PHONE ZONE<>
052016<><>

Huawei Mate 8

Mat u dva poteza

Pet miliona prodatih primeraka modela Ascend Mate 7 okuražili su kinesku kompaniju Huawei da nastavi silovit prodor na tržište fableta. Ove godine, u kratkom roku Kinezi su „skuvali” ne jedan, nego dva vrhunska telefona sa velikim ekranima (Mate 8 i 9) koji će, kako stvari stoje, ozbiljno pomrsiti račune vladarima mobilnog tržišta (pod uslovom da se ne sapletu jedan o drugog).

Najzanimljiviji detalj kod Matea 8 svakako je novi HiSilicon Kirin 950 procesor sa četiri Cortex-A53 i četiri nova Cortex-A72 jezgra, kao i potentni „grafičar” Mali-T880 – dinamični tandem koji će konkurenciju u srednjoj cenovnoj kategoriji poslati po burek. Od noviteta tu je i čitač otisaka prstiju visoke rezolucije, sa mogućnošću čitanja „Level 3” detalja (skener razlikuje pore i konture grebena na koži). Pobednički krug zatvaraju lako osvežena kamera sa senzorom rezolucije 16 megapiksela i sočna baterija od 4000 mAh, koja obećava olimpijsku autonomiju, sličnu onoj koja je krasila prethodnika. Android 6.0 se već podrazumeva.

Novi dizajnerski potpis, predstavljen modelom Mate S, prisutan je i ovde. Za razliku od plastične Sedmice, Mate 8 je u celosti napravljen od metala. Ivice su zaobljenije kako bi se bolje „ugnezdile” u dlan, dok zaštitna plastika drastično smanjuje klizanje i obezbeđuje siguran „stisak” i stabilnost u ruci. Mehanički tasteri su postavljeni na desnoj ivici kućišta i lako se razaznaju pod prstima (taster za uključivanje ima drugačiju teksturu), na gornjoj strani je priključak za slušalice, dok se microUSB pozicionirao na sredini donje ivice. S obe strane ovog porta nalaze se prilično široki „roštiljski” otvori zvučnika koji pomalo narušavaju estetiku telefona.

Sa leve strane nalazi se otvor sa kombinovanim držačem za nanoSIM i microSD kartice, odnosno dve SIM kartice, što je zaista praktično rešenje. Na zadnjoj strani raspoređeni su otvor glavne kamere koji je ovoga puta prstenastog oblika, a neposredno ispod njega je i kružni senzor otiska prsta; oba ova elementa smeštena su u lako ulegnuti deo kućišta, tako da sa zadnje strane ništa ne „štrči” (to olakšava nošenje u džepu i smanjuje mogućnost oštećenja stakla). Pored kamere nalazi se dvostruki LED blic. Senzor otiska prsta je izuzetno brz i precizan, a može i da se koristi kao okidač kamere tokom snimanja selfija (samo registrovani otisci), što smanjuje podrhtavanje i fotografije čini oštrijim.

Mate 8 je opremljen 6-inčnim IPS Neo ekranom u Full HD rezoluciji, koji po svim karakteristikama – osim po dimenzijama – odgovara ekranu modela P8. Huawei se i dalje drži stava da su 2,5 K ekrani na uređajima ovih dimenzija nepotrebni, što verovatno jeste tačno, ali konkurentima sa više PPI-ja ostavlja dovoljno prostora za likovanje. Ovaj IPS panel praktično nema nedostataka kada je reprodukcija boja u pitanju, mada je bolji kontrast i dalje na strani AMOLED ekrana (to se najbolje vidi direktnim poređenjem ovog modela sa Mateom S). S druge strane, osvetljenje je na IPS panelu osetno jače, pa je Mate 8 udobniji za rad pod vedrim nebom. Što se zaštitnog stakla tiče, (prilično debela) fabrička folija i Gorilla Glass 4 sloj pružaju potrebnu sigurnost.

Prvi Huawei telefon sa Marshmallow Androidom (v6.0) na softverskom planu nudi uglavnom sve ono što smo već videli u ranijim verzijama, odnosno grafički lepo uobličen interfejs (EMUI 4.0) bez „fijoke” za aplikacije (prečice na sve programe smeštene su na ekranu, a na korisniku je da ih po želji organizuje u fascikle). Ako se zagrebe malo dublje u sistem, uočavaju se neke suptilnije promene i unapređenja: glavni ekran može da se prikaže u položenom (landscape) režimu, a postoji i novi Authorization Manager koji koristi nove mogućnosti Androida u pogledu upravljanja aplikacijama i dozvolama koje one traže. Kuriozitet predstavlja opcija Knuckle Gestures, tj. mogućnost pokretanja aplikacija iscrtavanjem slova na ekranu zglobom između falangi, umesto jagodicom prsta. Ekran, naime, prilično dobro razlikuje dodir jagodice i zgloba, pa drugačije tretira gestove koji se njima iscrtavaju (npr. „kuckanjem” po ekranu jednim zglobom aktivira se snimanje ekrana, a kada se koriste dva zgloba, pokreće se opcija za snimanje video zapisa sa onim što se dešava na ekranu).

Na planu performansi sve je u skladu sa visokim očekivanjima. HiSilicon Kirin 950, osmojezgarni procesor zasnovan na ARM-ovoj big.LITTLE arhitekturi je definitivno bio vredan čekanja. Uz naglašenu energetsku štedljivost, 950-ica po potrebi uključuje moćna Cortex-A72 jezgra (2,3 gigaherca) onda kada je to stvarno potrebno, tj. tokom rada sa zahtevnijim igrama i videom. Sve ostale operacije glatko izvršavaju četiri A53 jezgra na 1,8 gigaherca. Za potrebe ove recenzije koristili smo verziju telefona sa tri gigabajta RAM i 32 gigabajta prostora na ploči, a sintetički testovi (Geekbench, AnTuTu, Vellamo...) uverili su nas da u ruci držimo jedan od trenutno najmoćnijih procesora na tržištu – čak je i Samsungov naširoko hvaljeni Exynos 7420 (Galaxy S6 i S6 edge) morao da položi oružje. Posle ovih rezultata prosto izgaramo od nestrpljenja da probamo Kirin 955 iz Matea 9.

Kao i kod prethodnog modela, koji je baterijom od 4100 mAh kompletnu tadašnju konkurenciju ostavio s prstom u nosu (bilo je to 2014. godine), autonomija je i u ovom slučaju vanserijska. Telefon će bez problema guslati dan i pod punim opterećenjem, što će zadovoljiti i one koji vazda „vise” na Jutjubu i igrama. Još kad se uposli nova Androidova funkcija Doze, sreći neće biti kraja.

Kad je reč o audio performansama, utisak nije naročito pozitivan. Pogled na masivne otvore stereo zvučnika na dnu kućišta pruža lažnu sliku o njihovom kvalitetu, koji jednostavno nije na nivou zadatka, naročito kada se uporedi sa HTC-ovim BoomSound drajverima. Sitan nedostatak beležimo i kod 3,5-milimetarskog audio izlaza, koji ovde ne podržava DTS, za razliku od Matea S, kod koga je to standardna mogućnost. Srećom, razlika u kvalitetu između DTS i „običnog” zvuka nije toliko velika. Kvalitet zvuka u slušalici, odnosno njegova jačina i jasnoća, je odličan.

U domenu fotografije postoji nekoliko unapređenja, ali uprkos tome očekivanja nisu ispunjena. Rezolucija kamere je povećana na 16 megapiksela i opremljena je Sonijevim čipom IMX 298, koji se ističe brzim fokusiranjem, a otvor blende f/2.0, optička stabilizacija sočiva i moćan dvostruki (i dvobojni) LED blic zaokružuju priču. Prednja kamera takođe koristi Sony čip, ali ona nema blic. Kada se sa papira presele na ekran, specifikacije kamere ne izgledaju tako bajno i nude fotografije čiji kvalitet jedva da je iznad proseka (najviše problema pravi nestabilan fokus). Bilo kakvo poređenje sa sočnim fotkama koje prave Galaxy S6, LG G4, ili Xperia Z5 je bespredmetno. Slično se može reći i za video, čija je rezolucija ograničena na maksimalnih 1080p.

Huawei Mate 8 je, sve u svemu, veoma ozbiljna mašina kojoj, zbog nesrećno odložene premijere preti nož od „brata rođenog”, Matea 9 koji će pohod na tržište započeti dok čitate ovaj tekst (umesto u septembru prošle, Osmica je zbog kašnjenja u finalizaciji procesora Kirin 950 predstavljana tek u januaru ove godine). Konačan uspeh ovog modela zavisiće najviše od njegove cene, koja će u ovom slučaju verovatno biti nešto niža od planirane.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Huawei Mate 8
Šta mislite o ovom tekstu?
Apple iPhone SE
LG K10 i K4
Remente – Personal Development
Logo Maker & Logo Creator
Draw on screen
SpinMe Alarm Clock
Klara
Colorfy
SunTrajectory.net
MediSafe Meds & Pill Reminder
Redub
Email Exchange + by Mailwise
Ultimate Guitar Tabs & Chords

Operativni sistem:
Android 6.0
Dimenzije:
157,1 x 80,6 x 7,9 / 185 g
Ostalo:
HiSilicon Kirin 950 čipset (Quad-core 2,3 GHz Cortex-A72 CPU+ quad-core 1,8 GHz Cortex A53 CPU + Mali-T880 MP4 GPU), 6” IPS-NEO LCD (1080 x 1920, 368 ppi), 3/4 GB RAM, 32 GB interne memorije, microSD do 128 GB, Bluetooth v4.2 A2DP/EDR/LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/hotspot/Direct/DLNA, NFC, FM radio, čitač otiska prsta GSM/HSPA/LTE, microUSB v2.0, 16 Mpx 1080p / 8 Mpx 1080p, nano-SIM, Li-Po baterija 4000 mAh
Proizvođač:
Huawei
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera