LAKI PINGVINI<>
052011<><>

Agave 0.4.7

Generisanje paleta boja

Svi oni koji su se bavili nekim dizajnerskim poslom znaju koliko je važan izbor boje. Pravilno izabrana boja ne samo da privlačnije izgleda, nego je važna i zbog fokusiranja pažnje krajnjih korisnika na pravo mesto. Agave je vrlo jednostavan program koji olakšava posao dizajnera oko izbora skupa boja za dizajn. Radi tako što se izabere jedna boja, a on na osnovu nje generiše paletu, odnosno skup boja. Postoji šest različitih načina na osnovu kojih se mogu generisati palete: complements, split-complements, triads, tetrads, analogous i monochromatic. Svaki od ovih načina generiše paletu na osnovu točka boja, na primer u slučaju triads generiše se paleta od tri boje – izabrane boje i dve druge koje se nalaze 120 stepeni levo i desno od izabrane.

Interfejs je dosta jednostavan, centralno mesto zauzima generisana paleta boja, koja je zbog svoje veličine dosta upadljiva i pregledna. Ispod nje se nalazi padajući meni za izbor načina za generisanje boja, a na dnu se nalazi paleta za izbor početne boje. Ova paleta može se menjati pomoću padajućeg menija, ali nijedna od ugrađenih paleta nije neka na koju smo navikli. Srećom, klikom na dugme koje prikazuje trenutno izabranu boju dostupna je i klasična GNOME forma za izbor boje. Pored jednostavnosti, GNOME paleta nudi i veću preciznost pri izboru boje, jer paleta ugrađena u glavnu formu ima samo 216 boja. Ona isto omogućava i kopiranje boje sa raznih slika, drugih programa ili web prezentacija. Nešto preciznija boja može se dobiti promenom saturacije i svetline boje pomoću dugmadi iz trake sa alatkama, ali to nije baš elegantan način. Ukoliko vam se neka boja svidi možete je označiti kao omiljenu i ona će se uvek prikazivati u listi na desnoj strani. Zanimljivo je to što se lista omiljenih boja može eksportovati kao GIMP paleta, a ukoliko se snimi u folder /usr/local/share/agave/palettes/, biće dostupna u padajućoj listi za selekciju palete. Kada završite sa traženjem savršenih boja, možete prepisati vrednosti sa generisane palete ili kopirati heksadecimalnu vrednost svake boje desnim klikom na nju i izborom stavke Copy.

Ukoliko vam je potreban program koji će vam pomoći pri izboru palete boja, a koristite Linux, trenutno nemate mnogo alternativa. Agave je jedan od retkih, a čak možda i jedini program ove namene. Iako radi prilično dobro i služi svojoj svrsi, rado bismo videli neke izmene i novu verziju. Nažalost, to se najverovatnije neće desiti, jer se Agave već dugo ne razvija. Poslednja verzija ovog programa izašla je davne 2008. godine. Ipak, on može i te kako biti od pomoći i lepo je imati ga pri ruci. Alternativno, možete naći web sajtove koji nude slične mogućnosti.

Bojan DEVIĆ

 
GNOME 3
UNetbootin
KSystemLog 0.4
Guake 0.4.2
Agave 0.4.7
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
410 KB arhiva; 1,2 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
home .gna .org /colorscheme /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera