PHONE ZONE<>
052011<><>

Nokia E7

Sve po starom

Nokia E7
Nokia E7
Šta će biti sa Symbianom? Mi smo, kao i dobar deo stranih kolega, vodeći se raznim spekulacijama na Internetu, zaključili da će finski gigant napustiti svoj operativni sistem koji mu je do sada doneo mnogo uspeha. Ta misterija konačno je rešena, jer je Nokia izašla sa zvaničnim informacijama da će Symbian nastaviti da postoji i da se u sledećoj godini očekuje prodaja još 150 miliona novih Symbian uređaja. Dok čekamo njegovu novu verziju nazvanu Anna, koja će se pojaviti do početka leta, pozabavićemo se modelom E7, još jednim novitetom finske kompanije. Na konferenciji za novinare koja je održana 7. aprila u Beogradu novi model predstavljen je novinarima i blogerima. Konferenciju je održao Kalojan Kanov, product manager kompanije Nokia. Osim što smo imali prilike da telefon isprobamo na licu mesta, E7 smo dobili i na detaljniji test koji vam donosimo u ovom broju.

Plava tradicionalna ambalaža pored telefona sadrži i punjač, dokumentaciju, kao i kablove koji služe za povezivanje telefona sa računarom (USB) ili eksternim displejom (HDMI). Nokia E7 se najjednostavnije može opisati kao N8 sa slajd tastaturom i većim ekranom (4 inča naspram 3,5 inča). Pomeranjem ekrana udesno dolazi se do veoma kvalitetne tastature, za koju imamo samo reči hvale. Tasteri su dobro odmerenih dimenzija, sa pozadinskim osvetljenjem, a zanimljivo je to što je telefon koji je dospeo u naše ruke imao i podršku za „domaće” karaktere. Prednjom stranom telefona dominira veliki AMOLED ekran, ispod kojeg se nalazi samo jedan taster pomoću kog se pokreće glavni meni, odnosno vraća na početni ekran. Leva strana rezervisana je za polugu koja zaključava/otključava telefon, dok desna krije prekidač za regulisanje jačine zvuka, taster za fotografisanje i slot za SIM karticu. Gornji deo rezervisan je za konektore – mini-HDMI, audio i micro-USB sa USB host podrškom, pa možete povezati miša, tastaturu ili USB disk. Bili smo oduševljeni izradom telefona Nokia N8, i drago nam je što je finska kompanija isti recept primenila i kod uređaja E7. Korišćenje anodizovanog aluminijuma i prisustvo tastature podigli su težinu telefona na čak 176 grama, ali, prema našem mišljenju, to nije preveliki minus.

Nokia E7
Nokia E7
Pored spoljašnjih sličnosti, Nokia E7 se ni „ispod haube” ne razlikuje previše od svog starijeg brata jer dele isti procesor, kao i količinu radne i interne memorije. Drago nam je što Nokia E7 koristi AMOLED displej sa ClearBack tehnologijom, kojom smo bili oduševljeni kod modela C6-01. S obzirom na to da je N8, kada je reč o opcijama za povezivanje, imao sve što bi vam ikada zatrebalo, logično je to što je Nokia i kod telefona E7 iskoristila dobitni recept. Ipak, N8 i dalje ostaje najsavršeniji pametni telefon kada se radi o digitalnoj kameri, jer je finski gigant kod modela sa tastaturom iskoristio fotoaparat sa fiksnim fokusom rezolucije 8 megapiksela, koji nas nije oduševio na testovima C6-01 i C7 uređaja. N8 i E7 dele i istu bateriju, te se i ne razlikuju u autonomiji.

Više puta do sada kudili smo Symbian, pa to nećemo opet činiti. Naši utisci se nisu nimalo promenili – i dalje smo stava da će stari ljubitelji Symbiana prihvatiti novo ^3 okruženje, dok će se noviji korisnici u eri touchscreen telefona ipak odlučiti za neki Android uređaj ili popularni iPhone.

Naš zaključak neće se previše razlikovati od prošlomesečnog utiska. Ako volite Nokiju kao brend, možete da zažmurite na mane Symbiana, a uz to šaljete veliki broj SMS ili email poruka, te ako preferirate modele sa tastaturom, E7 bi mogao da bude vaš sledeći telefon. Finski proizvođač ima vernu bazu fanova i zadovoljnih kupaca širom sveta, i ne sumnjamo u to da će, čak i u situacijama kada Symbian kaska za drugim mobilnim platformama, ipak ostvariti zapažene rezultate.

Petar MARINKOVIĆ

 
Nokia E7
Šta mislite o ovom tekstu?
Huawei Ideos S7 Slim
Blueberry NetCat, Eken ePad MID M701 i M010
LG Optimus 2X
LogMeIn Ignition
DriveShaft 1.10
Nokia Sleeping Screen
PhoneTorch LED Flashlight

Operativni sistem:
Symbian^3
Dimenzije/težina:
124 x 62, x 14 mm / 176 g
Ostalo:
QWERTY hardverska tastatura, ARM11 680 MHz, 1 GB ROM, 16 GB fleš memorije, 256 MB RAM, microSD slot, 4-inčni AMOLED displej 16M 360 x 640, BT 3,0, quad-band GSM, Wi-Fi 802.11b/g/n, micro-USB, 3,5 mm audio konektor, 8 MPx kamera sa fiksiranim fokusom i dual LED blicem, Li-ion baterija kapaciteta 1200 mAh, akcelerometar, miniHDMI port
Proizvođač:
Nokia
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera