NA LICU MESTA<>
052016<><>

Resonate 2016

Analogno-digitalna umetnost

Više lokacija, Beograd, 12-16. april

Festival „Resonate” se održava jednom godišnje, traje šest dana i obezbeđuje pregled trenutne situacije na poljima muzike, vizuelnih umetnosti i digitalne kulture. Gostujući umetnici, predavači i ostali učesnici biraju se tako da predstavljaju ono najbolje iz savremene kreativne industrije iz zemlje i sveta. Program se sastoji iz tri celine: konferencije, živih nastupa i intenzivnih radionica. Ove godine je u sklopu konferencije održano preko osam radionica, dvadeset predavanja, deset razgovora o različitim projektima i nekoliko video projekcija. Živi program sadržao je preko petnaest muzičkih performansa, deset predavanja, pet radionica i nekoliko panel diskusija. Lokacije na kojima se „Resonate” održavao ove godine bile su dvorana Kolaračeve zadužbine, Jugoslovenska kinoteka, Dom omladine Beograda, Ustanova kulture „Parobrod”, Kulturni centar „Grad” i Galerija „Zvono”.

Studentima iz Srbije je pristup događaju, sada već tradicionalno bio besplatan, samo uz obaveznu registraciju. Pored toga, ove godine je bilo omogućeno i stipendiranje za umetnike, dizajnere i ostale profesionalce iz oblasti, gde je dodeljeno deset stipendija.

Nama su se posebno svidela predavanja i nastupi sledećih umetnika: Kaitlyn Aurelia Smith, Hans-Joachim Roedelius, Mariska De Groot, Bethany Koby i Dan Hett.

Kaitlyn Aurelia Smith je muzičarka iz SAD. Obrazovala se na Berklee muzičkom koledžu u oblastima kompozicije i zvučnog inženjeringa. Inicijalno se fokusirala na svoj glas kao primarni instrument, pre prelaska na klasičnu gitaru i klavir. Ljubav prema analognim modularnim sintisajzerima desila se slučajno – bilo je dovoljno da joj komšija pozajmi na kratko svoj Buchla 100 sint. Nakon kratkog predstavljanja i Q&A sesije sa publikom, izvela je svoj novi album pred „hipnotisanim” auditorijumom.

Hans-Joachim Roedelius je nemački eksperimentalni, ambijentalni i elektronski muzičar. O njegovom životu i delu bi se moglo naširoko pripovedati, ali je najbolje poznat po tome što je koosnivač krautrok grupa Cluster i Harmonia, kao i po svom radu u ambient džez triju Aquarello. Dok je u pozadini išla njegova muzika koju je puštao, pričao je o svom, izuzetno burnom i zanimljivom životu, kako mu je tehnologija pomogla i odmogla u životu i muzici, pa čak i pročitao jednu svoju pesmu (poezija) u sklopu predavanja/performansa.

Mariska De Groot je oduvek bila intrigirana fenomenom i istorijom optičkog zvuka. Ona pravi i izvodi uživo obimne analogne instrumente i instalacije koje pretvaraju svetlo u zvuk, a koje ujedno istražuju ovaj princip na nove načine. Predstavila nam je svoj rad i uticaje koje su na nju ostavili određeni izumi iz prošlosti. Njen aktuelni projekat, koji se mogao videti u obliku performansa i instalacije, zove se Nibiru i predstavlja vizuelnu reprezentaciju mitske planete, odnosno njenih putanja koje pravi kružeći oko našeg solarnog sistema.

Bethany Koby je mama, dizajner, edukator i generalni direktor zainteresovan za kreiranje brendova, biznisa i iskustava koja pomažu da zamislimo pozitivniju budućnost. Godine 2012. je koosnovala firmu Technology Will Save Us, kojoj je cilj raspaljivanje mašte mladih ljudi pomoću korišćenja tehnologije, konkretnije pravljenja gedžeta. Predstavila nam je paletu DIY (Do It Yourself) gedžet paketa i digitalnih resursa koji su pristupačni za porodice, mlade ljude i edukatore za pravljenje, igru, kodiranje i izume. Govorila je takođe i o učešću nje i njenog tima u dizajniranju edukativnog računara micro:bit, u saradnji sa partnerima, a pod pokroviteljstvom BBC-ja.

Dan Hett je vizuelni umetnik i VJ (Video Jockey) iz UK. Dok preko dana radi u BBC-jevoj R&D UX grupi kao tehnolog-istraživač, noću kreira i izvodi improvizovane žive vizuelne performanse velikih razmera na izložbama, koncertima i festivalima. Iako se njegovi performansi zasnivaju na uklapanju klasičnog VJ nastupa sa kodiranjem uživo, sada je najviše govorio o svom radu za BBC. Radi se o projektu redefinisanja živih TV prenosa kroz web based softver, odnosno prilagođavanja televizije kao medija načinu funkcionisanja novih medija (montaža živog programa pomoću softvera sa udaljene lokacije. za razliku od klasične postavke režija -> kamerman -> kamera.

Za više detalja o Resonate događaju posetite www.resonate.io.

Petar LONČAREVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Amazon Web Services

 PRIMENA
Tesla Model 3

 NA LICU MESTA
HP Konferencija
Sagin „Korzo tehnologija”
Otvaranje Symphony kancelarije u Srbiji
ComputerLand promocija DJI i Airwheel
ComputerLand promocija Dark Souls III
13. „Noć muzeja”, najavna konferencija
Resonate 2016
Šta mislite o ovom tekstu?
DigitalDay 2016 (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Captain America: Civil War
X-Men: Apocalypse
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Linux server za početnike (6)

 VREMENSKA MAŠINA
Kutunjo, Krop i Kadirov

 PRST NA ČELO
Brojke ne lažu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera