PD KUTAK<>
052011<><>

Vemail 2.13

Tako jednostavan, a tako upotrebljiv

Najveći problem sa mailovima je u tome što ih danas primamo u ogromnim količinama. Nije redak slučaj da se dnevno dobija više desetina poruka koje nešto znače i koje se ne mogu okarakterisati kao spam. Na takve poruke obično treba i odgovoriti, što za korisnike koji nisu baš vični kucanju može da bude veliki problem. U stvari, čak i najbrže daktilografsko kucanje (pod uslovom da niste trenirani daktilograf) dovešće do zamora već nakon nekoliko otkucanih odgovora, a da ne pričamo o vremenu koje se svakodnevno potroši na ovu operaciju.

Rešenje sa kojim će i „babe i žabe” biti na broju je Vemail. Radi se o jednom naizgled izuzetno jednostavnom alatu koji će u potpunosti automatizovati posao kreiranja govornih mailova. Dobro, u samom programu potrebno je uneti ispravne mail i SMTP parametre, što verujemo da neće biti problem. Takođe, za komfornije korišćenje programa preporučeno je i postojanje standardnog mail klijenta, kao i nekih drugih programa koji će proširiti njegovu funkcionalnost, uz napomenu da oni ipak nisu neophodni.

Jednostavnost programa ogleda se u tome što se snimanje i slanje govorne poruke obavlja bukvalno jednim klikom miša ili pritiskom na jedan taster. Vemail strpljivo čeka svoj trenutak i kada zatreba, dovoljno je da se prstom pritisne taster ’F6’ ili mišem odgovarajuće dugme na interfejsu programa i snimanje će se obavljati sve dok je taj taster/dugme pritisnut. Otpuštanjem će se završiti proces i program će gotovu poruku poslati na odabrani mail ili ranije definisanu grupu mailova. Može li da bude jednostavnije od toga? Prema našem mišljenju, teško. Isto tako, i brzina „pisanja” ovakvog maila za prosečnog korisnika neuporedivo je veća u odnosu na klasično kuckanje poruke.

 
Ono što se ne vidi kod izvršavanja ove operacije daleko je kompleksnije, ali je u tome i najveća draž Vemaila – kompleksnost je svedena na jednostavnost. Jedna od korisnih stvari (koja se vidi) jeste zadrška od pola minuta prilikom slanja. Dok časovnik odbrojava 30 sekundi možete da pauzirate slanje poruke i razmislite da li ste je sročili onako kako ste želeli i da li zaista želite da je pošaljete. Ukoliko odustanete od akcije, poruku je moguće obrisati.

Poruke se snimaju u MP3 ili WMA formatu sa podesivim parametrima u oba slučaja. Osnovni način slanja govorne poruke je putem MAPI sistema, što znači da će se slanje obavljati kroz standardni mail klijent koji koristite na svom računaru. U tom modu govorna poruka smešta se u outbox klijenta i šalje se na uobičajeni način. Preporučujemo da se koristi upravo ova opcija, pošto se na taj način najlakše čuvaju govorne poruke, a vaša celokupna korespondencija (i pisana i govorna) čuva se na jednom mestu. Drugi način je direktno korišćenje SMTP servisa za slanje i tada Vemailu ne treba nikakav drugi program za tu namenu. Ukoliko se odlučite za ovu opciju slanja, a ipak želite da sačuvate kopije poslatih poruka, neophodno je da u setovanjima programa uključite opciju za čuvanje snimljenih poruka na disku.

Snimljenim porukama možete dodeliti i komentare koji će se poslati uz njih, ali i (uz određene eksterne programe) transkribovati poruke u tekstualnu formu. Da bi to funkcionisalo, neophodno je da na računaru bude instaliran neki od sistema za prepoznavanje govora. Ipak, pošto se zna da je generalno ovaj tip softvera daleko od prave upotrebljivosti, što još više dolazi do izražaja na jezicima koji nisu engleski, ovu mogućnost više pominjemo kao kuriozitet nego što mislimo da će je neko koristiti.

Probna verzija programa ograničena je na dve nedelje i na po pet snimljenih govornih poruka dnevno. Nije mnogo, ali je sasvim dovoljno da vam zagolica maštu. Uostalom, pokazaće vam kako se mail korespondencija može podići na jedan mnogo viši, sada već multimedijalni nivo, pri čemu se istovremeno povećavaju i efikasnost i brzina rada.

Branislav BUBANJA

 
Vemail 2.13
Šta mislite o ovom tekstu?
Earth Alerts 2011
FaceTrackNoIR 1.5
Microsoft Internet Explorer 9.0, Opera 11.01, Mozilla Firefox 4.0, Google Chrome 10.0, Apple Safari 5.0.4
Mini Google Maps 1.0.2
ToonIt! Photo 2.6
QTown 1.3.0
Web2PDFConvert 1.2

Potrebno:
Windows
Veličina:
278 KB (trial), 2,07 MB na HD-u
Cena:
20 dolara, proba 14 dana
Adresa:
www .nch .com .au /vemail
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera