LAKI PINGVINI<>
052011<><>

UNetbootin

Linux u džepu za neupućene

Ranije smo već opisivali distribucije GNU/Linuxa koje rade direktno sa USB flešića (npr. Slax SK 11/2008 i Puppy SK 3/2009), ali za svaku od njih valja malo uprljati ruke kako bi se fajl skinut sa Neta našao na „privesku za ključeve”. Uz to se poznavanje kucanja po konzoli maltene podrazumeva. A sada zamislite da bilo koju distribuciju instalirate na fleš direktno sa Neta uz bukvalno nekoliko klikova mišem (da, dobro ste pročitali – nekoliko klikova mišem)! Prestanite da zamišljate, predstavljamo vam UNetbootin.

Nakon što jednu jedinu binarnu datoteku preuzmete sa zvanične prezentacije programa, dodelite joj izvršne dozvole, bilo kroz grafički fajl menadžer ili sa chmod +x unetbootin-linux-NNN (gde je NNN trenutna verzija programa) i pokrenete je, bićete upitani za lozinku administratorskog naloga, nakon čega se pojavljuje ne baš sjajno lokalizovani, maleni, ali moćni prozor programa. Upotreba je krajnje jednostavna i objašnjena u dva kratka koraka u samom programu. Iz prve padajuće liste treba da odaberemo distribuciju koju želimo da instaliramo, iz druge biramo verziju te distribucije, na dnu prozorčeta odaberemo tip i na koji disk vršimo instalaciju, te kliknemo na dugme U redu (ili OK ako ne koristite lokalizovani Linux).

Od ovog trenutka započinje automatizovani proces preuzimanja potrebnih datoteka sa Interneta, njihovo raspakivanje i kopiranje na odabranu destinaciju. U četvrtom koraku biće ponuđeno restartovanje računara, uz poruku šta eventualno treba uraditi nakon podizanja sistema sa fleša da bi distro profunkcionisao. Od brzine internet konekcije i veličine ISO slike distribucije koja se preuzima zavisi to da li ćete Linux u džepu dobiti za pet minuta ili pola sata. Takođe, od same ćudi izabrane distribucije zavisi da li će ona profunkcionisati iz prve, kao što je to učinuo Ubuntu 10.04 (Daily Live x64), ili će možda da zanoveta sa boot parametrima i dodavanjem HTTP riznice za instalaciju sa Neta, kao što je na laptopu autora ovih redova uradio openSUSE 11.1 (x64).

Osim direktne instalacije sa Neta, kada je jednostavno neophodna brza veza, UNetbootin omogućava i instalaciju egzotičnih distribucija koje se ne nalaze na spisku za izbor u samom programu, iz ranije preuzetih ISO slika. Takođe, ako ne želite da napunite USB flešić već preferirate instalaciju na prenosni USB disk, ili eventualno hard disk na računaru, dovoljno je da prilagodite tip i destinaciju pre započinjanja instalacije.

Moramo priznati da smo u samom startu bili skeptični po pitanju valjanosti ovog parčeta softvera, ali već dvadesetak minuta kasnije, kada je friški Natty Narwhal zasijao na ekranu našeg laptopa, promenili smo mišljenje. Ako volite da isprobavate nove distroe, UNetbootin se nekako nameće kao obavezna alatka u neseseru vaše distribucije.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
GNOME 3
UNetbootin
Šta mislite o ovom tekstu?
KSystemLog 0.4
Guake 0.4.2
Agave 0.4.7

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac OS X
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
4,2 MB
Cena:
program je besplatan
Adresa:
unetbootin .sf .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera