LAKI PINGVINI<>
012018<><>

SimpleScreenRecorder 0.3.8

Skromni snimač desktopa

Profesionalci koji u sklopu svojih svakodnevnih aktivnosti obavljaju poslove slikanja ili snimanja video-zapisa desktopa sigurno imaju omiljenu alatku koju koriste. Opensource aplikacija za ovu namenu ima mnogo, što može da bude i nezgodno ukoliko vam se ukaže potreba za ovom vrstom programa, a niste upoznati sa ponudom. Ne preostaje vam ništa drugo nego da instalirate i testirate nekoliko različitih rešenja dok ne izaberete ono najpogodnije, čime se troši vreme, ali i živci, pogotovo ako je potrebno reagovati brzo. Umesto toga možete da se uzdate u krilaticu „nomen est omen” i probate SimpleScreenRecorder.

Nakon što se uspešno instalirali i pokrenuli program, dočekuje vas prozor dobrodošlice sa vrlo kratkim i jasnim uputstvom za upotrebu. Pohvaljujemo ovakvu odluku jer smo nakon čitanja dve rečenice bili daleko sigurniji i u sebe i u sam program. Klikom na tastera Continue nastavljamo dalje i dolazimo do glavnog radnog prozora, koji na prvi pogled može delovati prenatrpano i konfuzno, ali već posle nekoliko momenata počinju da se raspoznaju celine koje vas logično vode kroz osnovna podešavanja programa.

Prvo na redu je definisanje oblasti za snimanje, pa možemo da biramo da li želimo snimak čitave radne površine, samo jednog prozora, definisane regije ili hoćemo da kamera prati pomeranje miša. Potom podešavamo dodatne opcije vezane za prikaz kursora i skaliranje videa, kao i audio-komponentu snimka. Nakon što smo završili sa željenim stavkama, možemo sačuvati definisane opcije u željeni profil, koji naknadno možemo učitati po potrebi. Ponovni klik na Continue vodi nas do sledećeg seta opcija.

Na novom prozoru treba da podesimo datoteku ili stream u koji želimo da vršimo snimanje, kao i dodatne opcije vezane za tip kontejnera, kodeka, bitrejta i tome slično. I ovde postoji mogućnost snimanja i učitavanja definisanih profila. Još jedan klik na Continue i dolazimo da prozora pod stavkom Recording.

U ovom prozoru imamo kontrolu nad samim procesom snimanja u smislu pokretanja, pauziranja i definisanja prečica za rad sa tastature. Takođe, moguće je aktivirati Preview, koji nam omogućava da proverimo da li su sva podešavanja u skladu sa željama, a dostupna je i statistika o procesu snimanja, kao i prikaz log datoteke u realtime režimu. Nakon što smo se uverili da je sve podešeno kako treba, možemo započeti snimanje klikom na dugme Start recording. Proces snimanja protiče bez problema na prosečnoj konfiguraciji za današnje uslove (i5 CPU, 8 GB RAM, SSD) sa default podešavanjima kvaliteta. Opterećenje procesora nije prelazilo pedeset procenata, a snimljeni materijal je bio u skladu sa podešenim kvalitetom i bez problema u vidu seckanja ili „šuma” prilikom reprodukcije.

SimpleScreenRecorder je pravi predstavnik programa iz opensource kuhinje. Jednostavan, ali moćan, sa dovoljno, mada ne i previše opcija koje bi zbunjivale korisnike. Pri tome je odlično dokumentovan sa vrlo kratkim periodom učenja i svoj posao obavlja vrlo efikasno. Moto sa početka teksta ovom prilikom je u potpunosti tačan.

Goran STRIČIĆ

 
Kuda plovi ovaj brod
SimpleScreenRecorder 0.3.8
Šta mislite o ovom tekstu?
Joplin 0.10.25
Arduino: IC i UZ u akciji
Štitovi Arduina (4): Ethernet Shield

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
26,5 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .maartenbaert .be /simplescreenrecorder
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera