PDA

Prikaži potpunu verziju : Vaše iskustvo sa SBB-om

Strane : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Bata86
6.5.2009, 18:41
Verovatno zato što SBBu svugde manjka kapaciteta pa i u VA.

dacajak
6.5.2009, 19:09
Pa verovatno su morali da ugase celu mrezu, verovatno je sve to povezano

Mr.Deeds
6.5.2009, 19:20
Sigurno, valjda se nece ponoviti...a mozda opet prosiruju mrezu pa morali da ugase :)

Srki
6.5.2009, 22:57
izgleda da cela zemlja nije imala net od podneva do jedno dva popodne?

Jeste , bio je u prekidu link ka Frankfurtu .

Mr.Deeds
6.6.2009, 11:11
Ljudi jel imate problema sa lagom juce i danas. Juce je porastao sa 20 na 50-60, aj ok to i moze, ali danas 150 pa sta je ovo ?!

dacajak
6.6.2009, 11:22
Ljudi jel imate problema sa lagom juce i danas. Juce je porastao sa 20 na 50-60, aj ok to i moze, ali danas 150 pa sta je ovo ?!

I meni je na speed testu ping 52 ms, nesto je skocio. Medjutim na kanteru do pre nekih 2 dana ping mi je na jednom serveru bio 8-15, a juce i danas oko 45-50 i na jos po nekim serverima. Ali na rikoser serveru mi ping ne prelazi 9. Sta se to desava nemam pojma, e da i u Wowu mi ping oko 50ms, sto je odlicno s obzirom da je server iz inostranstva. Tako da mi je podeljeno, negde je ok, negde ne valja.

Mr.Deeds
6.6.2009, 15:01
Meni je sinoc bio oko 50-60 na valjevskom serveru, a danas kad sam usao bio je 140-150, zacudih se sta se desava koji mu je reko da nisam nesto u pozadini ukljucio slucajno, da se nesto ne updateuje, ne znam sta se desava.

Mario Pavićević
9.6.2009, 8:16
Opet imaju problema sa rutiranjem ka telekomovim serverima, bio je taj problem i pre par meseci pa su resili. Zasto se ponovo desava cuce se:) Jedna fina stvar je da je Gusari hub ponovo proradio na novoj adresi.

starx
16.6.2009, 8:05
Jel ima jos neko problem sa pingom kod sbb-a?

Imam veliki problem sa pingom kod doticnog provajdera iako imam kablovski internet ,ADSL ima bar duplo bolji ping.Naravno krenem ja sa testiranjem da vidim gde ne valja,na kraju uzmem xfire i zadam mu da trazi cod2 servere sa pingom ispod 40ms, gle cuda preko 40 madjarskih servera i nema nikog drugog, nijedne druge zemlje,takodje nasi serveri nisu na listi.Prosto neverovatno samo Madjarski.Naravno ima dana kada gubim pakete cesto i popravi se stanje ali ping e tu nemam komentara.Sinoc mi je ping neobicno ludeo od 80-500 u intervalima od po 5 sec.Kako da pingujem neke SBB ip adrese u vojvodini,ima li neka javna da oni hostuju sajt il sta ti ja znam?Ako ima dajte pa veceras da probam da vidim kako ide.........

A da zaboravi, svi madjarski serveri ne laguju ide lepo,ima par iz Nemacke, ostalo manje vise NEIGRIVO !!!

Rocker
18.6.2009, 2:29
Ono što sam ja pročitao na zvaničnom SBB forumu je otprilike sledeće:

Od kako su batalili telekomove linkove i prešli na svoje, sabraćaj koji se ostvaruje ne ide više u lokalu neko se ukršta ko zna gde. A to sasvim odgovara tvom stanju, ADSL (koji i dalje ide preko Telekomovih linkova, bez obzira na provajdera) radi super, ali kad ti hoćeš da se igraš na takvom serveru, tvoj link ide negde do Evrope, pa tek onda u lokal. Otud i ping toliki, treba proći kroz tolike hiljade kilometara kabla...ne može se tu ništa uraditi, sem da oni potpišu neki ugovor i uspostave saradnju na lokalnom (na nivou Srbije) nivou.

starx
18.6.2009, 23:08
Da kad ce da se resi ko zna,ovo je usluga na nivou...

http://img199.imageshack.us/img199/6026/62909878.th.jpg (http://img199.imageshack.us/i/62909878.jpg/)

toology
21.6.2009, 23:10
Zanima me da čujem mišljenje od ljudi koji imaju iskustva sa SBB podrškom. Naime, ja sam u centru Beograda i nisam imao nikada većih problema sa kablovskim internetom.

Od pre jedno nedelju i po dana mi je veza opala na oko 30 kb u sekundi, a uplaćen je flat paket od 6 megabita. Zvao sam njihovu podršku, oni su daljinski resetovali modem i posle sat vremena se ubrzao na 105kb/s što je značajno bolje ali opet mizerno za uplaćen paket. Moram da priznam da je zaposleni na telefonu stvarno hteo da pomogne, ponudio je da pošalje ekipu ako se ne popravi stanje i nije me zamajavao glupostima tipa resetovanja računara.

Za vikend sam bio na putu, evo sada upalih računar i torrent se opet vuče 5kb/s, a download drivera sa NVIDIa sajta ide 10 kb/s.

Da stvar bude luđa imamo dva SBB naloga, sa odvojenim modemima, i taj drugi modem ide punom brzinom dok se moj vuče. E sada mene zanima jer ima uopšte neke koristi da ih ganjam da šalju tehničara ili će dotični samo da slegne ramenima. Ili je možda u pitanju neko kranje bezobrazno throttle-ovanje veze?

Napominjem da se ovo ne dešava vikendom i uveče, već konstantno. Virusa nemam, WI-FI je isključen trenutno, a koristim Windows 7 RC.

toology
22.6.2009, 0:44
Zaboravite moj predhodni post. Izgleda da je kiks do Windows 7!

Sada sam probao brzinu interneta preko Ubuntu live CD (sa koga i pisem ovo) i sve ide mnogo brze.

BigBadVuk
22.6.2009, 10:06
E pa i ja moram da se ispovedim povodom SBBa Stanujem ,momentalno u NSu i tu u stanu imam SBB ov FLAT od 3MBps i naravno kablovsku...
Veselje nastaje svaki put kada padne kisa ( topi se sneg itd..) Komsiji na kolima krece da urla alarm jer negde dobija galvanski spoj a moj SBB UMIRE!!! brzina ume da opadne do 0 to jest do totalnog prekida ,tako da svaki FTP ili HTTP pokusaj zavrsava sa erroroom.E sad zanimljivo je da po pravilu i TV tada zabode ( samo neki kanali i to oni zbog kojih ja i placam SBB pretplatu:Discovery,History,National Geographic.itd..)
Sta jos ima interesantno: PA to da se ja sa njihovom tehnickom macujem jos od februara i da se sve nateze na toj liniji ko ce pre: oni da poprave kvar kad padne kisa ,ili ja da se ulogujem preko ADSLa na poslu i napisem plju pljuj komentar na njihovom forumu... :)
Sve u svemu.. SBB+Grbavica(Novi Sad) ,u slucaju kise,= glavobolja brale...

starx
22.6.2009, 10:27
Definitivno sam se uverio kod drugara u mom kraju......
On ima ADSL i za razliku od SBB koji je vukao zice po banderama i optiku cak,telekom ima kablove pod zemljom.Centrala je udaljena nekih 400m a do nje ima optike,tako da je ADSL u mom kraju stabilan,dok sbb koji ima infrastrukturu po banderama puca samo tako,sta da se radi kako je tako je,menjaj ko ti odgovara i gotovo.Pozdrav

dacajak
22.6.2009, 13:19
Definitivno sam se uverio kod drugara u mom kraju......
On ima ADSL i za razliku od SBB koji je vukao zice po banderama i optiku cak,telekom ima kablove pod zemljom.Centrala je udaljena nekih 400m a do nje ima optike,tako da je ADSL u mom kraju stabilan,dok sbb koji ima infrastrukturu po banderama puca samo tako.sta da se radi kako je tako je,menjaj ko ti odgovara i gotovo.Pozdravu od SBB koji je vukao zice po banderama i optiku cak,telekom ima kablove pod zemljom.Centrala je udaljena nekih 400m a do nje ima optike,tako da je ADSL u mom kraju stabilan,dok sbb koji ima infrastrukturu po banderama puca samo tako.sta da se radi kako je tako je,menjaj ko ti odgovara i gotovo.Pozdrav

Cemu ovo?? Sta je ovo neki spam, propaganda, sta?
Shvatili smo telekom je zakon khm khm, ali kod nas malo sutra. Toliko je dobar da 3 moja drugara su ga batalili posle isteka onog obavezujuceg ugovora. Tako da nije svugde isto, i nekome je negde bolje negde losije. Ali dobro naziv teme je VASE iskustvo sa SBB-om, ali ne i svugde isto.
Ali dobro naziv teme je VASE iskustvo sa SBB-om, ali ne i svugde isto. (shvatas zasto pitam ;) )
pozdrav

starx
23.6.2009, 10:34
AHA ( :

NE nego SBB nije odrzao obecanje i stabilnom netu koje je obecano kad predju na link,eto samo to.Nisam ti ja taj tip da promovisem ovaj zakon onaj nije, briga me i za jedne i za druge ,nego hocu da meni radi PING koji sam platio, kapiras! :Freddy:

Pozz.

starx
27.6.2009, 10:11
Evo pise nesto nisam znao....

Trenutno radimo na magistralnom povezivanju Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Čačka, Trstenika i Vrnjačke Banje. Planirani završetak povezivanja ovih gradova je prva polovina 2009. godine.

Sto se naravno nije obistinilo obzirom da jos nema d3 usluge,pitao sam tehnicku podrsku,kazu da nemaju tacnu predstavu kada ce to zavrsiti....

http://www.sbb.co.yu/cms/view.php?id=727

Srki
18.8.2009, 18:43
Da samo cujem nekog da kaze nesto protiv SBB-a , ovako mi je celo pre podne :alealeee:

http://www.speedtest.net/result/542893009.png (http://www.speedtest.net)

Banko
18.8.2009, 19:56
Da samo cujem nekog da kaze nesto protiv SBB-a , ovako mi je celo pre podne :alealeee:

a koji ti je paket?

Srki
18.8.2009, 20:35
a koji ti je paket?

Па зар мислиш да постоји овакав пакет :D регуларан ми је 6 Мб/с ...не знам дал нешто тестирају или шта већ али им хвала у сваком случају ... филм скидам за мање од једног минута ...итд :n_klanja:

King James
19.8.2009, 0:23
Kakav je SBB u Novom Sadu? Treba tamo da odem uskoro pa planiram uvesti posten net, sad ne znam da li kabl ili ADSL.

Mr.Deeds
19.8.2009, 2:45

Au kakvu ti srecu imas ccc :)

dzonihsv
19.8.2009, 2:47
Krivo mi je. :D

Teraj dokle možeš, skini ceo internet i posle kada ti ukinu tu brzinu pregledaj ono što si skinuo, i to na miru. :D

vasiljevic
19.8.2009, 7:56
Teško da može da skida tom brzinom, jednostavno to je podatak koji dobija na speedtestu. Počne da se diže brzina u startu normalno, i onda na moment skoči u nebesa. I tako dobije rezultat koji imamo gore. Zato brzina slanja ostaje ona normalna koja ide uz paket. I kod mene se dešava isto, dakle nije povećanje brzine već neki bag. Sad, gde je ko to zna. Kod men je Win 7, Firefox 3.5, opera 10 i ona 8ca i u sva 3 slučaja je isto, tako da pretpostavka je ili nešto muljaju na vezama ili je neki bug kod speedtesta. Pre će biti ovo prvo, pošto mnogo ljudi u zadnje vreme ima dosta primedbi na ping ( kod mene je min oko 50ms, uglavnom ide dosta više), a opet je počela priča kako se sprema ponovno "pravo" ubrzanje, samo da malo ispeglaju stvari .... pa verovatno SBB nešto mulja po vezama.

dzonihsv
19.8.2009, 8:30
Teško da može da skida tom brzinom, jednostavno to je podatak koji dobija na speedtestu. Počne da se diže brzina u startu normalno, i onda na moment skoči u nebesa. I tako dobije rezultat koji imamo gore. Zato brzina slanja ostaje ona normalna koja ide uz paket. I kod mene se dešava isto, dakle nije povećanje brzine već neki bag. Sad, gde je ko to zna. Kod men je Win 7, Firefox 3.5, opera 10 i ona 8ca i u sva 3 slučaja je isto, tako da pretpostavka je ili nešto muljaju na vezama ili je neki bug kod speedtesta. Pre će biti ovo prvo, pošto mnogo ljudi u zadnje vreme ima dosta primedbi na ping ( kod mene je min oko 50ms, uglavnom ide dosta više), a opet je počela priča kako se sprema ponovno "pravo" ubrzanje, samo da malo ispeglaju stvari .... pa verovatno SBB nešto mulja po vezama.

Tzv. burst speed. ;)
Opet, ako nije Photoshop-irano onda on dobija dobru brzinu pa da dobija i samo petinu toga. Moguće je da nas pali ali nije ni bitno, kao što nama nije ni važno. Ako ga ne mrzi neka postavi realnu download brzinu, screenshot kada se vide kB/s.

vasiljevic
19.8.2009, 14:45
Neznam dali ovo pomaže ali ilustruje ono što sam napisao. Dakle, paket je 3Mbit/256Kbit, ovo daje speedtest, ispod je podatak o skidanju Hirenboot diska, skidan samo on pa je i brzina tada maks što može da se izvuče iz veze. Sad, da imam pomenutu brzinu sa speedtesta, vreme skidanja bi bilo itekako manje :).

Srki
19.8.2009, 20:48
Evo priloga nevernim ' Tomama jos ispade da lazem ..... sbb brzinomer i screenshot iz download managera .... danas je veza dosta nestabilna ali svakako i dalje izuzetno brza . Svuda moze da se vidi datum i vreme .

starx
20.8.2009, 21:35

O pa to je paket buducnosti , mislim da upload od toga dalje nece da makne :D , barem ti ping dobar ja mucim muku dugo , dugo...

Tornado
21.8.2009, 3:26
Evo priloga nevernim ' Tomama jos ispade da lazem ..... sbb brzinomer i screenshot iz download managera .... danas je veza dosta nestabilna ali svakako i dalje izuzetno brza . Svuda moze da se vidi datum i vreme .

nista ne dokazujes time.

btw sakrio si taskbar? tako da ne vidim datum i vreme :rolleyes:

da vidimo za koliko ti je skinuo taj fajl? :a_whistli

20mbita nema ni u nemackoj svako a u srbiji najveca brzina ikad je u belvilu bila i to samo tad 60mbit wireless opticki kabl... a ti opticki kabl sigurno nemas :D

Srki
21.8.2009, 9:50
nista ne dokazujes time.

btw sakrio si taskbar? tako da ne vidim datum i vreme :rolleyes:

Ocigledno nisi pogledao slike dobro , na prvoj se vidi datum i vreme u download manageru pa nema potrebe za taskbarom .... a na drugoj se vidi taskbar ...vreme i datum...a ako si ikad postovao atachment ovde onda znas da je dozvoljeno svega 1ookb velicina slike i da se mora dosta iseci da bi je upload-ovo ... drugo ne znam dal si pogledao i na speedtestu i na sbb -ovom meracu je identican skor mada meni download uglavnom ne prelazi preko 5 MB u sekundi (po ovome bi trebalo biti oko 12 MB u sekundi ) ( realan paket koji sam uplatio download je oko 730 KB/s )... a i bas me briga vise bilo kome da dokazujem bilo sta...bitno je da meni radi kako radi trenutno :n_klanja:

Preprostavljam da nesto testiraju s' obzirom da su nedavno postavili opticki kabl kod mene u ulici .

starx
21.8.2009, 9:55
E pa nebitno je koliko mu pokazuje, speed test registruje korisnike sve i tamo se mogu pronaci ekstremni rezultati, kao prvo mislim da nasem kablovskom modemu je ogranicenje na 33 Mb/s , tako da je to valjda teoretski najvece....
A desavalo se da i telekom pusti brze, sta znam, vidi u 192.168.100.1 pa idi na status gde ces naci ovo

Cable Modem Status Operational
IP Address xx.xxx.xxx.xxx
Current Time Fri Aug 21 07:53:48 2009
Time Since Last Reset 3 days 12h:06m:18s
Configuration File cm-flat-home-3072.cfg
Cable Modem Certificate Installed

sta ti pise, ja ti verujem da imas povisenu brzinu nista cudno samo me zanima cfg da li je kao sto si uplatio ili....

Tornado
21.8.2009, 18:28
Ocigledno nisi pogledao slike dobro , na prvoj se vidi datum i vreme u download manageru pa nema potrebe za taskbarom .... a na drugoj se vidi taskbar ...vreme i datum...a ako si ikad postovao atachment ovde onda znas da je dozvoljeno svega 1ookb velicina slike i da se mora dosta iseci da bi je upload-ovo ... drugo ne znam dal si pogledao i na speedtestu i na sbb -ovom meracu je identican skor mada meni download uglavnom ne prelazi preko 5 MB u sekundi (po ovome bi trebalo biti oko 12 MB u sekundi ) ( realan paket koji sam uplatio download je oko 730 KB/s )... a i bas me briga vise bilo kome da dokazujem bilo sta...bitno je da meni radi kako radi trenutno :n_klanja:

Preprostavljam da nesto testiraju s' obzirom da su nedavno postavili opticki kabl kod mene u ulici .

ocigledno sam lepo pogledao obe slike. meni datum i trenutno vreme nista ne znaci.znaci mi da vidim koliko ti je brzo skinuo taj fajl od 150 mb. posto ti u tom download menadzeru ne pise vreme downloadovanja (:

a znas zato moze da se poveca/smanji kompresija/rezolucija na slici :) a ne da seces samo taskbar (:

ti mozda u trenutku imas tu brzinu lepo je rekao neki iznad ali ono.. malo mi je cudno 50mbit konstatno:rolleyes: ustvari ne malo mnogo cudno :rolleyes:

starx
28.8.2009, 12:26
Pozdrav, molio bih nekog sa teritorija:

Pančevo, Zrenjanin, Vrbas, Vršac i Novi Sad

a koji koriste sbb internet, da okace rezultate sa www.speedtest.net

zanima me samo ping, testirajte sa Beograd-Verat, i jos jednu recimo levo od nase Maribor, pa ostavite podatke za ping, posto koristite novu SBB infrastrukturu da vidim kako to radi kod vas.

Veliki pozdrav svima. :ciao:

dacajak
28.8.2009, 15:32
1536kbps SBB

http://www.speedtest.net/result/550621336.png (http://www.speedtest.net) http://www.speedtest.net/result/550615240.png (http://www.speedtest.net)
http://img207.imageshack.us/img207/6962/speedxgr.jpg

Evo moji rezultati, mada nesto mi je cudan ping 90. npr igram wow na nekom serveru u zapadnoj evropi i ispisuje mi 50 konstantno. Na domacim je druga prica, tu mi se krece od 10-40 max. I kao sta sam vec negde rekao gubitke uopste nemam, cak mi je i malo veca brzina. Inace iz Vrbasa sam, posto si to trazio.

Sve u svemu zadovoljan sam

starx
29.8.2009, 21:22
http://www.speedtest.net/result/551622173.png (http://www.speedtest.net)

http://www.speedtest.net/result/551623214.png (http://www.speedtest.net)

Hvala ti puno dacajak, samo sam hteo da vidim,veliki pozdrav za tebe.

Dreamfall
3.9.2009, 23:42
Imam jedno pitanjce za strucnjake :D Elem,imam IKOM kablovsku(i cini mi se OK za sad) i skorije su me zaspamovali reklamama o njihovom internetu,sto se tice ponude prilicno zvuci OK ali ja imam ADSL i to necu da menjam,medjutim moj brat je zapeo za kablovski net zbog veceg upload-a (da bi covek mogao da igra WoW na miru)...i sad,zanima me da li neko ima iskustva sa internetom ovog provajdera i da li ja mogu da uzmem SBB net ako imam kablovsku preko IKOM-a ? :icon_scra

vasiljevic
4.9.2009, 7:24
Odgovor na pitanje oko toga dali možeš da uzmeš SBB net preko IKOM mreže je prost: ne. Iskreno, nemislim ni da bi ti se po opisu onoga što želiš isplatilo, jednostavno, upload kod oba ( i SBB i Telekoma) je isti u paketima koji imaju slične cene.

Sad, proračun koji je koji odgovarajući paket kod IKOMa i SBBa je malo drugačiji od prostog gledanja cena, jer uz IKOM internet dobijaš besplatno TV kanale, pa bi kod SBBa morao da na cenu interneta dodaš i cenu TV pretplate ( koja je 745 din, obavezna da bi mogao da uplatiš net) da bi dobio odgovarajuće poređenje. Ono koliko vidim je ovo: mene ukupno mesečni račun za SBB dođe oko 2800 din ( dakle TV pretplata i net od 3Mbit/256Kbit). Kod IKOMa je to paket od 4096/512 Kbps i Kablovska TV + PAY TV paketi 1, 2 i 3 (šta god oni to bili, nisam gledao). Dakle, 1 Mbit više download i dva puta veći upload. Po ponudi su bolji od SBBa.

Sad, ovo je sve računica na bazi papira, ja lično nisam imao iskustva sa IKOM sistemom, tako da nemogu da dam odgovor na pitanje kako rade i sl, jednostavno mogu samo da pogledam ono što je napisano kao ponuda i da to komentarišem. Ako plaćaš TV pretplatu kod njih, lepo uzmi pa to saberi sa onime što plaćaš za net kod telekoma i pogledaj šta imaš za te pare kao ponudu neta kod IKOMa i vidi šta ti se po toj računici više isplati. Proveri dali neko u kraju ima net kod njih, svrati do njega i pogledaj kako radi, sačekaj da se neko javi ovde ako ima net kod njih i kaže kako radi u zadnje vreme pa na osnovu tih računica odredi dali ti se isplati ili ne.

Dreamfall
4.9.2009, 13:26
^hvala na odgovoru...kod mene u kraju skoro svi imaju SBB a ja sam uzeo IKOM zato sto je jeftiniji...

Supreme.50
5.9.2009, 1:18
E ovako, koristim SBB vec vise od godinu i po dana, kada sam uvodio imao sam manjih problema sa signalom posto imam 2 kompa i 4 televizora u stanu pa je bilo puno razdelnica (a jacina signala pada proporcionalno), ali oni su to brzo sredili, za jedno 2-3 nedelje (videcete kasnije zasto kazem brzo).

U maju ove godine uzimam jos jedan modem (kada je bila ona akcija, u stvari oko nedelju dana pre maja). od prvog maja sam na mom kompu trazio 6Mb/s, a na drugom 1.5Mb/s. Tih nedelju dana dok su te konekcije bile 4 i 1mb sve je bilo u redu, ali od prvog maja pocinju da se javljaju problemi, konekcija u oko 4 sata popodne pocinje polako da slabi, dumre do 5, nemam net do 6-7, onda krene polako da se vraca iako ne moze ni onu google homepage sliku da otvori (Sto pise Google iznad search-a). Prvi put sam zvao drugog maja i on mi kaze fazon restartuj modem i sve ce biti u redu, ja restartujem, ono sve isto (naravno, ko da sam ja budala)...

Drugi put zovem isti dan posle sat vremena drugi lik mi kaze da mi je do firewalla, da iskljucim firewall i sve ce biti u redu, ja kazem da to nije nikakvo resenje i da cak i da radi kad to uradim, A NECE, firewall ce mi biti ugasen i mogu se slikam, pitam ga ja "pa zasto ga ja onda uopste i drzim upaljenog ako mogu bez njega?!" on mi odgovara da ne zna. Serbian Tech. Support :n_klanja:.

Svadjam se ja malo sa njim, on mi kaze istu stvar nekoliko puta, i ajde i to da uradim da kazem da sam uradio.

Zovem ponovo posle sat vremena, lik mi kaze da mi je do windowsa da reinstaliram windows, pa kad uradim reinstal, onda da iskljucim modem na pola sata da se signal pojaca :confused::confused::confused: i da ce biti ok. Ja mu kazem sta su mi ovi majmuni pre njega rekli i da me ne zaj...nego da mi posalje ekipu ODMA SUTRADAN posto placam 6k mesecno. On kao "ako neces da slusas f-off", na taj fazon nesto...

E a zaboravio sam da kazem da me sve vreme pitaju za SVE podatke, ime prezime ulicu broj na koga se vodi ugovor, jel znam koji paket imam :confused:, MAC adresu na modemu, i nekoliko puta su mi rekli "koliko ja vidim signal je odlican, evo 30dB"...

Tada sam isao nesto is Beograda tako da nisam bio kuci do nekog desetog, jedan modem (ovaj moj jaci) je zakazivao sve vise i vise, a drugi je iole radio, ali ni problizno 1.5Mb/s, keva ih je zvala od prvog do desetog maja jedno 5 puta i nju su zavrtali kao mene itd...

Dodjem ja oko desetog, vidim da je sve isto, pokupim se i odem u SBB, kazem im problem i oni kao poslace radnike sutra, sutra radnici ne stignu, ni prekosutra, lepo im ja zapretim na forumu da cu im dodjem sa bombom tamo, i evo ih radnici dosli u nedelju ujutru u 11, uzmu lepo prespoje na trodelnoj razdelnici kabal od mog i kevinog modema, posto ima ono kao TAP i jos nesto, i jedno od tri je jace, to je bilo njoj, sad je bilo meni a njen je prekidao, odem ja ponovo i kazem sta su majmuni uradili i oni mi posalju druge radnike koji su bili negde oko 15-17 maja. Ovi odjednom otkrili da imam k*rac od signala i penjali se na moj tavan i na jos 4 u mojoj ulici, trazili pojacivac signala i nasli ga na cetvrtoj zgradi, a nasli su i drugi na banderi ispred moje zgrade, ali iz njega ide preko puta na druge zgrade, a meni signal slabi iz cetvrte zgrade...kazu oni ce posalju druge radnike da moju zgradu prespoje na taj blizi i da ce sve biti u redu "zato sto placam mnogo pa bi bio red" :confused::confused::confused:. Ok nvm, stignu meni radnici 24. maja i prespoje i od tad radi sve besprekorno, mozda ima nekih 3-5% packet loss-a i zadovoljan sam bio.

ALI SAD POCINJE PRICA! PAZI SAD!

Odem ja u SBB 25. maja da pisem dopis da mi smanje racun za tih 23 dana, oni mi kazu "napisi sta mislis da se desilo"...

Ja lepo uzmem i napisem "na toj i toj adresi nije mi radio net i televizija od 1-23, vi ste krivi, radnici bili 24-og, popravili, sad mi radi, hocu umanjenje racuna za taj period".

Kaze radnica "bicete obavesteni postom ili telefonom u roku od sedam dana, u stvari posto smo u guzvi do 10 dana" Sta mene bre boli uvo sto ste u guzvi al ae...3 dana..sigh

Prolazi 7 dana, prolazi 10 dana, prolazi 15 dana, ja odem tamo, lik mi kaze " pa vi ste bili obavesteni" ja reko NE NISAM?? kaze on "aha onda cu vam procitati sta je odluceno: odbili su vam 13 dana" ja kao sto 13? on kaze pa 10 su bili prvi radnici, do 23 to je 13 i gleda me onako kao idiot, ko da ne znam koliko ima od 10 do 23...
Ja reko pa ja sam prijavio jos drugog, a od prvog me zezalo a on mi odgovara da se tone racuna zato sto je bilo do mene! :confused::confused::confused:

I jos mi umanjili samo jedan paket, a kablovsku i drugi nisu zato sto sam napisao da samo jedan internet nije radio. Ja mu lepo kazem napisao sam adresu, dam mu da pogleda, i kazem ako sam napisao da mi je bio slab signal, onda je slab signal CELOG ZGRADI, a ne u mojoj sobi. On onda naravno pocinje da vrti 3 price u krug i ja vidim da decko ima svoj sablon rada i da nema nikakve argumente nego prica nesto sto nema veze ne sa internetom nego nema veze sa zivotom.

Ja mu kazem da hocu pisem dopis ponovo, kad mi on kaze "e sad ne moze, sad je kasno." :tapsh: Ovo mi je cak i pomalo bilo groteskno...

Ja hteo ga zadavim tamo, on me posalje kod sefice i ona mi kao dopusti (lol) da pisem drugi dopis ali da ga dzabe pisem posto sam nocu imao bandwidth (ja skidao 1080p filmove, sto da ne ;)), ali tbh ni nocu nisam imao punih 6mb/s ma nisam imao cak ni 4...istlo do 3. Ja joj objasnim da sam platio da koristim net 24 sata a ne samo nocu, ali ne vredi, kaze ona meni da sam morao da ga iskljucim totalno i da cekam da mi nameste -.-

Napisem ja drugi dopis na koji naravno nisam dobio odgovor ni posle mesec dana, isao sam tamo, kazu mi da salju neku inspekciju na neke cvorove da provere koliko sam nocu imao konekciju (i ovo nema veze sa zivotom, ne znam za sta oni smatraju ljude koji dolaze tamo al ae).

http://img142.imageshack.us/img142/8426/netze.th.jpg (http://img142.imageshack.us/i/netze.jpg/)

Supreme.50
5.9.2009, 1:19
Za to vreme oni mi iskljuce oba interneta zato sto nisam placao (postpaid sam), a svi su mi rekli, od radnika koji su poslednji bili, preko blagajnice do sefice, da ne uplacujem nista dok mi ne rese koliko treba da platim, cak ni da ne placam kablovsku...

Cekao ja tako do pre nekoliko dana, nema neta, nema odgovora, i smorio se posto ni jedan drugi net ne mogu da koristim, a net mi mnogo treba za posao, filmove (BR), muziku itd...cak sam i rapidshare imao uplaceno svih 4-5 meseci dok sam 'imao'i nemao net.

Evo i speedtesta koji sam isto odstampao (nekih 150 testova, nikad nisam imao preko 4mb/s) i prilozio im, ali ne vredi budalama... "ti si koristio nocu"...
Na kraju sam otisao i platio im sve, negde oko 14 500 dinara, i kad sam uplacivao, kazem da mi ne produzavaju paket na mom, da cu da ga vratim, a hocu da koristim samo slabiji. Ona kaze "ok nema problema, kad ces da vratis modem?" ja reko sutra ili u pon (tad je bio petak), ona kaze dobro.

Dolazim ja posle nekih sedam dana da vratim, kaze mi radnica "3450 dinara molim" ja kao WTF :eek:.

Ispostavi se da je ona mene kao razumela da vracam sutradan modem sigurno, pa ce da mi ucini da ne platim sledeci mesec, a cim sma uplatio onih 14.5k dinara, oba paketa su mi krenula, tako da sad moram da platim od 14. avguusta kad sam bio do kraja meseca (iako sam dosao negde oko 20-og, kao mogu ga nosim kuci pa dodjem jedan dan pre isteka meseca da vratim i platim), i odjednom ja koristim 8Mb/s a ne 6, a naravno promena paketa mora da se najavi sto ja nisam uradio (sto bi kad sam hteo ga ugasim :opanachke), i nabede me da sam ja kao misteriozno promenio paket a oni nisu zabelezili. A promenili ga. ;) Kraljevi... ja se onda razbesneo zbog cele te j*banije i zvao caleta da dodje sa advokatom odma, i kad je cula onda je odjednom do njih i ne moram da platim 8 ali moram 6, i platim im ja 6 do kraja meseca nekih 2050 dinara i vratim modem...

Sad koristim ovaj drugi na 1.5mb/s i cekam neki kredit za opremu za neku dvosmernu satelitsku konekciju or smtn, posto nista vise ne mogu da koristim (mogu onaj telenor fail XD ali ja skidam po 500GB mesecno tako da...)...tako da momci, ko uzima sbb, lepo kad idete kod njih, diktafon u dzep, sve odstampano, takodje kad popunjavate nesto morate specifirati devojacko prezime svih onih koji su koristili taj modem koji vam daju kao i sve informacije o njihovim porodicama, provajderima, kucnim ljubimcima kao i sta su jeli i kako su bili obuceni dok su koristili modem koji vi sad posedujete, posto im jasno "signal mi je bio slab, tako da mi nista nije radilo na ovoj adresi" NIJE JASNO. Da ne pricam koliko me je deda smorio ko ce da plati tih 150 evra i da je to sve na njegovo ime i da se ne *****avam njega ce da zovu na sud itd, i sto su me oni nervirali, skratili su mi svi zivot za nekih desetak godina, nadam se ne i vise.

Nadam se da nisam smorio (hee-hee :kreza:), a stvarno se nadam da sam barem nekome ovime pomogao. Moj predlog je da ih se klonite, ili prvo da nalozite komsiju da uzme njihov net da vidite kako mu sljaka pa onda i vi, i nikako postpaid zato sto se onda net spajasa kablovskom tv i mogu vas j*bu bas kao i rts sto je spojen sa strujom, nego lepo koliko platis toliko imas net, mesec po mesec i laganica...

dzonihsv
5.9.2009, 1:25
Pročitah sve, aplauz za upornost.

Nego, nemoj satelitski, skupo ispada... Ako te može zadovoljiti WiMAX (http://www.verat.net/sr/connect), ja bi išao na tu opciju.

Banko
5.9.2009, 2:20
e, stvarno svaka cast za upornost! :)
ja koristim sbb malo vise od godinu dana i stvarno ne znam dal sam imao 5 puta problem, al to je kad im rikne nesto kod njih, pa nema sat-dva il 3 neta ni tv-a, al inace nisam imao nikakvih problema. (pricam o sbb netu u Sapcu)

inace svaka ti cast i za strpljenje. da sam ja imao tako slican problem kao tvoj, posle treceg dana radila bi sekira! :love::opanachke

vasiljevic
5.9.2009, 11:32
Šta da ti kažem, imao si lični i vrlo personalni susret sa čuvenom K2K (krov to krov) instalacijom po principima Indijana Džonsa uz veliku podršku "dobro i kulturno" istrenirane stručne podrške i administracije. Nisi ni prvi ni poslednji koji se sa tim susreo, šta da ti kažem osim žao mi je zbog tvog iskustva. Lično, nebi toliko čekao kao ti, bilo bi tu mnogo prepiprke i dranja u još ranijoj fazi, i to ne preko telefona.

Problem je odavno poznat, loše i vrlo neprofesionalno izvedena instalacija, malo ljudi na održavanju ( koje i nepostoji izgleda), plus su nedovoljno obučeni, sistem na kritičnim mestima izveden sa najjeftnijiom opremom koja postoji i plus i loše podešena, nema obnavljanja i unapređenja mreže ... I sve ovo dovodi do toga da mnogo ljudi gleda da nađe neko drugo rešenje. Ajd da se nadam da će otkad su se umešali u Sloveniju, videti kako se tamo radi, pa da ćemo i mi dobiti neke brzine i kvalitet usluge i cene kao tamo, a ne samo prazne priče kako su oni lideri u regionu i da svi koji kažu drugačije su blago rečeno, neznalice. Mada, tu je pitanje gde dotični direktori žive, ako su u Ugandi možda je izjava tačna, ko zna :).

Borislav Vuckovic
5.9.2009, 16:55
Pa ja sam onda super prosao ;). Zvao sam i pisao vise puta u poslednjih mesec dana i posto nista nisu uradili juce odem i raskinem ugovor sa SBB.

starx
13.10.2009, 21:20
http://www.speedtest.net/result/591225032.png (http://www.speedtest.net)

Jel poznato nekom sta rade, rekose pre tri dana u toku veceri poboljsanja ali nista? Ima i neko info.Ovako radi 256/3096

Zanimljivo na ping testu kazu da je moj maticni server SBB-a u Ceskoj, ja sam mislio u madjarskoj?

http://www.pingtest.net/result/920280.png (http://www.pingtest.net)

dzonihsv
13.10.2009, 21:31
Prso optički kabl, biće sređeno (koliko sam čuo).

edit:
Poštovani korisnici,
jedan od medjunarodnih linkova je u prekidu, te je Internet saobraćaj donekle usporen. Normalizaciju istog očekujemo u toku večeri. Hvala na razumevanju.

^
Nađeno/prekopirano sa drugog foruma. ;)

Da se samo potvrdi, overi poslednjih (http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=118258&page=45) 5 do 6 postova. ;)

Iris
13.10.2009, 22:48
Jel poznato nekom sta rade, rekose pre tri dana u toku veceri poboljsanja ali nista? Ima li neko info.

A nije ti palo na pamet da potražiš informacije na oficijelnom sajtu (http://www.sbb.co.yu/cms/view.php?id=109)?! Sve piše tamo...

Predlažem ti da ubuduće prvo uradiš najlogičnije - potražiš vesti i objašnjenja "na izvoru". Tome inače oficijelni sajtovi i služe.

starx
13.10.2009, 23:06
Jesam pogledao i video staru poruku od juce, koliko znam danas je 13, tako da nije bilo kada sam gledao.....

Iris
13.10.2009, 23:24
Čekaj, prvo kažeš da si video jučerašnju poruku na SBB-ovom sajtu, pa onda kažeš da je nije bilo kada si dan kasnije gledao? Moraćeš malo da objasniš, pošto izgleda slabo kopčam...

dacajak
13.10.2009, 23:35
Dobro je sto sam procitao ovaj vas post, bas sam hteo sutra da nazovem SBB da ih pitam sto im takav ping, posto pre 2 dana bilo je nenormalno snega po programima i nisam imao signala, pa sam mislio da je do mog interneta. U wowu mi bio ping 2000, a pre toga speed test merio 250ms. I evo sad merim vratio se u normalu, ping mi oko 50.
Nadam se da ce ostati tako?

starx
14.10.2009, 8:13
Čekaj, prvo kažeš da si video jučerašnju poruku na SBB-ovom sajtu, pa onda kažeš da je nije bilo kada si dan kasnije gledao? Moraćeš malo da objasniš, pošto izgleda slabo kopčam...

Ok, nije problem, necu dalje da se zalim promenicu provajdera, evo zelim ovom prilikom da se javno izvinem moderatoru Iris ako sam je nekim gestom naljutio ili pak mozda ovde na forumu nepravilno postupio.

Samo kratko da razjasnim poruka je bila i 11 ista!!! ali kazu u toku veceri,pa zatim 12,kada si onako reagovala ja sam pomislio da je izasla i 13, pa reko da li je moguce da je odmah izasla nakon sto sam video staru, pa sam odmah reagovao kako bih rekao da nisam video 13(ali nisam naveo tada datum, moja greska). Eto to je zbrka, nista necu se ovde vise javljati osim ako nekom treba pomoc, pozdrav za sve , posebno za Iris :ciao:

Iris
14.10.2009, 12:16
No prob, glavno da smo se razjasnili... Kada su provajderi u pitanju, samo moraš da budeš strpljiv i da pratiš zvanične informacije :ciao:

[]D.[].[]v[].[]D.
14.10.2009, 15:52
evo danas mi istice net posle 12 sati a evo od juce poceo da me zeza . Na youtubu mi svi klipovi koce , a ovako oce da mi skida svega 26-41 Kbps a paket mi je od 1.5 Mb Home Flat od 1390 din . Pogledao sam vest za problem sto je bio al sad sumnjam da nije mozda neki virus u PC-u . Sve sam update-ovao i sve skenirao i nema nista . Na CS mi je na KGB serverima lag do 15 a na ostalima sve preko 100 :eek:
http://www.speedtest.net/result/591917135.png (http://www.speedtest.net) http://www.pingtest.net/result/966076.png (http://www.pingtest.net)

Juce mi je bio download 1.46 Mb i upload skoro uvek 0.12 Mb a evo danas jos gore ..

Banko
14.10.2009, 15:55
nisi jedini, ne brini...:paranoia:

Flash91
14.10.2009, 17:54
Nazalost ovaj problem postoji vec nekoliko dana (tacnije od 12. oktobra). Danas sam zvao tehnicku podrsku SBBa i oni su mi rekli da je nastao kvar na optici u Rumuniji i da je zbog toga podivljao i ping, ali i da je prepolovljen spoljni download.

Kazu da bi trebalo da bude reseno za 2 dana najkasnije, i da zovemo ako imamo problem posle ta dva dana.

A evo ga i zvanicno obavestenje:
http://www.sbb.rs/cms/view.php?id=1266

dzonihsv
14.10.2009, 17:55
http://forum.sbb.co.yu/viewtopic.php?f=51&t=17286

I ovde, svaki dan ponavljaju jedno te isto. Znači, šta da vam kažem, strpite se i čekajte. :)

dacajak
14.10.2009, 19:26
Kod mene se stabilizovao, bar sto se nasih servera tice

http://www.speedtest.net/result/592106376.png (http://www.speedtest.net) http://www.speedtest.net/result/592107783.png (http://www.speedtest.net)
http://www.pingtest.net/result/977489.png (http://www.pingtest.net) http://www.pingtest.net/result/977542.png (http://www.pingtest.net)
http://i33.tinypic.com/10qkl6q.jpg

http://i35.tinypic.com/ou2ip3.jpg

U wowu mi je ping 45ms, sto je odlicno sobzirom da je server negde u ceskoj ili austriji.
Kanter nisam testirao, jer mi trenutno nije instaliran patch
Tako da se za sada ne zalim

Flash91
14.10.2009, 19:28
http://www.speedtest.net/result/592119588.png (http://www.speedtest.net)

I kod mene se stabilizovalo. Ako se ping od 150ms moze nazvati uredu...

zvucnjak
14.10.2009, 20:36
Ja danas uplatio flathome 3Mb/s umesto dosadasnjih 1.5... i ne primecujem neku razliku ... :paranoia:

Speedtest kaze ovo?

http://www.speedtest.net/result/592187971.png (http://www.speedtest.net)

jel ovo normalno za ovaj paket ili je to zbog ovog "zastoja".

Kad skidam nesto brzina i dalje ne prelazi ~ 170 kB/s, kao i dok sam imao 1.5

:icon_scra

EDIT:
@ flash91 - koji ti paket imas?

dacajak
14.10.2009, 20:42
@zvucnjak
proveri na sbb.rs svoj nalog da li ti je aktiviran bas taj 3mb internet? Da te mozda nisu slucajno pogresno razumeli pa ti uplatili isti ili si mozda uplatio taj od 3mb dok ti jos traje taj od 1.5 ,pa ti nije proknjizen?
Kazem ti prvo proveri nalog, ako je tamo sve uredu, zovi ih

[]D.[].[]v[].[]D.
14.10.2009, 21:54
Evo meni sad trenutno kako je :eek: :
http://www.speedtest.net/result/592264362.png (http://www.speedtest.net) http://www.pingtest.net/result/987404.png (http://www.pingtest.net)

Izgleda da se popravilo !
P.S. Imam i dalje paket od 1.5 Mb . Znaci na svim serverima mi je lag 15 na CS a u wow-u oko 33 ! :D Valjda je sad sve OK , steta sto mi istice sad u 12:00 h :p

Supreme.50
14.10.2009, 23:51
Ja danas uplatio flathome 3Mb/s umesto dosadasnjih 1.5... i ne primecujem neku razliku ... :paranoia:

jel ovo normalno za ovaj paket ili je to zbog ovog "zastoja".

Kad skidam nesto brzina i dalje ne prelazi ~ 170 kB/s, kao i dok sam imao 1.5

:icon_scra

EDIT:
@ flash91 - koji ti paket imas?

@zvucnjak
proveri na sbb.rs svoj nalog da li ti je aktiviran bas taj 3mb internet? Da te mozda nisu slucajno pogresno razumeli pa ti uplatili isti ili si mozda uplatio taj od 3mb dok ti jos traje taj od 1.5 ,pa ti nije proknjizen?
Kazem ti prvo proveri nalog, ako je tamo sve uredu, zovi ih

Kucaj lepo 192.168.100.1 pa klikni na status i pogledaj conf. file sta ti je uplaceno, ono njihovo nije merodavno. Vreme kad je nesto uplaceno, pocelo sa radom itd. jeste ali odnos uplacen paket i paket sto pise moze da bude netacan. Tako su meni pustili 8Mb/s, a ja nisam trazio, a imao sam 5.5 (normalnih 6 sto sam imao 6 meseci pre toga, tj pre je to bilo 4) i na kraju mi naplatili kao da sam koristio 8. Na svu srecu tad su mi se vec bili smucili pa nisam platio 8 nego 6 :D.

zvucnjak
21.10.2009, 9:32
Evo tek danas mi se dig'o... (download speed :D )

http://www.speedtest.net/result/598258032.png (http://www.speedtest.net)

znaci usluga im je tipa "ko ceka doceka, al osedi u medjuvremenu"... :dedica:

dacajak
24.10.2009, 14:17
Ima li jos neko sem mene problema sam pingom i downloadom ~200kbps i 150-200 ms? Nazovem njihovu internet podrsku i sekretarica (kao masina koja je prikacena na telefonsku linuju) kaze da je internet saobracaj usporen i da je otezan rad zbog prekida na medjunarodnom kablu, cemu vec i posle toga se samo cuje muzika. Ako sam jedini da nazovem serivisera na mobitel da dodje da fixne to?

http://www.speedtest.net/result/601360285.png (http://www.speedtest.net)

Thaedass
24.10.2009, 14:34
Nema potrebe. Ja sam ih sad zvao i ocitao lekciju (ako se "samaranje" svakom po spisku moze tako nazvati) Znaci bio sam maksimalno nepristojan jer mi ovo vec koji put rade i naucio sam da od ljubaznosti/razumevanja/strpljenja kod njih nema nista.. Nesto *****ju u fazonu znate radimo da Vas prebacimo na 2Mb/s ili cak na 3Mb/s za istu cenu. Jeste da,ni ovu brzinu ne mozete da ispostujete je bio moj odgovor.. Evo vec 12h konstantno lose... U lokalu jos nekako i ide (kao Dial-Up..)

http://www.speedtest.net/result/601364458.png (http://www.speedtest.net)

Marko93
24.10.2009, 14:44
Ovo je UZAS, ali cinjenica je da ZA 6 DANA TREBA DA PUSTE 1080p/i KANALE, pa mozemo da izdrzimo dok to nameste i rade na infrastrukturi.

ALI AKO BUDU 720 NE ISPLATI SE STO SVAKI DRUGI DAN NEMAM NET.

STRASNO.

Banko
24.10.2009, 15:02
evo, setili su i da se oglase... mada toga nije bilo pre 2sata, net zeza od jutros...

http://www.sbb.co.yu/cms/view.php?id=1283

Thaedass
24.10.2009, 15:11
Da samo tu istu pricu ponavljaju vec 12 dana... Ah boze izdrzacu jos par godina pa bezim preko... Dosta mi je neta na kasicicu...

dzonihsv
24.10.2009, 16:12
Ne dao vam bog da imate WiFi internet, verujem da bi posle par dana zapalili i opremu i prostorije provajdera. :D

pedjastudio84
24.10.2009, 17:24
Radi!!!!
http://www.speedtest.net/result/601498613.png (http://www.speedtest.net)

Thaedass
26.10.2009, 2:59
Sva sreca pa imamo Internet malo brzi od proseka u Africi (1.18 Mb/s) :kreza:

Banko
27.10.2009, 14:48
jedno pitanje konkretno vezano za modem:
imam dva stana,ovaj u kojem sam sad imam internet, a trebalo bi na kratko da se prebacim u taj drugi u kojem imam kablovku televiziju sbb, e sad me interesuje da li ja mogu samo da prebacim modem tamo i da se prikacim bez problema? ili cu morati i tamo da uvodim internet, tj drugi zaseban modem?

BigBadVuk
27.10.2009, 15:22
Najbolje da okrenes SBB centar i da ih konkretno pitas,mada mislim a ces morati.

Rocker
27.10.2009, 15:52
Trebalo bi da može. Modem se prijavljuje preko jedinstvene MAC adrese, tako da njima nije preterano bitno da li ga koristiš kod kuće ili negde drugo, važno da ne možeš da koristiš više od tog jednog a da nisi platio. Uostalom, mnogi su tako proveravali ispravnost svojih modema, odnesu ih kod prijatelja koji ima kablovsku SBB, ali ne i net i to je radilo.

Supreme.50
27.10.2009, 15:59
Može, samo nemoj da te provale! Ako ćeš na malo duže opušteno ali ako izvale mogu da te tuže za to (kao da koristiš sa komšijom jedan paket na jednoj MAC adresi).

Banko
27.10.2009, 16:16
ok, hvala svima na odgovorima:)

Thaedass
27.10.2009, 16:43
Da samo niko nije razmisljao o tzv "filteru" koji SBB postavlja pri ugradnji kablovske. Pomenuti "filter" je potrebno izvaditi da bi Internet mogao da radi. Inace i na taj nacin proveravaju da li je neko koristio (a samim tim i zloupotrebio) tudj modem

Rocker
27.10.2009, 17:07
O kom filteru pričaš? Meni kada su došli iz kablovske, samo su priključili modem na spliter koji je već bio tu i to je bilo sve. A imao sam njihovu TV 2 godine pre toga bez neta. Ništa nisu čačkali ni kod splitera na spratu ni u šahti ispred zgrade. Došao je jedan lik i završio posao za 10 minuta (krimpovanje kabla i ništa više).

player1
27.10.2009, 17:21
Naravno, zgodno je prijaviti se na novog lokaciji, ako ista drugo da ti racuni stizu na pravu adresu (ako si postpaid).

atomic
27.10.2009, 17:22
Filter o kojem prica @Thaedass postavlja se (bar kod nekih) na prvi spliter u kuci/stanu i to na onaj izlaz koji je odredjen za tv i sluzi da smanji sum koji bi eventualno mogao da smeta tv prijemnicima.

Rocker
27.10.2009, 17:49
Meni je spliter onaj klasičan, nema poseban izlaz ta TV ili modem, a jedini je u kući. Nemam problema ni sa prijemom TV signala ni sa netom, sem kad nešto prčkaju pa mi je loše kao i svima, inače nikakvih primedbi.

Supreme.50
27.10.2009, 18:06
Ja sam imao boga oca od problema sa SBBom (procitajte u ovoj temi, ima nazad), i prvi put cujem za taj filter, drugim recima filter ne postoji :D.

Postoje razni pojacivaci signala, filter za sum (sto ima i za ADSL), spliteri itd. ali oni ne utvrdjuju odakle se ti konektujes i bas ih briga osim ako im ti sam ne kazes, slucajno ili namerno. U ugovoru cak i pise da ne smes modem da premestas u stanu na drugu lokaciju sam, nego ih zoves da ti oni to odrade i lepo naplate 1400 dinara...ma super. Oni sve ovo mogu da provale, vide kad i sta radis, imaju DL/UL i sve ip adrese kojima si pristupio za svaki minut odvojeno, ali oni to ne rade.

Da dam primer vrlo slican ovome, verujem da znate o cemu pricam: WoW GameMasteri. Mogu sve da vide, ipak mozes da pricas sta hoces i da tradujes gold preko chata.

Thaedass
27.10.2009, 18:13
Koliko si siguran da ga nema? ;) Drug mi radi U SBBu i jedan je od sacice ljudi koji zna kako da (normalno) poveze Internet (da se tako izrazim) bez kasnijih smetnji/problema. Ako treba trazicu od njega fotku istog posto vidim da se ovde definitivno svi razumeju :D Da Vas je malo vise u SBBu mozda bi danas imali normalan net :dzavo:

dzonihsv
27.10.2009, 18:18
O tome se pričalo na benchu (lik koji radi u SBB-u je takođe deo teme) pa bi mogao i to da overiš jer ima brdo korisnih informacija.

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=208564

Banko
27.10.2009, 18:29
ok, pogledao sam tamo na benchu, i rasprdeshe se o chvorovim ( :kreza: ) nego je to cela prica za opticke kablove i Beograd gde se ovaj selio sa NBg na Vracar i sta ti ja znam. Ja sam u Sapcu, koji je ko pola NBg, tako da kontam da je ceo grad na jednom "chvoru", no probacu, pa cemo videti sta ce bit.

Supreme.50
27.10.2009, 19:17
Koliko si siguran da ga nema? ;) Drug mi radi U SBBu i jedan je od sacice ljudi koji zna kako da (normalno) poveze Internet (da se tako izrazim) bez kasnijih smetnji/problema. Ako treba trazicu od njega fotku istog posto vidim da se ovde definitivno svi razumeju :D Da Vas je malo vise u SBBu mozda bi danas imali normalan net :dzavo:

Trazi od njega da mi bane ovde i da namesti da sve radi kako treba posto su ovi iz SBBa moroni najgori :D. Mogu da biram jedno od navedenih da mi radi, na stetu drugih stvari: KTV na jednom TVu (od ukupno 4), DL, UL ili normalnu latenciju. Svaki put kad dodju da nameste nesto, pokvare sve ostalo.

ok, pogledao sam tamo na benchu, i rasprdeshe se o chvorovim ( :kreza: ) nego je to cela prica za opticke kablove i Beograd gde se ovaj selio sa NBg na Vracar i sta ti ja znam. Ja sam u Sapcu, koji je ko pola NBg, tako da kontam da je ceo grad na jednom "chvoru", no probacu, pa cemo videti sta ce bit.

Pa bolje i da ceo grad ide sa jednog cvora nego da granaju u nedogled kao u Zarkovu, a od pojacivaca ni traga ni signala :kreza:... Po svakom spliteru izgubi se 3dB, a na svaka 3dB signal se smanjuje za pola.

Maverick
27.10.2009, 21:21
Au svašta vi napričaste.
Filter je high-pass filter koji propušta samo frekvencije od 85mhz pa na gore tj. do 862mhz i trebalo bi da se stavi svuda u stanovima, kućama prema TV-u, i suprotno od onog što je atomic rekao, ne smeta šum povratnog kanala koji je , da prevedem upload, i koji radi u opsegu od 5-65 mhz (mada najčešće na opsegu od 48-63 mhz) TV-u već TV unosi šum u povratni kanal pa TV smeta modemu. Negde se stavlja negde ne stavlja, u principu što više filtera i odsečenih šumova koji TV unose bolje karakteristike na mreži -> manje problema sa internetom. E sad što je Thaedass rekao, ako ima na vertikali u zgradi postavljen high-pass filter pa je celoj zgradi odsečen povratni kanal onda neće moći da koristi modem, i ne može SBB ništa da proverava preko tog filtera, već samo da smanji šum u povratnom kanalu.
Druga stvar: supreme, mnogo je bolje da ima više optičkih čvorova a manje pojačivača po čvoru nego obrnuto. Svaki pojačivač unosi šum, i što više pojačivača, više šuma -> lošija slika i internet. Idealno bi bilo da može jedan pojačivač da pokrije ceo grad ali od te priče nema ništa (tj. nije moguće naravno) A i ta 3 db su za spliter 1/2 na frekvenciji od 450mhz, kod splitera 1/3 je 5,5 db, kod splitera 1/4 je 8db itd, a druga stvar je što spliter 1/2 na frekvenciji npr 112 mhz skida 1,5 db a na 862 mhz skida 4,5 db.

E a za prebacivanje modema: prenesi modem u drugi stan, nakači ga kablovsku, ako upali sve četiri lampice :Power, receive, send bez nakačenog kompa radiće ti net. Ako ne upali send onda je u pitanju ili filter ili nije umeren povratni kanal što čisto sumnjam. Jedino što mogu da vide kod njih je da je modem promenio neke nivoe signala i ako to nije alarmantno neće puno obraćati pažnju na to.

Supreme.50
27.10.2009, 22:38
MA kapiram ja to, logicno je jelte, nego se nisam lepo izjasnio. Ono sto sam hteo da kazem je da je bolje 1 cvor pa sa njega direkt u 60 stanova nego 3 cvora, 20 za svaki stan, ali ide redno, tj vezano, i onda ga posle 4og splitera ovi ispuse... Znam da ne moze se nastavlja 20 tj 19 puta ali dao sam primer. E bas ovako je u Zarkovu i bas zato su mi radnici dolazili dvadesetak puta u stan.

starx
28.10.2009, 0:00
Ma znaju oni da rese i gluplje, evo kod mene 8 stanova, oni su za svaki stan posebno povezali od bandere do stana, dakle na zgradi 8 kablova, jedan snop na donji drugi na gornji kraj, a jos kao i maler kraj ulice zadnji u cvoru , morali smo kupovati dodatne pojacavace, posto signal i nije bio tako dobar, ali nista nisu uradili za 2.5 god,tako svi digli ruke od slike, iskreno jeziva mi je tehnologija niskih frekvencija, ima brdo telefona pijacnih , koji su kupljeni pre oko 10god i upravo baze rade na 40-60Mhz, napravio prijemnik i utvrdio da je haos , ima suma koliko hocete(a ima sta i da se cuje , hehe), bolje da su koristili 68-69 kanal, jeste kabal oklopljen ali dzaba ipak su baze blizu, tako je i sa tv-om, lokalne stanice gaze ove u kablu pa ima smetnji na 5-6 kanala.....

Maverick
28.10.2009, 1:05
Pa vidi, 68-69 kanal eventualno za downstream, ali i to neće moći, pošto su na tim frekvencijama gubici u kablovima veliki, ali frekvencije 5-65 mhz se moraju koristiti za povratni kanal, tzv. return path, drugačije ne može. Jednostavno takva je sistematika, 5-65 mhz povratni kanal za upstream, 65-85 mhz diplex filter pravi "rupu" da bi odvojio direktan kanal tj. downstream ali i on ide ili na hyper band ili negde na uhf, zbog manjih smetnji (CTB, CSO) da bi downstream signal u modem bio što čistiji. Ali da ne filozofiram više, pošto to ionako neće uticati na kvalitet neta kod vas, dobro projektovana HFC mreža sa max 5 pojačala na red u liniji po čvoru, uz znanje kako umeriti direktan i povratni smer spram broja kanala koji se emituje u sistemu a i u odnosu na temperaturnu promenu uslovljenu promenom godišnjih doba, daju odlične rezultate i nema većih problema. E sad tako sam ja napravio kod mene u mojoj firmi, a kako SBB radi...:icon_scra nemam pojma ali ionako sam daleko otišao u off topic.

Rocker
28.10.2009, 1:35
a i u odnosu na temperaturnu promenu uslovljenu promenom godišnjih doba

Mislio sam da sam lud, ali kad god pada kiša, meni se net vuče kao prebijen! Znači ipak temperatura igra neku ulogu u kvalitetu signala. Pretpostavljam da kiša kvasi te splitere, a znamo kako je vodeno hlađenje efikasno! :to_care:

Banko
28.10.2009, 1:41
Mislio sam da sam lud, ali kad god pada kiša, meni se net vuče kao prebijen! Znači ipak temperatura igra neku ulogu u kvalitetu signala. Pretpostavljam da kiša kvasi te splitere, a znamo kako je vodeno hlađenje efikasno! :to_care:

nisi lud, desava se svima/svugde... nazalos'....

Thaedass
28.10.2009, 2:12
^^ aham,ali nazalost kod mene kad duva jaci vetar protok zasce opadne (plus sto izgubim sliku na TVu) pa ne znam sta da radim :paranoia: Mozda SBB ima neku low speed vetrenjacu koja kolabira cim dune vetar od ~15Km/h :D

starx
28.10.2009, 8:48
Pa vidi, 68-69 kanal eventualno za downstream, ali i to neće moći, pošto su na tim frekvencijama gubici u kablovima veliki, ali frekvencije 5-65 mhz se moraju koristiti za povratni kanal, tzv. return path, drugačije ne može. Jednostavno takva je sistematika, 5-65 mhz povratni kanal za upstream, 65-85 mhz diplex filter pravi "rupu" da bi odvojio direktan kanal tj. downstream ali i on ide ili na hyper band ili negde na uhf, zbog manjih smetnji (CTB, CSO) da bi downstream signal u modem bio što čistiji. Ali da ne filozofiram više, pošto to ionako neće uticati na kvalitet neta kod vas, dobro projektovana HFC mreža sa max 5 pojačala na red u liniji po čvoru, uz znanje kako umeriti direktan i povratni smer spram broja kanala koji se emituje u sistemu a i u odnosu na temperaturnu promenu uslovljenu promenom godišnjih doba, daju odlične rezultate i nema većih problema. E sad tako sam ja napravio kod mene u mojoj firmi, a kako SBB radi...:icon_scra nemam pojma ali ionako sam daleko otišao u off topic.

Ma sve je to ok, tako je kako je gubici jesu veci,a i pojacavac ima takvu krivu pojacanja uvek manju pri kraju opsega, znam da sada tako mora ali mislim kad su projektovali kablovsku tehniku moglo je i bolje :D,od optickog cvorista do mene postoji oko 5 pojacavaca, no ima i grana sa vise od 7...

Sto se tice off-a, ko bude zeleo da se malo vise informise o radu i tehnici, mislim da ce mu ovo dobro doci sto si naveo, stvarno koristi....

dzonihsv
30.10.2009, 20:27
http://forum.sbb.rs/viewtopic.php?f=72&t=17345&st=0&sk=t&sd=a&sid=f6d8cf32ba2d0abbff42ba1c56f07b4a

Novo ubzanje kod SBB-a!
Nisam sve čitao (iskreno, ne zanima me) ali koliko sam video, biće ovako...

4/256
8/384
12/512
16/768

Naravno, i call centar je potvrdio tako da nije šarena laža. Biće nekih fora oko ugovora, onaj ko je pod ugovorom imaće povoljnosti i slično ali generalno, svima ubrzavaju. Pogledajte tamo šta i kako, ja sam samo ono osnovno napisao...
Evo citat sa SBB-ovog foruma:

Evo svez info iz call centra-

Za one koji su pod ugovorom ili hoce da ga potpisu paketi ce biti: (ovo uzmite sa rezervom jer je novi info u međuvremenu dobijen)

4/256
8/384
12/512
16/768

Booster upload je usluga koja se aktivira preko home stranice traje mesec dana i kosta 900 din...
Upload se koriscenjem boost duplira ali nije moguc upload veci od 768 kb cak ni sa koriscenjem boost-a

Nisam pitao da li ta boost usluga moze da se koristi na period manji od mesec dana...

Uzmite sa malom rezervom ovaj info o novim brzinama paketa jer je moguce da nesto nisam dobro zapamtio posto nisam zapisivao ali mislim da je to to...
http://forum.sbb.rs/viewtopic.php?f=72&t=17345&st=0&sk=t&sd=a&start=40#p174657

Marko93
30.10.2009, 20:31
Cekaj, kakav ugovor? Da ne misle na onaj SBB Mix? A mi ostali?

M.C.
30.10.2009, 20:32
Možeš sa njima da zasnuješ postpaid ugovor na 12 ili više meseci, tako da ne mora SBB Mix.

dzonihsv
30.10.2009, 20:34
Cekaj, kakav ugovor? Da ne misle na onaj SBB Mix? A mi ostali?

Svima idu brzine naviše. Čitajte malo onaj SBB-ov forum. ;)

M.C.
30.10.2009, 20:37
Booster upload kosta 900 din...
Upload se koriscenjem boost duplira ali nije moguc upload veci od 768 kb cak ni sa koriscenjem boost-a
Ovo je smejurija ako bude tačno ovako.

Supreme.50
30.10.2009, 20:41
Od prilike ova priča glasi ovako:
Sa njihove strane: Ako potpišeš ugovor dobićeš povećanje brzine od 180%.
Stvarno stanje: Ako potpišeš ugovor možeš da se pozdraviš sa netom, jel, po srpskoj logici, što bi mi morali da se bakćemo oko tebe kad si potpisao ugovor na 12 ili više meseci i moraš da nam platiš ako si nezadovoljan pa bi samim tim hteo da ga raskineš.

Ako je svima onda ćemo valjda imati realnih 1.5 kad nam povećaju na 4 :D...

A mogli bi i taj upload malo da podignu za nas online gamere i uploadere... sramota je imati upload 1/20 od downloada. Ja kad kažem ovo liku iz danske koji ima 40/20 on ne može da veruje...

Marko93
30.10.2009, 20:45
^Samo nek nam svima povecaju, a ja sam inace zadovoljan uslugom i dobijam sta sam platio.:D

Banko
30.10.2009, 20:45
mozda i ovo nesto govori?

http://www.sbb.co.yu/cms/view.php?id=1287

M.C.
30.10.2009, 20:47
180% :D

Meni je brzina uvek bila u fullu, imam samo reči hvale za SBB. A što se tiče srozavanja usluge nakon potpisivanja ugovora - ne potpisujemo ga na 10 godina pa da nekim slučajem može doći do toga. Odliv korisnika nakon tog perioda u slučaju nekvalitetne usluge ne bi bio nimalo prijatan.

Problem koji ostaje i posle ovog povećanja je mizerni upload.

Supreme.50
30.10.2009, 20:50
^Samo nek nam svima povecaju, a ja sam inace zadovoljan uslugom i dobijam sta sam platio.:D

Pa i ja sam zadovoljan atm, ali u maju kad su povecali brzinu za 50%, ja sam uzeo jos jedan modem i paket od 6Mb, tako da sam placao 1400+2800+750=4950 mesecno, a signal nije mogao da ispostuje ovaj protok, odnosno preopteretili su sve, pa mi nista nije ni radilo a na kraju sam morao da platim nemanje interneta nekih 12 hiljada dinara, tako da sad sa nevericom cekam novembar i kad krene nesto da mi se desava ima da rade screenshotovi i snimanje razgovora sa tehnickom podrskom kad mi kazu da mi ne rade 2 neta i KTV zbog firewalla/os-a, i da ce da prorade kad restartujem modem i ne diram ga pola sata da on povuce doticni config file :rolleyes:...

Pa 4Mb je oko 280% od 1.5Mb. Lupio sam, mrzi me da racunam

Marko93
30.10.2009, 20:52
^Pa sto si uzimao drugi modem?:)

Supreme.50
30.10.2009, 20:54
Zato što mi je trebao? :)

2 Kompa - dva neta. Nisam imao pare da se odma isprsim za wireless router da podelim, a i nisam hteo da ide tako pa da delim softverski zbog roditelja pa sam dao njima stari na 1Mb (koji je od prvog bio 1.5), a uzeo sebi novi od 4, odnosno 6 od prvog.

Marko93
30.10.2009, 20:56
Nisi imao para za ruter, a imao si da placas drugu pretplatu za net?:)

Al da ne idemo u off-topic..

I nije mi jasno na kakvu softversku podelu mislis..:)

Supreme.50
30.10.2009, 21:11
Roditelji hoce njihov net na drugom kompu. Imam dve opcije:
1) Da uzmem sebi paket od 6Mb i da ga placam 2800 mesecno, a roditelji da placaju drugi paket 1400.
2) Da uzmem paket od 8Mb za 3450 dinara, da kupim router od svojih para sa kog ce konekcija da se deli na dva kompa. Onda da softverski podelim konekciju od 8Mb da na moj komp ide 6.5Mb, a na njihov 1.5Mb. Pritom oni da placaju 1.5/8 odnosno 650 dinara, a da ja placam ostalo, jel, njima ne treba recimo konekcija od 2 kad mogu da uzmu i od 1.5, a i ako ja hocu da podelim jedan paket to je moje, ali moram sam da platim router, jer sto bi oni placali kad mogu odvojeno da uzmu konekciju od 1.5Mb.

Najlogicnije bi bilo da ja uzmem router i da oni placaju njihovih 1.5Mb 1400 dinara, a ja da dobijem malo veci protok jeftinije posto sam se isprsio za router.

Anyway, nije bitno sto su mi roditelji mentoli, mogao sam ja da uzmem i 15 ugovora na ovoj adresi ako hocu, ali ako placam SBBu oni moraju da ispostuju ugovore koje smo obostrano potpisali. I oni su me pitali isto to zesce glupo pitanje "sta ce ti dva modema", jel bitno sta ce mi dva modema? Da kazem ortacima "imam modema u gajbi koliko svi vi zajedno!"
Naravno posle su mi predlozili zato sto je slab signal pa ne mogu dva modema u stanu, da lepo platim 80 evra za router i jos 20 za ruke da mi oni odrade sve to lepo. -.-

Marko93
30.10.2009, 21:15
^Pa verujem da imas svoje razloge i da si dobro razmislio o tome, al mi je bilo cudno jer ipak ruter platis jednom, a ovo moras konstantno da placas. I nemoj tako roditelje da nazivas.:D:D:D

M.C.
30.10.2009, 21:20
:offtopic:

Zašto ruter kada može i switch koji je jeftiniji. Ako se dobro sećam Kuzmanović je u novom SK rekao da net ne može da se podeli preko switcha, ali mu ja ovom prilikom poručujem da može. ;) Rešenje nije elegantno (konkretno za tvoju situaciju), ali je moguće - npr. za cimere kojima su kompovi u istoj sobi itd.

Supreme.50
30.10.2009, 22:27
Pa kod mene je delikatna situacija prvo sto roditelji ne razumeju nista a hoce svoj net. Ne razumeju da ako daju sad vise para za bilo sta sto deli net, njima ce se isplatiti, ili barem ja da dam a meni da se isplati, ali njima je svejedno samo da imaju net, ALI ako ja kupim sve da bih ja placao jeftinije, onda oce i oni da placaju jeftinije a nece finansijski da ucestvuju u placanju rutera itd.

Druga prepreka je sto od jednog do drugog kompa vazdusno ima oko dvadesetak metara, ali kablovi ne mogu vazdusno u stanu nego pored/kroz zidove.

ALI to sve nije bitno, ja sam hteo 2 modema i oni su mogli da kazu moze/ne moze. Rekli su moze, a umesto interneta sam dobio da platim 150 evra nekoriscenja "usluga" i da idem 15 puta u Kralja Petra.

Thaedass
30.10.2009, 22:38
Cekaj,tebi su u SBBu postavili pitanje sta ce ti 2 modema? :icon_scra Ludost.. Ti ako hoces mozes da imas 500 modema u kuci/stanu dokle god im placas racune... Ako je ovo sto ja kontam onda je njihovo pitanje bio cheap pokusaj da sakriju da imaju manjka modema. Ovo ti je iz prve ruke tj odgovor od osobe koja radi u SBBu

ivanza
30.10.2009, 22:39
http://forum.sbb.rs/viewtopic.php?f=72&t=17345&st=0&sk=t&sd=a&sid=f6d8cf32ba2d0abbff42ba1c56f07b4a

Novo ubzanje kod SBB-a!
Nisam sve čitao (iskreno, ne zanima me) ali koliko sam video, biće ovako...

4/256
8/384
12/512
16/768

Naravno, i call centar je potvrdio tako da nije šarena laža. Biće nekih fora oko ugovora, onaj ko je pod ugovorom imaće povoljnosti i slično ali generalno, svima ubrzavaju. Pogledajte tamo šta i kako, ja sam samo ono osnovno napisao...
Evo citat sa SBB-ovog foruma:

http://forum.sbb.rs/viewtopic.php?f=72&t=17345&st=0&sk=t&sd=a&start=40#p174657

Kukam odavno i ima da kukam i dalje sto SBB-a u Zajecaru nema.:( Ovim novim povecanjem brzine neta za SBB sve me vise zivcira Telekom sto to ne prati.:n-cc2::Freddy::nov_explo Ima da bude deja vu, odnosno da Telekom na jedvite jade pocasti svoje korisnike kao prosle godine ako to uopste i ponovi.:paranoia:

Mario Pavićević
31.10.2009, 7:49
:offtopic:

Zašto ruter kada može i switch koji je jeftiniji. Ako se dobro sećam Kuzmanović je u novom SK rekao da net ne može da se podeli preko switcha, ali mu ja ovom prilikom poručujem da može. ;) Rešenje nije elegantno (konkretno za tvoju situaciju), ali je moguće - npr. za cimere kojima su kompovi u istoj sobi itd.
Ne mozes deliti SBB-ov kablovski internet preko switch-a jer WebStar modem koji SBB isporucuje ne moze da rutira internet saobracaj.

M.C.
31.10.2009, 8:56
Ako si mislio na podelu bandwitha, to sam uradio pomoću programa, a omogućavanje drugom računaru da se konektuje preko switcha je i te kako moguće (na to sam mislio kad sam rekao podela interneta).

Picard
31.10.2009, 13:14
Prema zadnjim informacijama povecanje dobijaju samo oni koji su pod ugovorom, za nas ostale - nista:

http://forum.sbb.rs/viewtopic.php?f=72&t=17345&st=0&sk=t&sd=a&sid=a5ae7c63a9047a78cb2926111ffe53b4&start=60

DragonSlayer
31.10.2009, 14:08
Šta sada, uplašili se konkurencije, pa hoće da vežu ugovorom?
I šta onda?
Ja se vežem ugovorom, oni me onda drkaju, i ja onda još žešće oplaim po njima, jer ja sam sada postpaid korisnik, imam ugovor, hoću i bolji odnos, a ne da ugovorci budu dobri samo dok vama valja?
Ovako kada nešto planiram da skidam, uplatim FLAT, kada ne planiram , uzmem prepaid koliki mi treba... može li to i na ugovoru?
Da svakih par meseci menjam kako mi treba?

Lopovi najobičniji ako ucenom uslovljavaju povećanje brzine, kao što i uslovljavaju postojanje neta plaćanjem pretplate za kablovsku koja pojedincima i nije potrebna....

Iris
31.10.2009, 14:59
Lopovi najobičniji ako ucenom uslovljavaju povećanje brzine, kao što i uslovljavaju postojanje neta plaćanjem pretplate za kablovsku koja pojedincima i nije potrebna....

To se, prijatelju zove kapitalizam... ili bar domaći sitni pokušaj istog :)
Plati pa se klati.

Picard
31.10.2009, 15:44
Navodno ce biti povecanja za postpaid korisnike na 2Mb/256Kb...
Ali najbolje je da sacekamo sutra, pa da vidimo sta ce da se desi.

vasiljevic
31.10.2009, 19:25
Ova informacija je sigurno tačna jer sutra dolazi monter kod mog brata da na kraju balade montira modem.Priča je bila otprilike ovo: on zvao tri puta, sva tri puta ga monter zove dan pre montaže da zakaže kmontažu za sutra u 11 ili 12 sati (ko da ljudi ne rade). Pa sam ja preuzeo na kraju stvar i primenio "juriš" taktiku, lepo im se naj.... maj...., pitao njegovog šefa šta bi on rekao da mu ja kažem da dolazim sutra pre podne pa ako mi se ne sviđa, zovi ponovo i sl. Elem, sutra dolaze posle kulturnog raspitivanja dali nam odgovara itd... U svakom sklučaju, kao izbor je data i solucija da se bira između paketa kao i dosad (dakle prepaid) i dat izbor na ugovor postpaid uz brzinu od 4Mbita na više. Sad, ako je moj bata dobro čuo ovu najmanju brzinu, biće neko min povećanje za ostale,ali će za one po ugovoru biti brzina veća i to znatno. Dakle, biće nešto, tačno šta znaće se sutra mnogo tačnije.

U svakom slučaju, ako je ovo tačna informacija, uz najavu ukidanja paketa sa lokalom, biće baš mnogo razloga za nezadovoljstvo ljudi koji su veazni za SBB godinama. Ja sam jedan od njih. Prvo, nisam siguran koliko dugo ću biti u ovom stanu (treba da ga menjam pa...) i meni nebi odgovarao ugovor koji nebi mogao da se rskine lako, već me vezao na recimo godinu dana. A ima i dosta ljudi koji su podstanari koji još manje od mene znaju koliko će ostati negde i kojima je ovo takođe problem. A svi oni ko i ja već godinama plaćamo vrlo uredno net iz meseca u mesec sa kablovskom televizijom koji gledamo baš malo ( nešto domaćih kanala, ostalo i nije toliko interesantno. Šta sad? Ispada da smo mi kažnjeni takvom politikom. Jest da lokal nikkada nisam koristio, ali ima dosta njih koji ga koriste i oni će sigurno biti vrlo razočarani ovakvom politikom ukidanja lokala. Dakle, dovoljno razloga da se mnogi počnu da bune. Mnogi se i sada vrlo mnogo bune zbog problema koji se već godinu dana vuku sa pingom ( pogotovu smeta ljudima koji se igraju na net) i mnogi su baš zbog toga prešli na ADSL. Iskreno, koliko se promenila poslovna politika SBBa i gde ide, mislim da nikome više nije jasno. Ono što može da se očekuje, bar na osnovu dosadašnjeg iskustva, je da će i Telekom najverovatnije uskoro da diže brzine, pa korisnici ADSLa mogu da se malo raduju.

Za kraj, ovo najavljeno povećanje brzina daje dosta dobro objašnjenje za one mnogobrojne probleme koji su bili prisutni u zadnje vreme i objašnjenja o radu na mreži. Sad, koliko će korisnici biti zadovoljni ponudom a mnogo bitnije krajnjim rezultatom ( dakle kvalitetom veze) videće se.

M.C.
31.10.2009, 19:37
Ako paketi stvarno budu 4/256 itd, onda će to biti ozbiljno povećanje, i dovoljan razlog da se pređe na postpaid. U tom slučaju će Telekom morati da reaguje do kraja godine, inače će se suočiti sa velikim odlivom korisnika čim im isteknu ugovori (naravno onih koji su u mogućnosti da pređu na SBB). Priznaćete da 4x brži download i 2x brži upload za iste pare nije uopšte bezazleno (ili duplo jeftiniji net ako gledamo Telekomov 4/256). Još jedan plus je što su ping i max speed standardno bolji kod SBB-a.

vasiljevic
31.10.2009, 20:13
Ajd još malo informacija, pa da bude što kompletnije. Dakle, posle šetanja i gledanja šta oni podrazumevaju pod ugovorom i sl, došlo se do ovoga: prelazak na ugovor je besplatan, može da se raskine lako, nije vremenski ograničen (dakle, nema uslova od godinu dana ili tako nešto), lako se menja paket za onaj koji ti treba, dakle, ispada da na kraju nije toliko loše kako je na prvi pogled ličilo. Ono što stoji, ako je ovo što sam našao tačno, je za mnoge čak i povoljnije jer bi početkom meseca dobijali račun na adresu, platili ga negde i rešili problem. Ovako, morali su zbog sigurnosti da idu kod njih da uplate, pa bi ovo na kraju bila i ušteda vremena, iskreno. Pod ovim uslovima, ovo je čak i dobar dil, opet, ako je ovo tačna informacija.

starx
31.10.2009, 22:16
Ako paketi stvarno budu 4/256 itd, onda će to biti ozbiljno povećanje, i dovoljan razlog da se pređe na postpaid. U tom slučaju će Telekom morati da reaguje do kraja godine, inače će se suočiti sa velikim odlivom korisnika čim im isteknu ugovori (naravno onih koji su u mogućnosti da pređu na SBB). Priznaćete da 4x brži download i 2x brži upload za iste pare nije uopšte bezazleno (ili duplo jeftiniji net ako gledamo Telekomov 4/256). Još jedan plus je što su ping i max speed standardno bolji kod SBB-a.

Ti iz Kragujevca a PING ti dobar oce to malo sutra, jesu pre tri dana popravili ping koji godinu nije valjao ali i dalje oko 2.5 losije nego ranije......, jedino valja madjarska i nemacka, ali telekom , nista plus exyu zemlje nista!!!

Thaedass
31.10.2009, 22:18
Dovoljan razlog da se predje na postaid u say? Nikad,ali bas nikad me nece naterati da predjem da postpaid i da se obavezujem nekome. Ako treba i po cenu skupljeg Interneta. Sloboda je i ovde skupa ovih dana..

Picard
31.10.2009, 23:08
Prepaid ostaje na 1Mb/128Kb, postpaid ide na 2Mb/256Kb, a za 4Mb/256Kb mora da se sklopi ugovor na 12 meseci.

pedjastudio84
31.10.2009, 23:08
Evo i zvanicnog cenovnika.

http://www.sbb.co.yu/SBB0911.jpg

player1
31.10.2009, 23:46
Hmm... jel se to meni cini, ili je ideja postepeno ukinuti prepaid sistem placanja. Jedino tako se moze razumeti ova cenovna poklitika.

Mali boost za prelazak sa postpaid na prepaid bez "kvaka", i DUPLIRANJE downloada sa "kvakom" na bar 12 meseci. I naravno nikakva povoljnost za prepaid, ostaju kao sto su bili.

A boost za upload necu da komentarisem. Cena mu je paprena (900din je veca razlika nego ona izmedju dva paketa).

Thaedass
31.10.2009, 23:50
Pa verovatno da. Ali ako cemo realno bolje je i to nego za ADSL gde je ugovor 24 meseca ako se nista nije izmenilo. Ali autor ovog posta nece preci na postpaid sa ugovornom obavezom makar placao i 3x vecu cenu. Niko meni ne moze da garantuje da ce SBB biti najbolji izbor u gradu kom zivim narednih godinu dana. A i o kvalitetu usluge isto. Drzim se prepaida dokle mogu

player1
31.10.2009, 23:53
Mislim da ovaj sistem najlakse lovi ADSL korisnike koji oce da predju na SBB. Jer su vec navikli na takav sistem "orocene" usluge.

Thaedass
31.10.2009, 23:56
I pritom zeljni kolko tolko dobrog neta. U poredjenju sa ADSLom u Zrenjaninu ADSL nema sta da trazi. Ne znam kakva je situacija sa ostalim gradovima,ali SBB ovde razbija Telekom sa ocajnim ADSLom. Drug koji radi u SBBu je imao ADSL od kad se pojavio ovde i plakao od srece na dan kad mu je istekao ugovor. Ako cemo realno SBB je i dalje bolja ponuda jer za istu cenu ce nuditi 4x brzi net uz 2x kraci ugovorni rok. Lep dil za onog ko to hoce

Supreme.50
1.11.2009, 0:11
prelazak na ugovor je besplatan, može da se raskine lako, nije vremenski ograničen (dakle, nema uslova od godinu dana ili tako nešto), lako se menja paket za onaj koji ti treba, dakle, ispada da na kraju nije toliko loše kako je na prvi pogled ličilo.
I šta se ugovorom "ugovara"? Da je kod tebe jedna kopija, kod njih druga i da ti imaš duplo bolji net od svih ostalih? A šta oni imaju od ovog brutalnog cimanja (samo kad zamislim zerg rush manje upoznatih korisnika sa pojmom "potpisivanje ugovora" na njihove objekte)? Ja mislim da postpaid na 12 meseci znači da ti moraš da se isprsiš i platiš 12 meseci unapred, što ne bi bio postpaid uopšte. Druga opcija je da potpišeš ugovor koji po raskidanju moraš da platiš do kraja koliko ti je ostalo (kao i svuda ostalo, normalno). Ovo je ona tipična navlakača za idiote da potpišu da bi posle mogli da ih hebu a ipak i kintu da zgrću. Sve u svemu da je ugovor ovakav kakvog si ga ti objasnio, šta bi on u stvari predstavljao? Ne dobijaju više para, ne dobijaju siguricu da ćeš morati da koristiš njihove usluge naredni period od nekoliko meseci/godina, ne mogu da te hebu zato što si potpisao pa moraš da platiš, a povećavaju brzinu za 175% aprox. Zarad čega?

Za kraj, ovo najavljeno povećanje brzina daje dosta dobro objašnjenje za one mnogobrojne probleme koji su bili prisutni u zadnje vreme i objašnjenja o radu na mreži. Sad, koliko će korisnici biti zadovoljni ponudom a mnogo bitnije krajnjim rezultatom ( dakle kvalitetom veze) videće se.Baš tako, ali ne zato što su pripremali infrastrukturu da bi sve radilo lepo kad dođu povećanja i svi bili srećni, nego zato što je ljudima više dojadilo da trpe iživljavanje, pa kad su videli da gube veliki broj korisnika, bolje oni da povećaju brzine za 175% aprox, i da vežu ljude ugovorima.

Dovoljan razlog da se predje na postaid u say? Nikad,ali bas nikad me nece naterati da predjem da postpaid i da se obavezujem nekome. Ako treba i po cenu skupljeg Interneta. Sloboda je i ovde skupa ovih dana..
Signed. Barem ću moći mirno da spavam znajući da ako sutra krene net da mi se gasi, a njih nema nigde da to nameste, moći ću lepo da odem i da im vratim modem a da ne platim ništa. Ovi što se vezuju na godinu dana, ponesite 200 evra kad budete raskidali ugovor ;).

Ako si u Beogradu, kod SezamPro-a ima ADSL bez ikakvog ugovora, zovu te u rekordnom roku, a cena je od prilike ista kao i svuda.
Thaedass, pogresno si razumeo, postpaid je isto kao i prepaid samo ti stize racun na kucnu adresu i kad ti istekne stari paket, odma kreće novi da radi. Osim ako jedan mesec koristiš net, pa 15 dana ne itd, ovo je bolje rešenje. A isto ti je kao sa prepaidom, ako ti se ne koristi ili hoćeš da promeniš paket, zoveš i odradiš sve šta treba. Ugovor je druga priča.

player1
1.11.2009, 0:17
Koliko razumem sistem:
(generalno, ne znaci da SBB tako funkcionise)

Prepaid: Platis za 30 dana sta oces i to je to. Ne moras da koristis internet tokom cele godine.

Postpaid: Ugovoris da placas svakog meseca (kao racun za telefon). Mozes da raskines kad oces (kada il vracas modem, il prelazis natrag na prepaid). Verovatno postoji usluga pauziranja paketa koja se moze iskoristiti jednom ili dvaput godisnje (na primer ako si na godisnjem odmoru da ne placas net i kad nisi tu).

Postpaid sa obavezon na 12 meseci: Isto ko iznad, ali si obavezan da koristis uslugu bar 12 meseci. Verovatno bilo kakvo raskidanje ugovora ranije znaci placanje penala u iznosi preostalih meseci.

dzonihsv
1.11.2009, 1:50
Ne znam što polemišete oko ovog povećanje brzina uopšte? Ovo je dobra stvar a neki je okrenuše na lošu. Ako nećete da se obavežete ugovorom, dobro, who cares. Ako 'oćete, bolje po vas. I onako je to standardna procedura za brdo provajdera u svetu (njihov si korisnik duže vreme, bolje po njih, bolje po tebe, bilo to na ovaj ili onaj način) Npr. za 2000 dinara imate net od 8mbit/s, do pre godinu-godinu i po dana je to bila naučna fantastika. Ovo je super vest, kako god da neki na nju gledaju jer povlači ostale provajdere (sa Telekomom na čelu) da nešto i oni preduzmu povodom ovoga. Da li smanjivanjem cena ili uvođenjem novih internet paketa, to ostaje da vidimo.

Picard
1.11.2009, 2:48
Sve je to divno, bajno i sjajno za vas koji cete moci da predjete na nove pakete, ali problem je sa nama u Nisu, jer SjBB ocigledno smatra da smo niza rasa ili da smo u drugoj drzavi. Bukvalno su ovim potezom napravili budale od korisnika u ovom gradu. Mi cemo mozda na prolece da dobijemo povecanje brzina. LOOOL. Kako bih voleo da ovde dodje neko sa jos boljom ponudom i da se ovo zestoko olupa o glavu SBB-u.

Banko
1.11.2009, 3:02
Sve je to divno, bajno i sjajno za vas koji cete moci da predjete na nove pakete, ali problem je sa nama u Nisu, jer SjBB ocigledno smatra da smo niza rasa ili da smo u drugoj drzavi. Bukvalno su ovim potezom napravili budale od korisnika u ovom gradu. Mi cemo mozda na prolece da dobijemo povecanje brzina. LOOOL. Kako bih voleo da ovde dodje neko sa jos boljom ponudom i da se ovo zestoko olupa o glavu SBB-u.

http://www.sbb.co.yu/SBB0911.jpg

ista prica i za Šabac...

DISKRIMINACIJA!!! :n-cc2::mad:

Picard
1.11.2009, 3:10
Naravno, imaju neku bednu zvaku u vezi nepostojanja njihovog linka, nego se koristi Telekomov, bla, bla....
Ma, sta me briga sto oni nisu stigli da urade infrastrukturu ovde onako kako je trebalo, sta su radili sve ovo vreme.
Nismo mi slozni, da ovde prestanemo da im uplacujemo net na mesec dana, da vidis kako bi ekspresno odradili sve sto treba, a ovako, sigurno razmisljaju "ma ko ih j*be, kad su ovce, pa cute, neka placaju".

Supreme.50
1.11.2009, 3:58
Ne znam što polemišete oko ovog povećanje brzina uopšte? Ovo je dobra stvar a neki je okrenuše na lošu. Ako nećete da se obavežete ugovorom, dobro, who cares. Ako 'oćete, bolje po vas. I onako je to standardna procedura za brdo provajdera u svetu (njihov si korisnik duže vreme, bolje po njih, bolje po tebe, bilo to na ovaj ili onaj način) Npr. za 2000 dinara imate net od 8mbit/s, do pre godinu-godinu i po dana je to bila naučna fantastika. Ovo je super vest, kako god da neki na nju gledaju jer povlači ostale provajdere (sa Telekomom na čelu) da nešto i oni preduzmu povodom ovoga. Da li smanjivanjem cena ili uvođenjem novih internet paketa, to ostaje da vidimo.

Pa ovo standardna procedura svuda u svetu zato sto njihove kompanije boli uvo da izdaju modem i rade papirologiju da bi ti koristio net 3 meseca za letnji raspust, a kod nas se uvodi da procedura da te vezu da ne mozes da promenis provajdera ili da ukines net totalno, a da se prethodno ne isprsis za ostalih nekoliko meseci.

Ja se iskreno nadam da ce telekom da poveca protok, brat i nekolicina drugova me gledaju drugacije posto imam jaci net od njih za ~iste pare :rolleyes:.. Mada to nije ucinio u maju. Iskreno ne jure se oni medjusobno, svako ima svoju oblast pokrica u Srbiji i ne diraju se medjusobno (relativno). Da su jedni drugima konkurencija onda bi i Telekom podigao u maju brzine da barem izjednaci pakete sa SBBom, ili bi ga cak i pretekao ali Telekom nije uradio nista. Sad SBB (koji je od maja u prednosti) dize ponovo sa 1.5 na 4. Ne verujem da je ovo zato sto bi hteli tudje korisnike nego zato sto su videli da se njihovi korisnici okrecu drugim provajderima pa moraju nekako da ih vezu, pa ako ovi hoce da se otrgnu, SBB lepo da ih upropasti.

Ja sam postpaid sad, koristim 1.5Mb/s zbog ne tako vesele proslosti sa SBBom, i radujem se povecanju brzine downloada za 25% i povecanju uploada za brilijantnih 100% (sa 128 na fascinantnih 256Kb/s!).

Jos samo da prokomentarisem i aktuelnu upload booster uslugu! U sledecoj marketinskoj kampanji ocekujem i neku foru sa pingom, fora ko hoce normalan ping mora da placa dodatnih 10 evra mesecno :confused:...

Imo da skratimo pricu o teorijama zavere i da preusmerimo pricu na nesto drugo. Pala mi je na pamet jedna ideja, kojoj barem ja ne vidim ni jednu manu i pitam se vec 2 dana sto oni ne odrade isto, svi bi bili srecni. Naime, sto ne odvoje download od uploada totalno, pa da se placa zasebno, odnosno kazes koji ces odnos DLa i ULa i oni ti taj paket uplate.
1) Oni koji su obicni korisnici i treba im za facebook/mail itd. Koristice najmanji download i najmanji upload tj sadasnji najjeftiniji postpaid/prepaid paket.
2) Oni koji downloaduju uzece recimo najveci DL protok i najmanji UL protok cisto da ga imaju, odnosno da ne bi morali dial-up-om da nalaze ono sto bi skinuli sa neta :D
3) I oni koji mnogo uploaduju uzece naravno osnovan DL paket i jace UL pakete.

Kada se uzme prosek svih korisnika doci ce na istu cifru totalnog downloada i uploada. Ovako neka se osnovni paket podeli na dl i upload, i da cena 2Mb kosta 700 dinara a 256Kb isto 700 dinara (tako ih oni cene, odnosi u paketima). Recimo igraona ce da uzme isti odnos downloada i uploada, jer njima ne treba 16384/768 kad im se fakticki preko 768 downloada ni ne racuna kad igraju nesto na netu. Imao on opticko vlakno od 100Mb DLa, nece moci da kreira nista na netu ili da hostuje vent server, zato sto ce imati delay ma koliki mu download bio. Recimo da uzmu 2Mb/768Kbs (povecavanjem UPa za 3 puta im se povecavaju performanse za P2P i gaming 3 puta) oni ce da plate 700 za DL+700+700+700 za UL.

Na drugoj strani, uzece neko 16Mb za downloadovanje sa Rapidshare-a i ostalih slicnih baza podataka, i lepo ce da plati svojih 16Mb ali nece da uzme 768Kb/s UL zato sto im totalno ne treba, nego ce ga spusti na 256 i smanji racun za 1400 dinara.

Koliko ljudi kuka za upload, ne verujem da zarada moze da im ide na dole, samo na gore, ili u najgorem slucaju da im ostane ista. Mogu i da iskombinuju neke fore da postoje osnovni paketi, ali ko hoce svoj odnos DL/ULa, morace da plati 5% skuplje. Osnosno onda neka bude po jedinici DL/ULa cena 750 din umesto 700.

M.C.
1.11.2009, 6:27
Ti iz Kragujevca a PING ti dobar oce to malo sutra
Hoće i malo danas, meni je ping uvek bio fantastičan, a uveren sam da će tako i ostati.

Dovoljan razlog da se predje na postaid u say?
I više nego dovoljan. Duplo veći upload i više nego duplo veći download dovoljni su razlozi. Dosad sam uvek po isteku paketa "odmarao" po 10-ak dana od neta, ali ove brzine su dovoljne da me ubede u suprotno.
Ne znam kakva je situacija sa ostalim gradovima,ali SBB ovde razbija Telekom sa ocajnim ADSLom.
Mislim da je tako i u većini drugih gradova.
Ali autor ovog posta nece preci na postpaid sa ugovornom obavezom makar placao i 3x vecu cenu. Niko meni ne moze da garantuje da ce SBB biti najbolji izbor u gradu kom zivim narednih godinu dana.
3x, indeed lol. Misliš da će Telekom ili neko drugi imati veće brzine od ovih koje SBB trenutno nudi? To se ne dešava tako dinamično kod nas tako da ako budu imali iste, to će biti ogroman uspeh za njih.
Ako cemo realno SBB je i dalje bolja ponuda jer za istu cenu ce nuditi 4x brzi net uz 2x kraci ugovorni rok.
I 2x veći upload. Takođe, SBB je uvek bio bolja ponuda.
Ovo je ona tipična navlakača za idiote da potpišu da bi posle mogli da ih hebu
Nek me i dalje "hebu" maksimalnim brzinama kao i do sad, neću da se bunim uopšte.
Ovi što se vezuju na godinu dana, ponesite 200 evra kad budete raskidali ugovor ;).
Samo ću se blago nasmejati, a dok mi se osmeh izgubi, novi film je već skinut.
Ne znam što polemišete oko ovog povećanje brzina uopšte? Ovo je dobra stvar a neki je okrenuše na lošu. Ovo je super vest
:tapsh:
radujem se povecanju brzine downloada za 25%
Ipak je malčice više. :D

vasiljevic
1.11.2009, 7:31
Šta da kažem osim da je jutro pametnije od večeri. Novi cenovnik će biti vrlo neprijatno iznenađenje za mnoge, iskreno. Prvo je ukinnut u totalu lokal, što će mnoge naljutiti, zatim korisnici koji su na prepaidu su ostali bez ičega, oni na ugovor bez uslovljavanja dobijaju neko malo ubrzanje, doko oni koji se obavežu na 12 meseci dobijaju veće ubrzanje ali samo downloada. Dakle, nimalo primamljivo.

Ono što stoji je da je u pitanju čista diskriminacija korisnika po mnogim tačkama, pogotovu što su mnogi korisnici kod njih godinama plaćali uslugu vrlo redovno a sad ostaju kratkih rukava. A ostale priče oko toga šta će Telekom ponuditi skoro ili ne, ne ulazim, znam samo da ja sigurno neću da se obavežem na 12 meseci kad sam siguran da ovde neću biti narednih 12 meseci, jednostavno, glupost neviđena. Prihvatiti postpaid bez obaveza, još i nekako , ali ovo ... jok.

player1
1.11.2009, 9:28
Naravno, imaju neku bednu zvaku u vezi nepostojanja njihovog linka, nego se koristi Telekomov, bla, bla....
Ma, sta me briga sto oni nisu stigli da urade infrastrukturu ovde onako kako je trebalo, sta su radili sve ovo vreme.
Nismo mi slozni, da ovde prestanemo da im uplacujemo net na mesec dana, da vidis kako bi ekspresno odradili sve sto treba, a ovako, sigurno razmisljaju "ma ko ih j*be, kad su ovce, pa cute, neka placaju".

Al zato mogu da vam naplaciju 745din na ustrib odrzavanja infrastrukture. Infrastrukture losijeg kvaliteta koja ne podrzava sve usluge kao u na primer Beogradu ili Novom Sadu. ;)

A ostale priče oko toga šta će Telekom ponuditi skoro ili ne, ne ulazim, znam samo da ja sigurno neću da se obavežem na 12 meseci kad sam siguran da ovde neću biti narednih 12 meseci, jednostavno, glupost neviđena. Prihvatiti postpaid bez obaveza, još i nekako , ali ovo ... jok.

Pa dobro.. kad prezivis 12 meseci ugovorenog postpaida, po obavezama si na istom ko za obicni postpaid, ali imas veci DL. Nekako mi deluje i da su obicni neugovoreni postpaid korisnici isto tesko diskriminisani.

Flash91
1.11.2009, 18:37
http://www.speedtest.net/result/609188038.png (http://www.speedtest.net)

Sad kad se nisam prevrnuo sa stolice... :D

Moram da priznam, svaka cast SBBu za ovo. Jedino bi mogli da dignu upload makar na 1mbit/s...

M.C.
1.11.2009, 19:49
Kada bi sredili i upload, mogli bi da dignu sve 4 u vis i samo da skupljaju kajmak, ali i za ovo respect. Na ovo će Telekom jednostavno morati da reaguje, znam da ja bih kad bih bio neko m*do tamo. :p
Na SBB forumu se raspravlja zašto nas toliko mame ovim brzinama da bi vezali korisnike za ugovor (dolazak novog provajdera, neki Telekomov ADSL-phone-IPTV kombo). Uglavnom ja se neću mnogo razmišljati - za godinu dana ne mogu da iskrsnu neke "godlike" usluge ili brzine drugih igrača na ovom polju (ili možda nekih sasvim novih), tako da... Sledeće nedelje sa ćaletom na potpisivanje. :)

nikola87
2.11.2009, 10:05
OMG & WTF

Nemam me jedan dan i ono 150 novih poruka u temi

Nije mi jasno sta se raspravljate kad je ovo ok ponuda samo ako obe strane ispostuju sve sto je ugovorom zacrtano i fakticki je jedina razlika za nas u tome sto nas govor obavezuje da svakog prvog platimo net a ovako na prepead-u mozemo mesec dana da imamo net pa mesec da ne uplatimo.

E da, i sviostali koji nisu iz BG-a (po mogucnosti centra grada) su niza rasa :p:kreza:

(mala sala...NOT :))

vasiljevic
2.11.2009, 10:13
Neznam dali je iko pregledao taj cenovnik u SBBu i zapitao se šta opni hoće sa njim da postignu. Ono što se vidi je da je u prva dva paketa vidljivo povećanje downloada, ali u zadnja dva paketa taj isti download ostaje isti bili vi na prepaid ili postpaid bez vremenskog roka. U svim paketima, korisnicima je upload povećan na postpaid paketima za 128 Kbita, dakle vrlo mizerno (najjači jedino dobija 256 Kbita). Tako ispada da jedini paket koji se uklapa u neke normalne odnose tipa 8:1 je najslabili paket od 1390 din u varijanti postpaid bez ugovornog vremena. Sve ostalo, je daleko van standarda. Da ne pričamo o onih 900 dinara doplate za dodatni upload, i to za bilo koji paket je ista cena doplate. Razlika je u manjoj sitnici, onaj na najmanjim paketima, recimo pomenuti paket koji upada u standard, će tu cifru da plati i dobije dodatnih 256 Kbita, dok će korisnik najskupljeg paketa za te pare da dobije dodatnih 768Kbita. Sad, samo da mi objasne kako je to moguće? Jer ako im je ista cena za oba slučaja logika govori da je tad ista cena za njih bilo ti koristio paket od 16 Mbita ili paket od 2 Mbita, pa se postavlja pitanje kako je onda razlika u njihovoj ceni kao paketa? Što svi paketi nisu svedeni na jedan najbrži kad im je isto?

Pitanje jke i ko će ko koristi sadašnje pakete od 6 i 8 Mbita da uopšte razmišlja da potpisuje ugovor sa SBBom, osim ako ne potpiše ugovor na 12 meseci, jer nedobija nikakvo povećanje downloada, a povećanje uploada je stvarno, i ponavljam stvarno, za takve pakete mizerno. Dopadao se to njima ili ne.

Isto tako, nešto sam gledao po netu i ovakav obračun nisam našao nigde. Ono što stoji je da su svuda brzine iste ali je razlika u ceni u zavisnosti od dužina ugovora i načina plaćanja, tako da na godišnjem nivou možeš da uštediš nešto, i nisam baš našao da je ta razlika na godišnjem nivou nigde veća od 20%. Izgleda da na zapadu, ovakav način obračuna koji primenjuje SBB danas se smatra diskriminacijom korisnika. Ovde ispada da neko ko ima ugvor na 12 meseci dobija cirka 3 puta bolju vezu, na najslabijem paketu, na najjačim 2 puta, što je stvarno neprihvatljivo. Jednostavno, kaubojska firma u kaubojskoj zemlji.

Koji će biti krajnji rezultat? Oni koji su sigurni da imaju da odvoje pare i koji su sigurni da će biti na jednom mestu pomenutih 12 meseci, i da neće menjati provajdera u tom periodu će najsigurnije imati razloga da potpišu pomenuti ugovor. Oni koji žele fleksibilnost rada gde može da se promeni brzina u sred meseca uz smanjenje vremena korišćenja, koji nisu sigurni kad će u toku meseca imati pare da plate a ne žele da se kockaju, ko nije siguran koliko ostaje na datom mestu i ne želi da plaća pri raskidu ugovora ostatak cene do kraja godine, oni će biti kažnjeni ne povećanjem cene za nešto već drastičnim smanjenjem brzine. Onaj paket po sistemu postpaid bez vremenskog ograničenja, biće interesantan samo korisnicima koji imaju najslabiji paket, eventualno onaj iznad njega, i to pod uslovom da žele da im račun dođe na noge, pa dobijaju nešto brži net usput, dakle, vrlo mala udica na koju bi se upecali. Sve p[reko po brzinama ovaj paket neće i nemože da privuče. Kad se uzme u obzir da nema mogućnosti da se ovi poslovi oko prelaska na postpaid bilo po ugivirnom vremenu ili bez njega odrade preko neta već mora kod njih na noge, i poznavajući gužve kod njih, ima da bude baš interesantno videti koliko će ljudi da se odluči za to.

IonX
2.11.2009, 12:22
Koliko je ovo realna slika, ni sami nisu svesni...
http://home.sbb.co.yu/7001.jpg
R.I.P. SBB lokal :(
R.I.P. SBB upload :(

M.C.
2.11.2009, 12:22
Neznam dali
Kao prvo, gde su ti razmaci. :D
ali u zadnja dva paketa taj isti download ostaje isti bili vi na prepaid ili postpaid bez vremenskog roka.
Njihov cilj je da nateraju ljude da potpišu ugovor.
Pitanje je i ko će ko koristi sadašnje pakete od 6 i 8 Mbita da uopšte razmišlja da potpisuje ugovor sa SBBom, osim ako ne potpiše ugovor na 12 meseci
Videti odgovor pod 2. :)

Ovde ispada da neko ko ima ugvor na 12 meseci dobija cirka 3 puta bolju vezu, na najslabijem paketu, na najjačim 2 puta, što je stvarno neprihvatljivo.
Takođe videti odgovor pod 2. :) Nije da se ja slažem sa ovim, ali SBB je povukao lukav potez. Ko je na prepaidu i ima stalno prebivalište neće odoleti ovakvom ubrzanju. Ja sam do sad uvek pauzirao bez neta par dana po isteku paketa, a ovako su osigurali stabilan prihod sa moje strane.

Oni koji žele fleksibilnost rada gde može da se promeni brzina u sred meseca uz smanjenje vremena korišćenja
Fleksibilnost jeste smanjena, ali zbog načina naplate jednostavno nije moguće omogućiti promenu paketa u sred meseca, već se mora čekati kraj. Mada je i najjeftiniji paket sada sasvim dovoljan za dl, tako da ne vidim potrebu za promenu zarad bržeg downloada.
Kad se uzme u obzir da nema mogućnosti da se ovi poslovi oko prelaska na postpaid bilo po ugivirnom vremenu ili bez njega odrade preko neta već mora kod njih na noge, i poznavajući gužve kod njih, ima da bude baš interesantno videti koliko će ljudi da se odluči za to.
Ovo će biti samo u početku, kasnije će moći da se odštampa formular sa neta, i sa potpisom samo predati u poslovnicu. Ruku na srce, oni su znali za sve ovo mnogo ranije, tako da su mogli to da obave na vreme.

Wastelander
2.11.2009, 13:29
Moze li mala pomoc, s obzirom da je thread preveliki da bi chitao od pochetka u vezi SBB povecanja. Trenutno sam na Eunet-u i imam 1024/128 flat paket, i otishao sam na SBB i video da je za duplo veci protok(2056/1024 flat) na sbb-u ,manja cena od onoga koliko ja placam na eunet-u.

Pitanje: Da li ovde postoji neka zachkoljica(caka :D) ili je SBB u ovom trenutku povoljnije reshenje?

Mithrandir
2.11.2009, 13:38
Najjeftiniji Flat paket je 1390 dinara i dolazi u tri varijante:

1) Prepaid, odnosno platiš mesec dana, pa uplatiš ponovo kada ti istekne. Omogućeno je menjanje paketa u toku meseca (preko Web servisa). Protok je 1536/128.
2) Postpaid bez obavezivanja, odnosno, svakog prvog u mesecu (ukoliko ih ne obavestiš ranije) puštaju ti novih mesec dana, a možeš da platiš do 25. u mesecu (ili nešto slično). Protok je 2Mbit/256.
3) Postpaid sa ugovorom, gde potpisuješ ugovor na 12 meseci. Protok je 4Mbit/256.

Picard
2.11.2009, 13:40
To vazi ako si srecnik koji zivi u nekom od gradova gde je omoguceno povecanje brzina.
Imas na prethodnoj ili onoj tamo strani gde se sve povecava brzina.

Thaedass
2.11.2009, 15:08
Inace jos nesto da Vas obavestim. Fakture za sklapanje ugovora za postpaid na 12 meseci im jos nisu stigle :kreza: Govorim za Zrenjanin,a moguce je da je ista situacija i u drugim gradovima. Tek od narednih dana ce ih biti. A navale u SBBu se mogu nazvati epskih razmera-15 ljudi u samom lokalu + 50tak ispred po ovom vremenu. Kao da ga dele besplatno :D U svakom slucaju lep potez SBBa sto je vece brzine spustio u narod

Marko93
2.11.2009, 17:13
Ja trenutno imam unapred uplacen jedan Flat paket, koji jos nije aktiviran. Kada bih presao na onaj postpaid bez vezivanja, da li bih odma dobio ubrzanje i da li bi mi se taj racunao kao placen ili to pada u vodu i onda moram da cekam da i taj istekne da bih preso?

M.C.
2.11.2009, 17:16
Dobićeš ubrzanje sigurno ako pređeš na postpaid pre aktiviranja paketa. Ne bi bilo fer sa njihove strane da bude drugačije.

Marko93
2.11.2009, 17:18
^Znaci odma dobijem ubrzanje. Ali da li ce mi se taj jos neaktivirani paket racunati kao placen? Jer on je placen kao prepaid, a jos je neaktivan. Znaci ja kad bih potpisao postpaid, oni bi prakticno trebali da mi daju jedan mesec besplatno, odnosno jer je on placen kao prepaid, al mi to zvuci neverovatno opet.

Znaci pitanje je, da li ce oni ponovo da mi naplate taj mesec preko postpaida koji sam ja vec platio preko prepaida unapred?

M.C.
2.11.2009, 17:27
Taman posla, mislim da bi ih Kuzmanović popljuvao šakom i kapom u sledećem broju. :)
U svakom slučaju postavi pitanje na njihovom forumu i definitivno otkloni sumnje. Nemaju pravo da ti ponovo naplaćuju isti paket, a ti im još činiš uslugu i prelaziš na postpaid.

Marko93
2.11.2009, 17:40
Ok, hvala, zvacu i tehnicku podrsku pa cemo videti, a ovde cu da javim sta su mi rekli, Kuzmanovic sigurno prati forum.:D:D:D

M.C.
2.11.2009, 17:47
Konačno sređena home stranica, fino izgleda.

Bata86
2.11.2009, 18:39
^A gde je mailbox? Nigde ne mogu da ga nadjem. I da li su promenili domen iz @sbb.co.yu u @sbb.co.rs?

Marko93
2.11.2009, 18:46
Promenili su u SBB.rs

Thaedass
2.11.2009, 22:01
Dobićeš ubrzanje sigurno ako pređeš na postpaid pre aktiviranja paketa. Ne bi bilo fer sa njihove strane da bude drugačije.
Mnoge stvari nisu fer u zivotu pa se rade,ali.. (nastavak dole...)
^Znaci odma dobijem ubrzanje. Ali da li ce mi se taj jos neaktivirani paket racunati kao placen? Jer on je placen kao prepaid, a jos je neaktivan. Znaci ja kad bih potpisao postpaid, oni bi prakticno trebali da mi daju jedan mesec besplatno, odnosno jer je on placen kao prepaid, al mi to zvuci neverovatno opet.

Znaci pitanje je, da li ce oni ponovo da mi naplate taj mesec preko postpaida koji sam ja vec platio preko prepaida unapred?
Ubrzanje neces dobiti odmah. Tek kad ti istekne paket koji si odabrao za ovaj mesec (i platio) dobijas ubzanje. A sto se placanja tice isto je-opet kad ti istekne trenutni paket dolazi na naplatu ovaj koji si odabrao

Supreme.50
3.11.2009, 0:40
Zanima me sta se desava ako potpisem ugovor i signal mi sutra padne za 20dB :rolleyes:. Nekako sam skeptican...

Da ne bude da ih mrzim i pljujem, posto sam objektivan, ovom prilikom bih hteo da ih pohvalim zato sto mi se signal povecao sa ~4dBmV na 15.5dBmV. Hteo bih i da pitam malo stucnije forumase jer 12+ dobro posto sam negde procitao da je idealno od -12 do 12dBmV?

Picard
3.11.2009, 1:59
Mislis na Power Level u Downstream Channel-u? To sto ti je otisao na 15.5dBmW nikako nije za pohvalu, pozeljno je da bude blize nuli, 4dBmW je vrlo dobra vrednost, iscimaj ih da ti to srede.

vasiljevic
3.11.2009, 13:04
@M.C.:

Razmaci nestali u akciji. Tastatura mi baš osetljiva pa ponekad kad malo zadržim pritisak ili brže kuckam, otkucam po dva slova umesto jednog, pa onda ispravke na brzinu i ode i razmak, R.I.P. za njega. :D

Meni je jasna želja da se dobije stalan prihod, mada je on i sada bio dosta konstantan, da se razumemo. Ja sam kod njih od 2004te i platio svaki račun od tada do sada bez kašnjenja, a znam mnogo njih koji su isti ko ja, plaćaju na vreme. Ono što je praksa u svetu i što sam i naveo je da nema razlika u brzini već u ceni, ovako, onaj ko želi da ima fleksibilnost to plaća da će imati manju brzinu i to drastično. I to je diskriminacija korisnika po pitanju kvaliteta usluge. Dopadalo se to nama ili ne, imali mi razumevanja za njih ili ne, to je tako. Da, imam pravo da ti dam popust na cenu za ugovor, to je OK, ali da mi kvalitet usluge uslovljavaš ugovorom, e to nije uredu nigde pa ni ovde.

Da ne govorimo o tome da je razlika u downloadu između samih postpaid korisnika dva puta. Izvini, to tek nije u redu, oba tipa korisnika su isti tip koji je sigurna klijentela, po toj logici. Molim te, ovo sigurno nije u redu.

Druga priča je u tome da pod ugovorom nema parkiranja paketa. Njihov odgovor je da kad odete na odmor pređite na jeftiniji paket za taj mesec. Izvini, ali ako se i to uvede u igru, pod pretpostavkom da si na godišnjem mesec dana, i da za to vreme ne koristiš net (nije mobilni pa da ga nosim sa sobom), onda je cena za upotrebu veća, realno gledano. Jeste stotinjak dinara, ali opet, što bi iko ovde plaćao ono što ne koristi? Imaš para na bacanje pa neznaš gde da potrosiš nekih 2000 ili više dinara? Što mnoge firme koje su provajderi ADSLa imaju uslugu parkiranja paketa a to ne može kod SBBa?

Dali treba da se podsetimo recimo i priče od pre nekoliko meseci kad je "stručno" objašnjavano da je upload preko 768 nemoguć na sistemu, a danas onaj ko ima dotični upload može lako da doplati 900 dinara mesečno, i da dobije 1.5 Mbita? I može da dopalati i za još, kako stoji po sadašnjim objašnjenjima? Kako je moguće da je u svetu normalno imati odnos u paketima 8:1 a kod nas je koliko? 21:1 na najjačem paketu? Jeli to normalno? Nije. Danas, objašnjenje koje daju je da time hoće da spreče korisnike da prave home servere za igranje i slično. Jeli sad to normalno objašnjenje? NIje. Dali je normalno da cena dupliranja uploada bude ista za svaki paket, i onja gde ćeš dobiti dodatnih 128 Kbita plusa i kod onoga koji će dobiti dodatnih 768 Kbita? Ko sad tu kome plaća i prebacuje troškove na koga? Ima previše nelogičnosti i činjenica je da ljudi imaju pravo da se bune.

Leonida
3.11.2009, 14:00
Jedno noob pitanje ( jer se nista ne razumem oko ovoga ) .

Koristim Flat Home 12 3 Mb /s vec nekoliko meseci , dal ce meni sad do kraja isteka ugovora biti 8 Mb / s ili samo za ovaj mesec ?

Primetio sam da mi je nesto cudno kada sam u Bit - Torrentu video da Dragon Age putuje brzinom od 990 '' Km /h '' iz ... prodavnice u Britaniji :D

vasiljevic
3.11.2009, 14:42
Trebalo bi da bude do kraja ugovora ta brzina, bar prema onome što su rekli na forumu SBBa. Možda je najbolje da pozoveš i pitaš direktno ljude u SBBu.

nikola87
3.11.2009, 14:49
izvinjavam se ako nije problem posto nemam puno vremena da citam a nisam ba pazljivo pratio temu, moe li neko da sumira sta se dogadja sa tim brziama i ugovorima na 12 meseci.

Mene su zvali i ja koliko sam razumeo ( a postavio sam 500432 pitanja) ako potpisem da cu 12 meseci da im placam net redovno dobijam za 1350 din mesecno 8mb internet

dzonihsv
3.11.2009, 14:58
Da, tako je, sa malim korekcijama. Potpišeš ugovor na 12 meseci i dobijaš 4mbit/s za ~ 1400 kinti. Imaš sve na ovoj stranici (http://www.sbb.rs/Internet+paketi/327/FlatHome.shtml/nav_start=0/nav_start2=0) baš lepo objašnjeno. ;)

nikola87
3.11.2009, 15:04
aha, a sta onda bi sa onih 8MB, mislim nije sad da mi bas nesto treba nego zasto su mi spomenuli tu brzinu

zvucnjak
3.11.2009, 15:05
Jel još neko ima problem da mu često ispada i prekida konekcija? Kod mene skoro mesec dana tako?

Supreme.50
3.11.2009, 16:20
aha, a sta onda bi sa onih 8MB, mislim nije sad da mi bas nesto treba nego zasto su mi spomenuli tu brzinu

Pa 8Mb se dobija za 2090 din, naravno ako potpises ugovor. Dzabe sve sta oni tebi kazu dok ti ne vidis ugovor, verovatno su pokusali da naprave neku navlakusu da uzmes skuplji paket, ili si do sada placao 2090 dinara ex 3Mb pa su sad nesto permutovali slucajno/namerno. Za 1390 dinara sa ugovorom dobijas 4Mb/s.

M.C.
3.11.2009, 17:56
Ono što je praksa u svetu i što sam i naveo je da nema razlika u brzini već u ceni, ovako, onaj ko želi da ima fleksibilnost to plaća da će imati manju brzinu i to drastično. I to je diskriminacija korisnika po pitanju kvaliteta usluge.
Slažem se sa ovim potpuno. Mene interesuje nakon završetka ugovora da li bi meni brzina ostala 4Mbit, ili bi me vratili na "običan postpaid" - kako ovo glupo zvuči. :kreza:
Da ne govorimo o tome da je razlika u downloadu između samih postpaid korisnika dva puta.
Kao što sam i naveo gore, mislim da će se prepaid i "običan postpaid" nekako spojiti u budućnosti, jer je trenutna situacija za plakanje.
Kako je moguće da je u svetu normalno imati odnos u paketima 8:1 a kod nas je koliko? 21:1 na najjačem paketu?
Normalno je i imati (brz) lokal koji se podrazumeva kod kablovskih provajdera, ali to je u svetu. :rolleyes: Kad sam video koje su cene i brzine u mrtvoj Moldaviji, onda se stvarno zapitam koliko smo mi zaista daleko.
objašnjenje koje daju je da time hoće da spreče korisnike da prave home servere za igranje i slično
Ovo nisam čuo do sad, truly hilarious. Šta njih boli pa*ka u koje svrhe ću ja da koristim upload. Ako hoću imam da uploadujem 1080p video za uncap modema. :D

player1
3.11.2009, 18:02
Slažem se sa ovim potpuno. Mene interesuje nakon završetka ugovora da li bi meni brzina ostala 4Mbit, ili bi me vratili na "običan postpaid" - kako ovo glupo zvuči. :kreza:

Pitao sam nesto tako na zvanicnom forumu i pomalo neprecizan odgovor je bio da onda treba ponovo da se obavezes na novih 12 meseci da imao pojacan paket. U suprotnom ce biti obican postpaid.

vasiljevic
3.11.2009, 19:48
@M.C.:

Pazi, ja objašnjenje čuo od njihovog montera, i iskreno, nnisam znao dali da se smejem, plačem ili bijem nekoga. Koliko je njemu bilo to jasno možda najbolje govori to da ni on nema pojma kakva je to logika. Mislim, koga kod njih briga dali ja imam server kod mene i dali ti skidaš od mene, to je moj problem. Moj problem je akoja pravim kod kuće gaming server ne njihov. Ja plaćam vezu, mene pogađa ako ja zbog toga što ti skidaš nemogu na net, ili mi je slabiji net nego pod full vezom. Izgleda da oni odlučili da štite mene od mene samog :).

I da, mislim da ovo neće opstati dugo, jednostavno, odgovor koji onom drugom provajderu treba je da smanji cene, i to je to. Nikakvo povećanje brzina, nikakvo unapređenje, kakvi novi linkovi i proširenje postojećih. Tad će oba provajdera biti na istom, lokala nema ni kod jednog, maks brzine su sada iste ili slične (bar po onome što oba deklarišu ko maks, dakle 16Mbita), upload nije ni za pominjanje jer je takav očaj kod oba da je to strašno, tako da dolazimo do one tačke da između dva loša i nećemo imati neki izbor. Toliko o konkurenciji ovde kod nas. Tužna slika, iskreno.

Onoliko koliko sam saznao je da po isteku tog ugovora na 12 meseci neće ostati ista brzina već moraš da ponovo sklapaš ugovor, i koliko mi reče gore pomenuti momak, čak i ako budeš hteo samo postpaid moraće da se ide i sklapa kod njih ugovor, tačnije prebacuju korisnika na prepaid. Bar je dosad to bila praksa. Dakle, nema ti druge nego da se opet sa njima družiš za godinu dana.

babaloo
3.11.2009, 21:48
Da li se meni čini ili je od juče jako opala brzina download-a na sbb? Možda grešim,ali mi na jdownloaderu brzina bednih 40kb/s-pada i na 7kb/s (slično torrentu),a išlo je pre 1.10. konstantno,odnosno na max. 185 kb/s. Da li su počeli da limitiraju veze već?što se tiče vezivanja za ugovor na 12 meseci u početku sam se,moram priznati,primio.Lepo je kada vidiš da se skida sa preko 400kb/s ali sam se onda zamislio : čemu to? :icon_scra . Pa neću svakog dana da jurim da skidam 10-15 Gb,postoje i druge stvari sem neta...

Rocker
4.11.2009, 1:13
Meni ništa nije jasno. Bio sam na pripejdu i paket mi je istekao. Jutros sam prešao na postpejd bez obaveza i brzina bi trebalo da bude 2/256, a i dalje je nepromenjena. Radio sam Speedtest nekoliko puta i uvek isto:

http://www.speedtest.net/result/611655790.png (http://www.speedtest.net)

A na home.sbb.rs mi uredno piše da je postpejd aktiviran:

http://img190.imageshack.us/img190/2088/hvataj.jpg (http://img190.imageshack.us/i/hvataj.jpg/)

Ko greši, ja ili oni? :confused:

Supreme.50
4.11.2009, 1:21
Ja taman hteo da ti predlozim da ipak ti vidis config file na 192.168.100.1 kad oni promenili ime i iz njega ne mozes da zakljucis sta ti je uplaceno :boodala:...

Da nisi imao neki bandwidth dok ti je merio na speedtestu posto ti je ping veliki, a ako ti je aktuelan onaj stari od 1.5 a DL prelazi limit tj. 1.55, trebao bi da imas ping od nekih 15-20..

Zovi ih sutra.

M.C.
4.11.2009, 1:37
Postavi pitanje (tj. ostavi broj ugovora) na njihovom forumu, mnogima su tako "zaboravili" da povećaju.

Rocker
4.11.2009, 1:48
Ja taman hteo da ti predlozim da ipak ti vidis config file na 192.168.100.1 kad oni promenili ime i iz njega ne mozes da zakljucis sta ti je uplaceno :boodala:...

Da nisi imao neki bandwidth dok ti je merio na speedtestu posto ti je ping veliki, a ako ti je aktuelan onaj stari od 1.5 a DL prelazi limit tj. 1.55, trebao bi da imas ping od nekih 15-20..

Zovi ih sutra.

Hm, evo šta piše u opcijama modema:

http://img252.imageshack.us/img252/2088/hvataj.jpg (http://img252.imageshack.us/i/hvataj.jpg/)

Dakle, brzina je navodno 2/256, ali nema šanse da pređe 1,5/128, probao sam na mnogim drugim serverima, jedina razlika je ping koji ide i do 180. Ajd' ping manje-više, ionako nikad ništa ne igram online, ali UL baš da ne mrdne je stvar bzvz. :rolleyes: Kucnuću im poruku na forumu.

starx
4.11.2009, 8:36
A gde im je sada forum, pa ogledno rade jer imam u modemu 8mb, a ide oko 3.3, tesko je da su sve nastimovali...

vasiljevic
4.11.2009, 10:46
@starx:

http://forum.sbb.co.yu/

Moraš da se registruješ prvo, pa onda postavi pitanje, to ide u onaj deo o probl;emima u radu pa za Beograd.

M.C.
4.11.2009, 11:32
Kaži mu "savremenu" adresu - http://forum.sbb.rs
Takođe, zašto Beograd, kad je čovek iz Kragujevca? :)

Rocker
4.11.2009, 12:43
Vidim na njihovom forumu da se skoro svako žali. Ljudi sa 4/256 imaju duplo manju brzinu od mene. Meni DL ne smeta, ali UL da ne mrdne ni za mrvicu, nego se vuče na 128...poslao sam PM adminu kome sam se ranije obraćao, videćemo da li će nešto preduzeti.

kraljrtg
4.11.2009, 13:25
Neznam sta da vam kazem ali meni sbb radi dobro povecali su mi brzinu u nedelju a placam mix paket!:n_klanja:

vasiljevic
4.11.2009, 15:27
@M.C. :

Meni još uvek u bookmarks stara adresa, radi pa po navici, copy-paste. A Beograd, a ne KG jer nisam stigao da pogledam na vreme odakle je čovek jer mi bratanac za vratom, traži CoD da se bije sa mrskim neprijateljima, dakle, prioritet na njegovoj strani, šta da se radi. A meni mila moja glava, bolje on japance da bije na kompu nego da pokušava uživo da vežba na meni. Šta dete od 5 godina zna :).

Sad, izgleda da imaju malo problema oko novih paketa, podešavanja sistema i sl, tako da će sve to trebati malo vremena dok legne na mesto. Mada, kako rade, čovek da se zapita dali su gospoda mogla malo bolje da se pripreme i malo bolje da odrade posao. Ovako, nerviraju korisnike, ljudima pada strpljenje, oni zatrpani žalbama ....

Picard
4.11.2009, 15:31
Eto, a da ste u Nisu, ne bi vas bolela glava uopste. :D Znate da nema nista od ubrzanja u skorije vreme i qlirate na starim brzinama. :)

Rocker
4.11.2009, 18:06
Meni brzina nikad nije bila gora. Sad je DL ispod 1Mb, a UL nije ni 64Kb. Ping ide preko 200, zavisi kako kad. Poslao sam PM i drugom adminu i obojici su stigle poruke, ali ne odgovaraju...a ljudi se sve više žale...nešto imam osećaj da će ovaj haos potrajati. :kreza:

Mr.Deeds
4.11.2009, 19:27
Jeste li videli ovo
http://www.sbb.co.yu/Internet+paketi/343/Turbo+FlatHome.shtml/nav_start=0/nav_start2=0
Ovo se isplati samo tako, uzem nas 5-6 i cool... a net veoma dobar. ;)

vasiljevic
4.11.2009, 20:35
E da je upload kakav treba, pa da i nekako razmišljaš o tome, ali sa odnosom 30:1 .... nećeš baš imati mnogo koristi od njega :).

P.S. I da, videli mi to samo nas malo cifra nervira, mada čim stave nešto manju cenu i povećaju odnos na 60:1 ima svi da pojurimo kod njih :).

Rocker
5.11.2009, 2:54
Jeste li videli ovo
http://www.sbb.co.yu/Internet+paketi/343/Turbo+FlatHome.shtml/nav_start=0/nav_start2=0
Ovo se isplati samo tako, uzem nas 5-6 i cool... a net veoma dobar. ;)
Ako je stanje kao i na klasičnim paketima, nećeš ti imati ni 10Mb/s :kreza:
E da je upload kakav treba, pa da i nekako razmišljaš o tome, ali sa odnosom 30:1 .... nećeš baš imati mnogo koristi od njega :).

Ma ne treba meni ratio za torente i sl. stvari, samo da mi Skype normalno radi i to bez kamere i biću zadovoljan. :)

LM, na njihovom forumu su prestali da daju bilo kakva obaveštenja, na PM takođe ne odgovaraju. Čak ni ono klasično "obavestićemo kolege o vašem problemu". Izgleda da su pretrpani, ispali su prilično nespremni za ovu njihovu zamisao. :a_whistli

starx
5.11.2009, 8:55
Da juce sam zvao jednog mog druga, hehe kune majku sto ga je rodila :n-cc2: , imaju posla pa cudo jedno gledaju da sto brze rese, neznam kod mene je cudan paket , ajd radi sve mada nisam kuci po ceo dan ali uvece radi, paket je 3500/380 , neki mutant paket i tako vec tri dana:icon_scra inace je onaj 3mb, pa treba i ugovor potpisati , valjda ce podici barem duplo ako ne 8mb....

Supreme.50
5.11.2009, 12:41
Packet loss 80% na kablovskoj NP.. Meni sve lepo radi, bez prekida, normalno, ali plasim se da potpisem ugovor ili da uzmem jaci paket :paranoia:... 2-3 puta cim uzmem jaci paket dobijem slabiji net nego sto sam imao sa nekoliko puta slabijim netom mesec pre tog.

starx
5.11.2009, 15:59
Packet loss 80% na kablovskoj NP.. Meni sve lepo radi, bez prekida, normalno, ali plasim se da potpisem ugovor ili da uzmem jaci paket :paranoia:... 2-3 puta cim uzmem jaci paket dobijem slabiji net nego sto sam imao sa nekoliko puta slabijim netom mesec pre tog.

Pa slusaj jeste jadno, ali moras se boriti i biti dosadan da ti srede onako kako treba, da je sreca prijavis kvar i oni strucno rese, nema samo tvoja upornost moraj da radi sada kada imaju svoj link,tvoje je da vidis parametre modema i ako nevalja dosadjuj....

Supreme.50
5.11.2009, 16:43
A ko placa usluge koje ne koristim zato sto ne rade dok sam ja uporan i dosadjujem im? Drugi supreme iz paralelnog realm-a nepoznatog nama ili ja?

starx
5.11.2009, 16:52
Ma koliko zvucalo glupo, trebali bi da oformimo nesto poput "sindikata" kad bi nas bilo barem 1000, kad nevalja zapretimo otakzima , hehe ne bi im bilo sve jedno, moramo se sami zastititi niko drugi nece, drzava spava na svim poljima, a kamoli ovim.Ma upravu si 100%, ali sta je tu je.

Supreme.50
5.11.2009, 17:35
Nije uopste glupo, samo je, nazalost, neizvodljivo...

Rocker
5.11.2009, 18:00
Ja danas zvao tehn. podršku, kažu da nije usamljen slučaj da oni koji imaju osnovni flat paket posle promene nemaju povećanu brzinu, nego istu, iako modem registruje nove brzine. Kažu da će se valjda uskoro srediti, jer mi je lik koji radi otvoreno priznao da su bili prilčno nespremni za povećanje brzina i da imaju mnogo problema.

M.C.
6.11.2009, 1:54
http://www.speedtest.net/result/613802970.png (http://www.speedtest.net)

Hilarious...

Mr.Deeds
6.11.2009, 2:14
Ako je stanje kao i na klasičnim paketima, nećeš ti imati ni 10Mb/s :kreza:

Totalno si upravu, sad ne mogu da igram cs nikako, imam na kgbovim serverima, ali svim lag preko 200.... necu da se nerviram dzabe, ali to je smesno...
Pa znam kad sam koristio 6mbit, to nije prelazilo 4... kaki crni 6... smesno...
P.S.
@M.C.
Mnogo ti dobar upload xD
e da je meni takav :)
PSS
Vazno da su oni uradili novi sajt, a nas u principu ko jbnadawe

M.C.
6.11.2009, 2:32
Jeste ovo prvi put da mi se dešava ovako (za skoro 2 godine korišćenja), ali gde baš usred Dote. :n-cc2:

Mr.Deeds
7.11.2009, 4:10
Iskreno, meni se stabilizovalo za 15-20 min...

Thaedass
7.11.2009, 18:11
Hm.. Evo mog starog paketa (posto novi nije jos aktiviran)

http://www.speedtest.net/result/615387926.png (http://www.speedtest.net)
http://www.pingtest.net/result/2749411.png (http://www.pingtest.net)
Jedino sto smara kad odem kod caleta sto moram da cekam 5-6min da se modem konsoliduje kad upalim komp. Pa posle toga restart modema da bi Net proradio.. Isti slucaj mi je i u kuci stom razlikom sto ovde PC negasim. Sacekajte jos sa potpisivanjem ugovora. Da prvo saberemo utiske drugih koji nisu cekali i uleteli na godinu dana :D Pa onda procenite "isplati li se imati 2.x puta brzi net za iste pare"

Rocker
7.11.2009, 19:15
Ni meni brzina nije povećana još uvek, iako je paket aktivan...dajem im fore do ponedeljka, pa ću opet da ih zivkam. :kreza:

Thaedass
7.11.2009, 19:32
Pazi ja racun placam svakog 14og u mesecu (prepaid),a novi paket ce biti aktivan tek posle tog datuma. Ako je isti slucaj i kod tebe.. :)

tixzre
7.11.2009, 20:00
Kod mene je tako. Ja isto placam 19og u mesecu, potpisao sam pre nekoliko dana i receno mi je da ce mi se aktivirati kad istekne ovaj sto mi je placen.

Thaedass
8.11.2009, 4:20
A evo sta kaze "nocna" smena :D Kad sam vec budan da pokazem rezultate..

http://www.speedtest.net/result/615822949.png (http://www.speedtest.net)
http://www.pingtest.net/result/2789059.png (http://www.pingtest.net)

U prevodu ocaj.. A da ne kazem kakav je kvalitet oko 5-6h ujutru..

Mario Pavićević
8.11.2009, 10:02
A evo sta kaze "nocna" smena :D Kad sam vec budan da pokazem rezultate..

http://www.speedtest.net/result/615822949.png (http://www.speedtest.net)
http://www.pingtest.net/result/2789059.png (http://www.pingtest.net)

U prevodu ocaj.. A da ne kazem kakav je kvalitet oko 5-6h ujutru..
Pa najavljeni su radovi za danas imas obavestenje sa sajtu. Doduse ovih dana stalno nesto rade na tom spoljnom linku treba zameniti svu opremu i pripremiti link za nove brzine. Inace kod mene osim malcice veceg pinga sve ok:
http://www.speedtest.net/result/615956657.png (http://www.speedtest.net)

starx
8.11.2009, 11:04
http://www.speedtest.net/result/615985746.png (http://www.speedtest.net) http://www.pingtest.net/result/2804655.png (http://www.pingtest.net)

Evo jedna od retkih situacija, ovde uglavnom zeza ping, ali obecali su da rade, i na poboljsanju i da ce jos razvijati optiku, tako mi rekose....

vasiljevic
8.11.2009, 16:24
@Rocker:

Razumem je da tebi treba upload zbog Skypa i sl programa, meni treba recimo zbog slanja dosta velikih fajlova, pa me iskreno smori čekanje dok se prvo pošalje, pa nedaj bože da ima nekih izmena, pa odradiš neku trivijalnost za par minuta i šekaš po 10ak minuta dok se pošalje. U praksi, za oba je isti problem, ali mislim i da se slažemo, za vezu kod koje je upload 1 Mbit, davati mesečno 100 evra je preterano, iskreno, ne samo po našim već i po Afričkim kriterijumima :).

@starx:

Obećavaju oni mnogo, samo po informacijama i praksi koju vidimo, imaju "male" probleme u komunikaciji između onih koji odlučuju i onih koji to treba da sprevedu u delo. Da bar ove druge obaveste par dana unapred, da ljudi bar znaju šta treba da rade, ovako .... nezna se ko pije ali se zna ko na kraju sve plaća.

Rocker
8.11.2009, 21:13
@vasiljevic
Ma slao bih i ja fajlove da je iole bolje, ovako mi je lakše da nekom narežem i odnesem šta treba. :kreza: Ali dobro, 256 je prihvatljivo, samo još kad bi radilo! :a_whistli

A koliki je inače uobičajeni ping kod SBB-a? Meni nikad nije ni bio ispod 35ms i to u rano jutro, kad retko ko zeva u komp. Ovako, nikad ispod 50. Nije mi preterano bitno, čisto informativno. Kapiram da i slab signal (~ -6dB u proseku) ima veze sa time.

Thaedass
8.11.2009, 21:15
Kod mene je 45-52 prosek.. Sve ispod toga je sreca i kratkotrajno,a sve preko toga "gle?!"

starx
8.11.2009, 22:23
Evi ja cu da ti kazem, posto aktivno igram cod2 online, Sbb ima problem , evo recimo kao prvo ima ogromna variranja pinga, zna da bude i po 20ms, nema pravila koliki je ping, to me cudi nekada na recimo novosadskim "bitangama" bude 50-60, nekad 80-100, telekom je generalno njihov problem, 60-80(par puta zateko), pa do 85-120(uglavnom) , eto to jednostavno nema pravila, ajd da mi nevalja cvoriste pa da kazem, ali nekim cudom ping je losiji od adsl-a ovde kod mene, dok sam nahvatao par eunetovih servera bilo je od 5-25 , neznam cemu ovo variranje, na adsl-u su pingovi uglavnom stabilniji, tj. manje variraju, iskreno se nadam da ce srediti ...

Dok je ovde SBB koristio telekomovu optiku na prostoru exyu nije prelazilo 35 !!! uvek sam imao najbolji ping, ali tada...

I jos jedna znacajna stvar, svako ce reci od - do , zavisi gde igra, ali znam sigurno da telekom ne valja generalno za ostale pojma nemam.

vasiljevic
10.11.2009, 16:21
SBB ima generalno problema sa pingom već skoro godinu dana, otkada je počeo da radi link sa Rumunijom. Tada je ping prema Telekom mreži skočio i to dosta i taj problem nikako da se reši, zašto, nema podataka i informacija od SBBa. Dosta ljudi se žalilo, znam da je dosta njih kojima je online igranje najbitnije, prešlo na ADSL ako su imali tu mogućnost, a dali će negde u budućnosti da se reši problem, videćemo.

@Rocker:

Znaš kako, meni je lkaše kad odem kod nekoga pa, onako, lice u lice, sve pretresemo i pregledamo. Brže i kvalitetnije. Problem je što sam se gadno prehladio ( kad su bile one niske temp ja znojav ulazio i izlazio, pa malo prokisao između ostalog, da ne pričam kolike sam sve gluposti napravio u dva dana), pa rekoh, ajd kad sam kod kuće da odradim posao preko neta, kad ga već imam, jest da su veći fajlovi ali imam vremena. I ispalo na kraju da sam otišao kod ljudi i odradio posao na stari način. Jednostavno, upload je baš mali za neko malo ozbiljnije slanje. I dolazimo do jedne situacije koja otprilike kaže da danas je ovo što imamo u ponudi, idealno za skidanje sa neta, ali za bilo šta više od toga jok.

Supreme.50
10.11.2009, 16:26
Evo danas oko 10 ujutru se iskljucio sa mreze, nije radio kad sam izasao iz kuce oko 11, vracam se oko 12, on ne radi ali skinuto nekih 3-4 fajla vise nego kad sam otisao. Nije radio uopste dok sam bio tu, i kad sam izasao oko 1 nije radio, vracam se oko 3 ono zavrsilo dl do kraja i ne radi :kreza:. Ja reko wtf ne da mi se da sednem da proverim postu pa to ti je. Resetovo modem 5 puta, isao na 192... da vidim jel imam paket uplacen ili je do mreze (posto sam se taman istripovao da su idioti uskljucili posto je deseti - ko zna zasto). I taman se spremim da ih zovem kad zove me brat, i dok smo pricali dodje net. Evo bas sad se setih da valjda onaj ko je potpisao ugovor od danas dobija jaci bandwidth pa je verovatno bilo neko preopterecenje... inace stanujem u Zarkovu (Beograd).

Nego jel potpisao neko ugovor da skenira to i da mi stavi da vidim uslove itd... ako ima neka fora da moze da se raskine ako druga strana ne ostvaruje sve navedene obaveze onda cu da uzmem 16Mb i boli me uvo. I jel moze paket da se menja kao kod prepaida (zoves i promenis), ili potpisujes ugovor za odredjenu brzinu?

Thaedass gde stanujes?

tixzre
10.11.2009, 19:51
Prva tacka je da odaberes paket od navedenih
Druga da si vec korisnik TV-a i interneta tj. da imas vec uvedenu kablovsku i....
"Pretplatnik svojim potpisom potvrdjuje da:
Ukoliko se opredelio za opciju koriscenja postpaid flat internet paketa SBB-a najmanje 12 meseci, a zeli da otkaze Ugovor ili da prestane sa koriscenjem iste pogodnosti, pre isteka 12 meseci od pocetka koriscenja postpaid flat paketa, on to moze uciniti ukoliko izmiri sva svoja dospela dugovanja za sve usluge koje koristi i obavezan je da plati ugovorenu kaznu u iznosu od 5.000,00 dinara. Odredbe o placanju ugovorne kazne u iznosu od 5.000,00 dinara, primenjuju se i u slucaju da sam SBB otkaze Pretplatnicki ugovor, iz razloga da Pretplatnik ne izmiri o roku sve svoje dospele obaveze za sve usluge koje koristi. Dejstvo pogodnosti se automatski produzava na nov period od 12 meseci, ukoliko Pretplatnik najkasnije 15 dana pre isteka navedenog perioda od 12 meseci, ne izvrsi promenu paketa ili ne raskine Ugovor."

to dobijes kad potpises ugovor, ali mi nije jos aktivan,a sto se tice menjanja ne znam
Ubaceno mi je na nalog:
Postpaid 12 Flat Home 8 Mb/s - "na cekanju"

Thaedass
10.11.2009, 20:47
Upravo ovo sto je tixzre napisao/la. I zivim u istom mestu gde i on/a :D Meni Net fura lepo,samo cekam da mi istekne ovaj sadasnji paket pa da istestiram sa ~130Gb ovaj novi :dzavo:

Supreme.50
10.11.2009, 20:52
Hvala puno :). Samo da utvrdim gradivo, ja hocu da otkazem i moram da platim usluge do datuma do kog hocu da otkazem (odnosno do kraja tog meseca) plus 5000 dinara i to je to, ne moram svih 12 meseci da placam?

I verovatno ugovor nije vezan za paket zato sto tu nigde ne pise paket koji si uzeo, nego samo za postpaid nacin placanja. Hvala jos jednom :ciao:

Thaedass
10.11.2009, 20:58
Ne.. Sve preostale mesece i tih 5000 kao neka kazna sto raskidas ugovor. Isto tako i SBB moze da raskine ugovor sa tobom ako im se nesvidis :dzavo: Isti princip-svi meseci i tih 5k kazne :kreza:

player1
10.11.2009, 21:07
Lose si razumeo. Platis dosadasnja dugovanja (tj. sve racune koji su stiglu do tada, tj. do tekuceg meseca), plus 5000.

Ili pak otkazes posle 11 meseca, al bar 15 dana pre kraja 12tog. Tada nema penala, al ako zakasnih ponovo si ugovoren na novim 12 meseci.

Supreme.50
10.11.2009, 21:21
Momci dogovorite se :D. Te dve izjave dele ovaj ugovor na veoma unosnu ponudu kod koje i da se odjavis posle nekoliko meseci ne gubis nista samim tim sto si imao veci bandwidth, i prevaru veka kod koje mogu da opozovu ugovor i da te nateraju da im platis 100-200 evra ako im se ne svidja ton glasa dok pricas sa njihovim nazovi operaterom.

tixzre
10.11.2009, 21:42
Lose si razumeo. Platis dosadasnja dugovanja (tj. sve racune koji su stiglu do tada, tj. do tekuceg meseca), plus 5000.

Ili pak otkazes posle 11 meseca, al bar 15 dana pre kraja 12tog. Tada nema penala, al ako zakasnih ponovo si ugovoren na novim 12 meseci.

pre bih rekao da je ovo, platis potrosene mesece i 5k

Upravo ovo sto je tixzre napisao/la. I zivim u istom mestu gde i on/a :D Meni Net fura lepo,samo cekam da mi istekne ovaj sadasnji paket

ja sam sa Bagljasa tj. blizu bolnice i meni net super radi, nekad ima "gusenja" ali sve u granicama normale, i ja cekam 19-ti da mi se aktivira postpaid, i spadam u one koji se nadaju :D da ce srediti ping (CS) posto sam bas zbog toga presao sa ADSL-a

player1
10.11.2009, 21:53
pre bih rekao da je ovo, platis potrosene mesece i 5k

Pa to sam i mislio.

tixzre
11.11.2009, 1:05
Pa to sam i mislio.

znam :D nego pre ce biti tvoj odgovor nego Thaedass-ov, na to sam mislio

Mario Pavićević
11.11.2009, 9:55
Jasno je napisano da se misli da placanje trenutnog duga + 5.000din raskid, ne placaju se meseci koji nisu dosli na red. Ovaj penal ne mozes da izbegnes ako usluga nije odgovarajuca jer se sve brzine navode kao maksimalne a ne kao garantovane. Naravno, uvek mozes posle da ih tuzis, ali kako nas pravni sistem funkiconise, samo bi bacio pare na advokata.
Sto se pinga tice, ja sam imao problema sa telekom serverima samo kada je bio aktuelan prelazak na rumunski link, ali to je bilo u trajanju od mozda nedelju dana, nakon toga se situacija normalizovala i online gaming radi dobro kao i ranije. Naravno treba uzeti u obzir da je dobar deo nas ranije imao pakete sa vecim upload-om (bese 192 u najjeftinijem paketu) sto je za gaming ipak bitno.

vasiljevic
11.11.2009, 12:36
Ovako, jutros mereno na www.pingtest.net i daje mi rezultat od 49ms, i kvalitet linije B. To po njima (dakle u opisu pored) znači da je linija OK ali da će biti problema kod nekih on-line igrica. Inače testirano sa preporučenim serverom prema kom je najbrži odziv, a to je Verat Net.

E sad, test sam odradio nekoliko puta zaredom i ono što sam našao kroz te testove je ovo: u 5 testiranja, dva puta je pokazao da imam pacet lost od 0%, u dva da je pacet lost 1% i jednom 2%. Odziv je bio od 47 do 49 ms, jiter je bio 3-5 ms. Jedan od rezultata je bio odziv 47ms, pacet lost od 0% i jiter od 4ms i to je ocenjeno ko kvalitet veze A, već sa 48 ms to je ocena B, situacija odziv 47ms i packet lost od 1% je ocenjeno sa B, dok je 48 sa packet lost od 2% ocenjeno sa C. C znači da će platiti VIOP komunikacija i da imam problema sa on-line igricama, mada je veza ocenjena sa Acceptable.

Zaključak iz ovog? Pa ako nema gubitaka paketa minimalni odziv da bi igrice radile kako treba je 47, dakle bilo bi poželjno da je manje. Preko toga, biće problema. Kvalitet veze SBBa nije najbolji, može da se zaključi da je kod njega packet lost od 1% nešto na šta mora da se računa, a to nas vodi ka tome da je kvalitet veze B. A to znači ono napisano gore, da može biti problema sa online igricama. Još da napomenem, ja se online ne igram tako da neznam koliko vam je tačno neophodno za normalnu igru, samo dajem podatke koje sam dobio na testu i šta oni su napisali kako stoji.

Od ostalih rezultata gde sam ja birao ka Nišu je ping 48ms, Bukurešt 71ms, Haskovo u Bugarskoj 95ms, Beč 62ms, Budimpešta 58ms, a najlepši je Cirih sa "lepih" 155ms. Ako je suditi po ovim rezultatima, ljudi odavde mogu da se nekako igraju u svom dvorištu, čim se pređe grana, po ovome bi trebalo da su u osakaćeni prema ostalima. Ako grešim neka me neko ispravi.

Thaedass
11.11.2009, 12:42
E pazi - slicne,ako ne i gore,rezultate imam i ja vec neko vreme.. A WoW kusham vec ~2 godine (retail i privatni serveri) i mogu ti reci da neki poseban lag nisam primetio. Pogotovo na retail serverima. Dok se recimo drug sa duplo brzim (tada) ADSLom non stop zalio da mu igra laguje

starx
11.11.2009, 14:54
Od ostalih rezultata gde sam ja birao ka Nišu je ping 48ms, Bukurešt 71ms, Haskovo u Bugarskoj 95ms, Beč 62ms, Budimpešta 58ms, a najlepši je Cirih sa "lepih" 155ms. Ako je suditi po ovim rezultatima, ljudi odavde mogu da se nekako igraju u svom dvorištu, čim se pređe grana, po ovome bi trebalo da su u osakaćeni prema ostalima. Ako grešim neka me neko ispravi.

Znas kako brate pomalo je tesko i u dvoristu, posto je zajednicko sa komsija telekomom, meni vazni serveri su tamo pa mi bolje dodje da je u budimpesti manji je odziv.

vasiljevic
12.11.2009, 8:20
Još jedan deo zapažanja, u mnogo slučajeva pri testiranju pinga imao sam ovakvu situaciju: prvo testiranje pacet lost je 0, potom sledeća ponovljenja testiranja daju pacet lost od 1-2 bez nekog pravila, dakle, može da bude sve 1%, da se smenjuju, može opet da se dobije i 0, dakle nema pravila. Tako da mi i ovo govori da je siuacija na SBB mreži baš fluktirajuća, ako tako može da se okarakteriše.

@starx:

Ja napisao da se ne igram online, dakle nemam baš neka prevelika iskustva u tom polju, pa neznam ni kakva je situacija. Znam da se mnogi žale, ali izgleda da te žalbe u zadnje vreme ne dolaze do njih nikako, pa se situacija i dalje nastavlja do daljnjeg po starom. Iskreno, nadam se zbog vas kojima je ping bitan da će skoro rešiti i te probleme.

OWERKLOKER
16.11.2009, 0:25
Pozdrav svima.
Jedna stvar mi nikako nije jasna.
http://www.sbb.co.yu/Internet+paketi/327/FlatHome.shtml/nav_start=0/nav_start2=0
Da li ovo znaci da ako potpisem ugovor na 12meseci dobijam 4MB za 1390 a ako je bez ugovora onda je 1MB za 1390 dinara?
Ili sam ja lose protumacio?Hvala

tixzre
16.11.2009, 0:45
da
ugovor sa obavezivanjem na 12 meseci(svaki mesec mora) : Postpaid : 4Mb/s
ugovor bez obavezivanja : Postpaid : 2Mb/s
Prepaid: 1,5Mb/s
to je za tih 1.390 dindzi :)

OWERKLOKER
16.11.2009, 0:54
da
ugovor sa obavezivanjem na 12 meseci(svaki mesec mora) : Postpaid : 4Mb/s
ugovor bez obavezivanja : Postpaid : 2Mb/s
Prepaid: 1,5Mb/s
to je za tih 1.390 dindzi :)
Ja sam ladno mislio da je 4MB flat za 1390 ako se obavezes ugovorom.:D
Nego,razmisljam da predjem sa ADSL-a na SBB ali nisam siguran.:confused:
Znaci mora ugovor(ranije nije bilo)?
EDIT:
Zaboravih da pitam.
Jel to postpaid znaci da je ogranicen download ili kako vec?
Jel to ono kao 2GB maksimum ili koliko vec?

Rocker
16.11.2009, 3:14
Ja sam ladno mislio da je 4MB flat za 1390 ako se obavezes ugovorom.:D

Pa i jeste tako. 4Mbit/s 256Kbit/s FLAT = 1390 pod uslovom da se obavežeš ugovorom na 12 meseci. Ako si samo postpaid, bez obaveze od 12 meseci, onda imaš duplo manji DL.

OWERKLOKER
16.11.2009, 7:57
Pa i jeste tako. 4Mbit/s 256Kbit/s FLAT = 1390 pod uslovom da se obavežeš ugovorom na 12 meseci. Ako si samo postpaid, bez obaveze od 12 meseci, onda imaš duplo manji DL.
Znaci za 1390 imas 4MB za neogranicen download ako se obavezes ugovorom?
A sta je ono postpaid 2MB za 1390?
Kako to ide?
Izvinjavam se na glupim pitanjima ali nikada nisam pratio SBB pa mi je malo nejasno.
Hvala

Thaedass
16.11.2009, 8:24
^ potpises postpaid ugovor na 12 (obaveznih) meseci - 4Mb/s za 1390
potpises postpaid ugovor bez vremenskog odredjivanja - 2Mb/s za 1390
uzmes klasican prepaid bez bilo kakvog ugovora - 1.5Mb/s za 1390

I da,svi FLAT paketi su ti sa neogranicenim protokom

vasiljevic
16.11.2009, 10:52
Bitniji prevod ovoga gore:

Ugovorno na 12 meseci: moraš da koristiš uslugu sledećih 12 meseci u kontinuitetu, pri raskidu ugovora pre vremena plaćaš kaznu od 5000 dinara. Koliko sam primetio na SBB forumu ljudi kažu da po isteku ugovora on se automatski produžava na sledaćih 12 meseci, pa ako želi da se raskine, mora de se javiš mesec dana ranije za raskid (nisam lično proveravao kako je to, samo prenosim info). Nema parkiranja naloga na mesec dana ako si na godišnjem ili tako nešto, moraš i to vreme da platiš.

Ugovor bez vremenskog ograničenja: račun stiže na kuću, nisi obavezan da koristiš ga neko određeno vreme, nema kazne pri raskidu, plaća se svaki mesec ko i ono gore, nema parkiranja naloga na mesec dana (kad si na godišnjem) što isto ko i gore

Prepaid: plaćaš unapred korišćenje za sledeći mesec, za razliku od onih gore, ako nemaš ovaj mesec para, preskočiš i nemaš net, platiš sledeći put, paket možeš da menjaš kako hoćeš iz meseca u mesec ili u toku meseca (dakle, hoću brže sada, promenim brzinu, imam manje dana za korišćenje).

player1
16.11.2009, 13:37
Bitniji prevod ovoga gore:

Ugovor bez vremenskog ograničenja: račun stiže na kuću, nisi obavezan da koristiš ga neko određeno vreme, nema kazne pri raskidu, plaća se svaki mesec ko i ono gore, nema parkiranja naloga na mesec dana (kad si na godišnjem) što isto ko i gore

Koliko ja razumem, kod ovakvog postpaida ima opcije parkiranja naloga (bez ugovora na 12 meseci).

OWERKLOKER
16.11.2009, 16:15
^ potpises postpaid ugovor na 12 (obaveznih) meseci - 4Mb/s za 1390
potpises postpaid ugovor bez vremenskog odredjivanja - 2Mb/s za 1390
uzmes klasican prepaid bez bilo kakvog ugovora - 1.5Mb/s za 1390

I da,svi FLAT paketi su ti sa neogranicenim protokom
A da li mi oni garantuju da ce mi tih 12 meseci raditi kako treba?
A u slucaju da ne radi mogu li da raskinem ugovor?
Ako nije tako znaci mogu da me *****avaju kako oni hoce?

Thaedass
16.11.2009, 17:06
Niko ti nista ne mozo garantovati pa cak ni kod nas (kako ovo zvuci :D).
Ti u svakom trenutku mozes da raskines ugovor-platis kazneni penal 5000 i sve prispele racune
Niko ne moze da te *****a kako hoce.. Advokati i tuzbe i dalje postoje :D

LazaLazarevic
16.11.2009, 18:04
Покушавам да се сетим бар једног корисника који није имао озбиљнијих проблема са коришћењем кабловског интернета.

Сви људи које познајем а користе или су користили кабловски интернет SBB-ea имали су или и даље имају проблеме који су као шуљеви: ту су, сметају и неможеш им ништа.

Предхотна историја компаније ме и даље држи на ADSL-у.

vasiljevic
16.11.2009, 18:40
@player1:

Nema ni kod toga paketa parkiranja, koliko sam našao kod njih. Dakle, to je što je.

@OWERKLOKER:

U ugovoru da budemo najprecizniji piše da u slučaju raskida sa tvoje ili sa njihove strane ti plaćaš pomenutih 5000 dinara, a nigde ne piše nikakva garancija da će i kako će da radi u tom periodu. Nigde nije pomenuto ako ne radi ti ne plaćaš ili možeš da raskineš ugovor ako nisi zadovoljan uslugom, nema nikakvih obaveza sa njihove strane i sl. Tako ti je to kod njih, šta da kažem.

I da, možeš da ih tužiš. mada po novim zakonima prvo mora dase probate da nagodite van suda, pa tek ako to ne idemožeš da tužiš. E sad, koliko je to vremenski potrebno da prođe, koliko nagađanja i sl, to zakon nešto ne precizira pa .... Ceo posao dođe pre nešto ko lutrija, ako si srećan, imaćeš odličan net, ako si baš nesrećan imaćeš problema ihaha, a ako si prosek, pa dosta pristojno sa ponekim problemom ali se preživi. Ako si gejmer, tad ostani na ADSL, bolji tio je ping. Valjda su ovo sve četiri kategorije korisnika koje postoje kod nas :).

OWERKLOKER
17.11.2009, 0:44
@player1:

Nema ni kod toga paketa parkiranja, koliko sam našao kod njih. Dakle, to je što je.

@OWERKLOKER:

U ugovoru da budemo najprecizniji piše da u slučaju raskida sa tvoje ili sa njihove strane ti plaćaš pomenutih 5000 dinara, a nigde ne piše nikakva garancija da će i kako će da radi u tom periodu. Nigde nije pomenuto ako ne radi ti ne plaćaš ili možeš da raskineš ugovor ako nisi zadovoljan uslugom, nema nikakvih obaveza sa njihove strane i sl. Tako ti je to kod njih, šta da kažem.

I da, možeš da ih tužiš. mada po novim zakonima prvo mora dase probate da nagodite van suda, pa tek ako to ne idemožeš da tužiš. E sad, koliko je to vremenski potrebno da prođe, koliko nagađanja i sl, to zakon nešto ne precizira pa .... Ceo posao dođe pre nešto ko lutrija, ako si srećan, imaćeš odličan net, ako si baš nesrećan imaćeš problema ihaha, a ako si prosek, pa dosta pristojno sa ponekim problemom ali se preživi. Ako si gejmer, tad ostani na ADSL, bolji tio je ping. Valjda su ovo sve četiri kategorije korisnika koje postoje kod nas :).
Pa moja sestra(koja zivi u kuci do mene) ima SBB net i radi sasvim pristojno.
Sudeci po tome trebalo bi i meni da radi ok.Right?
Zanima me jos kakva je situacija kada padne sneg,kisa?
Posto programi nestanu ili zablokiraju na TV-u kada je sneg interesuje me da li je takva situacija i sa netom?
A ako je sve ok razmisljao sam da uzmem prvo prepaid paket jedan mesec da probam pa ako radi ok onda da potpisem ugovor na 12 meseci...
P.S.
Do sada sam jedino counter igrao preko neta ali sam i to zabatalio.
Tako da koristim iskljucivo za surfovanje i download i tu ce mi bas koristiti 8MB(koliko sam planirao da uzmem ako radi ok).

Srki
17.11.2009, 1:52
@player1:

" Ako si gejmer, tad ostani na ADSL, bolji tio je ping '' .

Na ADSL-u ni u teoriji ne moze biti bolji ping nego na kablu , licno iskustvo , udaljen sam svega 300 metara od centrale 'Dunav'na Paliluli , igra ETQW sa ADSL-om mi je ping bio oko 90 sa kablom sada na SBB-u se vrti izmedju 15-25 na istim serverima gde igram . Call of Duty 5 MWF 2 , ADSL ping 60-70 na SBB 30 ....itd da ne nabrajam dalje ....

Thaedass
17.11.2009, 1:54
To opet zavisi od mesta do mesta..

Marko93
17.11.2009, 12:02
Inace je poznato da je na kablu manji ping, takva je tehnologija i to ne da nema veze sa mestom nego nema veze ni sa SBB.

player1
17.11.2009, 15:03
Od kad ne postoje direktne veze SBB i Telekom korisnika, bilo kakvo igranje "jednih" na serverima "drugih" dovodi do mnogo veceg pinga nego ranije, kad je SBB kupovao od Telekoma linije. Sad lepo signal putuje u inostranstvo pa onda do korisnika drugog provajdera, sto rezultuje dosta vecim pingom.

Srki
17.11.2009, 16:45
Inace je poznato da je na kablu manji ping, takva je tehnologija i to ne da nema veze sa mestom nego nema veze ni sa SBB.

Ja sam napomenuo 'udaljenost' zato sto je ona itekako bitna ( pa onda dal je vazdusni vod ili zemljani ..itd ) kod ADSL-a , dok kod kabla naravno nije .

Mario Pavićević
17.11.2009, 18:11
Evo i meni najzad istekao prepaid paket i aktiviran postpaid na 4mb
http://www.speedtest.net/result/625355539.png (http://www.speedtest.net)
Za razliku od rokera, kod mene nema vecih problema sa brzinama, jedino je ping malcice veci, mada recimo u CS-u ne prelazi 30ms,obicno je oko 20ms a ovi testovi daju rezultate uvek preko 35ms
http://www.pingtest.net/result/3643180.png (http://www.pingtest.net)

starx
17.11.2009, 19:13
Na ADSL-u ni u teoriji ne moze biti bolji ping nego na kablu , licno iskustvo , udaljen sam svega 300 metara od centrale 'Dunav'na Paliluli , igra ETQW sa ADSL-om mi je ping bio oko 90 sa kablom sada na SBB-u se vrti izmedju 15-25 na istim serverima gde igram . Call of Duty 5 MWF 2 , ADSL ping 60-70 na SBB 30 ....itd da ne nabrajam dalje ....

jooj zgrozavam se na komentare licno iskusto, nije svuda isto o tome se radi pogledaj moj sbb ping, tu ima milion faktora, od toga ko hostuje pa preko gremlina, stvarno nije svuda isto u sustini i rekli smo ovde ping na kablu teoretski treba da je bolji nego na ADSL-u, zbog tehnologije, evo vidi ja jedini sbb ostali ADSL , ima ljudi iz Hrvatske.

http://img510.imageshack.us/i/shot0573.jpg/

Rocker
17.11.2009, 19:43
Za razliku od rokera, kod mene nema vecih problema sa brzinama, jedino je ping malcice veci, mada recimo u CS-u ne prelazi 30ms,obicno je oko 20ms a ovi testovi daju rezultate uvek preko 35ms

Sredile su se stvari i kod mene, sad je full brzina i pristojan ping <50ms. :)

Srki
17.11.2009, 22:06
jooj zgrozavam se na komentare licno iskusto, nije svuda isto o tome se radi pogledaj moj sbb ping, tu ima milion faktora, od toga ko hostuje pa preko gremlina, stvarno nije svuda isto u sustini i rekli smo ovde ping na kablu teoretski treba da je bolji nego na ADSL-u, zbog tehnologije, evo vidi ja jedini sbb ostali ADSL , ima ljudi iz Hrvatske.

http://img510.imageshack.us/i/shot0573.jpg/

Pa ja sam naveo u prethodnom postu da sve zavisi od vrste vodova od ADSL kod nas , dali su podzemni ili vazdusni , pa kako ide izlaz iz centrale dal je klasican bakarni ili optika itd , o kvalitetu ADSL mozemo pricati tek kad jednog dana bude optika sprovedena do svakog korisnika od centrale do kuce . Sto se tice SBB -a umeju i oni da zagov***** maksimalno , da nakace na jedno cvoriste zilion korisnika .... ali ako ih malo iscimas vrlo brzo se da srediti , takodje da ti nakace pojacivace i nasteluju signal da ti radi kao singerica .

Ja sam ove sadasnje brzine najavio jos u Avgustu mesecu http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=130&page=39 ali su se tada ljudi sprdali i nisu verovali mojim postovima da sam imao test internet nekih 2 nedelje slucajno ili namerno :D

Imam neke informacije iz SBB da planiraju da do kraja 2010 urade jos dve redukcije paketa i usluga tako da na kraju najslabili paket bude 12 mbit/s a najveci 60 mbit/s . Ovaj najveci bi trebalo da svedu na razumnih 5000-7000 dinara do tog perioda .

OWERKLOKER
18.11.2009, 0:16
Pa ja sam naveo u prethodnom postu da sve zavisi od vrste vodova od ADSL kod nas , dali su podzemni ili vazdusni , pa kako ide izlaz iz centrale dal je klasican bakarni ili optika itd , o kvalitetu ADSL mozemo pricati tek kad jednog dana bude optika sprovedena do svakog korisnika od centrale do kuce . Sto se tice SBB -a umeju i oni da zagov***** maksimalno , da nakace na jedno cvoriste zilion korisnika .... ali ako ih malo iscimas vrlo brzo se da srediti , takodje da ti nakace pojacivace i nasteluju signal da ti radi kao singerica .

Ja sam ove sadasnje brzine najavio jos u Avgustu mesecu http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=130&page=39 ali su se tada ljudi sprdali i nisu verovali mojim postovima da sam imao test internet nekih 2 nedelje slucajno ili namerno :D

Imam neke informacije iz SBB da planiraju da do kraja 2010 urade jos dve redukcije paketa i usluga tako da na kraju najslabili paket bude 12 mbit/s a najveci 60 mbit/s . Ovaj najveci bi trebalo da svedu na razumnih 5000-7000 dinara do tog perioda .
Da li je to pouzdana informacija ili neke spekulacije?
Zaboravih da pitam kakva je situacija sa netom kada padne kisa ili malo veci sneg?
Posto kada je takva situacija kablovska TV mi ocajno radi,ili zablokiraju kanali ili nestanu.
Interesuje me da li se to desava i sa netom?hvala