scenario plaćam uvođenje xxx evra, moram da napravim novi ugovor na bar 2 godine i da platim raskidanje onog starog. Dakle, iskustvo koje nije lepo u poređenju sa poznatom ponudom danas.

Ne kažem ja da neće ništa uraditi, već da je ovo iznuđena priča za njih koja sada rezultira na brzinskom odgovoru, a sve na brzinu na kraju pravi probleme u budućnosti. Kao sa sadašnjom mrežom, bez plana pravlejno da pokrije na brzinu, pravi probleme sa porastom zahteva. Jednostavno, uljuljkali se u sigurnost, sa uverenjem da će i oni drugi koji dolaze da prihvate isti način rada i brzina kao i ostali na tržištu. A to zna da se obije o glavu.

@Mario Pavićević:

Optika do glavnih čvorišta ... Šta je glavno čvorište? Beograd, Novi Sad, Kraljevo ... ili neko nižeg nivoa? Imaju optiku, to znam, i koliko znam, to je većinom veza između dve veće grupe. Dakle, od Bgd do NS ili nekog drugog mesta. Vrlo retko imaju optiku do nižih čvorišta. A do korisnika imaju poznati K2K Indijana Džons mrežu. Na to se upozoravaju godinama. Ulažite u infrastrukturu, bez nje nemate ništa. Njima ne vredi previše veza od glavne do glavne tačke ako nemaju onaj backbone dole ka korisnicima. A danas moraju da prave taj backbone od nule, kao da prave potpuno novu mrežu. A imali su prednost u odnosu na Targo od 15ak godina. Drugo pitanje je koliko im je jaka optika koju su postavili. I da li će i tu morati da ulažu dodatne pare da bi menjali za jače veze ili da postavljaju novu liniju (pa da zadrže staru slabiju kao neku redundantnu ). Očigledno je da u Bgd kreću od tačaka gde su im čvorišta do kojih je dovedena optika. E sada koliko će im trebati vremena da sistem dovedu do tačke da imaju to i na ostalim čvorištima .... Čeka njih veliko ulaganje i veliki posao. Plaši se da ne prebiju to cenom preko leđa korisnika kao što je kod nas već dugo običaj svih firmi.

@Kidja:

I u Sudanu nemaju baš svi internet i glavna veza im je dail-up. Treba li da budemo wow zadovoljni što uopšte i imamo internet pogotovu ovih brzina jer u Sudanu .... ?

Australija ima svoje probleme velikih prostranstava i njihove probleme neka rešavaju oni sami. Geografski, kada pogledam atlas, bar onaj koji ja imam, vidim da smo mi u Evropi (osim ako se i to nije promenilo reformom našeg školstva). Ovde, u Evropi, gde smo mi, u našem okruženju imamo jasan pokazatelj šta je to normalan odnos down/up za kablovske operatere, i koje su to normalne cene usluge za te cene. I to su sve privatni sistemi koji su sami pravili mrežu. Dakle, mesto da guram nas u Australiju gde mi geografski nije mesto, i umesto da izmišljamo toplu vodu i pravimo ko zna kakve izgovore, i umesto da se upoređujem sa ko zna kime ko je gori, ja lepo prepisujem od onih koji su to već uradili. Iskreno rečeno, mene interesuje što uvek nalazite one gore od nas, a ne probate da nađete recimo Koreju, pa da pitate kada će mo mi imati njihov kvalitet interneta kod nas. To je mnogo konstruktivnije. To gura one koji pružaju uslugu i državu da radi, a ne da džabalebari i spava na poslu. Postavimo cilj i zadatak, jurimo one druge da daju rešenje, neka pomogne i država ..... ali da znamo gde idemo, a ne ko je gori od nas. Gledajući ko je gori, ima na kraju mi da postanemo ti najgori ( opet naše iskustvo, decenijama pričamo kako su od nas u korupciji gori xxxx, e sada imamo vrlo malu konkurenciju na začelju liste).

namcor
9.8.2012, 15:44
...
Trebalo je ulagati u mrežu, pa ne bi imali danas situacijuu da ako uzmete Mix paket, da vam je najveća brzina downloada 40 Mbit jer sistem ne može da prenese dovoljno podaka za digitalnu TV i njihov TurboXL paket od 100 Mbit downloada.
...

Mislim da nije to problem, jer su kanali za D3 i internet odvojeni. Pre će biti da je do DOCSIS 3.0 koji je potreban za 100Mb/s i koji još uvek nije svuda dostupan.

vasiljevic
9.8.2012, 22:11
Maksimum Webstar modema koji daje SBB je negde oko 40/10 Mbit/s. Ako se koristi taj modem, tada po pitanju downloada on radi na krajnjim kapacitetima. Koliko znam za brzine 40 Mbit i više SBB daje DOCSIS 3.0 modem.

Neka uzmemo da si u pravu i da je to to. Ok. Sada nešto malo za razmisliti. Da uzmemo da je tačno da pomenuti standard ne podržava najveći deo mreže. I sada dolazimo do pitanja koliko će njim a trebati ulaganja i vremena da naprave optiku kada nisu uspeli toliko vremena ( a računa se u godinama) da srede postojeću mrežu da radi na DOCSIS 3.0 standardu? Nisu bili sposobni da ulože kudikamo manje u relativno dugom periodu na postojećoj mreži. A sa DOCSIS 3.0 oni danas bi bili u situaciji da su konkurentni Targu na istoj mreži uz ulaganje u promenu modema onima kojima je on potreban. Bez urgentnog najavljivanja uvođenja optike. Već danas bi ladno mogli da dignu upload, pa makar i da je odnos 4:1. Bili bi konkurentni odmah ne negde u budućnosti.

Danas, oni nisu konkurentni, jer za istinu, Targo 10/5 po vrlo sličnoj ceni je mnogo konkurentniji od SBBa 10/1. I to na potpuno novoj mreži sa opremom koja nudi mnogo više u startu od SBBa. OPN koji daje Targo je ne samo optički modem, već WiFi ruter sa 4 ethernet porta, dva izlaza za telefone i izlazom za kablovsku televiziju, mnogo više od SBBa koji daje samo kablovski modem. Danas, da bi SBB bio konkurentan, on mora da značajno podigne upload ( a to je nekih 5 i više puta, zavisno od paketa) i da uz svoj Webstar da bežični ruter. Samo da izjednače ponudu. Imamo li mi te najave od njih? Ne. Ni na dalekom horizontu kako stoje stvari danas.

namcor
9.8.2012, 23:12
Slažem se da je moglo brže da se radi, ali kada nije bilo prave konkurencije, zašto bi se trudili... Praktično je za sve ove godine (sem u prvih nekoliko nedelja nekih promotivnih akcija kod ADSL provajdera) SBB, uz sve svoje mane, imao najbolju ponudu u Srbiji.
Sada je (konačno) stigla ozbiljna konkurencija, ali još uvek na relativno malom području, ali verujem da će naterati i SBB da poboljša ponudu, a i Telekom da koriguje cene i uvodi nove tehnologije.

vasiljevic
10.8.2012, 11:36
ali kada nije bilo prave konkurencije, zašto bi se trudili...

Za nas uobičajena izjava i opravdanje. Kada će mo da počnemo da se ponašamo kao u svetu, da se teži da se ide napred? Po toj logici, Intel nema danas, realno gledano, konkurencije. Zašto onda troši silne milijarde dolara da uvodi 22nm proces i nove procesore, nije mu baš nešto potrebno, zar ne?

I nije baš da je imao uvek najbolju ponudu, nego je ponuda kod nas vrlo lepo ugovorena, i svi dignu brzine na tačno isti nivo koji dan ranije ili kasnije. Tako da bi danas mogli da sa dosta velikom verovatnoćom najavimo na bazi najave Radijus vektora da će porasti opet download a upload ostati isti. I imaćemo pakete još većeg odnosa down/up. Inače, paket koji sam video kao najavu Radijusa je 25/1.5 Mbit. Mislim, ima li više granice kada nešto postaje besmisleno?

namcor
10.8.2012, 16:14
Kada bi AMD izbacio neke moćne procesore ili se pojavio neki treći igrač, Intel bi smanjio cene I5 i I7 procesora koje su astronomske, a napreduje se svakako, samo sporije nego da ima prave konkurencije. Pogledaj konkurenciju u izradi GPU. Svakih 5-6 meseci se pojavi novi "najbrži GPU svih vremena", čas od jedne, čas od druge firme. Da je samo jedan dominantni proizvođač, razvoj bi se nastavio, ali mnogo sporije.
I ja sam na SBB imao prvi paket od 128/64 kb/s, a sada imam 10/1 Mb/s. Da je bilo ozbiljnije konkurencije, verovatno bi to bilo mnogo više, ali ne može se reći da nije bilo napretka.
Drugo, da je SBB ponudio drastično bolje cene ili pakete od konkurencije, suočio bi se sa ogromnim brojem novih korisnika koje postojeća mreža ne bi mogla da podnese i na kraju bi se svelo na isto ili gore. Šta mi vredi deklarativnih 100/10 Mb/s koji bi u praksi radili lošije nego sada 10/1? Uradili su "backbone" i sada im ostaje da odrade i "last mile" infrastrukturu i tek onda možemo očekivati Bugarske i Rumunske pakete.
Uostalom, ni Targo nije ponudio pakete dramatično bolje od SBB. UL jeste bolji, ali zašto nisu pustili početni paket od 20/10 ili 50/10 Mb/s - niko nije lud da prodaje jeftinije, ako može skuplje.

vasiljevic
10.8.2012, 21:56
Kada pominjemo Intel, on redovno po planu izbacuje nove procesore. Jedina razlika je što plaćamo više nego kada je AMD imao konkurentan procesor. Ali napredak ide po planu. Ista je priča i sa oba proizvođača GPUova. Ni kod njih nije to nešto brži napredak već je pre marketinško peglanje imena. Po pravilu, dve ili tri generacije GPUa se zasnivaju na prethodnim serijama sa manjim peglanjima unutra.

Da je SBB ponudio bolji paket imao bi više korisnika. Tačno. Ali bi ta mreža tada bila i veća. Drugo, SBB već dugo vremena vrlo malo ulaže u samu infrastrukturu. Backbone završen? Ne bih rekao. To bi značilo da su povezali sva mesta u kojima imaju ponudu sa svojim vezama. A po raspoloživim informacijama nisu već i dalje koriste na određenim pravcima Telekomove linkove. Tako da ni tu nisu se nešto pokazali. Ako nisu bli sposobni da 10ak godina naprave backbone kako treba, to govori koliko su ulagali u samu infrastrukturu. A da se razumemo, backbone zahteva mnogo manje rada i mnogo manje ulaganaj, mnmogo manje dozvola u odnosu na razvlačénej last mile. Za backbone odeš u ministarstvo telekomunikacija, zatražiš dozvolu i odmah dobiješ, dogovoriš koliko da im kaneš u kasu na đuture, i razvlači. Za last mile, e tu ima da ideš po opštinama, izvlačiš dozvole, čekaš, dogovaraš , plaćaš ...

Jeste, mi smo od vremena 128/64 K došli do Mbitnih veza. Za nekih 10ak godina. Lepo. Ima napretka. Samo, manja opservacija. U to vreme, 128/64, ili ti odnos 2:1, bio je u ono vreme kada je SBB plaćao zakup linkova Telekomu. Danas sami imaju svoj link, i imaju drastično gore odnose down/up. A kada su pritiskali državu da dobiju zakon koji bi im dao pravo da sami imaju svoj link ka inostranstvu, obećavano je ako ga dobiju da će za najkasnije 2 godine da imamo istu ponudu brzina i cene kao u Rumuniji i Bugarskoj. Od tada prošlo mnogo višé od 2 godine, a ja nešto ne vidim da se ostvarilo obećanje.

Da, Targo ne nudi drastično manje cene ako gledamo koliko traže za početni paket. I to mogu jer imaju bolji paket baš zbog pomenutog uploada. Ukupno gledano, dobijaš 4 Mbita brzine sa 5 puta manje vremena potrebnih da pošalješ nešto. Tako da je na kraju računice jeste manja cena. Da je situacija da SBB ima u ponudi paket odnosa brzina 2:1, oni bi na tržište mogli da uđu na jedan jedini način, smanjenjem cene istog paketa, ili za iste pare jači paket. Tako da je baš poslovna politika SBBa oko odnosa down/up omogućila Targu da izađe sa ovakvom cenom koju je dao. Jap, nije brzina neta samo ona prva cifra za down, nešto toga ima i u onom za up.

Kidja
11.8.2012, 0:22
Sto se tice fibera SBB je poceo da uvodi to jos pre nego sto je Targo bio spomenut to da se zna a to znam iz pouzdanih izvora.

vasiljevic
12.8.2012, 15:47
Fiber optika je stavljana na backbone, a to je veza između glavnih čvorišta i koriste je za svoj link ka inostranstvu. Ako će mo da cinculiramo, prvi kod nas ko je postavio optiku je Telekom. Plus, i pre bar 15ak godina, ko je hteo da plati, mogao je da dovede do svoje firme optiku preko Telekoma. I većina centrala Telekoma je danas povezana optikom. Ovde mi govorimo normalnoj ponudi optike do krajnjeg korisnika ili ti tebe, bez posebnog plaćanja. A to je prvi ponudio Targo danas.

Ono što stoji kao zamerka SBBu je da je kasno shvatio gde ide priča i da danas ima probleme koje treba da rešava da bi bio konkurentan. Njegovi problemi su u onome što se zove last mile. Ili ti veza do korisnika. I to će sada da bude sve više izraženo. Po informacijama koje dolaze, oni za sada nemaju definisan odgovor na pakete Targa. Još uvek većaju šta će. Jedan od razloga koji godinama navode, mada je dosta neverovatan, je da sam kvalitet mreže ne dozvoljava im da povećaju upload. Vrlo neverovatno ali sada ... Plus, imaju preopterećenje po čvorištima. Godinama na čvorišta samo dodaju korisnike i povećavaju brzine i to dovodi do preopterećenja i pretpostavljam da je uzrok što u zadnje vreme ljudima vrlo često nekoliko puta u toku dana dolazi do naglog pada brzina na opsege od po 1 Mbit i manje, gubljenja veze modema, nemogućnosti da povuče adresu sa mreže. Ja to imam u zadnjih mesec dana svaki dan, bar sam u to siguran na osnovu iskustva koje imam kad sam ceo dan kod kuće na netu. Sada se opet, kao izgovor javlja i podatak da bi oni navodno to mogli da urade u Bgd ali manja mesta ne bi mogla da imaju takav net pa ne bi bilo fer prema korisnicima da bla, bla, bla ... a opet kao problem se navodi kvalitet izvedene mreže i problemi sa vezom ka manjim mestima (onaj deo gde sam naveo da koriste linkove Telekoma i dalje). Njihov plan je da to reše time da će ponuditi negde optiku sa novim paketima a ostatak kada stigne za koju godinu. Povećanja brzina, posebno upload, za sada nema najave. Pošto last mile traži vreme, a SBB nema svoje ekipe za taj posao, pogotovu ekipe sposobne za rad sa optikom, Targo je pokupio mnogo njihovih ljudi i zaposlio, plus angažovao veliki broj ljudi sa strane koji znaju da rade sa optilkom ( a njih nema neograničeno, pogotovu stručnih). To SBB dovodi danas u skori neverovatnu situaciju u našoj zemlji, da nema ljudi koje lako mogu da angažuju za posao. Plus, EBRD , ona evropska banka za razvoj koja je vlasnik dela njihovih deonica ( i to dobrog), po nekim glasinama koje kolaju se sprema da proda svoj deo u SBBu. Sve u svemu, dosta komplikovana situacija. Šta će biti videćemo ali ja lično, nisam preveliki optimista. Jer nam neće mnogo značiti povećanje down uz mizeran up, situacija bez lokala za neke, ili povećanej brzina koje će ugroziti i sada krhku stabilnost mreže (bolje i manje ali da je sigurno nego na krajnje granice i česta pucanja).

Kidja
17.8.2012, 19:41
Da li neko zna mozda kako da resim problem sa D3 GO izbacuje mi "An error occurred ,code = 8 "No Data"
Gledao sam po googlu kazu da je mozda do antivirusa ali sam probao i bez antivirusa i dalje mi izbacuje.

Nervira me ovo jako da li neko zna resenje?Da li je mouce da moras da budes konektovtan na sbbov net?

Edit: Naravno da smo banana republika i da su samo dozolili pristup preko sbb interneta i sta ce meni sad ovo g**no od D3 GO?

vasiljevic
20.8.2012, 10:30
3D Go je vrlo, vrlo nepotrebna usluga koja de facto ne služi ničemu nego da izbaci pare iz džepa korisnika pogotovu na način na koji je reklamiraju u SBBu. Ono što je jasno a vrlo lepo je sakriveno, je da je ona dostupna samo, ponavljam, samo ako je dotični uređaj vezan u SBB mrežu ili ti za njihovu infrastrukturu. Tako da od onoga GO nema ništa. To je servis koji za 100 ili 200 dinara mesečno vam daje mogućnost da na svom kućnom kompjuteru ili na Android sistemu pratite TV program. E sada, kompjuter ok, on je već vezan na mrežu, ali Android .... Tu je problem da Android mora biti vezan na SBB mrežu, a to podrazumeva nabavku rutera,što je za veliku većinu korisnika dodatni trošak ( jer ne dobija se ruter kod SBBa) pa ... Da smo shvatili odmah prvi post sve bi ti to napisali i ti bi opet na kraju postavio ono pitanje sa kraja na koje mi nemamo odgovor, a verujem ni oni.

Inače, još jedan od lepih projekata tipa čemu služi i uz to i ne radi. Bar ne kako bi trebalo. Jer ako sam u kući ( a de facto jedino tamo mogu da ga koristim) mnogo bolje rešenje je da lepo ko svaki normalan čovek uključim TV i pogledam na mnogo većem ekranu bez mučenja ono što me interesuje a da komp obavlja neki pametniji posao od bavljenja vrlo naprednom, vrlo inteligentnom aplikacijom Go nepotrebnog servisa koji košta.

Mario Pavićević
20.8.2012, 11:26
Pa uz Mix pakete se vec par meseci unazad besplatno dobija WiFi ruter.
Opet, ko god ima Android uredjaj sigurno je vec i odvojio 2000din za nabavku WiFi rutera tako da to ne vidim kao problem.
Sto se D3 Go usluge tice, recimo zgodno je ako odes na Adu koja je pokrivena SBB zonom(SBB-ovi besplatni acces pointi), pa mozes gledati TV tamo. Naravno, upotrebna vrednost van kuce je zaista mala, jer SBB Zona koja je trebala da pokrije veci deo grada nikada nije dovoljno razvijena pa je njena pokrivenost mala.
Licno ne koristim D3 Go, ali mogu da razumem potrebu za njime. A kako je opciono, na samom korisniku je da li ce da je koristi ili ne.

vasiljevic
20.8.2012, 14:33
Da li se daje ruter, tačnije kako se dobija (automatski ili na zahtev), iskreno ne znam. Znam da je dugo glavni izgovor za loš rad neta bio ili komp koji ima viruse i nelegalan sistem, ili ruter. Plus znam da stariji korisnici sigurno ne mogu da dobiju ruter čak i na zahtev. Moj komšija korisnik SBBa godinama, kao i ja, plaća Mix paket plus dodatne kanale, jači net, dobio je odgovor da ga dobijaju samo novi korisnici. Mada su mu uredno, na vreme, telefonski, skrenuli pažnju na novi servis i velike prednosti dotičnog. Jedna stara priča koja kaže da stari korisnici su uvek ostavljeni na cedilu.

Drugo, znam gomilu njih koji imaju Android telefone recimo i nijedan od njih nije nabavio WiFi ruter. Ograđujem se po pitanju tableta, mada njih nema baš previše pa ....

Da, slažem se da može biti korisna na Adi, mada mislim da bi tamo imao mnogo pametnijih stvari da gledaš umesto TV programa, em lepše em bolje za oči. Sad, ako si oženjen razumem, glava je u pitanju a žena ima oklagiju pa ... :). Odmah da se ogradim, razumem da ti treba na Adi ako je neka utakmica. To ima prednost, i to je sasvim normalno. Razumem recimo i potrebu ženskog sveta za praćenjem edukativnog turskog serijskog programa. I to je OK. Ali kako god okrenemo, imamo vrlo malu pokrivenost SBB zone u gradu i time postaje vrlo diskutabilna korist od dotičnog servisa u normalnim uslovima upotrebe na način na koji se reklamira (dakle, van stana ili kuće). Ili ti, svodi se na kućnu upotrebu. A u kući, tu je njegova upotrebljivost vrlo, vrlo diskutabilna. Dobra ideja, traljava realizacija, korist minimalna, trebalo nekome ili ne.

Kidja
20.8.2012, 14:47
Dobio sam ruter sad kad sam presao na hd mix,mada sam ja vec kupio jedan dosta ranije.

SirDuck
20.8.2012, 15:04
Ako imaš android telefon a nemaš bežični internet kući kupio si skupu ciglu koju bi mogao da zameni telefon od 20 eura. Ili moš da arčiš 3G, al tako se prave računi. Ozbiljno, ne razumem takve ljude, a poznajem ih par.

dacajak
20.8.2012, 18:56
Malo pre sam dobio odgovor na sbb forumu:
Poštovani, imate pravo na WiFi ruter s'tim da se morate opredeliti za jedan od naših Postpaid Flat Home paketa sa ugovornom obavezom na 24 meseca. Vaš Mix ugovor možete a i nemorate izmenit. Pozivam Vas da dođete u naš Korisnički servis i potpišete ugovor i preuzmete WiFi ruter.

Vaš SBB Vrbas.

Mislim da cu to i da uradim, koristim mix paket nekih 5-6 meseci, tako da mi nije problem da jos toliko produzim, tj. na 2 godine ukupno.

SirDuck
20.8.2012, 21:09
Uzmi mix ako već potpisuješ na dve godine. Ispadne ti dvadesetak dinara jeftinije a dobiješ i digitalnu televiziju. I da ti ne treba, ništa te ne košta :/

dacajak
20.8.2012, 21:19
Uzmi mix ako već potpisuješ na dve godine. Ispadne ti dvadesetak dinara jeftinije a dobiješ i digitalnu televiziju. I da ti ne treba, ništa te ne košta :/

Da vec imam mix paket sa svim tim pogodnostima, samo mi traze da ga obnovim na ponovo dve godine, sto cu verovatno i da uradim.

nexexcalibur
21.8.2012, 22:24
Pricao sam nesto sa ortakom i on je dobio kao novi korisnik wifi ruter (kaze da nisu trebali da mu daju, al je trazio i dobio, ima flat s paket, nema mix)...

E sad, posto sam ja visegodisnji korisnik flat interneta, jel imam pravo da trazim wifi ruter?

Rece mi da je dobio tp-link 4xx, a ja kuci imam tp-link 340g kupljen pre vise godina i pravi mi masivne latencije kad mi je ukljucen utorrent (audio i video stvari se prekidaju na po sekund-dva)

dacajak
21.8.2012, 22:29
Pricao sam nesto sa ortakom i on je dobio kao novi korisnik wifi ruter (kaze da nisu trebali da mu daju, al je trazio i dobio, ima flat s paket, nema mix)...

E sad, posto sam ja visegodisnji korisnik flat interneta, jel imam pravo da trazim wifi ruter?

Rece mi da je dobio tp-link 4xx, a ja kuci imam tp-link 340g kupljen pre vise godina i pravi mi masivne latencije kad mi je ukljucen utorrent (audio i video stvari se prekidaju na po sekund-dva)

Jedini uslov za wifi ruter je da moras imati internet pod ugovorom na 24 meseca, tj. Mix paket, flathome. A ako vec imas mix paket, moras da obnovis/produzis ugovor na novih 24 meseca.

nexexcalibur
21.8.2012, 22:35
Jedini uslov za wifi ruter je da moras imati internet pod ugovorom na 24 meseca, tj. Mix paket, flathome. A ako vec imas mix paket, moras da obnovis/produzis ugovor na novih 24 meseca.

Nemam mix, imam obican flat paket 10mbs

I da se ispravim, dobio je 740N

nexexcalibur
22.8.2012, 15:13
Zvao sam SBB i kao samo da dodjem do centrale u Kralja Petra i da potpisem ugovor (godinu ili dve) i dobijam wifi ruter...taj problem je resen, pitanje je sad, da li da se cimam za WR740N ili da ostanem na WR340G koji u sustini samo nema n standard, tj 100mbita

Da spomenem, da mi sadasnji ruter pravi problema sa cestim povecanjima latencije dok je upaljen utorrent, sto zna neverovatno da iznervira

SirDuck
22.8.2012, 21:13
Ja ne znam šta vas zeza, ali mene WR340 fino služi. Na dva kompa su stalno uključeni torrenti, jedan je preko kabla, a drugi preko Wirelessa, dok u isto vreme normalno koristim internet i streamujem serije s jednog kompa na drugi :/