LAKI PINGVINI<>
022018<><>

Bodhi Linux 4.4.0

The Enlightened Linux Distribution

U vreme kada je autor ovog teksta ulazio u svet slobodnog softvera i Linuksa, E17 (Enlightenment 17) je bilo veoma egzotično okruženje za nas novajlije. Nije imao klasičnu postavku panela, dizajn je bio futuristički i za njegovo korišćenje i modifikaciju vam je trebalo dosta volje. Tokom perioda u kome je razvoj išao sporo, E17 je dugo bila aktuelna verzija, a Bodhi Linux je pružao najbolje iskustvo jer je većina stvari već bila prilagođena i podešena. Međutim, izlazi E18, koji nije opravdao očekivanja, kako korisnika, tako i programera, posebno po pitanju stabilnosti, te Bodhi i dalje ostaje na E17 bazi. E19 je popravio ponešto, te je ubačen u distribuciju, ali se i dalje udaljavao od onoga što je Enlightenment okruženje nekada bilo. S vremenom je odlučeno da se forkuje savršeno stabilna E17 verzija u novo okruženje pod imenom Moksha.

Osnova ove distribucije je Ubuntu 16.04 LTS. Vidimo da se sve više projekata odlučuje da svoj proizvod bazira na LTS izdanjima, što je korisnicima bitno jer dobijaju ispeglan i kvalitetan proizvod. Internet prezentacija Bodhi distribucije odiše smirenošću sa prijatnom kombinacijom boja i lepim dizajnom. U Downloads sekciji postoje tri izdanja: Standard, AppPack i Legacy. Naravno, odmah pored je link ka sajtu gde vam je objašnjena razlika između izdanja. Standard je osnovna verzija koja ima samo okruženje i osnovne aplikacije, u AppPack verziji dobijate dodatne aplikacije (multimedijalni plejer, office paket, grafičke alate itd), dok je Legacy 32-bitna verzija (prethodne dve su isključivo 64-bitne) bazirana na starom kernelu, koju možete preuzeti ukoliko koristite stariji računar. Mi smo se tokom testiranja opredelili za Standard verziju, ali ćemo vam pomenuti i šta vas čeka u AppPack izdanju. Sa prebacivanjem na USB fleš i instalacijom nećete imati problema jer je u pitanju poznati Ubiquity, koji koristi i Ubuntu. Ono što će vas prvo dočekati jeste otvorena stranica u Midoriju, gde se možete informisati o Bodhiju – kako funkcioniše, gde se šta nalazi, sve što vam može zatrebati tokom korišćenja operativnog sistema. Za razliku od Enlightenment okruženja, Moksha nas dočekuje sa poznatom i klasičnom postavkom u vidu panela u dnu ekrana. Mi stariji korisnici naviknuti na E17 dizajn, koji je sušta suprotnost sadašnjem material dizajnu, bili smo malo zatečeni i zbunjeni. Ovo je ipak pozitivna promena, Moksha izgleda veoma lepo i moderno. Na panelu se nalazi meni i prečica do Midorija sa leve, a tray, sat, workspace switcher, podešavanje jačine zvuka i taster za isključivanje sa desne strane, što je prilično standardna postavka. Ulaskom u meni vidimo da su se E17 koreni zadržali jer je Moksha veoma konfuzno izdeljena na kategorije. U kategoriji sa aplikacijama pronalazimo sistemska podešavanja koja sadrže svega nekoliko stavki, dok se podešavanja vezana za samo okruženje nalaze na drugom mestu. To rešenje je veoma nespretno, ali s obzirom na to da staro okruženje nije ni imalo centar sa podešavanjima, nego je sve bilo razbacano po meniju, ovo je ozbiljan pomak. Što se aplikacija tiče, mi smo zatekli samo PCManFM fajl menadžer, Midori, tekstualni editor, terminal i nekoliko sistemskih aplikacija (nadogradnja, instalacija softvera itd) i to je to. U AppPack verziji dodatno dolazi: Chromium, VLC, LibreOffice, OpenShot, Pinta, FIlezilla, Synaptic i još nekoliko korisnih programa. Sve ovo naravno možete naći u repozitorijumu, tako da, ukoliko već imate svoje favorite po pitanju aplikacija, bolje da odaberete Standard izdanje.

Osvrnućemo se na podešavanja. Prečice do aplikacija na panel ne možete tako lako dodati. Potrebno je da u podešavanjima dođete do opcije iBar applications i tu ubacite željene prečice. Ovde se nalaze i opcije vezane za promenu teme, fontova, animacija, aplikacija koje se podižu sa sistemom, podešavanja rezolucije i još zaista veliki broj mogućih podešavanja. Sa druge strane, u sistemskim podešavanjima nalaze se podešavanja sata, LightDMa, tastature i aplikacija koje se pokreću sa sistemom. Vidite i sami da se nešto i ponavlja, a sama podela podešavanja u dva prozora nije logična, tako da nam ostaje da vidimo da li će biti neke promene u sledećoj verziji, jer je trenutna situacija pomalo smešna.

Desni klik na radnu površinu nije moguć, tako da pozadinu menjate isključivo iz podešavanja. Bodhi nema mnogo svojih programa, tako da se oslanja na lightweight aplikacije koje se uklapaju u njegovu filozofiju. Tako, recimo, ikonice na radnoj površini nisu omogućene, jer PCManFM ne podržava tu opciju i, ukoliko ste navikli na njih, morate instalirati još neki moderan fajl menadžer koji će se pobrinuti za ovo. Midori je već dugo zadani internet browser i savršeno se uklapa u ostatak okruženja. Iako je iz verzije u verziju sve kvalitetniji, verujemo da će ipak većina vas odmah instalirati svog favorita iz ove kategorije. Od specifičnih programa ove distribucije ćemo spomenuti Menadžer za nadogradnje i Bodhibuilder. Menadžer za nadogradnje nas je malo zbunio jer smo nakon osvežavanja repozitorijuma dobili spisak paketa i svaki od njih smo morali posebno da selektujemo ukoliko smo želeli da ga nadogradimo. Opciju za označavanje svih paketa nismo pronašli. Neko će reći da je to sitnica, ali nakon instalacije, kada vas dočeka veći broj paketa za nadogradnju, potrošićete više vremena nego što bi trebalo i samim tim pokvariti početni utisak o distribuciji. Bodhibuilder je, pored simpatičnog naziva, veoma korisna aplikacija. Osim što možete da odradite backup sistema iz nje, možete da napravite personalizovanu iso sliku, što je za svaku pohvalu.

Naveli smo više kritika na račun okruženja, tačnije nekih njegovih rešenja, dok na sam rad distribucije nemamo nikakve zamerke. Programeri mogu da se ponose niskom zahtevnošću hardvera i veoma brzim odzivom svake aplikacije. Bodhi Linux je veoma specifična distribucija i verovatno vam se neće svideti „na prvu loptu”. Potrebno je malo više čitanja uputstava i lutanja po opcijama da biste sve podesili kako treba, ali ovaj dodatni trud će biti nagrađen stabilnim, brzim i veoma lepim operativnim sistemom, te se nadamo da će se ova distribucija zavrteti na vašem računaru.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Bodhi Linux 4.4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
AppImage
Jaxx 1.3.9
Platforme STM8 i STM32
Orange Pi Win (Plus)
Štitovi Arduina [5]: Wi-Fi Shield

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
737 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .bodhilinux .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera