PHONE ZONE<>
012018<><>

Alcatel U5 i Idol 5

Dva pola Alkatela

Zimska postava kompanije Alcatel obogaćena je sa dva nova telefona koji poput dva igrača istog tima dele sličan dres, ali im je uloga na terenu posve drugačija. Slabiji model na testu nosi oznaku Alcatel U5, čija je glavna odlika cena od oko 85 evra u našim radnjama. Očekivano, telefon je u potpunosti izrađen od plastike i donosi tradicionalni pristup bateriji iza leđne maske, koja se skida. Posledica ovog tehničkog rešenja jeste, po običaju, širina telefona, koja ovde iznosi čak deset milimetara, te U5 spada u kabastije modele. Uprkos širini, u ruci leži pristojno jer je težak 149 grama, a sigurnijem držanju doprinosi i zrnasta tekstura plastike koja donekle sprečava klizanje. Spreda, kapacitivni navigacioni tasteri privlače dosta pažnje jer su agresivno obeleženi belom bojom, što ih čini vidljivijim, što donekle narušava estetiku. Detalj koji nam se takođe nije dopao jeste izrazito dubok prorez za slušalicu bez zaštite u vidu mrežice na gornjoj površini, što je magnet za skupljanje prljavštine ukoliko telefon nosite u džepu.

Displej dijagonale pet inča nudi preglednost, ali se, nažalost, ne može pohvaliti preterano dobrim prikazom slike. Iako je IPS tipa, te su vidljivi uglovi prihvatljivi, 480p rezolucija je za današnje pojmove prevaziđena i oštrina nije na zadovoljavajućem nivou. Prikaz boja je takođe daleko od idealnog, pojačavanje nivoa svetla dovodi do bledunjavog i neubedljivog prikaza, što je i naša najveća zamerka ovom telefonu. Ekran je i dalje bolji od običnih TFT LCD varijanti, ali je prikaz slike približniji njima nego kvalitetnijim IPS modelima kakve obično susrećemo. U skladu sa ostatkom telefona, i procesorske snage nema za bacanje: četvorojezgarni MediaTek MT6737 SoC je ovde dostupan u oslabljenoj M verziji radnog takta od 1,1 GHz, koji je ispraćen sa samo jednim gigabajtom radne memorije, tako da je jasno da je ovo telefon namenjen nezahtevnim korisnicima. Android 6.0 je relativno čist, te nema velikog broja neželjenih aplikacija, a u svakodnevnom radu se pokazao kako smo i očekivali. Dok je telefon prazan, performanse su još koliko-toliko prihvatljive, međutim, čim se iole napuni aplikacijama, mala količina RAM-a uzima svoj danak i usporenja su evidentna. Kamera rezolucije 5 MPix je tu za najosnovnije potrebe, kvalitetnih slika ovde nema i ne treba ih ni očekivati. Pomenuta mala težina naspram gabarita je posledica baterije kapaciteta 2050 mAh, što je dovoljno za jedan dan sporadične upotrebe telefona. Zapravo, telefon radi u skladu sa cenom i za ovaj novac se ne može očekivati mnogo. Nedostaci su evidentni, ali onima koji nemaju nekoliko desetina evra više da ulože u skuplji telefon, Alcatel U5 će poslužiti podjednako dobro, kao i bilo koji drugi uređaj iz ove cenovne klase.

Drugi telefon na testu nosi oznaku Idol 5, što zapravo ne govori mnogo jer je Idol serija svake godine posve drugačije koncipirana, od povoljnog brzog uređaja, preko prošlogodišnjeg VR pokušaja, pa do onoga što imamo danas u rukama. Već na prvi pogled je jasno da je reč o daleko ozbiljnijem uređaju: metalni ram, metalno kućište, hromirani detalji, debljina od samo 7,5 milimetara, sve govori u prilog činjenici da je Alcatel ovde imao na umu daleko zahtevniju publiku. Čitač otiska prsta dominira na zadnjoj strani, dok spreda nema navigacionih tastera, kompletna kontrola se obavlja putem kontrola na ekranu. Displej je zaštićen Asahi Dragontrail staklom, sa kojim smo već imali prilike da se susretnemo i predstavlja japansku alternativnu Gorilla Glass zaštitnim staklima. Sam ekran je 1080p rezolucije, tako da ima dobru oštrinu, a kako je u pitanju LTPS tehnologija izrade, tu su dobri uglovi i relativno verodostojna reprodukcija boja. Alcatel se i ovde odlučio za MediaTek SoC, ali ovoga puta za nešto snažniju osmojezgarnu MT6753 verziju. Nju karakteriše 4+4 konfiguracija, ali, za razliku od sličnih Snapdragon modela, ovde su sva jezgra identična, s tim što četiri „pomoćna” rade na nižem radnom taktu. Ovo u praksi znači veoma dobre performanse u igrama koje koriste sve mogućnosti više jezgara, ali i veće zagrevanje uređaja, kao i nešto niže performanse u aplikacijama koje ne koriste sva raspoloživa jezgra. Mali T720 grafički čip je izveden u jačoj verziji sa tri jezgra, ali rezolucija ekrana je visoka, pa je smanjivanje detalja u zahtevnim igrama i dalje neminovno. Idol 5 dolazi sa relativno svežim Android 7.1 operativnim sistemom, ali, nažalost, postoji nekoliko aplikacija koje spadaju u domen bloatwarea. Među njima se izdvaja lebdeći transparentni OSD taster sa prečicama koji iritira gde god ga postavili. Kamera rezolucije 13MPix se može pohvaliti autofokusom sa faznom detekcijom, ali nismo oduševljeni performansama – dok su slike pristojnog kvaliteta, vreme potrebno za fokusiranje i hvatanje snimka je osetno lošije nego na skupljim telefonima. Baterija je prihvatljivog kapaciteta od 2800 mAh, ali displej veće rezolucije, kao i pomenuti osmojezgarni SoC umeju da budu gladni, te je uz intenzivnu upotrebnu često druženje sa punjačem neminovnost. Idol 5 se u našim radnjama može nabaviti za oko 250 evra, što ga stavlja među žestoku konkurenciju, ali rekli bismo da ima šta da ponudi. Kvalitet izrade je dobar, performanse u igrama bolje od konkurencijskih, a utisak donekle kvare trajanje baterije i beskorisni softver koji stiže preinstaliran.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Alcatel U5 i Idol 5
Šta mislite o ovom tekstu?
Blackview R6 Lite i A9 Pro
Huawei Y6 (2017)
DU Recorder
PORTRA
Selfissimo!
Files Go
Universal Copy
Playground Buddy
Datally
Wallpapers
Finice
RetroBrowser
Trickl

Alcatel U5
Operativni sistem:
Android 6.0
Dimenzije:
140,7 × 71,8 × 10 mm / 149 g
Ostalo:
MediaTek MT6737M čipset (4x 1,1 GHz ARM Cortex A5 CPU + Mali T-720MP2 GPU), 5” IPS LCD (854 × 480, 196 ppi), 1 GB RAM, 8 GB interne memorije, Micro SD, micro-SIM, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, A-GPS, FM radio, microUSB port, 3,5-mm audio konektor, 5 MPx LED primarna kamera, 2 Mpix prednja kamera, Li-jon baterija 2050 mAh
Performanse:
AnTuTu: 24526, GeekBench 4: 424 (Single-Core), 1232 (Multi-Core)

Alcatel Idol 5
Operativni sistem:
Android 7.1
Dimenzije:
148 × 73 × 7,5 mm / 155 g
Ostalo:
MediaTek MT6753 čipset (4x 1,5GHz ARM Cortex A53 CPU + 4x 1,3 GHz ARM Cortex A53 CPU + Mali T-720MP3 GPU), 5,2” LTPS LCD (1920 × 1080, 423 ppi), 3 GB RAM, 16 GB interne memorije, micro SD, micro-SIM, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, A-GPS, FM radio, microUSB port, 3,5-mm audio konektor, 13 MPx AF LED primarna kamera, 5 Mpix prednja kamera, Li-jon baterija 2800 mAh
Performanse:
AnTuTu: 37968, GeekBench 4: 607 (Single-Core), 2421 (Multi-Core)
Proizvođač:
Alcatel
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera