LAKI PINGVINI<>
012018<><>

Joplin 0.10.25

Pametan piše, a ostali kako hoće

Više puta do sada smo u našoj rubrici opisivali programe koji služe za upisivanje beleški, tako da dugo nismo ni gledali šta se dešava na tom polju, jer postoji dovoljan broj veoma sličnih rešenja. Međutim, ovoga puta imamo program koji nam omogućava sinhronizaciju između više platformi, i to bez upotrebe internet browsera, kako ističe autor, već kao poseban program. Od kako se pojavio Electron, multiplatformske aplikacije su postale sasvim normalna stvar. Za razliku od ranijeg multiplatformskog softvera pisanog u Javi, sada nisu u pitanju glomazne i trome aplikacije (mada i dalje nisu na nivou nativnih po pitanju veličine), tako da smo jedva čekali da vidimo kako će se novajlija po imenu Joplin pokazati.

Ne znamo da li ime programa ima veze sa Janis Joplin, ali u svakom slučaju otežava pronalaženje ovog programa samo po imenu. Zvanična stranica programa je prilično jednostavno urađena, ali na njoj ima dovoljno informacija o aplikaciji. Tu su linkovi do Windows, MacOS i Linux verzije, što se tiče računara, kao i link do Google Play i App Store prodavnica. Za ljubitelje terminala postoji i konzolna verzija za sva tri PC operativna sistema. Verzija za Linux je u AppImage formatu, tako da je dovoljno preuzeti fajl i pokrenuti ga.

Interfejs aplikacije je prilično jednostavan i lak za korišćenje. U gornjoj meni traci nalaze se prečice do kreiranja novih beleški i novih foldera, opcija za uvoz Evernote beleški, kao i opcije samog programa. One nisu mnogobrojne, možete odabrati želite li automatsko nadograđivanje aplikacije ili pamćenje lokacije za beleške. Ispod trake se nalazi nekoliko ikonica istog sadržaja sa dodatkom pretrage i tastera za odabir vrste pregleda beleški. Ovde bismo uputili kritiku na nepotrebno dupliranje opcija za kreiranje novih beleški i foldera, jer stvarno deluje pomalo smešno da sve što imate u meniju stoji i u formi ikonice odmah ispod. Što se samih beleški tiče, njih možete organizovati po folderima koji stoje sa leve strane, dok unutar njih možete imati više posebnih fajlova. U svaki od fajlova je, pored unosa teksta, moguće ubaciti i sliku ili fajl drugog formata kao dodatak.

Ono što nas je najviše privuklo kao opcija jeste mogućnost multiplatformske sinhronizacije. Prema opisu sa zvanične stranice, kada kliknete na taster Synchronise, trebalo bi da se otvori prozor u kojem bi omogućili korišćenje svog OneDrive naloga u ove svrhe, ali nama ovo nije uspelo. Nakon probe na još jednoj distribuciji, ustanovili smo da nije do nas, nego do samog programa.

Na kraju imamo pomešane utiske. Jeste da smo očekivali više, ali ni ono što smo dobili nije loše, samo je nedovoljno da bi izdiglo Joplin iznad proseka. Mi smo bug prijavili i nadamo se da će ga autor ispraviti već u sledećoj verziji. Do tada i nemate puno razloga da prelazite na Joplin ukoliko ste zadovoljni programom koji koristite, ali u svakom slučaju obratite pažnju na njega u budućnosti.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Kuda plovi ovaj brod
SimpleScreenRecorder 0.3.8
Joplin 0.10.25
Šta mislite o ovom tekstu?
Arduino: IC i UZ u akciji
Štitovi Arduina (4): Ethernet Shield

Platforma:
GNU/Linux, Windows, MacOS, Android, iOS
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
72 MB (Linux)
Cena:
besplatno
Adresa:
joplin .cozic .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera