TRŽIŠTE<>
052016<><>

Amazon Web Services

Rastegnuti troškovi softverske infrastrukture

U svetu softvera, najam infrastrukture je jedno od najvažnijih pitanja. Zašto kažemo najam, a ne kupovina?

Savremeni pristup projektovanju softvera sa većim brojem korisnika već godinama je u igri bežanja od kapitalnih investicija u infrastrukturu koju je teško održavati i uvećavati kapacitete kako broj korisnika raste, ponekada vrtoglavo. Neki softver je, opet, nemoguće skalirati bez najma infrastrukture kojoj je lako promeniti karakteristike broja i sposobnosti procesora, količine i vrste memorije odnosno raspoloživog prostora. O računarstvu u oblaku nismo pisali neko vreme. Nabujale strasti raznih strana u prvih par godina ove računarske paradigme su se malo stišale, a u oblasti dostupnosti platformi za razvoj skalabilnih softverskih rešenja, tržištem dominira jedna kompanija, a prati je nekoliko, u pokušaju da joj doskoče i sa nadom da je preskoče.

Termin PaaS (Platform as a service) definitivno postaje previše upotrebljavan termin, posebno u marketinške svrhe. Korisnici su zbunjeni velikim razlikama u opisu sposobnosti svojih rešenja onih kompanija koje nude usluge iz ovog domena. Posebno je interesantno da oni koji su nešto kasnije krenuli u vode PaaS-a, poput američkog Oraclea, kaskaju i u integraciji svoje platforme sa najznačajnijim predstavnikom tehnologija takozvane četvrte industrijske revolucije, globalno umreženim uređajima (Internet Of Things). Dodatno, mnogi provajderi PaaS-a svoje kapacitete ne nude direktno korisnicima, već preko posrednika koji implementiraju sopstvena ili partnerska rešenja na platformama PaaS provajdera. Treba primetiti da su mnogi veliki softverski ponuđači napravili samo prelaz svojih rešenja na Cloud infrastrukturu, namesto implementacije na serverima krajnjih korisnika. Ovakav potez ne može se razumeti u ovim godinama, kada inovativno osvešćena planeta i korisnici traže nešto novo i drugačije. Prosta zamena mesta na kom se hostuje softver ili servis danas nije dovoljna. Upravo u tom domenu se lako razdvajaju zreli ponuđači virtuelnih kapaciteta od onih koji samo priželjkuju svoje mesto pod Suncem.

Ostaje pomalo nejasno zašto u 2016. godini i dalje imamo u ponudi softverske proizvode i usluge kojima se ne može pristupiti preko standardnih interfejsa (API). Takođe, mnogi koji su ponudili interfejse, nisu se potrudili da inoviraju i listu podržanih jezika i tehnologija. Svet ne programira više samo u Javi i C#-u. Štaviše, možemo reći da se mladi svet, posebno oni koji su pri kraju studija, okreće jezicima poput Swifta i Golanga, uz sve jasnije izraženu preferenciju ka JavaScriptu ili Pythonu. Naposletku, zrelost platformi se pokazuje i u obraćanju pažnje na pitanje upotrebe kontejnera (poput Dockera) odnosno podrške za razvoj i upotrebu mikroservisa. Na pitanje da li postoji ponuđač koji u svom portfelju nudi sve što trenutak u kom živimo zahteva odgovor je, srećom, potvrdan. Ime kompanije koja stoji iza platforme koja je apsolutni lider, ne samo u tehnološkoj naprednosti, već i u udelu na globalnom tržištu je Amazon.

Pedigre najvećeg onlajn prodavca

Amazon je kompanija koja ima preko milion korisnika svoje platforme u oblacima. Ipak, ova kompanija nije iznela u javnost informaciju koji procenat pomenutih korisnika Amazon Web Services (AWS) platforme za ovu uslugu zapravo plaća. Naime, AWS je moguće koristiti i do godinu dana besplatno, ukoliko se odlučite za jednu ne tako potentnu jedinicu, takozvanu t2micro. Ove godine, Amazon slavi deset godina pružanja PaaS usluga. To je svakako dovoljan broj godina (ako ne i previše) da se ova platforma može smatrati iskusnom i zrelom te da se može reći da su potrebe korisnika prepoznate.

AWS danas do korisnika dolazi putem oba karakteristična kanala – direktno, ili preko posrednika ili partnera. Kao što smo pomenuli, AWS ima i opciju u kojoj potencijalni korisnik može da isproba uslugu (čak godinu dana relativno ograničenog korišćenja male, ali za test dovoljne instance). U poslednjih nekoliko godina, u Amazonu su značajna sredstva uložili u marketinške svrhe, ali i promovisanje partnerskih odnosa sa mnogim softverskim kompanijama. Partnerski ekosistem ove kompanije se sastoji iz nezavisnih softverskih kupaca (independent software vendors, ISV) i sistem-integratora (SI). U poslednjih godinu do godinu i po dana, partnerski entitet Amazona u ovom domenu, AWS Partner Network (APN), značajno je porastao. Osnivanje partnerskog odnosa sa AWS sistemom je moguće i u našem regionu.

 
U domenu ove platforme, korisnicima je dostupno preko 1950 usluga i funkcionalnosti, što je podatak od februara tekuće godine. Nove usluge i funkcionalnosti dodaju se u gotovo eksponencijalnoj zavisnosti, što je svakako znak da je tržište veoma dinamično i da Amazon svoju ulogu lidera shvata veoma ozbiljno. Ono što je veoma značajno, osim činjenice da se u spisku isporučivih funkcionalnosti nalazi pozamašan broj tehnologija, jeste njihova dostupnost. Različiti delovi planete su među sobom slični u nekim, a veoma drugačiji u nekim drugim aspektima. Kako bi se te različitosti, pre svega u zakonima, praktično obezbedile, Amazon je distribuciju svojih usluga rasporedio relativno ravnomerno.

Dostupnost i raspored

Na teritoriji Severne Amerike (SAD, prirodno, gde je sve počelo) u ponudi su čak četiri regionalne tačke (Severna Kalifornija, Oregon i Govcloud na zapadu, te sever Virdžinije na istoku). Regionalne tačke su zapravo posebni klasteri centara podataka, koje čine dve ili više zona dostupnosti (Availability zone, AZ), čija je uloga u povećanoj dostupnosti i replikaciji podataka. Govcloud nije javno dostupna regionalna tačka, već se na njoj hostuje samo softver javnog sektora SAD-a. U skorije vreme se očekuju tačke u Ohaju i Montrealu (Kanada). U Južnoj Americi je dostupna tačka u Sao Paolu, u Australiji u Sidneju, u Evropi u Nemačkoj i Irskoj, a u Aziji u Singapuru, Japanu, Seulu i Kini (Pekingu). Kao što bi se očekivalo, regionalna tačka u Kini ima posebna sigurnosna podešavanja, te ju je moguće koristiti samo ako ste kineska kompanija sa sedištem u Kini. U skorije se vreme može očekivati izrada regionalnih tačaka u Ujedinjenom Kraljevstvu i Indiji, a u planu je i druga tačka u Kini.

Način na koji regionalne tačke funkcionišu je nezavisan od broja zona dostupnosti. Ipak, što je veći broj ovih zona, to su veći i dostupnost usluga i bezbednost podataka. Ako pogledamo, na primer, regionalnu tačku na severu Virdžinije, tamo postoji čak pet zona dostupnosti. Ovi su klasteri centara podataka složeni u prstenastu mrežu, veoma otpornu na otkaze. Same zone dostupnosti su fizički dovoljno udaljene kako ih elementarne i druge nepogode ne bi odjednom isključile iz liste dostupnosti. Prirodno, vaši softverski sistemi mogu da iskoriste ovakvu infrastrukturu u potpunosti.

Jedna od osnovnih usluga koje AWS pruža je ona koja se oslanja na Amazon Elastic Compute Cloud (EC2). Ova infrastruktura u oblaku omogućava elastičnost u skaliranju (prilagođavanju u karakterističnim metrikama brzine, kapaciteta i dostupnosti) potreba za resursima u pružanju savremenih IT usluga. Način korišćenja (a pre toga i inicijalizacije) usluga Amazon EC2 je poprilično jednostavan. Sve što korisnik treba da učini kako bi započeo svoje AWS putovanje jeste da inicijalizuje jednu ili više instanci ove platforme. Korisnicima je korišćenje ovih instanci pojednostavljeno i uvođenjem koncepta nazvanog Amazon Machine Image (AMI). U pitanju je jednostavna slika, odnosno šablon softverske osnove svake instance EC2. Konkretni primerci AMI se biraju prema potrebama korisnika, a u ponudi su predefinisane verzije (od besplatnih verzija Amazon Linuxa do dobro poznatih serverskih operativnih sistema kompanije Microsoft), ali i verzije koju su izradili razni korisnici AWS platforme. Svima je dobro poznato da se pitanje kompatibilnosti raznog softvera često umeša u idealnu osnovu nekakve razvojne ili testne platforme. Tu u igru ulaze iskustva postojećih korisnika koji su pripremili veliki broj varijacija na temu osnovnih varijanti AMI paketa. Potrebna vam je karakteristična verzija OS-a, razvojnih i izvršnih alatki nekih tehnologija? Nema problema, samo prokrstarite ponudom korisničkih predložaka i sigurno ćete naći ono što vas zanima. Jedini problem kod ovih paketa leži u činjenici da Amazon ne može i da ih održava. Tačnije, zaštita od virusa i drugih zlonamernih softvera je uključena u one AMI slike koje Amazon potpisuje. U one iza kojih stoje korisnici morate prosto verovati.

EC2 platforma je razvijena na Intel Xeon procesorima različitih generacija, korišćenjem Xen virtuelizacije, a korisniku je na izboru prilično veliki broj različitih instanci, koje se međusobno razlikuju prevashodno po broju procesora, količini radne memorije i količini i vrsti raspoloživog prostora. Ukoliko želite da prostor perzistira i kada instance koje ste zakupili nisu aktivne, tada je potrebno dokupiti drugu uslugu, Amazon EBS. I tu dolazimo do veoma karakterističnog principa koji vlada u ekosistemu ove platforme. Sve što želite je moguće, i za to gotovo sigurno postoji neka usluga AWS-a čijim plaćanjem dobijate tačno ono što ste tražili. Da li tu ima nekih problema? O, da.

Izazovi

Kada pogledate cene korišćenja Amazonove platforme, verovatno će vas iznenaditi relativno niska cena usluga po jedinici vremena. Ne samo to. Amazon je, otkako je pre 10 godina uveo ovu platformu, nekoliko puta spustio cene, Naime, prema modelu ekonomija skale, povećanje kapaciteta AWS-a povoljno utiče na cenu, jer se troškovi po karakterističnoj jedinici koju najmi prosečan korisnik vremenom smanjuju. Tako Amazon može iz generacije u generaciju da blago spušta cene, na radost korisnika. Ipak, ekonomije skale nisu tako jednostavne zveri. Ukoliko niste pažljivi te ste od AWS-a unajmili veliki broj servisa, vrlo brzo će na vašem računu početi da se nižu troškovi na koje nećete baš tako blagonaklono gledati. Takođe, ukoliko želite da, na primer, izračunate koliko vas neko rešenje zapravo košta, moraćete dobro da napregnete vijuge. Amazon, doduše, jeste ponudio kalkulator svojih usluga, ali vas čikamo da izradite košuljicu troškova za neku veću aplikaciju u pola sata korišćenja ovog mini-informacionog sistema od kalkulatora. Dodatno, Amazon se ograđuje da su prikazani „troškovi” samo informacija i da ne mogu biti korišćeni kao osnova za sigurnost da će cena vašeg sistema biti istovetna broju do kog ste „peške” došli u kalkulatoru.

Ekosistem cena u AWS-u je složen koliko i posao inženjera koji ga održavaju. Dok je sve jednostavno i u malim količinama, svako će se tu snaći. Kada se radi o nešto većoj složenosti, kako zadatka, tako i rešenja, u igru ulaze manje predvidive okolnosti čiji troškovi skaču onom istom merom napretka u broju funkcionalnosti na platformi – eksponencijalno. U pokušaju da malo uredi sistem cenovne politike, Amazon se pobrinuo da korisnicima ponudi opcije koje, po našem skromnom mišljenju, iako olakšavaju život iskusnijim korisnicima platforme, početnicima mogu da prve korake sa AWS-om učine veoma zahtevnim. Naime, instance se mogu kupovati klasično u trenutku kada želite, ali je to ubedljivo najskuplji način korišćenja. Ako želite da smanjite cenu, možete kupiti rezervaciju, kojom ćete pomalo uštedeti, ali se obavezujete na određeni period korišćenja. Za instance se možete i „boriti” u nadmetanjima koja se stalno održavaju, gde možete veoma vredne vrste dobiti za manje novčane iznose u trenucima kada čitava platforma ne može da svoje kapacitete iznajmi u potpunosti. Imajte u vidu da je čitav koncept najma infrastrukture ili platforme u svetu računarstva u oblaku još uvek skromno korišćen. To praktično znači da Amazon uvek ima viška, a po prirodi ponude i potražnje spreman je da vam taj kapacitet ponudi po nižoj ceni, kada je plima povoljna. No, i tu ima podosta začkoljica i ograda koje će onima koji misle da je najam infrastrukture samo klik miša na sajtu ili portalu provajdera vrlo brzo pokvariti zabavu.

• • •

U našoj zemlji je već veliki broj pojedinaca čiji su se poslodavci igrali sa ovom platformom ili koji su samostalno testirali njene mogućnosti. Velika je verovatnoća da je neko od vaših poznanika imao priliku da isproba ovu platformu. Samim tim, trebalo bi da je pristup ovim resursima olakšan i vama. Ukoliko se bavite razvojem softvera, maštate o isporuci visoko dostupnih i raspoloživih aplikacija čiji nepredvidiv broj korisnika otežava kapitalnu investiciju u potreban hardver, savetujemo vam da se poigrate sa besplatnim primercima instanci AWS-a. Uz malo truda i upornosti, uskoro ćete moći da svom CV-u dodate ovu veoma traženu karakteristiku znanja i iskustva. Ako se pokaže da ste u tome bolji no što ste inicijalno očekivali, Amazon vam nudi i sertifikaciju. U Srbiji su ovi sertifikati još uvek egzotika, ali u svetu oko nas se i te kako ceni ulaganje vremena u akviziciju dokaza da ste iskusni u skaliranju aplikacija na AWS-u. Ovo se znanje može vrlo brzo i dobro unovčiti na globalnom tržištu, koje poprilično kuca u ritmu AWS-a. Početna tačka putovanja je aws.amazon.com/free/.

Momir ĐEKIĆ

 
 TRŽIŠTE
Amazon Web Services
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRIMENA
Tesla Model 3

 NA LICU MESTA
HP Konferencija
Sagin „Korzo tehnologija”
Otvaranje Symphony kancelarije u Srbiji
ComputerLand promocija DJI i Airwheel
ComputerLand promocija Dark Souls III
13. „Noć muzeja”, najavna konferencija
Resonate 2016
DigitalDay 2016 (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Captain America: Civil War
X-Men: Apocalypse
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Linux server za početnike (6)

 VREMENSKA MAŠINA
Kutunjo, Krop i Kadirov

 PRST NA ČELO
Brojke ne lažu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera