Prikaži potpunu verziju : Vaše iskustvo sa SBB-om
Strane :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Možda se ponavljam, ali SBB net imam oko dve godine i za to vreme mi nije radio možda oko 2 sata sve ukupno. Brzina? Eh uvek sam uplaćivao onaj najjevtiniji flat paket i baš sam juče merio brzinu preko gore navedenog http://www.speedtest.net/ i lepo mi piše za download 270 a za upload 118. Paket je, za one koji ne znaju 256/128, tako da sam super zadovoljan. Lokal radi kao lud pa sam i tu zadovoljan. Puno sam razmišljao o tome zašto je meni sve tako dobro, a skoro svi drugi se bune, pa sam zaključio da je razlog tome što mislim da ja jedini (ili skoro jedini) u naselju imam kablovski net. Inače sam iz Sombora. Pa da neko kaže i nešto pozitivno.
Što se mene tiče: SBB :tapsh::tapsh::tapsh:
ma da, da vidim ko ce to da napusti SBB....svi nesto laju a niko nije otisao, cak sta vise SBB sve vise i vise raste tako da je sad drzava pocela da preduzima mere da ogranici njegov ogroman rast da bi sprecila da postane monopolista( mada nije daleko od toga)
Gresis barem u Kragujevcu znam xx ljudi koji su napustili:ciao:
ne bih da trujem temu ali nemoj te fore ja znam xx ljudi koji su napustili. Uzmi lepo neku statistiku za vece gradove pa da pogledamo koliko ima domacinstava a koliko je od tih domacinstava pokriveno SBB-om i koliko ce u buducnosti biti.
Znaci da se razumemo ni ja ih ne volim pogotovo njihov sistem i cene ali sada je takva situacija i mi je ne mozemo promeniti. Samo kazem da je budalastina govoriti da ce neko da napusti SBB. A i ako govorimo o tome ko ce da ih napusti pre ce da ih napuste naprednjiji korisnici(uglavnom fakultetski obrazovani koji su u velikoj manjini) koji imaju alternative za brzi internet nego ovi sto bi **** prodali za 70 kanala(od kojih normalan covek gleda 10) i jos 10 pink GRAND i ostalih shit kanala. A da ne pricam da je 80% auditorijuma( ukljucujuci moju kevu i sestru i najbolju drugaricu) gledalo je.eno GRAND finale tako da ti gledaj koja je to populacija koja ce da ostane samo da ima te kanale
ps. ja ne znam sta je mojoj kevi, ranije nije gledala ova *****a od Sanje Marin kovic, sve za ljubav, grand....strasno...
ja nemam uslova za sbb jer mi je kablovska ikom (šljam) ali zato adsl razbija. a i obrnuto ko nema uslova za adsl a ima kablovsku ima i njihov net to je čigledno, ali znam gomilu ljudi koji imaju uslova i za adsl i za sbb pa su se opredelili za adsl...
Mithrandir
18.9.2007, 14:51
Godišnji prihod SBB-a iznosi oko 3,5 milijardi dolara, zapošljava 650 radnika i ima 700.000 korisnika.
3.5 milijardi??? :eek:
Evo jos malo markentinga u korist sbb-a
paket 1024/128 moji rezultati zazmalo da oborim moj rekord:mad:
server frankfurt 330down - 90up server u rumuniji 327down - 86up.
DukeofSerbia
22.9.2007, 12:05
ma da, da vidim ko ce to da napusti SBB....svi nesto laju a niko nije otisao, cak sta vise SBB sve vise i vise raste tako da je sad drzava pocela da preduzima mere da ogranici njegov ogroman rast da bi sprecila da postane monopolista( mada nije daleko od toga)
:aplauz:
:aplauz:
Pa dobro razumljivo ako radite u sbb-u da branite svoju firmu <<ako radite>> mada kod mene je stanje tako dolazili videli i tako u krug stvarno je los download, blago vama kad je kod vas super :ciao:
samo da kazem da ja nemam veze sa SBB-om eto samo imam srece da mi dobro radi i da sam smiren dok razgovaram sa njima o problemima koji nastaju. Znaci u opste ih ne branim i svestan sam da veliki broj ljudi ima problema sa njihovim servisima. Samo me eto nervira sto svi " laju " kako ce da ih napuste a niko to da ucini(a i ako je neko ucinio to je zanemarljiv broj).
pozz...
Njihov problem pozdrav od mene:ciao:
Pa to vam kazem:kreza:
Sala,ma to dobro alo kod nekog radi dobro nemoze da hvali i da kaze ne se*i radi lepo nego ti se cini,brani nesto od cega nema koristi zajsta nije dobro ma sta ko pricao,ali jos 20dana do sticanja uslova za adsl:kreza:
iMa_NeKo_PljUgU
27.9.2007, 21:37
Pa i ja izgleda spadam u one "otpadnike" kojima SBB-ov net radi korektno;)
Salu na stranu... Imam kablovski oko godinu dana i da kucnem u drvo, retko se desavalo da nema signala... Da ne lupetam gluposti, ukratko: zadovoljan sam uslugom... Koju brzinu uplatim toliko i ide:)
P.S. Nisam Sbb-ov shpijun:)
P.S. Nisam Sbb-ov shpijun:)
Ma sigurno ti nabavljaju pljuge... :D
Moram da i ja malo iskritikujem SBB, posle 2 godine, internet počinje da štuca, dešavaju se kratki prekidi od po nekoliko minuta :(
BTW, ovi koji NE KORISTE SBB internet, NE MORAJU da se uključuju u diskusiju!
iMa_NeKo_PljUgU
28.9.2007, 19:38
Ma sigurno ti nabavljaju pljuge... :D
How did you...:paranoia: :D
BTW, ovi koji NE KORISTE SBB internet, NE MORAJU da se uključuju u diskusiju!
Mudro zboris:D
DukeofSerbia
29.9.2007, 10:05
Pa dobro razumljivo ako radite u sbb-u da branite svoju firmu <<ako radite>> mada kod mene je stanje tako dolazili videli i tako u krug stvarno je los download, blago vama kad je kod vas super :ciao:
Vau, i na SBB-u forumu su me optuživali za isto, a onda se setio neko da pročita sve moje poruke, pa su shvatili da ne radim. Jeste da ih ponekad branim kad je u pitanju internet iz opravdanih razloga kada ljudi mešaju babe i žabe, ali sam u delu gde su Kanali prilično sasuo paljbu po SBB-u.
:ciao:
Ma ok:D Nego mi jeste bilo cudno jer jednostavno kod mene ne radi i ja zajsta znam kako da izmerim i sta treba da dobijem tako da ja sigurno necu da mesam babe i zabe barem sto se toga tice.Sto ja u tolikoj meri govorim da ne valja? Pa zato sto imam ljude na mrezi ja sam odgovoran da to sve fungcionise radilo je stvarno lepo oko nedelju dana dok nisu poceli problemi, oni naravno znaju sta je ali ja volim da to radi dobro,razumete.To je cela prica,za signal televizije necu da pricam posto ovaj forum tome nije namanjen
off topic
ali krece se 110MHz-230MHz oko 48db,pa 250Mhz-400Mhz oko 52db 450-600Mhz je 56db pa pada od 620-835 45db kvalitet kanala imam oko 20 koje pratim ostali:rofl:
Pozdrav i za vas.U sustini je dobro sto smo konacno ove godine dobili brzi net i polako je krenuo razvoj na bolje a sredice oni sve samo je pitanje vremena:)
Ala ti je signal jak, ubilo se. Standard bi bio da na UHF kanalima bude minimum 75 decibela.
Uzgred, kako su meni objasnili, Internet ide preko kanala 66. Možda ti taj podatak može nešto značiti.
Većina problema sa kablovskim netom dolazi od toga što je signal slab jer postoji neki prekid na kablu ili oksidisani spoj. Nekad jačina signala može da bude zadovoljavajuća, ali se, zbog lošeg kontakta, javljaju višestruke refleksije (u TV slici se to vidi kao "duhovi" i "senke"), a to je smrt za komunikacije. Na kraju, moguć je i jedan veoma bizaran razlog - povezivanje kamera za nadzor na kablovsku mrežu!
Ala ti je signal jak, ubilo se. Standard bi bio da na UHF kanalima bude minimum 75 decibela.
Uzgred, kako su meni objasnili, Internet ide preko kanala 66. Možda ti taj podatak može nešto značiti.
Većina problema sa kablovskim netom dolazi od toga što je signal slab jer postoji neki prekid na kablu ili oksidisani spoj. Nekad jačina signala može da bude zadovoljavajuća, ali se, zbog lošeg kontakta, javljaju višestruke refleksije (u TV slici se to vidi kao "duhovi" i "senke"), a to je smrt za komunikacije. Na kraju, moguć je i jedan veoma bizaran razlog - povezivanje kamera za nadzor na kablovsku mrežu!
Mislim da su ti lose objasnili :) Download kod SBB-a radi na 746 Mhz (256QAM), Upload na 58.6 Mhz (16QAM). UHF kanali se emituju u rasponu od 474 Mhz (Kanal 21) do 858 Mhz (Kanal 69). Od 306 Mhz do 466 Mhz se emituju S21 - S41.
Inace, primetio sam da mi kod SBB-a stalno puca veza kada uzmem prepaid paket, pogotovo ako je u pitanju "Turbo" prepaid, ali da dosta redje puca (ali bas dosta redje) kada uzmem 256/128 paket. Ne znam kakve veze brzina prenosa podataka ima sa pucanjem veze, ali ocigledno da ima. Nisam gledao na kojim frekvencijama rade prepaid paketi, moguce je da su u pitanju neke druge frekvencije koje su mnogo vise podlozne smetnjama. Moj predlog je da, ako neko ima problema sa SBB-om, jednostavno uplati 256/128 kbit/s paket, pa ako mu sve radi kako treba, neka onda uzme neki jaci paket... Mada, ja sam ionako vec kupio ADSL modem, uskoro prelazim na ADSL tako da me cela ta prica oko SBB-a uskoro nece previse zanimati :)
Ma to se dosta razlikuje kod mene na periferiji grada down i upload rade blizu
upstream 482Mhz down 442Mhz na poslu isti upstream a down 576Mhz mislim da nema pravila bez obzira sto je downstream na poslu na drugoj frekvenciji download je takodje padao isto kao kod mene.Sto se signala tice nisu hteli da postave pojacivac i zbog toga je signal slabiji kazu da praktikuju signale od 55-60 db kao tako treba meni je ispod a tu se zavrsava cvoriste od osam korisnika ali jednostavno nece da postave,za sad....
No dobro videcemo ako bude bolja slika na ip televiziji imacemo da biramo, pa ko bolji njemu korisnici,konkurencija bato.:to_care:
Mislim da su ti lose objasnili :) Download kod SBB-a radi na 746 Mhz (256QAM), Upload na 58.6 Mhz (16QAM). UHF kanali se emituju u rasponu od 474 Mhz (Kanal 21) do 858 Mhz (Kanal 69). Od 306 Mhz do 466 Mhz se emituju S21 - S41.Hmmm... ako je širina kanala 8 MHz, to bi ispalo da je DL na kanalu 55 a ne 66... pa, dobro, nisam mnogo omašio ;)
SFRJ-Forever [CG]
30.9.2007, 11:11
Signal im je veoma los, barem 'vamo na Labudovom/Petlovom brdu, kada su bili do mene da ''srede'' los zvuk na Travel-u, izmjerili su oko 65decibela.
Imam neki stariji TV pa mi je zvuk na Travelu ocajan, a Euro news i nemam.
Nesto su cackali po kablovima i ustanovili da oni tu nista ne mogu, bas im hvala.
Kazu da njih dvojica rade na preko 10000 ljudi:eek:
Trebalo bi malo da razmišljaš logički.
Ako je loš ton samo na jednom kanalu, a dobar je na svim drugim kanalima, šta misliš, gde može biti greška? Može li da zbog loših kablova i/ili slabog signala da ne valja samo ton, i to samo na jednom kanalu?
Ali, već smo se udaljili od tebe. Ovde se razgovara o SBB-u kao Internet provajderu.
Ja sam ponosni korisnik PTT-ovog kablovskog interneta, brzine 128 kbps FLAT. Interesuje me kakava je ponuda SBB-a za FlatHome paket od, recimo, 256kbps. I sta znaci to da je brzina "u lokalu"? Da li bi neko mogao da podeli sa mnom svoje utiske o njihovom radu i kvalitetu veze, posebno u p2p segmentu. Hvala unapred.
idi na forum SBB-a i tamo ces naci najtacnije informacije.
home.sbb.co.yu/forum
Hm, nisam siguran da oni van SBB-ove mreze mogu da pristupe home.xxxx.co.yu :icon_scra
@XAKCOP, ja imam isti paket i mogu samo da ga pohvalim.
Bice ti dovoljno za sve sto ti treba, jedino nije najbolji za youtube jer ces morati da pauziras dok se skine.
U lokalu ti je brzina izmedju korisnika SBB-a, koji se povezuju preko DC klijenta, i gde je brzina duplo veca (za ovaj paket je 512).
Eto, nije neka mudrost :)
Korisnik sam SBB-neta pretplatim se mesecno za 256-128
sve je islo super do pre mesec dana...problem je sledeci kada igram Warcraft3(dotu) pocne da mi laguje(u stvari nije to lag nego vise kao neko zamrzavanje ekrana-ko da se sve zakuca)to se posebno desava kada udejm u igru sa listcheker programom(lc) jednostavno je ne igrivo takoje i bez toga programo poprilicno ''secka'' medjutim uvece mi taj problem potpuno nestaje tj. igram normalno bez ikakvog laga:confused: :eek:
takodej sam primetio da mi kada gledam spotove na yutubu preko dana mnogo slabije ocitava nego kada gledam nocu:paranoia:
nemam komentara...tj. resenja!naravno,ovi iz sbb ne znaju sta je(znate i sami kakvi su)
napominjem da sam kopjuter zastitio od svi virusa i da sam vise puta formatiro disk da mi nisu upaljeni programi za skidanje etc...i da mi je pre radilo super i nocu i danju:n-cc2:
da li neko zna o cemu se radi bio bih jako zahvalan posto mi je jako tesko da igram posle 2h nocu:paranoia::( :kreza:
pozdrav:ciao:
Odgovor na tvoje pitanje je: zapitaj se samo koliko je zagušenje internet saobraćaja tokom dana, a koliko tokom noći? Povećanju zagušenja saobraćaja doprinelo je i uvođenje blago rečeno retardiranog Flat SURF paketa.
Rešenje za tvoj problem: nema. Sam si rekao - "znate kakvi su ovi iz SBB-a" ;)
ne mogu da verujem da li je isti problem sa adsl-om??
pre mesec1/2 dana radimlo mi sve super sad sve koci...
ne mogu da verujem da li je isti problem sa adsl-om??
pre mesec1/2 dana radimlo mi sve super sad sve koci...
Koji ti je provajder na adsl-u,kod drugova gledao sam nekoliko i telekom adsl je odstupao ali ne vise od 10-12%.Dok kod sbb-a je sve promenljivo kod mene uglavnom posle intervencije imam 450-650kb paket surf 128/1024 i to je to.
DukeofSerbia
6.10.2007, 14:01
Istekao mi prošli mesec Flat SURF 1024/128, uplatio 256/128, video tugu od lokalnih torenta i sad sam na 512/64.
Ono što je loše, to je odziv. Na 1024/128, odziv je bio nizak, ali na 512/64... :paranoia:
http://www.speedtest.net/result/190386600.png (http://www.speedtest.net)
http://www.speedtest.net/result/190386263.png (http://www.speedtest.net)
Odgovor na tvoje pitanje je: zapitaj se samo koliko je zagušenje internet saobraćaja tokom dana, a koliko tokom noći? Povećanju zagušenja saobraćaja doprinelo je i uvođenje blago rečeno retardiranog Flat SURF paketa.
Rešenje za tvoj problem: nema. Sam si rekao - "znate kakvi su ovi iz SBB-a" ;)
A zbog čega je Flat SURF paket retardiran?
Ma nije retardiran teoretski je super ali samo teoretski naravno kome ne treba upload a <<retardiran>> bi znacilo dosta losa usluga na ovim paketima flat surf.:a_whistli
Koliko sam video i on je iz Kragujevca kao i ja.
nemam adsl samo sbb...
:(
zanima me kada igram igre preko neta da li mi je vazan upload ili download spead?
Pa vazniji ti je download ja sam probao sa net limiterom da ogranicim i upload na 64 i download 64 i bolji je odziv recimo u cod2 kada je veci download e sad bitan je i ping provajdera ali naravno moras da imas barem 128k mada neki kazu da im dosta stabilnije igre rade na 256k uploada i naravno zavisi od servera u kojoj je zemlji negde je bolji odziv negde losiji i to je to.Ako si na sbb-u pozeljnije je 256/512 za igranje.
A evo i vecerasnje sbb brzine paket 1024/128 sam sam se zakacio posto su mi se zalili iz mreze da je net los pa dobih ovo.
mislis 512-dow i 256-upload?
ja sam pre igra bez trunke laga delaya mogao sam host sad KATASTROFA ne igrivo tokom dana....
mislis 512-dow i 256-upload?
ja sam pre igra bez trunke laga delaya mogao sam host sad KATASTROFA ne igrivo tokom dana....
Da da to mislim:ciao:
ljudi kako vama ovih dana radi SBB, meni ocajno. Znaci bas usporeno, sve sajtove sa slikama mi otvara trostruko sporije a i primetio sam da mi forum dosta sporuje otvara
rezultati na speedtestu:
dow:246
upload:47?!?!?!
http://www.speedtest.net/result/190555093.png
ljudi kako vama ovih dana radi SBB, meni ocajno. Znaci bas usporeno, sve sajtove sa slikama mi otvara trostruko sporije a i primetio sam da mi forum dosta sporuje otvara
Pa izmeri na sajtu http://www.speedtest.net/ pa izaberi server obojen u zuto to je preporuceni i okaci slicicu,neznam kod vas u Beogradu ali u Kragujevcu kontaktirao sam par drugara veceras je uzas ceka se dugo na pristup stranici odziv kao meri uobicajeno ali download je katastrofa.:ciao:
uuuu strava , imam paket 256/128
a rezultat sa nemackim serverom je 246/47.....WTF!!!!!!!!!!!!!!!
sa rumunijom 246/102 - ovo je vec bolje ali dosta slabije nego sto sma ranije imao.
Sta je sad problem
Pa jedan drugar iz sbb-a mi je ranije pricao da nisu imali dovoljan kapacitet linkova da bi podmirili korisnike pa kad svi povuku katastrofa e u Beogradu ima vise kablovskih i internet provajdera uopste pa su verovatno morali da odrzavaju kvalitet a u Kragujevcu su do skora bili jedini provajder da kazem <<brzog interneta>> sad se stvari menjaju pa su dobili konkurenciju.Najverovatnije je problem kod nas novi paketi sa vecim downloadima koji su stupili skoro a bas veceras neznam mozda je neki kvar,javice valjda.
meni je upload konstanto40 i kusur ne prelazi 50...tako mi je skoro vec mesec i po
Hmm, vec duzhe vreme, SBB-ov internet u Kragujevcu, prevazilazi sve granice tolerancije usluga od strane korisnika ... Prisecanje o kvalitetu usluga koji je nekada ( chitaj - pre dve godine i ranije ) krasio SBB, sada stvara ogorchenost prema sadashnjim " uslugama " dotichnog providera ... Koliko mogu da primetim, ne samo u meni.
Par stvari ...
Bandwidth se " smanjuje " kako dan odmiche ... Odnosno, do podne veza je, da kazhemo, " normalna " tj. blizu " normalnih " vrednosti, a kako se sati smenjuju, pogorshava se do te mere da periodichno postaje krajnje neupotrebljiva. Kako sve to izgleda ? Ehm, DotA-u vishe i ne pokushavam da igram ... ( Nekada sam se, bez neprijatnosti, igrao na 128/64 FLATHOME paketu. ) Recimo, StarCraft II -ov sajt otvaram duzhe od 4 minuta ... ( Generalno, svi site-ovi se otvaraju vidno sporije u odnosu na raniji period. ) Bla, bla, bla ... Uzhas !
Pitam se, dokle vishe ovako, mmmmm ?
Ehhh, dotuche me kada vidim Shvedjanina kako p**i da svoju " 4827482747 Mb/s " konekciju placa mizernih 25 eu. mesechno ... Sigh.
Uhh, ladies and gentlemen, FLATHOME 256/128 ... :
Evo ih novi momenti tj. problemi sa SBB-om. Naime, kao sto sam pre rekao post paid bi uvek isao na oko 2mb/s i time sam naravno bio zadovoljan.
Ali u poslednjih nedelju dana konekcija je uzasna:
http://www.speedtest.net/result/191044436.png (http://www.sk.co.yu/forum/%3Ca%20href=)
A prema americkim serverima nema ni 80kb/s. Usporenje i na forumu je primetno, a dovoljno je da kazem da ne ide tecno ni video na youtube-u. Pa je li to vasih 2Mb/s Sbb braco. Imam utisak da godinu dana net radi ok da te namame, a onda stupa pravi pakao.:n-cc2:
http://www.speedtest.net/result/-1.png (http://www.speedtest.net)http://www.speedtest.net/result/-1.png (http://www.speedtest.net)
http://www.speedtest.net/result/-1.png
http://www.speedtest.net/result/-1.png (http://www.speedtest.net)
http://www.speedtest.net/result/-1.png (http://www.speedtest.net)
Stvarno su preterali!Ovvo je bas bezobrazno!!!Evo rezultata za za 256 home paket bez pojacanog lokala:
strashni su! meni ovih dana em stalno puca net, em i kad radi - WARCRAFT III mi laguje! a iam 256 flat! A Warcraft bi trebalo da radi i na Dialupu! znaci - horor!
Evo moja lista koliko skidam ili bolje receno <<koliko sam u mogucnosti da skinem>> sa vezom od 1024/128
Mene odlicno sluzi net..da kucnem u drvo..Nemam bas nikakvih problem,sve ide kao sto bi i trebalo..btw imam 256 flat paket...
Evo moja lista koliko skidam ili bolje receno <<koliko sam u mogucnosti da skinem>> sa vezom od 1024/128
Pa ja sa 256 flat skidam kao ti,ako ne i vise??Jel ti ne skidas puno ili ti je to zbog neta??
Hahaha kamo srece da ne skidam,ma zbog neta lose ovde kod mene pa sam eto prikacio sliku,skidanje je non stop, dobro preko noci 6-8 sati gasim ali bi za 10 sati trebao skinuti bar 4gb i to jos sam racunao sa 10% manje eto ajd da negledamo bas u procenat,to je moj net:n-cc2::n-cc2::n-cc2:
Pa zasto??Jel zato sto zivis van BG-a ili nesto drugo??Jel ti radilo sve ok kad si uveo kablovsku??
Da zivim van BG-a u Kragujevcu (naselje bresnica) i od samog starta nije valjalo ali to je jedini izbor koji imam a to ce se promeniti za koji dan:D Imam digitalnu centralu uradjena pre 1.5godinu i pocece da rade za neki dan a onda sigurno prelazim na adsl jesu monopolisti(valjda jos:confused:) ali koliko sam skupio iskustava najmanje <<zateze>> telekom adsl barem kod mene,u Kragujevcu.
Mene odlicno sluzi net..da kucnem u drvo..Nemam bas nikakvih problem,sve ide kao sto bi i trebalo..btw imam 256 flat paket...
Tako je i meni prethodnih godinu dana, ali onda odjednom sve krene naopako...:n-cc2:
Densetsu
10.10.2007, 21:39
Ne znam zasto (mozda zato sto sam glup :S) ali Flat SURF od 1024/128 ide sporije od bivse mi 256/128 konekcije. To ili je u stalnom fluksu izmedju 50-120 Kb/s.
EDIT:
Zivim u Beogradu.
Ne znam zasto (mozda zato sto sam glup :S) ali Flat SURF od 1024/128 ide sporije od bivse mi 256/128 konecije. To ili je u stalnom fluksu izmedju 50-120 Kb/s.
Ja sam isto presao sa 256/128 flat na 1024/128 flat i sve radi ocekivano bolje. Nemam ama bas nikakvih prituzbi na kvalitet usluge. Zivim u Novom Sadu. Izgleda da je kvalitet infrastrukture SBB mreze drasticno promenjiv od mesta do mesta :icon_scra
Ne znam zasto se to desava...npr. moja komsinica je pre mene uvela sbb kablovski 256 flat i njoj je konstanto pucala veza i nije nista htelo da radi..Ja sam bez obzira na to uveo sbb i prvo nije htelo da primi signal,ali sam ih onda pozvao i zahtevao da dodju i da poprave sve sto je potrebno..Naravno dosli su i rekli da to nije u njihovoj mogucnosti,a onda ih je moj cale pricepio i sve su odradili bez problema,nakon toga je krenulo da radi bez problema..Nemam bas nikakvu zamerku,sem na to sto odmah nisu hteli da ga lepo nameste..
meni je preko dana katastrofa evo sad skidam 2mb vec vise od 5min...:icon_evil
o igranju preko neta(doti) da nepricam
Krik_Naglas
11.10.2007, 15:57
SBB je pljacka stoleca!
Nema meseca da bar par dana nemam problema. Proletos su bez iakakvog objasnjenja vise od 7 dana filtrirali p2p net i nikom nista. O nadoknadi ni govora! Njima niko nista ne moze. Protiv-zakonito nas primoravaju da placamo tv pretplatu, a internet - sacuvaj boze. Od petka u celoj Srbiji katastrofa! Jedva radi. Da li se neko od nadleznih oglasava na njihovom forumu?! Naravno da ne. Da li ce se neko oglasiti? Naravno da ne. Jedva cekam da predjem na ADSL. Sve je bolje od njih. Apelujem na redakciju SK-a da ih jos jednom "opere" kao pre pola godine da ne bi slucajno jos nekog zaje.. da im plati i jedan jedini dinar.
Svima je jasno da ulazu minimalno, a masnu lovu trpaju na ko zna koju stranu. Resursi su im konstantno nategnuti do pucanja. Kako tehnicki, tako i ljudski. Dosta mi je vise maltretiranja i pljacke! :n-cc2:
nikola87
11.10.2007, 16:03
i ja imam istih problema ali ljudi , da se ne lazemo, niko vas ne tera da budete korisnici SBb-a. Ima jos resenja pa ako vam se svidjaju slobodno uzmite neko drugo resenje. JBG vrte nas kad im se moze, mi smo ih napravili takvima kada smo potpisivali ugovore sad mozemo samo da posmatramo ili da iskoristimo moju (omiljenu ) medotu tj. fizicki napad na cantralu.
Inace ja sam ovog meseca uplatio dial up flat kod sezam pro-a i mogu vam reci da radi dosta bolje od SBb-a:kreza:
Mr.Deeds
11.10.2007, 16:31
Dajte ljudi meni sbb radi sasvim normalno, ne znam sta je to kod vas:icon_scra
Imam 256/128 ali sam razmisljao da predjem na adsl zbog vece brzine i manje cene ali jos ne znam:ciao::ciao::ciao:
nikola87
11.10.2007, 16:51
Pa sto je najgore meni download radi ok(skida 29kb na 256 paketu) ali mi je DL totalno osakacen sto me ubija. Od igranja preko neta nema nista a necu da pricam koliko se mucim sa forumom
i ja imam istih problema ali ljudi , da se ne lazemo, niko vas ne tera da budete korisnici SBb-a. Ima jos resenja pa ako vam se svidjaju slobodno uzmite neko drugo resenje. JBG vrte nas kad im se moze, mi smo ih napravili takvima kada smo potpisivali ugovore sad mozemo samo da posmatramo ili da iskoristimo moju (omiljenu ) medotu tj. fizicki napad na cantralu.
Inace ja sam ovog meseca uplatio dial up flat kod sezam pro-a i mogu vam reci da radi dosta bolje od SBb-a:kreza:
Naravno da ce mo uzeti nego dosad naprimer ja :kreza: nisam imao tehnickih uslova za adsl e od sada imam pa cu preci;)
Evo sada radi fenomenalno ali to jednom u deset dana,daj boze da potraje koji sat.:n_klanja:
i ja imam istih problema ali ljudi , da se ne lazemo, niko vas ne tera da budete korisnici SBb-a.
M', daaaa ... Josh sutra cu otici i raspitati se o ( Telekom-ovom ) ADSL-u. ( ;) )
SBB je pljacka stoleca!
Nema meseca da bar par dana nemam problema. Proletos su bez iakakvog objasnjenja vise od 7 dana filtrirali p2p net i nikom nista. O nadoknadi ni govora! Njima niko nista ne moze. Protiv-zakonito nas primoravaju da placamo tv pretplatu, a internet - sacuvaj boze. Od petka u celoj Srbiji katastrofa! Jedva radi. Da li se neko od nadleznih oglasava na njihovom forumu?! Naravno da ne. Da li ce se neko oglasiti? Naravno da ne. Jedva cekam da predjem na ADSL. Sve je bolje od njih. Apelujem na redakciju SK-a da ih jos jednom "opere" kao pre pola godine da ne bi slucajno jos nekog zaje.. da im plati i jedan jedini dinar.
Svima je jasno da ulazu minimalno, a masnu lovu trpaju na ko zna koju stranu. Resursi su im konstantno nategnuti do pucanja. Kako tehnicki, tako i ljudski. Dosta mi je vise maltretiranja i pljacke! :n-cc2:
Pa naravno da im niko nista ne moze... to se podrazumeva. Pa samo pogledajte ugovore koji smo potipsali sa SBB-om i sve ce vam biti jasno. Nema ama bas nikakvih garancija za ni jedan od servisa! U prevodu taj ugovor kaze uzeli smo ti pare, hvala lepo, a sad se je.. :) - klasika za zemlju Srbiju. Inace od 1. septembra je poceo projekat zastite potrosaca pod pokroviteljstvom Evropske Agencije za Rekonstrukcije (u koji sam ukljucen na odredjeni nacin) pa cemo videti sta ce on doneti na ovom pitanju. Trenutno je u zemlji haos sto se toga tice.
Ja sam sa SBB-om imao strasnih problema u vezi firme. Placamo im 1Mb/s business flat sa static IP-om (preko 6000din mesecno) a jedno vreme nam net vise nije radio nego st oje radio. E ali onda smo ih mi malo pritegli sto lepo st oruzno pa su na kraju dosli i promenili kompletnu instalaciju kablova u celoj zgradi i od tada nismo imali ni jedan jedini problem net radi savrseno
Eh, pa to su i morali za biznis paket, jel tu u ugovoru i pise da garantuju protok (a ne samo "maksimalni"). Zato i jeste tako skup.
Pa sto je najgore meni download radi ok(skida 29kb na 256 paketu) ali mi je DL totalno osakacen sto me ubija.Čekaj, tebi download radi OK, ali ti je DL osakaćen? :D
nikola87
12.10.2007, 12:17
Čekaj, tebi download radi OK, ali ti je DL osakaćen? :D
tacno tako....
tacno tako....
A sta je za tebe DL? :D
Donji Levi... :icon_scra
;)
Konacno se neko oglasio evo sta sbb kaze:paranoia:
http://forum.sbb.co.yu/viewtopic.php?p=132029#132029
Evo mog stanja.Katastrofa, sutra ujutru idem da im odnesem modem i odlazim odmah u postu da uzmem ADSL ili mozda negede drugde.Ovo je pravi bezobrazluk.Net je inace 512 flat.Na speedtestu u zadnjih 10 dana ne izvlacim vise od 95/40.A kako vidim izgleda da prema Amerima ne izvalci vise od 60.Krajnji bezobrazluk, toliko para im dajem a dobijam samo ovo.
Samo da ne ispadne, dload je nastavljen sa 24% a opet je proslo 4 min za jbenih 3%.
btw Nemate tek pojma koliko mi je trebalo samo za ovaj upload.
ne razumem zasto im moramo vratiti modem da li je to obavezno? ja jednom nisam bio prikljucen god. dana i kad sam dosao da uplatim ona sluzbenica kaze:nisi vratio modem?ja se pogubio!zasto da ga vracam platio sam 2000din?!
jel to obavezno ili sta?!
PS.sad sam se setio neceg smesnog...zamislite da im je korisnik velimir ilic i da ga ovako zaje*bavaju ko nas,otiso bi tamo sa bagerom i srusio bi sve....
:)
Ma..nisu ni oni toliko glupi..ti si latio 2000 dinara da bi koristio modem,a ne da bi ga kupio..Lopovi su to stari...pozzz
naravno, modem niste kupili vec ste kao iznajmili njegovo koriscenje. Inace obavezno cuvajte kutiju od modema i sve one stvari koje ste dobili uz njega.
Nego meni se popravio net, sad radi normalno.
Ma to ti se sada popravio..a ko zna sta ce biti sutra..!!Nemoj se previse nadati..
@Dyca ne izmisljaj!
Najnormalnije je da platih iznajmljivanje necega, pa i modema.
Ako hoces mozes da ga kupis od njih za 5000 din i da zavrsis sa tim, ili da kupis neki potpuno drugi a ovaj da drzis u kutiji.
I ako nisi zadovoljan SBB-om idi na ADSL umesto da ovde pljujes ko da su najgori.
Nego...sad sam provalio ove nase torrent trackere u lokalu, mnogo dobra stvar :)
Sada mozda i razmislim o budzenju brzine u lokalu :)
Orvel veliko hvala! :)
Pa naravno da ce ovde da ih pljuje jer je tema posvecena sbb-u naravno ima i dobrih i losih iskustava pa tako svako iznosi kako je kod njega,nego neko ima slabije zivce,a i platio je zasto da mu ne radi dobro kao i tebi :D:ciao:
Pa naravno da ce ovde da ih pljuje jer je tema posvecena sbb-u naravno ima i dobrih i losih iskustava pa tako svako iznosi kako je kod njega,nego neko ima slabije zivce,a i platio je zasto da mu ne radi dobro kao i tebi :D:ciao:
Ma ok to, da meni ne radi kako treba pljuvao bi ih i ja, pa bi posle presao na drugog provajdera.
Stvar je u tome sto ne zna vise sta da kaze pa pljuje po tome sto placas iznajmljivanje opreme, sto je skroz normalno.
@Dyca ne izmisljaj!
Najnormalnije je da platiš iznajmljivanje necega, pa i modema.
Ako hoces mozes da ga kupis od njih za 5000 din i da zavrsis sa tim, ili da kupis neki potpuno drugi a ovaj da drzis u kutiji.
U jednoj stvari nisi u pravu. Naravno da možeš i da kupiš i da iznajmiš nešto, ali cene treba da budu uravnotežene a ovde su u raskoraku i previsoke, kao i sve drugo... 5000 dinara uopšte nije malo, za komad kabla i parče plastike.
U jednoj stvari nisi u pravu. Naravno da možeš i da kupiš i da iznajmiš nešto, ali cene treba da budu uravnotežene a ovde su u raskoraku i previsoke, kao i sve drugo... 5000 dinara uopšte nije malo, za komad kabla i parče plastike.
Ok i to, jeste malo previse 5k za modem (narocito ovaj izbagovani krs), a u onih 2 k za iznajmljivanje mislim da je uracunata i ugradnja, kabal za TV i razdelnik za isti.
Nisam siguran thou...
LM samo sam hteo da mu skrenem paznju na to da je normalno da placa to sto iznajmljuje nesto.
BTW i ja bih pre kupio neki normalan modem nego ovaj njihov krs, verovatno bi prosao jeftinije...
Nego meni se popravio net, sad radi normalno.
Stala kiša...
@Dyca ne izmisljaj!
Najnormalnije je da platih iznajmljivanje necega, pa i modema.
I ako nisi zadovoljan SBB-om idi na ADSL umesto da ovde pljujes ko da su najgori.
Nego...sad sam provalio ove nase torrent trackere u lokalu, mnogo dobra stvar :)
Sada mozda i razmislim o budzenju brzine u lokalu :)
Orvel veliko hvala! :)
Doslo je do zabune..nisam ja pljuvao to sto mora da plati koriscenje modema...nesto si pogresno shvatio..Ja sam coveku u gornjem postu rekao da nije platio 2000 din za njega,vec da bi ga koristio..a to sto sam rekao da su lopovi,iza toga stojim..A u postu koj je bio upucen Nikoli87 sam rekao da se ne nada mnogo jer mu se sada popravio net,jer isto tako moze ubrzo da se pokvari..Ja uopste nemam nikakvih problema sa SBB-om,njihov net mi radi sasvim ok..ali me je nerviralo to sto sam morao 100 puta da ih zovem da bi ga namestili normalno..totalno su ne profesionalni..pozzz i nadam se da sam ti objasnio oko cega si se zbunio..
Doslo je do zabune..nisam ja pljuvao to sto mora da plati koriscenje modema...nesto si pogresno shvatio..Ja sam coveku u gornjem postu rekao da nije platio 2000 din za njega,vec da bi ga koristio..a to sto sam rekao da su lopovi,iza toga stojim..A u postu koj je bio upucen Nikoli87 sam rekao da se ne nada mnogo jer mu se sada popravio net,jer isto tako moze ubrzo da se pokvari..Ja uopste nemam nikakvih problema sa SBB-om,njihov net mi radi sasvim ok..ali me je nerviralo to sto sam morao 100 puta da ih zovem da bi ga namestili normalno..totalno su ne profesionalni..pozzz i nadam se da sam ti objasnio oko cega si se zbunio..
A, ok onda, nesporazum :)
Jesu lopovi btw.
A po čemu su SBBovi modemi krš?
Krik_Naglas
14.10.2007, 16:11
Ja sam ovu stranu shvatio kao mesto za razmenu iskustava o sbb-u i nista vise.
Njihov sam korisnik iskljucivo zbog lokalne mreze!
Objektivno to je jedini razlog zasto bi se neko uopste odlucio da im da i jedan jedini dinar.
Najskuplji su, katastrofalno nestabilni i na kraju krajeva njihov neopisivo bahat i bezobziran odnos prema korisnicima. Najnoviji primer je vise od nedelju dana problema u celoj Srbiji. Tek neki dan su se oglasili sturom izjavom da je toboze telekom kriv... Pricam ti pricu. Jedna od nezvanicnih verzija je da nisu platili dug telekomu pa im je ovaj ogranicio link...
Da li ovo lici na bilo sta drugo osim na ogranicavanje protoka:
http://aycu32.webshots.com/image/31711/2006220203928952683_th.jpg (http://allyoucanupload.webshots.com/v/2006220203928952683)
Platio sam link od 512/1024. To znaci da mi download treba biti 512 kb. Na slici se vidi down ogranicen na 10 kb.
E takvu svinjariju jos niko od domacih nazovi provajdera nije izmislio! To je fazon koji su proletos isprobali kada su nam takodje ukrali nedelju dana...
A po čemu su SBBovi modemi krš?
Po tome sto se baguju i prekidaju. Naravno da su krs, mislis da bi ti iznajmili neki super modem? Boli ih uvo.
Ja sam ovu stranu shvatio kao mesto za razmenu iskustava o sbb-u i nista vise.
Njihov sam korisnik iskljucivo zbog lokalne mreze!
Objektivno to je jedini razlog zasto bi se neko uopste odlucio da im da i jedan jedini dinar.
Najskuplji su, katastrofalno nestabilni i na kraju krajeva njihov neopisivo bahat i bezobziran odnos prema korisnicima. Najnoviji primer je vise od nedelju dana problema u celoj Srbiji. Tek neki dan su se oglasili sturom izjavom da je toboze telekom kriv... Pricam ti pricu. Jedna od nezvanicnih verzija je da nisu platili dug telekomu pa im je ovaj ogranicio link...
Da li ovo lici na bilo sta drugo osim na ogranicavanje protoka:
http://aycu32.webshots.com/image/31711/2006220203928952683_th.jpg (http://allyoucanupload.webshots.com/v/2006220203928952683)
Platio sam link od 512/1024. To znaci da mi download treba biti 512 kb. Na slici se vidi down ogranicen na 10 kb.
E takvu svinjariju jos niko od domacih nazovi provajdera nije izmislio! To je fazon koji su proletos isprobali kada su nam takodje ukrali nedelju dana...
Kbit i kbajti nisu isti...Trebalo bi da ti download bude 60kb...
Densetsu
14.10.2007, 22:22
Danas je mnogo bolje. Sad uglavnom fluksira izmedju 100-120 Kb/s-a.
I kod mene isto tako cudo li sad ima linkova:icon_scra
Krik_Naglas
15.10.2007, 18:19
Kbit i kbajti nisu isti...Trebalo bi da ti download bude 60kb...
Nisam dobro napisao. I mislio sam na kilobajte. Umesto 60, ogranicili me na 10 kilobajta.
Proslu noc je radilo dobro. Ujutru opet ogranicenje. Sada je oko 25...
Ni reci objasnjenja. Bitno da smi platili unapred, a sada ko nas j...
Po tome sto se baguju i prekidaju. Naravno da su krs, mislis da bi ti iznajmili neki super modem? Boli ih uvo.
Kako se meni ne baguje i ne prekida? Hint: ako ti se baguje i prekida, ti kupi mrežnu kartu za 500 dinara i poveži modem na mrežnu i nema bagovanja i prekidanja.
Meni je recimo modem super radio dok je bio na USBu, ali sam čuo da neke zeza i rešenje je upravo mrežna.
Takođe to bagovanje i prekidanje može biti uzrok toga što ti je signal na granici.
Pa svako moze da proveri signal 192.168.100.1 ako nevalja zovi ih.
@prethodni postovi:
Prefiks "kilo" se pise malim slovom.:opanachke
Kako se meni ne baguje i ne prekida? Hint: ako ti se baguje i prekida, ti kupi mrežnu kartu za 500 dinara i poveži modem na mrežnu i nema bagovanja i prekidanja.
Meni je recimo modem super radio dok je bio na USBu, ali sam čuo da neke zeza i rešenje je upravo mrežna.
Takođe to bagovanje i prekidanje može biti uzrok toga što ti je signal na granici.
Mislim da je 99% problema sa SBB-om posledica loseg signala tj. katastrofalno lose izvedenog kabliranja po zgradama. Pritisni ih da dodju i provere ti signal meni je to resilo problem u tri slucaja (.. jbg dosta sam se seljakao po Novom Sadu :))
Da..mnogo lose izvode kablove i to je glavni problem..U proslom stanu gde sam ziveo,slika je bila uzasna,zato sto su kablovi visi po zgradi na svakoj strani,a pola komsija nije placalo,pa oni preseku kabl,pa kad ovaj pocne da placa,oni ga zalepe...Ali sada kad sam se preselio u manju zgradu,moji roditelji ih pritisli,a oni prvo rekose kako je to nemoguce,a oni ih jos tu pritiskali,i sve odradise lepo..Svi kablovi su odlicno izvedeni,signal mi je perfektan i trenutno nemam nikakvih zamerki..pozz
DukeofSerbia
16.10.2007, 11:14
Meni je radio net celo vreme ok, sem odziva, koji se od juče stabilizovao, ali danas je opet za pm. :n-cc2: Ne mogu da pristupim nekom serveru u Japanu zbog očajnog odziva! :mad:
Ma..nisu ni oni toliko glupi..ti si latio 2000 dinara da bi koristio modem,a ne da bi ga kupio..Lopovi su to stari...pozzz
ne razumem zasto im moramo vratiti modem da li je to obavezno? ja jednom nisam bio prikljucen god. dana i kad sam dosao da uplatim ona sluzbenica kaze:nisi vratio modem?ja se pogubio!zasto da ga vracam platio sam 2000din?!
jel to obavezno ili sta?!
PS.sad sam se setio neceg smesnog...zamislite da im je korisnik velimir ilic i da ga ovako zaje*bavaju ko nas,otiso bi tamo sa bagerom i srusio bi sve....
:)
Da li vi čitate ugovor pre potpisa? Modem je vlasništvo SBB-a. :icon_stud
Doslo je do zabune..nisam ja pljuvao to sto mora da plati koriscenje modema...nesto si pogresno shvatio..Ja sam coveku u gornjem postu rekao da nije platio 2000 din za njega,vec da bi ga koristio..a to sto sam rekao da su lopovi,iza toga stojim..
Greška. Pročitaj šta piše u članu 2. Ti si platio priključenje (u mom slučaju 1.500 din), tj. instaliranje i konfigurisanje modema na ime inicijalnog priključenja na Internet mrežu, a ne iznajmljivanje modema. :icon_stud
Krik_Naglas
23.10.2007, 16:28
Evo, sada su se bez objasnjenja popravili! Protok je sada slobodan (neogranicavan nicim osim setovanjem modema tj. placenim paketom). Jedina posledica njihovog prckanja je ispadanje modema sa mreze i po deset puta dnevno. Jasno mi je da to nema direktne veze jedno sa drugim ali je siguran pokazatelj da stalno nesto cackaju. Nema meseca, a da se nesto lose ne desava...
Sta moze prosecan korisnik da uradi osim da smanji uplaceni paket ili ode od njih i sebe postedi muka...
A o kvalitetu mreze ne vredi trositi reci! Kakva je anegdota bila kada su me prikljucivali pre par godina. Klinac koji je dosao da spoji kablove je tako brljao da sam ga uredno zamolio da mi da kombinirke i da sedne sa recima: "Pusti, molim te, ja cu to.":boodala: I onda treba sa korisnicniskim servisom pricati o decibelima, a oni jedino sto imaju papir ispred sebe sa pitanjima koji firewall koristite i sl...
SBB-u je pre par nedelja odsecen link.
Likovi iz SBB-a su bez znanja Ratela i Telekoma uspostavili direktan link sa Rumunijom. I to im je radilo sve dok ih Telekom nije provalio, kada im je isekao link. Tada je nastala prava havarija sa SBB netom, koja traje do danas. Trenutno se SBB slepuje preko Beotela, dok ne vide sta ce i kako ce. Trenutno SBB sece sve, ne samo P2P saobracaj. Koliko seku - zavisi od grada do grada, od mesta do mesta. Ogranicavaju i FTP i HTTP saobracaj. Na njihovom forumu vlada opsta histerija - korisnicima nista ne radi kako treba. Jedino sto SBB trenutno ne moze da sece je News saobracaj, i to iz nekoliko razloga, da ih sada ne nabrajam ovde... Sve u svemu, ja sam nabavio ADSL modem, trenutno prelazim sa SBB-a na EUnet...
p.s. Ako neko zeli da se pretplati na News, neka ide na www.uplata.net ...
Mr.Deeds
26.10.2007, 13:27
Moze li da se uzme flatSURF bez ponovnog uvodjenja ili mora ponovo da se uvede????
Nisam bas strucan za ovo a i nije me ranije zanimalo
Hvala
Moze li da se uzme flatSURF bez ponovnog uvodjenja ili mora ponovo da se uvede????
Nisam bas strucan za ovo a i nije me ranije zanimalo
Hvala
Uvodjenje se radi samo jednom. :) Za promenu paketa je dovoljno na uplati naznaciti naziv zeljenog paketa i uplatiti odgovarajucu sumu - to je sve. Samo naznacis npr. FlatSurf 1024/128 i uplatis.
Uvodjenje se radi samo jednom. :) Za promenu paketa je dovoljno na uplati naznaciti naziv zeljenog paketa i uplatiti odgovarajucu sumu - to je sve. Samo naznacis npr. FlatSurf 1024/128 i uplatis.
I dobijes npr. 150/50 kbit/s brzinu heheeheh... Za vise informacija pogledajte SBB-ov forum, odeljak "Problemi u radu" :)
Mr.Deeds
26.10.2007, 15:26
Da li je moguce da surf-a nema u valjevu. Ima li u drugim gradovima osim beograda???
Imaga u Krusevcu, moras da pitas jer ga ni ovde nema na standardnom cenovniku.
Mr.Deeds
26.10.2007, 18:36
Nadam se da ce ga uvesti uskoro da ga ja testiram jer kod svih 256 skida 16-20 a kod mene 32-35 tako da sam bas hteo da probam jer mi istice net.
Mene sad zvao SBB telefonom da reklamiraju njihovo besplatno prikljucenje na internet al ja sam vec korisnik...
Excalibur
4.11.2007, 20:13
Moderator morao da obrishe poruke sa ovo foruma, razumem ga.
Pa da drugacije napisem:
SBB meni nista ne valja, od usluge do kvaliteta.
Kud sam li ga toliko hvalio.....pitam se pitam. K'o Kuzma.:confused:
Evo sta ce biti u sutrasnjim novostima,cini mi se da se telekom iznervirao jer ce sbb uzimanjem licence za fixnu telefoniju a samim time i adsla im oteti velike pare,pa su se uortacili sa majkrosoftom.
SBB leglo piraterije
T. S., 4. novembar 2007
"TELEKOM Srbija" i kompanija "Majkrosoft" podneli su prijave Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) protiv kompanije SBB.
Naime, kako tvrde, unutar mreže ovog internet provajdera, koji je poznatiji kao kablovski operater, postoji server za nelegalnu razmenu sadržaja, za koje je neophodna autorizacija vlasnika autorskih prava. Tako, na IP adresi na kojoj je lociran "Elitehub" mogu da se nađu piratska izdanja najnovijih svetskih filmskih hitova, ali i softveri "Majkrosofta". Pristup ovoj IP adresi imaju samo korisnici SBB.
Od RATEL se traži da preispita ove navode i, ukoliko su tačni, hitno dostavi zahtev SBB da ukine hostovanje "Elitehub". Takođe, "Telekom" traži da se preispita da li postoji komercijalna veza, odnosno, da li je SBB indirektno sticao korist, imajući u vidu da je navedenom uslugom "vezao" korisnike za svoju mrežu.
- U ovom slučaju je neko mogao da od SBB traži IP broj i instalira ovakvu aplikaciju - navode u "Telekomu". - Ali, kada vam neko ukaže da na mreži imate pirate, moraju da se preduzmu mere i to suzbije. SBB, međutim, još ne reaguje.
I obaveza RATEL je, takođe, da reaguje. Kako navode u "Telekomu", agencija mora, prvo, da se uveri da li SBB poštuje pravilnik o poslovanju ili ne. Drugo, po službenoj dužnosti, ako se radi o pirateriji, treba da obavesti nadležne organe. Činjenica je i tragedija, smatraju u "Telekomu", što niko ne želi time da se bavi.
Vrlo često se velike kuće u svetu, koje su nosioci autorskih prava, obraćaju internet provajderima kada otkriju da se na nekom serveru skidaju, primera radi, njihovi filmovi. Tada, traže da se takav server isključi i da se ti sadržaji neutrališu. To je, kažu u "Telekomu", normalna procedura. Srbija je potpisnik VIPO ugovora o autorskim pravima i dužna je da na osnovu tog međunarodnog sporazuma preduzime sve mere u borbi protiv piraterije.
- SBB se obavezao da će poštovati dozvole i licence, odnosno pravilnik o korišćenju interneta, koji je izdao RATEL - kažu u "Telekomu". - Prema tom pravilniku, nije dozvoljena nelojalna konkurencija, što znači da mi tražimo od RATEL da preispita ponašanje SBB: da li je činjenica da ništa ne preduzima po pitanju piraterije unutar svoje mreže i da li je to nelojalna konkurencija, jer stimilišu njihove korisnike da ostaju na mreži, pošto su im dostupna piratska izdanja.
To je siva zona, ali to se dešava i u Evropi. Takvi serveri mogu da se nađu, ali nisu ekskluziva jednog provajdera. RATEL ima obavezu da zvanično odgovori "Telekomu" i "Majkrosoftu" u roku od 30 do 60 dana.
Ogroman je clanak pa evo nastavka jer nije stao u jednu poruku:
BEZ KOMENTARA
UPRKOS mnogobrojnim pokušajima, prethodnih dana nismo uspeli da dobijemo komentar SBB, niti Republičke agencije za telekomunikacije.
U ranijim obraćanjima povodom ovog slučaja, nadleženi
u SBB tvrdili su da nije reč o distribuciji nelegalnih sadržaja.
- Nismo odgovorni za sadržaje koje posetioci razmenjuju - uveravali su. - Internet je slobodan medij, gde svaki pojedinac odgovara za svoje postupke. Mi smo jedan od lidera borbe protiv piraterije u Srbiji, jer smo prvi počeli da plaćamo prava na prenos komercijalnih TV kanala u našem kablovskom sistemu.
Na optužbe da privlače korisnike piratskim sadržajima, odgovarili su da njihove pretplatnike privlači kvalitet kablovskog interneta.
Ranije su iz RATEL stizala objašnjenja da oni nisu nadležni za, navodnu, internet pirateriju. U njihovoj moći je samo izdavanje dozvola za rad i tehničko regulisanje tržišta. Za slučajeve kod kojih postoji osnovana sumnja da je reč o sajber kriminalu, nadležan je, isključivo, sud.
R. Dr.
Ogroman je clanak pa evo nastavka jer nije stao u jednu poruku:
BEZ KOMENTARA
UPRKOS mnogobrojnim pokušajima, prethodnih dana nismo uspeli da dobijemo komentar SBB, niti Republičke agencije za telekomunikacije.
U ranijim obraćanjima povodom ovog slučaja, nadleženi
u SBB tvrdili su da nije reč o distribuciji nelegalnih sadržaja.
- Nismo odgovorni za sadržaje koje posetioci razmenjuju - uveravali su. - Internet je slobodan medij, gde svaki pojedinac odgovara za svoje postupke. Mi smo jedan od lidera borbe protiv piraterije u Srbiji, jer smo prvi počeli da plaćamo prava na prenos komercijalnih TV kanala u našem kablovskom sistemu.
Na optužbe da privlače korisnike piratskim sadržajima, odgovarili su da njihove pretplatnike privlači kvalitet kablovskog interneta.
Ranije su iz RATEL stizala objašnjenja da oni nisu nadležni za, navodnu, internet pirateriju. U njihovoj moći je samo izdavanje dozvola za rad i tehničko regulisanje tržišta. Za slučajeve kod kojih postoji osnovana sumnja da je reč o sajber kriminalu, nadležan je, isključivo, sud.
R. Dr.
Ne znam ko je to pisao ali ocigledno da pojma nema o tome kako torrent-i funkcionisu! :icon_scra Ti sadrzaji se ne nalaze na EUC-ovom serveru vec na racunarima korisnika jer taj tip mreze funkcionise na principu svako skida od svakoga tako da bi ako cemo pravo trebalo da corkiraju 90% ljudi koji koriste internet jer svi mi skidamo po nesto sa jednog ili drugog servera :dzavo:.
Ne znam ko je to pisao ali ocigledno da pojma nema o tome kako torrent-i funkcionisu! :icon_scra Ti sadrzaji se ne nalaze na EUC-ovom serveru vec na racunarima korisnika jer taj tip mreze funkcionise na principu svako skida od svakoga tako da bi ako cemo pravo trebalo da corkiraju 90% ljudi koji koriste internet jer svi mi skidamo po nesto sa jednog ili drugog servera :dzavo:.
Novinari ne znaju dok ljudi iz telekoma znaju i sigurno njih boli dusa jer neko skida nelegalno windows pa su morali savesno da prijave SBB koji su im gle cuda suparnici...hahha...zaista zivimo u najludjoj zemlji na svetu,bas me zanima sta ce biti dalje:ciao:
Bogami svasa moze da bude izmedju njih. Ali ja znam da treba da predjem na adsl!
Bil Gejts ima iza sebe, bas sam pogledao, 56$ milijardi dolara neto. Koliko mu je bruto to ne bih zeleo da znam. I da neko govori o pirateriji kako je losha za koje milionce. Dodje mi da ga nalupam.
I sada da se Telekom i SBB prepucavaju oko torrenata i sl.???? Pa ne znam ko mi je smesniji.
Sto se ne prepucavaju za nas musterije kome je internet jeftiniji i usluga bolja iz meseca u mesec???? Eeeeeee. to nikada necemo saznati :D
I ja bi hteo za 30E TV i internet + poklon. Kod nas dobijesh 10tinu od svakog bez poklona.
Što se tiče HUB-a, mogu da nas povuku za...
Elite HUB nije SBB-ov, nije njegovo vlasničtvo, tako da mogu da ga tuže do sutra :)
@prethodni postovi:
Prefiks "kilo" se pise malim slovom.:opanachke
Da, ali samo ako se misli na "kilo" u značenju 1000.
Likovi iz SBB-a su bez znanja Ratela i Telekoma uspostavili direktan link sa Rumunijom. I to im je radilo sve dok ih Telekom nije provalio, kada im je isekao link. Tada je nastala prava havarija sa SBB netom, koja traje do danas. Trenutno se SBB slepuje preko Beotela, dok ne vide sta ce i kako ce. Trenutno SBB sece sve, ne samo P2P saobracaj. Koliko seku - zavisi od grada do grada, od mesta do mesta. Ogranicavaju i FTP i HTTP saobracaj. Na njihovom forumu vlada opsta histerija - korisnicima nista ne radi kako treba. Jedino sto SBB trenutno ne moze da sece je News saobracaj, i to iz nekoliko razloga, da ih sada ne nabrajam ovde... Sve u svemu, ja sam nabavio ADSL modem, trenutno prelazim sa SBB-a na EUnet...
Iz pouzdanih izvora saznao sam da ovo sa Rumunijom nema veze sa istinom. Takođe, SBB nikad nije koristila Veratov link niti ga sada koristi.
Pelagijska Argosija
5.11.2007, 16:51
Ja sam na SBB i internet mi radi kao nikad pre (da kucnem u drvo:D). Uvek sam se bunio kako mi ne radi kako treba, ali poslednjih 3, 4 meseca stvarno ne mogu da se požalim. Nigde ne seku niti ograničavaju. Zna da uspori nekad, ali to nema veze sa ograničavanjem već sa opterećenjem tako da ova priča baš ne drži vodu.
Ugasen Elite HUB..tako da u lokalu SBB-a sada prakticno nema saobracaja.. mislim da ce ovo dosta uticati na korisnike da masovno predju na druge operatere koji nude ADSL po nizim cenama od kablovskog neta..
Ugasen Elite HUB...
Već (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=22142) je rečeno... :icon_stud
Iz pouzdanih izvora saznao sam da ovo sa Rumunijom nema veze sa istinom. Takođe, SBB nikad nije koristila Veratov link niti ga sada koristi.
Hajde da se malko ispravim, da ne ispadne da tvrdim pogrešne stvari.
Pogrešno sam napisao, nije bila priča o Veratu nego o Beotelu.
Kolega iz SK-a čije je zaduženje Internet raspitao se kod poznanika u Beotelu i ovaj mu je rekao da ne zna da SBB koristi njihov link, a tako nešto bi morao da zna. Ista osoba upitana je za varijantu sa Rumunijom. Odgovor je bio da je tako nešto prilično neverovatno i da on lično ne veruje da je tako nešto moguće uraditi, a da svi ne saznaju maltene odmah.
Ovo kako sam sada napisao deluje mnogo manje kategorično nego ovo što sam prvo napisao ("iz proverenih izvora"), tako da se samo može reći - "Ako su lagali mene..."
Prepaid (2 megabita): http://www.speedtest.net/result/200322681.png (http://www.speedtest.net)
A treba da bude 5.
Pocinje i mene da zabrinjava sbb, sve cesce mi se desava da iz cista mira ne mogu da udjem na net a pre pet min. sam ulazio. Tako bude jedno 2-3 sata i posle se vrati u normalu.
IP adresa se promeni sama a posto je sbb-u fixna onda ne moze da radi net. Sve u svemu, verovatno cu od nove godine na adsl. Zbogom SBB.
A treba da bude 5.
Sta treba da bude 5?
A treba da bude 5.Ne treba, ima prepaid turbo, on treba da bude 5mb/s a obican ide 2mb/s
http://www.sbb.co.yu/cms/view.php?id=359
IP adresa se promeni sama a posto je sbb-u fixna onda ne moze da radi net. Sve u svemu, verovatno cu od nove godine na adsl. Zbogom SBB.Mene lokal samo drzi u toj celoj prici, ali da kucnem u drvo nisam imao vecih problema poslednjih 3 meseca, i evo vec konstantno ostvarujem protok oko 170GB mesecno, sa FlatHome 512/256-1024/512 paketom
Auuuuu, ja max sa 256 ostvarim 25gb
Nisam na mom kompu pa ne mogu da screenujem (tj mogu ali ne da cutujem i resieujem) pa evo copy paste moje rekordne portošnje :)
Internet flat home 256/128-512/384 Isteklo vreme 0,00 69 643,74 33 2007-09-28 15:20:53 2007-09-28 15:18:53 2007-11-01 00:03:45
Internet flat home 256/128-512/384 Isteklo vreme 0,00 74 584,77 30 2007-08-28 13:55:17 2007-08-28 13:49:57 2007-09-28 00:03:43
nikola87
10.11.2007, 12:32
kako to, pa mora da si koristio lokal ili ti je ceo mesec komp samo radio DL, ja mesecno napravim 12GB bez lokala(koji ne koristim) i to ako se jedno 8 noci odvaljujem od dl-a.
Nisam na mom kompu pa ne mogu da screenujem (tj mogu ali ne da cutujem i resieujem) pa evo copy paste moje rekordne portošnje :)
Woow svaka cast i to sa 256 netom.Ja sam 1mb jedva skupim 20gb a i to retko, prosek bi rekao da je izmedju 10-15gb.
Ja sam jednom prilikom nesto skidao kombinovano.
Deo sa lokala, deo sa stranog torrenta.
Mithrandir
10.11.2007, 14:10
Internet flat home 256/128-512/384 Isteklo vreme 0,00 100 704,92 30 2007-04-17 15:02:35 2007-04-17 15:02:41 2007-05-18 00:04:03
Mada, ima ljudi sa mnogoooo vecim protokom :a_whistli
Pada sneg a SBB izgleda ne zna kako da se izbori sa tim čudom prirode.
Rekao sam da neću samo kukati kad počne da zeza, nego ću preći na ADSL, ako se brzo ne popravi.
Ako će da mi bude ovako cele zime...
Konacno novo uplatno mesto!
Opština Rakovica
Miška Kranjca 12
šalter 17
radnim danima od 09-17h
I obaveza RATEL je, takođe, da reaguje. Kako navode u "Telekomu", agencija mora, prvo, da se uveri da li SBB poštuje pravilnik o poslovanju ili ne. Drugo, po službenoj dužnosti, ako se radi o pirateriji, treba da obavesti nadležne organe. Činjenica je i tragedija, smatraju u "Telekomu", što niko ne želi time da se bavi.
Joj majko, umreću od smeha :rofl:.
Korisnici Telekomovog adsl-a zgroženi su perfidnim i nepromišljenim ponašanjem korisnika SBB interneta i apeluju na njih da istog trena kada im se ponude sumnjivi p2p sadržaji, u lokalnoj mreži ili van nje, prijave ovakav slučaj nadležnoj agenciji, izrecituju nekoliko "Oče naša", ispovede se najbližem svešteniku i dobro izudaraju ruku kojom su, tom prilikom, koristili miša :kreza:.
Mario Pavićević
27.11.2007, 11:49
S' obzirom da na mojoj nesrecnoj centrali nema slobodnih portova za ADSL prinudjen sam da uvedem SBB kabl.Dvoumim se izmedju dva najslabija paketa Home 128/256 i Surf 64/512.Na poslu koristim ADSL 64/512 i to zadovoljava moje potrebe pa sam vodjen time vise orjentisan ka Surf paketu.Interesuje me da li je ovaj paket pored losijeg odnosa up:down-a ogranicen jos necim poput veceg pinga vise izgubljenih paketa i slicno?Home paket me opet mami zbog lokala naravno mada koliko vidim ni tu situacija vise nije sjajna zbog ukidanja Elite hub-a kao i velikog leachovanja od strane korisnika surf paketa(koliko sam shvatio surf paket nema lokal pa korisiti spoljni net preko hub-a i samim tim ako bih nesto delio preko home paketa i to sto delim neko skida sa surf paketa on trosi moj spoljni net).Sad interesuju me vasa iskustva i savet koji od ova dva paketa odabrati?
Pelagijska Argosija
27.11.2007, 22:40
Nije ukinut Elite hub. Ja intezivno skidam poslednjih par nedelja bez problema. Što se tiče paketa, na duge staze mislim da ti se najviše isplati neki od flat paketa, pa makar i osnovni od 256/128. To sad dosta zavisi i od cene koju si spreman da plaćaš mesečno pošto je flat, ako se ne varam najskuplji.
Mario Pavićević
28.11.2007, 11:23
pa oba paketa su flat samo sa drugacijim mogucnostima.
Pelagijska Argosija
28.11.2007, 15:23
pa oba paketa su flat samo sa drugacijim mogucnostima.
Ahm, da, nisam lepo pročitao:boodala::o Pa bolje uzmi onda surf paket, ako ti nije toliko važan upload.
Jel se zna nesto novo u vezi SBB-ovog samostalnog linka? Hoce li biti nesto od toga? Znam da se vec raspravljalo na ovu temu pa pitam samo dal ima nesto novo...
Jel se zna nesto novo u vezi SBB-ovog samostalnog linka? Hoce li biti nesto od toga? Znam da se vec raspravljalo na ovu temu pa pitam samo dal ima nesto novo...
Ništa za sada, mada su neki "insajderi" na zvaničnom forumu SBB-a napisali da će link ka Rumuniji biti uspostavljen do kraja decembra. Da li im verovati ili ne? Vreme će pokazati.
Vishe nemam strpljenja ... Jednostavno, prevrshili su svaku meru. Treci put ja danas gubim konekciju dok igram DotA-u ... ( Mislim da mozhete naslutiti koliko je ovo iritirajuce ... ) Shta vishe, danas je protok bio tako losh ( Uobichajeno je u granici podnoshljivosti. ), da prosto izgubish i ono malo tolerancije i strpljenja koje je ostalo ... UZHAS !
Pre par mesec paket 256 / 128 FlatHOME je bio i vishe nego dovoljan za igranje ( Bar u mom sluchaju ... ), a sada ni duplo brzhi " ne funkcionishe " kako sam ochekivao. Shta reci, kada protok posle 19 h varira izmedju 117 - 147 kb/s / 45 - 58 kb/s ...
Srecom, potpisao sam ugovor sa Telekom-om i ADSL bi trebao dobiti za par dana ... ( 1024 / 128 paket. ) Nadam se da nisam ppogreshio.
Ahh, da ... Zhivim u Kragujevcu.
Mr.Deeds
12.12.2007, 20:25
onda ja u valjevu imam srece sa sbb, ka je meni protok preko ogranicenog(ne mnogo) svaki dan. Mada jesu cene vece nego u drugim gradovima, ali boze moj na prolece adios amigos:D
Nece me vise vidjet:D
Ja imam 1536/192 a download vec 2 nedelje ne prelazi 20 KB ?!?!?! Katastrofa , a o pingu da ne pricam ....on je mislena imenica .Odgovor njihovog korisnickog servisa je uvek ' reklamacija je prosledjena ' ?!?! A na forumu SBB mozete videti zaista zanimljive odgovore " strucnih lica iz njihove operative " tipa imate slabu vezu zato sto mozda komsija ima stari televizor pa to ume da pravi probleme :rofl: i sl. gomila gluposti ....ja kad hocu dobro da se zabavim svratim na SBB forum :a_bleh:
Evo mali prilog od 4 pokusaja uspeo sam da nabijem 199 kbps :alealeee:
Ja imam 1536/192 a download vec 2 nedelje ne prelazi 20 KB
Ja imam isti taj paket i u pocetku je sve radilo kako treba ali sada mi se cini kao da ide mnogo sporije.Ima li neko program koji meri koja je prava brzina kojom skida
evo pa izmeri:
http://www.speedtest.net/
Imate i ovo: http://forum.sbb.co.yu/brzinomer/ A jel zna neko nesto novo za onaj link preko granice? Nadam se da niko nece da se ljuti sto smaram s tim ali to bi nas sve spasilo...:ciao:
Ma odjednom se zacutalo lakse je ovako "telekom je kriv za sve":mad:
Čitaj SK ;)
U principu, čeka se donošenje propisa i zakona. Prema trenutnim propisima, samo Telekom ima pravo povezivanja sa inostranstvom.
vasiljevic
24.12.2007, 18:14
Jest, to je onaj cuveni zakon po kome ce policija da kaze dali neko moze da se bavi internet provajdingom, zar ne? :)
More, ako se po jutru dan poznaje sa tim zakonom ima da se nacekamo dobrog neta.
Nema tu sta da se cita nego da se vidi konkretno poboljsanje od citanja i kao bice ovo i bice ono nema vajde,naravno da citam :D od korica do korica i reklame sve :kreza:,video sam ali tacno kad ce to da bude :odoK:
Jest, to je onaj cuveni zakon po kome ce policija da kaze dali neko moze da se bavi internet provajdingom, zar ne? :) To je čuveni PREDLOG zakona koji najverovatnije neće biti usvojen u tom obliku. Drugo, čak i u tom obliku, nije u pitanju to da policija (u stvari, Državna bezbednost) daje saglasnost da neko bude provajder, nego da daje saglasnost da se neko u sopstvenoj režiji poveže sa inostranim aplinkom putem zemaljskih veza (žice, optički kabl, zemaljske bežične veze).
Nema tu sta da se cita nego da se vidi konkretno poboljsanje od citanja i kao bice ovo i bice ono nema vajde,naravno da citam :D od korica do korica i reklame sve :kreza:,video sam ali tacno kad ce to da bude :odoK:Ti si, pretpostavljam, veoma dobro informisan i znaš nešto što ni Vlada ne zna? Manimo se teorija zavere.
Razne price se vrte, kako koga pitas, dobijes drugaciji odgovor... LM, meni net radi jako lose i varira u poslednjih mesec i po, recimo. Nisam nikoga zvao, cimao, zalio se i sl. Jednom prilikom sam pitao, dobih odgovor da je to "do njih i da bi bilo najbolje da zovem tehnicku sluzbu prepodne i pitam kada ce biti resen problem". Sta god... Paket koji koristim je 256/128 flat, sa lokalom. Savrseno je radio do pre pomenutih mesec i po. Sada... katastrofa. Jos i nekako mogu da surfujem, ali ping u igricama... nabije i 1500. I standardno, postoji period kada je opterecenost veca i tada je net uzas... Drugu opciju nemam, adsl jos uvek ne mogu da uvedem, stara centrala, itd. Nadam se da ce biti uskoro reseno, jer izgleda da imamo najgori net u regionu, i opet prednjacimo po losim stvarima u odnosu na susede.
Moram da kazem da me strasno nervira kada korisnici npr. kablovskog neta kada im nesto ne ide po volji odmax pricaju kako ce da predju na ADSL koji ima onaj glupavi mali upload i mnoga druga sr***a. Ja imam SBB net i u najboljim uslovima dobijam i vecu brzinu nego sto sam platio (inace sam zadovoljan netom veoma: hubovi, surf...), dok moj drug koji ima Telekom ADSL umesto 512 down ima 480, a umesto 64 up ima 50-55. Naravno, da me neko ne shvati pogresno, nisam reko da se ne treba ljutiti i zaliti ako net ne radi kako treba (i ja sam imao problema i zvao SBB ranije...). Posto mislim (odnosno sigurno je) da na svetu ne postoji ISP kod koga ni jedan korisnik nema bar nekih problema, mogu da tvrdim da SBB ima bolju uslugu... Takodje ako vam u nekom periodu nije mnogo potreban net (ako idete negde tokom nekih raspusta...) mozete uzeti prepaid paket koji ne nude drugi provajderi i ustedeti dosta novca... Necu da se selim u drugi grad ako mi u kuci pukne vodovodna cev...
Stan do mene drug ima i ADSL Telekomov i SBB.ADSL avg dload 55kbs a SBB 39kb.Ja sam jos gori meni je oko 36kbs.U pitanju je 512/64.Dakle za SBB surf paketi a za ADSL standard.
Presao bih na ADSL nego moras da se obavezes ugovorom na god dana a ja bi na prolece trebao da se selim.
Dakle za SBB surf paketi a za ADSL standard.
Nisam bas ovo najbolje razumeo...
Ja nisam probao FlatSurf vec samo prepaid i obican flat i uvek su mi odlicno radili. Opet ponavljam da nijedan provajder ne radi perfekto na svim lokacijama. Iz tvog posta vidim da npr. u mom kraju i SBB i Telekom rade bolje nego kod tebe (al sam vec reko da Telekom krade namerno ili nenamerno). Ono sam napisao jer oni koji su nezadovoljni sa SBB-om misle da cem im sve biti perfektno kad predju na ADSL (a nije mi jasno otkud uopste takva ideja). Kod svakog provajder postoje veoma zadovoljni i veoma nezadovoljni korisnici. Ja bih preso na ADSL tek kada drugi provajder ne bi popravio stvar posle puno vremena i pre toga bih se raspitao kako radi ADSL u mom kraju.
Nisam bas ovo najbolje razumeo...
Ja nisam probao FlatSurf vec samo prepaid i obican flat i uvek su mi odlicno radili. Opet ponavljam da nijedan provajder ne radi perfekto na svim lokacijama. Iz tvog posta vidim da npr. u mom kraju i SBB i Telekom rade bolje nego kod tebe (al sam vec reko da Telekom krade namerno ili nenamerno). Ono sam napisao jer oni koji su nezadovoljni sa SBB-om misle da cem im sve biti perfektno kad predju na ADSL (a nije mi jasno otkud uopste takva ideja). Kod svakog provajder postoje veoma zadovoljni i veoma nezadovoljni korisnici. Ja bih preso na ADSL tek kada drugi provajder ne bi popravio stvar posle puno vremena i pre toga bih se raspitao kako radi ADSL u mom kraju.
Surf je 512/64 sto je isto kao ADSLov paket.
Nema sta tu da se misli, drug odmah pored mene igra WOW i na kraju je popizdeo jer shity SBB nema konst protok nego skace non stop.Za igru kojoj bi relano trebala 128 konekcija (konst)ne radi lepo na SBBovom 512 Surf paketu.Uzeo lepo covek odmah ADSL iako je tek uplatio SBB i sad koristi oba.Razlike su evidentne.
Ne znam da li je to fora samo u Krusevcu ili u celoj Srbija da dload varira od 30-60kbps pa kao da izvuce negi avg od 45 ali njemu adsl ima konst 55.Ja jbni youtube ni sa 1mb flatom ne mogu da gledam bez seckanja.SBB mi je izbio samo tako pare, do pre nekih mesec sam uplacivao sam 1mb flat.A da je radio barem kao 384.Evo ja speedtest radim po 10x i nikako da izvucem 320 na 512 konekciji!!!A drug na adslu laganica ~500.
Problem SBBa je sto za dat novac radi duplo sporije nego konkurenti.Barem u KSu.Izgovor:"Radimo na usavrsavanju, kad zavrsimo imacete full brzinu".A to mi pricaju zadnjih godinu dana...
Ocigledno je lokacija veoma vazan faktor. Ja sam sa SBB-om zadovoljan, a pored toga SBB je korisniji zbog lokala i P2P. Ako to ne koristis onda ti je svejedno odnosno u tvom slucaju je bolje ADSL. Usput izmeri brzinu ovde jer server nije u inostranstvu pa nece biti veliki ping: http://forum.sbb.co.yu/brzinomer/ (tu je moj drug dobio 480(umesto 512, Telekom ADSL), a ja 2125(umesto 2048, prepaid). SBB mi poklonio 85kbps, ako je test tacan...
Da ovde izvlacim ~480, a i fora im je.To meri prema svom serveru a za ostale je drugacija situacija.
A koliko dobijas na Telekomu? Inace nebi bilo fer da daju vecu brzinu svojim korisnicima. Izmaeri i SBB pa javi...
Poznajem coveka koji radi u sbb-u i on mi je rekao u privatnom razgovoru, znaci nista zvanicno, da im telekom pravi problema sa linkom koji im daju i da je zato vec neko vreme ovako losa situacija sto se tice surfovanja i normalnog downloada preko dana. Otprilike je kod mene to pocelo negde u ono vreme kad je sbb po medijima pricao da trazi licencu za fiksnu telefoniju. Posle je i telekom tuzakao sbb po novinama u vezi sa hubovima i piraterijom. Pretpostavljam da im onemogucavaju normalnu uslugu posle ovoga sa licencom za telefoniju. Meni jedino torrenti sa zatvorenih trekera rade i preko dana kako treba jer prave po 30-ak i vise konekcija pa se protok zakuca na maksimum. Sve ostalo, normalan surf i download sa http, youtube, rapidshare, news (sa 2 konekcije posto delim account) radi preko dana dosta lose.
Ma to je u redu nego nisu valjda tupi (kao sto jesu) dovoljno su jaka firma da angazuju pravnike i da se to sa linkovima resi,to nije nas problem,doduse kad su priznali da su sami krivi sto su preopteretili linkove sta je onda bilo to....
Sada radi fino sa http i ftp radi >uglavnom< dobro ovih par meseci,za dalje videcemo valjda ce konacno to sa linkovima da rese.:n_klanja::n_klanja::n_klanja:
Pa sad...
Mi govorimo o jakoj fimi koja toliko skrtari da je pre par meseci imala samo jedno naplatno mesto u Beogradu.
Pa sad...
Mi govorimo o jakoj fimi koja toliko skrtari da je pre par meseci imala samo jedno naplatno mesto u Beogradu.
Da ,da ali koliki obrt ostvare :eek: o novcu govorim nisu slabi ali organizacija :kreza: :boxing:
Mario Pavićević
31.12.2007, 20:39
Meni je danas pusten 256/128k paket.Zahtev je podnesen 06.12. a modem instaliran 21.12.Ispostavilo se da instalateri rade honorarno za SBB koji im placa svaku instalaciju i reklamaciju odredenu sumu a instalater mora da obezbedi vozilo,gorivo i telefon sto je prouzrokovalo razmak od 10 dana izmedju instalacije modema i odlaska instalatera u sediste SBB-a kako bi predao ugovor i novac za uplaceni paket.Inace brzinu sam testirao i razultati su ovde:
http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=429959&postcount=59
Ping prema www.sk.co.yu je u proseku 12ms a prema www.google.com oko 47ms.U poredenju sa ADSL 512/64 paketom koji imam na poslu ping prema stranim serverima je slican ali prema domacim prilicno nizi.Ostvarene brzine download-a su takodje malo vece recimo na ADSL 256/64 paketu maksimalna brzina downloada je bila 26-27Kb/s a na SBB-u je 31-32Kb.Za sada sam zadovoljan pa cemo videti kako ce se ponasati ubuduce.
zavisi za sta koristis net,sto se tice igranja preko neta ako koristis sbb nemam reci! preko dana ne igrivo !!!
Mario Pavićević
6.1.2008, 19:19
zavisi za sta koristis net,sto se tice igranja preko neta ako koristis sbb nemam reci! preko dana ne igrivo !!!
Sta znam do sada sam u mrezi igrao samo counter-strike i prosecan ping na domacim sererima je do 30 a na stranim do 55.
Pre neki dan (u subotu) mi je uveden SBB kablovski internet i taj dan je sve bilo u redu. Medjutim, od juce konekcija je vrlo losa, lampice 'Send' i 'Receive' uopste ne svetle, znaci nista ne moze da se otvori, odmah izbacuje 'Cannot find server'. U cemu je problem?
Pre neki dan (u subotu) mi je uveden SBB kablovski internet i taj dan je sve bilo u redu. Medjutim, od juce konekcija je vrlo losa, lampice 'Send' i 'Receive' uopste ne svetle, znaci nista ne moze da se otvori, odmah izbacuje 'Cannot find server'. U cemu je problem?
Resetuj modem.
Resetuj modem.
Hm, kako?:o
Ne zeljeci da otvorim novu temu ovde cu pitati.Trebao sam da dobijem adsl pre 2-3 meseca medjutim posto ne zivim bas u velegradu to je bilo malo teze izvesti.Evo sada sam u prilici konacno da uzmem adsl pa cu postaviti pitanje.
Evo vec duze vreme planiram da nabavim adsl pa bih vas hteo pitati koja brzina bi bila dovoljna da igram online igrice (pre svega Battlefield 2142,Crysis i takve) a da nemam problema sa lagom.Prekljuce sam bio narucio adsl i stize mi oko srede - cetvrtka (modem) pa bih hteo da vas pitam dal je 512/128 dovoljna brzina za komforno igranje?E sad postoji mogucnost i za kablovski internet (sbb) pa ne znam koji je bolji za igranje online?Dal da uzmem kablovski il adsl navedeni?
ne znam kakvo je stanje u srbiji ali adsl je uvjek bolja opcija. veza je konstantna uvjek a s 512/128 možeš normalno igrati sve igre. samo probaj da uzmeš malo veći paket(min 3 ili 4gb) vjeruj mi manje se vrlo brzo potroši. ako si možeš priuštiti predlažem ti megabitnu vezu. sve možeš filmove gledati bez zastoja
Planiram da uzmem taj adsl flat paket...To je non - stop mesec dana neta,tako?Znaci najverovatnije adsl 512/128 ili 1024/128....
Planiram da uzmem taj adsl flat paket...To je non - stop mesec dana neta,tako?Znaci najverovatnije adsl 512/128 ili 1024/128....
ako ti je flat ona nije problem. megabitna će ti skidati oko 100-140kbs-a a 512 oko duplo manje. pošto je flat ne možeš pogrješiti ali ti preporučam što bržu
Evo sad sam pitao ta od 1024-128 kbs flat je oko 2200 dinara mesecno.Mozda jeste malo skuplje ali ja dosta vremena provodim na netu (radovi za skolu,surf,igre)pa mi to i bas nije problem.Znaci siguran si da bi sa 1024-128 igrao online bez laga?Znaci pre svega hocu da igram bf2142 ,a kasnije ako izdadje i neki valjan mmorpg...
Vjeruj mi sve bez najmanjih problema. govorim to jer imam mostarski adsl i nikada nisam imao ni najmanji lag. filmovi s youtuba se skidaju tako da ih možeš gledati bez problema. 5 minutni film se skroz napuni za 2 minute a ako je veća rezolucija za 3. megabitna veza je odlična za ono što nudi. ps tvoj flat = mojih 4 gb;) pa ne bih rekao da se neće isplatiti
Hm, kako?:o
http://i19.tinypic.com/6lcqfc3.jpg
E ovaj sbb me stvarno nervira.
Em' sto je poceo da laguje na CS na brzini 512/64kbps nego poceli i da mi zabranjuju sajtove!Pojedine sajtove nikako ne mogu da otvorim, a kad idem preko anonymouse.com mogu lepo da ih otvorim.
dobro cs mora da ti laguje ipak 64 upload, ali ovi sajtovi ne mogu da se otvore, ja imam sbb 256/128 i nece!!!
I ja imam isti problem. Npr. ne mogu da otvorim sajt www.ign.com osim ako ne pocnem da lupam F5 (Refresh).
http://i19.tinypic.com/6lcqfc3.jpg
OK, to sam vec radio, ali ne pomaze... u svakom slucaju hvala.
Mario Pavićević
8.1.2008, 9:43
I ja imam isti problem. Npr. ne mogu da otvorim sajt www.ign.com osim ako ne pocnem da lupam F5 (Refresh).
Kod mene sve radi ok.
Izvinte sto opet smaram al razgovarao sam sa prijateljom koji radi sa kompjuterima i on me je ubedio da uzmem sbb kablovski,tvrdeci da je dosta bolji od adsla.E sad samo da pitam dal je ova brzina dovoljna za online gaming lag free 512/256 kbs (flat home) ili treba jos brzi?
Sorry jos jednom :n_klanja: :n_klanja: :n_klanja:
Dovoljno je..ja sa 256 igram na netu i nelaguje mi...pozz
Kod SBB nije problem brzina nego njihov kvalitet u pojedinim gradovima. Konkretno u mom gradu su me zbog njihove nesposobnosti da odrzavaju mrezu a i zbog toga sto su prodali i preko kapaciteta koje su imali drzali i po mesec dana bez interneta a nisam imao alternativu jer je ADSL uveden tek kasnije. Znaci i pored toga sto sam redovno placao oni nisu pruzili ni minumum usluge ponekad po nedelju dana a ponekad i po par nedelja. Cim je uveden Telekomov ADSL presao sam bez razmisljanja i nisam se pokajao. Odprilike placam ADSL slicno kao sto sam placao njihov sporiji flat paket. U medjuvremenu su korigovali cene ali ne pada mi na pamet da se vracam upravo zbog lose usluge... U nekim gradovima kazu ljudi da su zadovoljni...
@Leonida
SBB je mnogo bojli za internet gaming, P2P, hubove... zbog velikog uploada. Kod mene radi odlicno, ali znam da na nekim lokacijama ne radi bas najbolje ali to je upravo zbog odredjene lokacije, pa ti proveri kod nekog u kraju kako radi njihov net. Sve preporuke za SBB...:ciao:
http://www.sbb.co.yu/upload/document/kablovizor_41.pdf
Jos jedan kablovizor sa velikim obecanjima u koje spada Vojvodjanski backbone i kupovina interneta u inostranstvu...
Izvinte sto opet smaram al razgovarao sam sa prijateljom koji radi sa kompjuterima i on me je ubedio da uzmem sbb kablovski,tvrdeci da je dosta bolji od adsla.E sad samo da pitam dal je ova brzina dovoljna za online gaming lag free 512/256 kbs (flat home) ili treba jos brzi?
Sorry jos jednom :n_klanja: :n_klanja: :n_klanja:
znas kako sbb jeste bolji za igranje ali to ti je mac sa dve ostrice ili ce ti raditi super ili ce ti doji da razbijes kompjuter i sbb...
znaci sve zavisi od srece bukvalno...savetujem ti adsl
ja sam na sbb i patim se nekad radi nekad ne...recimo nekad mogu igrat normalno tek posle 12 uvece:n-cc2:
Uzmi pa vidi kako radi jedan mesec SBB (bas imam taj paket 512 / 256 ),ja igram PES 6 Online i obicno imam 3 crte (znaci maximum) (ne laguje mi) , a na Battlefield Serverima mi je ping oko 40-50 (tu nema l od laga).
Moj savet,za online gaming definitvno Kablovski
Evo sad mi je ovakvo stanje (sa upaljenim MSN)
Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.
D:\Documents and Settings\Milos>ping www.google.com
Pinging www.l.google.com [66.102.9.104] with 32 bytes of data:
Reply from 66.102.9.104: bytes=32 time=66ms TTL=241
Reply from 66.102.9.104: bytes=32 time=67ms TTL=241
Reply from 66.102.9.104: bytes=32 time=82ms TTL=241
Reply from 66.102.9.104: bytes=32 time=70ms TTL=241
Ping statistics for 66.102.9.104:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 66ms, Maximum = 82ms, Average = 71ms
D:\Documents and Settings\Milos>ping www.sbb.co.yu
Pinging www.sbb.co.yu [82.117.194.4] with 32 bytes of data:
Reply from 82.117.194.4: bytes=32 time=7ms TTL=61
Reply from 82.117.194.4: bytes=32 time=12ms TTL=61
Reply from 82.117.194.4: bytes=32 time=8ms TTL=61
Reply from 82.117.194.4: bytes=32 time=8ms TTL=61
Ping statistics for 82.117.194.4:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 7ms, Maximum = 12ms, Average = 8ms
D:\Documents and Settings\Milos>
Pozdrav :ciao:
Ovo je nesto novo u vezi onog SBB linka i to sam pokupio na SBB forumu (postovao neki "cosinus"), navodno se zove nadprovajder i neko bi mogao da mi objasni sta to znaci... http://www.cidr-report.org/cgi-bin/as-report?as=AS31042
To znači da je SBB postavio link ko što jeste, ali da se čeka odluka Ratela.
Oni (SBB) odavno pricaju da cekaju na Ratel... I hoce li biti nesto sa tim ratelom vise, sta oni cekaju???:confused:
Prema važećim zakonima i propisima, jedino Telekom ima pravo da se povezuje sa drugim zemljama putem zemaljskih veza i čvrstih medija (tj. kablova, metalnih ili optičkih).
Dakle, tu nije Ratel problem nego mora da se usvoji novi Zakon o telekomunikacijama. Dok se to ne izvede, može SBB da pravi infrastrukturu koliko hoće, nema pravo da je koristi.
Naravno, ovo što i Telekom i SBB sada rade čista je propaganda. SBB namerno nešto pokuša, onda ih Telekom, naravno, odmah prijavi Ratelu, Ratel zabrani, a onda svi izdaju zvanično saopštenje novinama (a novinari uglavnom ne razumeju o čemu se radi). Tako Telekom priča kako SBB radi nelegalno, podržava pirateriju i slično, a SBB kuka kako bi se sve davno rešilo samo da ih Telekom ne opstruira.
A Vlada i Skuština, naravno, uvek imaju važnija posla nego da se bave tamo nekim telekomunikacijama u koje se, takođe, malo ko od njih razume.
Kod mene se zadnjih desetak dana sbb popravio tj. radi kao u najboljim danima. Izgleda da im je telekom konacno prosirio link posto i dalje idu preko njega.
A Vlada i Skuština, naravno, uvek imaju važnija posla nego da se bave tamo nekim telekomunikacijama u koje se, takođe, malo ko od njih razume.
Jbg nasim poslanicima je vaznije da raspravljaju o svojim platama, koje su ogromne, nego da resavaju neke ozbiljnije probleme
Kod mene poslednja dva dana katastrofa. Malo hoce, vise nece, svako malo nije u mogucnosti da ucita stranicu i tako to. Kada sam ih zvao, kazu da rade nesto na Banjici, i da imaju problema, tako da priznaju da je do njih. Ma uzas, u svakom slucaju. Idem na ADSL cim budem mogao da se nakacim.
Prema važećim zakonima i propisima, jedino Telekom ima pravo da se povezuje sa drugim zemljama putem zemaljskih veza i čvrstih medija (tj. kablova, metalnih ili optičkih).
Dakle, tu nije Ratel problem nego mora da se usvoji novi Zakon o telekomunikacijama. Dok se to ne izvede, može SBB da pravi infrastrukturu koliko hoće, nema pravo da je koristi.
Naravno, ovo što i Telekom i SBB sada rade čista je propaganda. SBB namerno nešto pokuša, onda ih Telekom, naravno, odmah prijavi Ratelu, Ratel zabrani, a onda svi izdaju zvanično saopštenje novinama (a novinari uglavnom ne razumeju o čemu se radi). Tako Telekom priča kako SBB radi nelegalno, podržava pirateriju i slično, a SBB kuka kako bi se sve davno rešilo samo da ih Telekom ne opstruira.
Da dobro je sto "nema " monopola. Navodno je jos 2005 ukinut monopol telekoma( ali samo na fiksnu telefoniju) a ustvari nije ni na to.
Sbb zavisi od kraja do kraja moze da radi "vrh" a moze da se raspada ako
su delovi grada u ekspanziji uvodjenja interneta pa stalno kace nove korisnike a slabije prosiruju i odrzavaju linkove , cvorista i sl.
Meni je u Beogradu pre 3 godine uvedena digitalna linija(skinut PCM) i od tada sam prijavljen za adsl kod beotela sezama euneta i od nedavno telekoma (naravno nema parica, neka izdvojena centrala ili nesto tako). A sbb koristim 2 godine i evo kako radi, 3 meseca zagusenja lag ogroman pa onda srede pa 3 meseca radi ok, pa onda opet raspad 3 meseca kada dodaju jos korisnika i tako u krug.
Download i Up su uvek bili korektni, sa cenom nema problema jedino svaka 3 meseca odmaram od internet gaminga po 3 meseca:alealeee:
E veceras i juce je lose i ping i upload e kad bi ovo bilo sto pre :rolleyes:
http://www.elitesecurity.org/t308573-SBB-sopstveni-internet-link-do-inostranstva-legalno-ili-ne
Zamolio bih vas sad da se ne smejete mom pitanju jer se zaista ne razumem najbolje oko ovoga...Problem (i kratka prica)glasi:
I tako sam ja 2,3 meseca cekao kablovski internet da mi ugrade (prvo zbog uslova,pa zbog majstora koji nikad da dodju) kad juce prepodne oni dodju i sve montiraju.Mojoj sreci nigde kraja.Instaliram ja lepo Battlefield 2142 , odigram koju partiju i sav srecan jer nema uopste laga.Kada ono kao grom iz vedrog neba meni se komp isljuci bez ikakvog razloga i nece da se upali(crko).Odneo sam ga na servis i tamo ce ostati nekoliko dana.Ja vam ovo pisem sa laptopa (koji je na budjavi bezicni internet) pa da vas pitam:Kako da ukljucim ovaj sbb internet na moj laptop?!Ovaj majstor mi je rekao da trebam da iskljucim neka podesavanja u network connections i da ce mi se net ( ako je prikljucen)automatski ukljuciti.E sad ja ne znam sta treba da tu da podesavam pa vas pitam...Znam da nisam bas najbolje opisao problem no verujem da neko ima leka.
Ko je preziveo ovo da procita cestitam!
pa ako ga ukljucujes peko mrenog kabla samo uradi slecede:
1. ukljuci mreznu karticu na laptopu
2. povezi pomocu mreznog kabla(koji si dobio u kutiji sa modemom) laptop i modem.
3. kad se upale ona dva ekrancica u donjem desnom uglu idi na status/properties i tu stavi da on sam trazi adresu(obtain adress) , tako je vec nadef-u.
4. Ukljuci i iskljuci modem(iz zida)
Hvala Nikola!Sad jos samo da nadjem mesto gde treba da se prijavim da vidim osnovne informacije (potrosnju,brzinu neta itd.)!:n_klanja: Ako neko zna link bio bih zahvalan:D , jer je meni ta adresa bookmarovana na desktop racunaru koji je u servisu pa je ne znam napamet.
Nisam mislio na to,no nema veze.Saznacu uvece kad se vratim iz skole,ako mi dotle poprave komp.
pa ako nije ovaj onda ne znam na sta mislis http://home.sbb.co.yu/
paulvandyk68
4.3.2008, 21:56
Koliko sam cuo SBB otisao na 8 mb/s. To je citav megamajt u sekundi. Domaci zadatak za Telekom. Pravac SBB, cene dole to svi vole.
Meni evo net radi perfektno 2 nedelje ( 512/256 Kbs,flat home).Skida konstanto preko 63Kbs,a ping u battlefield 2142 ne prelazi preko 35-40.Prezadovoljan sam.
U pitanju je 5Mb prepaid paket i to maximalna brzina, ali mislim, pričamo o 5Mb sa limitom od 900MB... http://bachi.users.sbb.co.yu/kezovi/rotflmao.gif
Mario Pavićević
7.3.2008, 12:21
Evo vec 24 sata kod kuce nemam internet.Posle petljancije SBB-a sa paketima cable lampica prestala da sija i posle provere ovog i onog ispostavi se da je signal u redu ali se odjednom kod SBB-a MAC adresa mog modema ne slaze sa onim sto na njemu pise.Znaci na modemu je seldeca nalepnica:
http://img131.imageshack.us/img131/3363/nalepnicauj0.th.jpg
Takodje control panel modema prijavljuje tu istu MAC adresu:
http://img129.imageshack.us/my.php?image=modemvt5.jpg
Ali je zakljucan:
http://img129.imageshack.us/my.php?image=modem2lk4.jpg
jer kod SBB-a pise potpuno druga MAC adresa(gde se vidi da su jedan paket zamrznuli,onda se pojavio novi i od tada net ne funkcionise):
http://img86.imageshack.us/my.php?image=homeeh4.jpg
I oni ne mogu u svom sistemu da rese ovaj problem vec ceo jedan dan.Zvao sam ih sinoc poceo neki covek iz call centra da mi prica nebuloze da je modem neispravan i da ce mi se ovih dana javiti akviziter da ga zameni.Posto imam mobilni od akvizitera koji je zaduzen za moj kraj okrenem coveka on kaze da to nije dobio nikakav nalog,a i opet je potupuno nebulozno.Sta on ce sad da ode u njihov magacin i da kopa dok ne nadje modem koji ima MAC adresu koja je prijavljena u njihovom sistemu?:confused:
Ma to su sve amateri u SBB-u. Ulozili su novac, ali su zagrizli vise nego sto mogu da sazvacu ;). Doduse, ja sam zadovoljan sa njihovom uslugom kablovske televizije u Zelezniku.
Ali sto se tice net-a to je katastrofa.
Prijavljivao sam se vise puta u prethodnih par meseci (od avgusta do oktobra prosle godine) i nista. Kao, preslab je link, pa bi moje prikljucivanje opteretilo mrezu. I njiima nije dovoljno skoro pola godine da instaliraju pojacavace, ili sta vec god :n-cc2:
Zanimljivo, i meni se MAC adresa modema razlikuje od one koju prijavljuje na adresi modema.
Mario Pavićević
8.3.2008, 11:50
Evo danas je resen problem.Ustvari sta se desavalo...
Pre dve nedelje sam se zalio na packet loss koji je bio oko 15% na njihovom forumu.Oni su resili da zamene modem da eliminisu njega kao problem ali me o tome nisu obavestili.Zatim su unapred promenili parametre u paketu sa podacima novog modema iako njihov akviziter njega jos uvek nije ugradio ali danas je bio covek zamenio modem tako da sam opet online:)
Evo danas je resen problem.Ustvari sta se desavalo...
Pre dve nedelje sam se zalio na packet loss koji je bio oko 15% na njihovom forumu.Oni su resili da zamene modem da eliminisu njega kao problem ali me o tome nisu obavestili.Zatim su unapred promenili parametre u paketu sa podacima novog modema iako njihov akviziter njega jos uvek nije ugradio ali danas je bio covek zamenio modem tako da sam opet online:)
Čekaj, a kako je onda meni drugačija MAC adresa? Pre možda 4-5 meseca sam imao isti problem, koji još nije rešen (15-20 % packet loss-a), tako da i kod mene važi taj slučaj. Kontaktiraću ih, tj. oni dolaze u ponedeljak pa ću im reći.
Mario Pavićević
8.3.2008, 17:49
Čekaj, a kako je onda meni drugačija MAC adresa? Pre možda 4-5 meseca sam imao isti problem, koji još nije rešen (15-20 % packet loss-a), tako da i kod mene važi taj slučaj. Kontaktiraću ih, tj. oni dolaze u ponedeljak pa ću im reći.
Packet loss ni meni nije resen.E sad kako tebi radi...Znas da kablovski net funkionise po principu da server u SBB-u provera MAC adresu tvog modema i prverava da li imas uplacen paket za njega.Znaci teoretski ako ti i ja imamo iste pakete i zamenimo modeme i dalje ce sve da radi bez problema.E sad u svakom slucaju bi trebalo da proveris sa njima zasto se to kod tebe ne slaze.
Dakle, suma sumarum, izgleda da je u SBB-u najveći problem to što nemaju svoje ljude za sve, nego angažuju podizvođače i akvizitere sa strane. Sećam se da se Mario svojevremeno žalio na istog tog spoljnog saradnika - akvizitera koji je trebalo da mu prvi put donese modem i sve instalira, a njega ni od korova. Tim spoljnim saradnicima ne isplati se da budu ažurni i reaguju brzo (čekaju da se nagomila veća "gomila" zahteva za ugrađivanje modema ili intervenciju), a SBB kao firma ne može ili neće da ih natera da se tako ne ponašaju.
Sa SBB-ovim ispostavama u drugim gradovima slična je priča - svaka je "tvrđava" za sebe pa ponekad, i pored intervencije iz centrale, korisnik bude uslužen kad se gospodi to ćefne (za detalje: Vladale).
@vladale: koliko ja znam, MAC adresa je unikatna. Odnosno, hardverski je ugradjena u modem.
Mario Pavićević
9.3.2008, 0:36
@vladale: koliko ja znam, MAC adresa je unikatna. Odnosno, hardverski je ugradjena u modem.
Da adresa jeste unikatna ali recimo takodje je moguce ako se koristi ruter koji nema(ili mu je iskljucena) opcija Clone MAC adress tako da se on prijavljuje u SBB-u sa MAC adresom rutera.Ova prica u sustini ne funkiconise jer bi morao debelo da ih iscima da oni promene MAC adresu u njihovoj bazi i stave adresu rutera umesto modema.
Imam jedno noob pitanje.Evo imam sbb internet vec 2 nedelje i prezadovoljan sam uslugama.Koristim 512/256kbs flat home prevashodno samo za gaming.No posto nemam puno vremena vise za igranje hteo sam da promenim paket na 1536/192 flat surf (sto bi znacilo 2 dana manje da mogu da koristim internet).E sad meni internet treba narednih dana iskljucivo za download.Pitanje glasi:dal je surf paket namenjen vise za download nego flat home?Tj.dal je za DOWNLOAD vazan i upload speed(192) ili samo download(1536)? Meni je drug rekao da brzinu downloada podelim sa 8 sto bi znacilo da sa ovim novim paketom bi skidao 192kbs?Jel to istina?Bi brze skidao od trenutnog paketa?
Mozda nisam jasno formulisao pitanje pa se izvinjavam unapred,jer sam u zurbi. Molim za brz odgovor!
Mario Pavićević
9.3.2008, 14:06
Zavisi odakle skidas.Ako skidas sa net-a(recimo rapidshare i slicni servisi) onda je odgovor da.Takodje isto vazi i za DC++(ali ovde stvar dosta zavisi i od raspolozivosti samog fajla).Sto se tice torrent-a to je vec problem jer moras voditi odnos o ratio-u ako korisitis privatne tracker-e.Brzina upload-a ne utice na download i bitna je jedino pri igranju igrica i koriscenju P2P aplikacija.
Pozdrav, danas sam reinstalirao komp, instalirao driver za sbb normalno sve radi, ali mi se cini da mi je mnogo sporiji nego sto mi je bio inace!
Ima li tu mozda neka podesavanja za brzinu? Hvala:aplauz:
vasiljevic
20.3.2008, 20:34
@umetnik:
Nebi trebalo da ima nikakvih razlika u brzini rada same veze. Samih posebnih podesavanja nema, sve potrebne podatke o konfigurisanju veze sam komp povuce sam, automatski. Mada za SBB vazi jedna preporuka, da se koriste modemi na ethernet portu. Tada nema potrebe za bilo kakvim drajverima za modem kao kada je situacija kada je vezan modem preko USB porta. Mada, znam da je u Beogradu bilo nekih slucajeva da su pri instalaciji modema vezivali modeme na USB port, i da ljudima nisu ostavljali ethernet kablove.
Mario Pavićević
21.3.2008, 9:25
Nisam citao zasto ali kazu da je ping za 5-10ms manji ako se korisiti ethernet veza.
vasiljevic
21.3.2008, 9:47
Vidis, taj podatak nisam imao. ono sto znam je da sami drajveri za USB koji dolaze uz njihov modem nisu bas najbolji, znaju da pobrljave nekada. Tada, reinstalacija drajvera. Slucaj koji sam video kod nekoliko kompjutera. Tada dodje do duzeg trazenja podataka sa mreze, brljavi sa brzinama ... Novije verzije drajvera nema na sajtu firme, koliko znam na Vistu ne mogu ni da se instaliraju jer jednostavno ne odgovaraju i ona neda. Ovako, preko ethernet veze, nema problema oko toga. Izgleda da sama firma smatra da danas svako ima ethernet port na kompu i da nema potrebe da se vezuje na USB. To je jedini razlog koga mogu da se setim koji mi je bar nesto racionalan.
Prebacili smo u firmi domen na .rs i od tada imamo muke zive sa SBB-om. Kod njih hostujemo nas websajt kao i mail server.
Od promene domena mailove koje smo redovno primali iz inostranstva nam SBB automatski odbija. To nam je sve radilo do promene domena, tj mailove koje nam sada SBB odbija da primi pre smo redovno primali.
Ovde imate copy/paste odgovor koji sam dobio od njih:
Potrebno je da kazete onima koji pokusavaju da stupe u kontakt sa Vama
da ne pokusavaju da salju mail preko svog lokalnog mail servera jer kao
sto vidite to nece raditi. Potrebno je da oni podese svoj mail server
tako da on salje sve poruke na neki SMTP server Telekoma Italia (dakle
njima nadredjeni SMTP server), a onda da Telekom Italia tj. njihov SMTP
server prosledi te poruke nama tj. Vama na domen xxxxx.rs
Jedino tako razmena poruka ce raditi. Direktno slanje sa nekog lokalnog
mail servera kod njih tamo, na nas mail server rezultuje porukom Access
Denied, jer mi primamo mailove samo sa zvanicnih mail servera provajdera.
Znaci ja ne znam sta da radim sa njima. Ima li ovo logike? Predlazu mi da ja javljam svim inostranim partnerima da oni jave svojim provajderima da im ispodesavaju poseban nacin slanja mailova samo radi naseg divnog SBB-a. Sta je to promenjeno sada pa da su ti mail serveri sa kojih smo redovno primali mailove usli u listu "nezvanicnih"?
U poslednje vreme strašno se preteruje u navodnoj borbi protiv spama. Koliko svi vide efekti su uglavnom takvi da spam i dalje stiže, ali se zato gomili ljudi poruke vraćaju.
Kod tebe konkretno, mislim da je u pitanju preterivanje. Oni bi morali da prime mail koji je došao sa servera za koji u DNS tablicama stoji da je MX (mail exchanger) za taj domen.
U svakom slučaju, treba da zamoliš nekog od poslovnih partnera da ti pošalje jednu od tih vraćenih poruka, recimo, na gmail, pa da onda to proslediš SBB-u kao uzorak, a takođe da im kažeš da je radilo sa .co.yu. Sačekaj s tim dan-dva, može da se desi da samo proradi, a onda si ispao "glup u društvu" ;)
Sad sam pričao sa kolegom iz SBB-a. Kaže da to nema veze sa rs domenom, nego su od skora uveli strogu kontrolu zbog velike količine spama. Njihov server, čak i kada je MX zapis u redu, proverava da li je zahtev za uručenje maila stigao sa takozvane dinamičke adrese (opseg adresa kod provajdera rezervisan za ADSL i dial-up, sa adresama koje se dinamički dodeljuju po potrebi) jer je onda velika verovatnoća da poruku šalje trojanac direktno sa zaraženog računara. Logici se nema šta prigovoriti, sem činjenice da mnogi provajderi nisu odvojili opseg dinamičkih adresa od opsega sistemskih adresa i onda od tog provajdera nije moguće poslati poruku na destinaciju gde se ta provera vrši.
Mi smo imali velikih problema sa mail serverom ovog foruma baš iz istog razloga. Jedno vreme nisu mogli da se registruju korisnici sa hotmaila, ptt-a, još nekih domaćih provajdera, mail.ru i slično. Nekako je sve uspelo da se sredi osim mail.ru koji informaciju o tome da li je adresa dinamička i da li je adresa poznata kao izvor spama dobija sa jednog servera (neki outblaze), a gazde dotičnog traže PARE da određenu adresu skinu sa crne liste!
Prebacili smo u firmi domen na .rs i od tada imamo muke zive sa SBB-om. Kod njih hostujemo nas websajt kao i mail server.
Od promene domena mailove koje smo redovno primali iz inostranstva nam SBB automatski odbija. To nam je sve radilo do promene domena, tj mailove koje nam sada SBB odbija da primi pre smo redovno primali.
Ovde imate copy/paste odgovor koji sam dobio od njih:
Znaci ja ne znam sta da radim sa njima. Ima li ovo logike? Predlazu mi da ja javljam svim inostranim partnerima da oni jave svojim provajderima da im ispodesavaju poseban nacin slanja mailova samo radi naseg divnog SBB-a. Sta je to promenjeno sada pa da su ti mail serveri sa kojih smo redovno primali mailove usli u listu "nezvanicnih"?
Aljosa,
vrlo je moguce da su oni promenili mail server za sve .rs domene i tu podigli anti spam koji pravi ovakve budalastine.
Molim te da mi prosledis nekoliko primera poruka koje su ranije stizale dok ste bili na .yu, kompletnu poruku podrske i tvoj mail na tom domenu da malo isprobam stvari. (dingo@sk.rs)
Vec neko vreme planiram da napisem nesto o tome kako antispam zastite mogu da naprave probleme a ovo ce biti lep primer iz prakse.
Pozdrav
Dingo
Vazi evo vec sam ti poslao gresku od MailerDaemona koju stranci dobijaju prilikom slanja maila ka nama i jos par mailova.
Mogu ti reci da mi se i desavalo da mail koju nam posalju nestane bez traga. Ja sam licno sa svog gmail naloga slao probne mailove na moj mail u firmi cisto da proverim u cemu je problem. Mail koji sam poslao je uredno prijavljen u gmailu kao sent i nisam dobio nikakvu gresku da nije stigao na odredjenu adresu. Madjutim kada sam otvorio svoj mail u firmi od maila nije bilo ni traga ni glasa.
Slobodno me kontaktiraj na PM ako ti zatreba jos informacija. :)
U poslednje vreme strašno se preteruje u navodnoj borbi protiv spama. Koliko svi vide efekti su uglavnom takvi da spam i dalje stiže, ali se zato gomili ljudi poruke vraćaju.
Kod tebe konkretno, mislim da je u pitanju preterivanje. Oni bi morali da prime mail koji je došao sa servera za koji u DNS tablicama stoji da je MX (mail exchanger) za taj domen.
U svakom slučaju, treba da zamoliš nekog od poslovnih partnera da ti pošalje jednu od tih vraćenih poruka, recimo, na gmail, pa da onda to proslediš SBB-u kao uzorak, a takođe da im kažeš da je radilo sa .co.yu. Sačekaj s tim dan-dva, može da se desi da samo proradi, a onda si ispao "glup u društvu" ;)
Sad sam pričao sa kolegom iz SBB-a. Kaže da to nema veze sa rs domenom, nego su od skora uveli strogu kontrolu zbog velike količine spama. Njihov server, čak i kada je MX zapis u redu, proverava da li je zahtev za uručenje maila stigao sa takozvane dinamičke adrese (opseg adresa kod provajdera rezervisan za ADSL i dial-up, sa adresama koje se dinamički dodeljuju po potrebi) jer je onda velika verovatnoća da poruku šalje trojanac direktno sa zaraženog računara. Logici se nema šta prigovoriti, sem činjenice da mnogi provajderi nisu odvojili opseg dinamičkih adresa od opsega sistemskih adresa i onda od tog provajdera nije moguće poslati poruku na destinaciju gde se ta provera vrši.
Mi smo imali velikih problema sa mail serverom ovog foruma baš iz istog razloga. Jedno vreme nisu mogli da se registruju korisnici sa hotmaila, ptt-a, još nekih domaćih provajdera, mail.ru i slično. Nekako je sve uspelo da se sredi osim mail.ru koji informaciju o tome da li je adresa dinamička i da li je adresa poznata kao izvor spama dobija sa jednog servera (neki outblaze), a gazde dotičnog traže PARE da određenu adresu skinu sa crne liste!
Pa mogli su nas obavestiti o tome.
Elem nemam ja nista protiv dobre zastite od spama jer je to jedan od razloga zbog cega smo MX records prebacili kod njih. Ali sada mi se kao logicno resenje nudi to da nam oni omoguce da mozemo redovno primati mailove od firmi koje su proverene kod nas korisnika tj od firmi koje bi smo prijavili njima da su nam partneri. Posto mi mnogo komplikovanije izgleda to da mi javljamo svakom od njih da uradi ono sto nam sbb preporucuje.
Aljosa, a zašto koristite SBBov mail server? Pogledaj samo na njihovom forumu koliko se ljudi samo žali na pop3 i smtp. Malo, malo, pa ne radi.
Lepo se prijavi na Google aps (https://www.google.com/a/), tu dobijaš besplatno i do 500 email adresa za tvoj domen. Sve je standardno kao i za gmail, dakle 6GB inbox, podrška za pop3/smtp/imap/webmail/calendar i ostalo.
Samo u međuvremenu od SBBa tražiš da ti za tvoj domen promeni mx podatke na gmail servere i nema da te boli glava.
Ja ne razumem tu logiku koja je kao i kod SezamPro-a. Ja HOĆU da mi svi emailovi stižu. To je google lepo rešio, svi emailovi (sem oni koji imaju virus) se primaju i automatski stavljaju u SPAM folder. A ne kao kod Sezama (i SBBa) - tu poruku nikada ne vidiš, bez obzira da li je sistem pogrešio ili ne.
Nasao sam resenje. Prebacujem ceo mail server na jednog drugog provajdera sa kojim se nadam da necemo imati problema. Pricao sam sa sistem administratorom SBB-a i covek mi je lepo objasnio da oni nece primati na ovaj nacin e-mailove sa tih mail servera jer previse su spama dobili sa njih do sada. Tako da se nadam da cu za par dana resiti problem do daljnjeg.
@ Dingo: Nisu me hteli poslusati ovi moji sefovi i odlucili su se da prebacimo mail server na drugog a ne da napravimo kod nas u firmi na jednom PC-u. A imamo sve mogucnosti. :(
Pozdrav...
Ja koristim SBB u Vrbasu ima vec 6-7 meseci i nisam imao vecih problema.
Jedino mi se u toku dana do pre 2 meseca na jedno 15 min ugasio net da bi se onda opret pojavio i sve normalno radilo. Koristio sam HOME FLAT 512/256 pakete, ali su odnedavno u Vrbasu uvedeni SURF FLAT paketi, pa sam poceo da koristim te od 768/92 i nijednom mi se za tih 2 meseca nije iskljucio ni na minut internet, radio je bezprekorno. Skinuo sam po 30 - 40 Gb mesecno.
Nagledao sam se filmova ko nikad u zivotu sve DVD-rip kvalitete sa uTerrent-a. Verovatno cu sada preci na onaj naj veci iz ponude SURF FLAT paketa 1.5Mbit/sec, tako da je meni ekstra a za vas ne znam, snadji te se. Vrbaska usluka je na nivou, dodju u roku od 15 min kada ih pozovem i penju se na bandere, sta god je potrebno da se uradi da bi normalno radio.
PS.: Jos poznajem te ljude sto rade u SBB Vrbas pa mi srede sve naj bolje.
I jos plus na moju masinu internet radi jos brze u Windows-u i bez zastajkivanja. Ne znam mozda je ovde signal za net bolji zato sto u Vrbasu nema puno korisnika pa je manje zagusenje, nemam pojma nerazumem se nesto bas naj bolje u taj SBB net rad.
Toliko, Pozz
poz svi! imam par noob pitanja:
1.sta je to mac adresa?
2.da li je to problem ako se promeni jel sam to upravo uradio uz pomoc TMAC programa stavio sam random adresu i tada mi se i promenio IP sto mi je i bio cilj posto mi je IP bio banovan na sajtu na kome igram igre...
3.da li se ovo moze stalno raditi, menajti MAC?
4.da li je neko upoznat posto sam banovan na sajtu gde se ne sme imati multiaccaunt(moze se imati samo 1 acc)da promena MAC i IP adrese resava ovaj problem pod uslovom da napravim novi acc?
ps.internet mi radi ok za sad ko pre
MAC adresa je fizička adresa modema koja sadrži informacije o samom modemu, proizvođaču itd.. Svaka MAC adresa poseduje poseban serijski broj čime je isključena mogućnost da se pojave dva uređaja sa istom MAC adresom, u ovom slučaju dva modema sa istom MAC adresom. Nisam siguran kako si mogao to da uradiš jer i pored toga što si ti uspeo da promeniš MAC adresu, SBB bi sutradan u njihovom control panelu trebao da primeti da si menjao MAC adresu i da to odobri.
Mislim da jos u slucaju SBBa, tvoj MAC je prakticno indentifikator tvog internet naloga.
Na primer ako bi prebacao modem u komsijinu kucu (koji isto ima SBB kablovsku) i dalje bi ti placao internet.
DragonSlayer
24.8.2008, 8:46
Baš tako.... već smo pričali oko toga na nekoj temi.
Ja moj modem šetam od kuće do posla, oko 3 km, bitno je da imaš kablovsku i tamo i vamo, i sve radi ...
hmm pa ne znam u svakom slucaju promenio sam Ip to je definitivno a to sam uradio tako sto sam stavio random Maco putem tog programa(Technitium MAC Adress Cahanger V5) mada sad kad pogledam malo bolje mozda i i ta promena nije uspela posto su brojevi isti osim jedinice mi stoji ovaj znak '':'' tako stoji na zavanicno sajtu sbb mada sad gledam tom programu pise da mi je mac adresa poptupnu drugacija ono sto je definitivo je da mi je IP potpuno promenjen to je 100% nadam se da nisam nesto zeznuo sve je isto kao pre da li neko zna odgovor na moja druga pitanja?
hvala
Jel ima mozda nekih vesti o snizavanju cena?
S obzirom da je Telekom povecao download, bilo bi logicno i da SBB uradi nesto slicno...
Mario Pavićević
24.8.2008, 12:24
Jel ima mozda nekih vesti o snizavanju cena?
S obzirom da je Telekom povecao download, bilo bi logicno i da SBB uradi nesto slicno...
Pa telekom jos uvek nije to zvanicno uradio tako da se ne moze ocekivati ni od SBB-a da nesto menja.Verovatno ce jedina promena biti u SURF paketima.
@Ekiman, moj savet ti je da se ne petljaš sa MAC adresama. Može SBB to da primeti (ukoliko već nisu) pa da ti zabrane da koristiš njihovu vrstu interneta. Ionako, tvoja IP adresa će se promeniti s vremena na vreme, osim ako nisi biznis korisnik pa da ti daju stalnu IP adresu (čini mi se da je u tom paketu).
koliko ja znam moje ip adresa se nije menjala uopse od kada sam je ja promenio...inace kaka to treba da se promeni?
ps.da li neko generalno zna kako ide taj ban na sajtovima?banovali su mi acaunt jel sam imao 2 acaunta(tj. hteo sam napraviti drugu jedan koji koristi samo net putem internet caffea)pa sad uopste ne mogu posetiti tu web stranicu kontam da je to do ip-a pa sam ga promenio sad moram cekati 2ned da vidim da li ce mi odobriti pristup ili cu ponovo biti banovan zbog multiacaunta :) ...ili nisam upravu?
koliko ja znam moje ip adresa se nije menjala uopse od kada sam je ja promenio...inace kaka to treba da se promeni?
ps.da li neko generalno zna kako ide taj ban na sajtovima?banovali su mi acaunt jel sam imao 2 acaunta(tj. hteo sam napraviti drugu jedan koji koristi samo net putem internet caffea)pa sad uopste ne mogu posetiti tu web stranicu kontam da je to do ip-a pa sam ga promenio sad moram cekati 2ned da vidim da li ce mi odobriti pristup ili cu ponovo biti banovan zbog multiacaunta :) ...ili nisam upravu?
Menja se povremeno, nekad nakon restarta modema, a nekad posle 10, 20, 30 dana. Što se tiče tog bana na sajtu, najbolje bi bilo da kontaktiraš admina i da mu objasniš situaciju, siguran sam da ukoliko nisi ništa loše uradio, da će ti nalog biti odbanovan.
Ranije sam koristio jedan trik da promenim IP na mojoj SBB konekciji.
Odem na podesavanja TCP/IP-a za vezu i promenim na rucni unos IP adrese umesto automatski.
Onda eksperimentisem tako sto unesem broj koji ima samo poslednje 2-3 cifre razlicite od trenutne IP adrese.
Pa probam, dok ne ubodem jednu koja radi. Kad proradi slobono vratim na automatsko biranje IP-a, a nova adresa ostaje.
:kreza:Menja se povremeno, nekad nakon restarta modema, a nekad posle 10, 20, 30 dana. Što se tiče tog bana na sajtu, najbolje bi bilo da kontaktiraš admina i da mu objasniš situaciju, siguran sam da ukoliko nisi ništa loše uradio, da će ti nalog biti odbanovan.
probacu ali cisto sumnajm ovi likovi ne prastaju :kreza:
ali kad malo bolje ramislim sad mi se to i ne isplati zar ne,posto imam novi IP?mogu dobiti samo ban ovoga novog IP-a zar ne?inace to je sajt posvecen igir warcraft3,mapi dota- www.dota-league.com nisam nista skrivio samo kao sto rekoh hteo sam pomocu drugu i dobio ban zbog toga
Mario Pavićević
3.9.2008, 19:25
Evo vec 3 sata SBB-ov DNS ne funckionise.
Mithrandir
9.9.2008, 23:04
SBB je "ubrzao" internet!!
http://forum.sbb.co.yu/viewtopic.php?f=51&t=15467
Nije lose...Oni koji ne koriste lokal puno (FLATHOME paketi) su lepo prosli!
Partybreaker
9.9.2008, 23:10
SBB je "ubrzao" internet!!
http://forum.sbb.co.yu/viewtopic.php?f=51&t=15467
Nije lose...Oni koji ne koriste lokal puno (FLATHOME paketi) su lepo prosli!
Toooo! Ja ne koristim lokal nesto narocito, ne mogu lepo da namestim portove zbog rutera, jedino kada uhvatim nekog na torrentima, tako da ce mi ovaj 1024/128 za 1390 dinara leci k'o budali samar. Nego, jel' neko zna da li i kako mogu da se sa sadasnjeg (256/128 flathome plus paketa) prebacim na flathome 1024/128? Mislim, da li to mogu da uradim sada, 10-og septembra, ili moram da cekam oktobar da bi' uplatio novi paket?
EDIT: Evo sad tek videh u FAQ-u SBB-a sledece:
Slobodni ste u izboru paketa koji koristite. Ne postoje penali za prelazak na paket sa slabijom brzinom, kao kod ADSL-a, niti posebna procedura, samo uplatite naredni paket koji želite i on će se sam aktivirati po isteku prethodnog.
Bez prethodne najave možete imati neaktivnu uslugu u periodu od 30 dana (prethodni paket je istekao, a niste uplatili sledeći) bez ikakve nadoknade. Ukoliko planirate da budete duže odsutni, možete to najaviti korisničkom centru u vašem gradu i vaš nalog će biti "zamrznut", i za to ne plaćate nikakvu nadoknadu, kao što je to slučaj sa "parkiranjem" kod ADSL-a. Čak u slučaju da idete na godišnji odmor, a preostalo vam je megabajta ili dana na vašem trenutnom paketu, oni vam neće propasti, trenutni paket možete zamrznuti i nastaviti da ga koristite po povratku.
Do tada cu da imam 384/192 sto je opet za respect, da me ne strefi slog od tolike brzine, vec da se ravnomerno prilagodim na nove pogodnosti i blagodeti brzog neta... :)
Ufff...
Bas su nabudzili bivse Flat Surf pakete (sad se oni zovu Flat Home). Cak imaju i pristojan upload (tj. 128UL za najjeftiniji paket).
Mada, bivsi Flat Home (sada se zove Flat Home "plus") je nekako ubogaljen. U ondnosu na pre, spoljni protok je povecan za 50% a lokal je isti kao pre.
Sto znaci, da za isti cenovni rang protok u lokalu je DUPLO sporiji od spoljnog protoka u novim flat home paketu.
.
Nekada davno, pre Home Surf paketa, lokal je bio duplo brzi od spoljneg neta.
Dosli Home Surf paketi sa boljim spoljnim downloadom, a Flat Home ostade isti.
Ok, i to je moglo, bar u lokalu Flat Home nije kaskao za Surf paketima, plus je imao vise nego solidan upload.
E sad, paket sa lokalom ima DUPLO sporiji download u lokalu nego paket istog ranga bez lokala (u spoljnjem protoku).
Partybreaker
10.9.2008, 1:37
E sad, paket sa lokalom ima DUPLO sporiji download u lokalu nego paket istog ranga bez lokala (u spoljnjem protoku).
O tome se i radi... Ti ako ogranicis download na pola konekcije (512Kbit), ostaje jos 512Kbit naspram 384Kbit koliko ostaje u FlatHome+ paketu... Mislim da je svakako isplativija varijanta bez lokala...
Izgleda da SBB polako ubija lokal. Promena u ceni lokalnog protoka nema jos od onog starog dupliranja cena.
Mario Pavićević
10.9.2008, 7:17
O tome se i radi... Ti ako ogranicis download na pola konekcije (512Kbit), ostaje jos 512Kbit naspram 384Kbit koliko ostaje u FlatHome+ paketu... Mislim da je svakako isplativija varijanta bez lokala...
Da ali kako ces to efikasno izvesti?Mislim sve to teoretski lepo zvuci ali u praksi ako recimo zelis da nesto skidas i da igras online u isto vreme to ne funkcionise jer je ping prevelik.Slazem se da je trebalo da ubrzaju i lokal jer za njega nemaju troskove prema telekomu i inostranstvu.Mada su korisnici dosadasnjih SURF paketa odlicno prosli.Ovo je prvi put da SBB nudi brzi a jeftiniji paket u odnosu na ADSL.1024/128 naspram 768/64 za istu cenu je osetna razlika upravo zbog upload-a koji znaci igracima i ljudima koji koriste VOIP.
To za ping ( da ne ureknem ). Pre nego sto je moj provajder wireless-a digao brzine (moj primer) sa 512/256 na 768/384 nisam mogao da igram i da skidam dok posle povecanja sad mogu 'ladno. Vec oko 5 dana moze komotno da se igra, nema stucanja. :confused:
Partybreaker
10.9.2008, 7:48
Da ali kako ces to efikasno izvesti?Mislim sve to teoretski lepo zvuci ali u praksi ako recimo zelis da nesto skidas i da igras online u isto vreme to ne funkcionise jer je ping prevelik.
Ni do sada nisam skidao i igrao neki MMO u isto vreme tako da ne patim od toga. Ili cu da tolerisem malo veci ping (tako sto cu jos vise ograniciti konekciju) ili cu ugasiti, pa ce sve sto skidam tokom noci biti gotovo. A evo bas sad vidim, torrenti mi sibaju ~40KB/s sto znaci da je SBB ispunio obecanje i povecao protok vec pocetkom dana. :)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.