LAKI PINGVINI<>
052011<><>

KSystemLog 0.4

GUI dijagnostika

Prvi korak u rešavanju problema sa softverom na računaru jeste pronalaženje i pregled log datoteka u kojima su sadržane poruke koje sistem ili određena aplikacija proizvodi. Što je broj ovih logova veći i što je njihov sadržaj detaljniji to su veće šanse da se brže i efikasnije reši problem koji nas muči. Međutim, nekada je zaista teško pronaći odgovarajuću datoteku ili relevantnu liniju unutar nje, a ukoliko ste početnik koji nije vičan baratanju sa logovima u shellu ili treba da pratite više logova u realnom vremenu, stvari se komplikuju eksponencijalnim trendom.

KDE Software Compilation u svom opusu ima aplikaciju iz KDEAdmin modula koja služi za baratanje log datotekama, i to iz udobnosti i sigurnosti grafičkog okruženja, a odaziva se na ime KSystemLog. Nakon instalacije i pokretanja program će od vas tražiti root lozinku kako bi bio u stanju da prikaže i one logove koji su uobičajeno nedostupni regularnim korisnicima, a potom će učitati i prikazati podrazumevani sistemski log iz datoteke /var/log/messages.log (ukoliko korisnik ne podesi drugačije).

Radni prozor aplikacije ne odskače od standarda koji važe za KDE, pa tako u gornjem delu imamo poznate padajuće menije, dok se ispod njih nalazi traka alatki sa prečicama do najkorišćenijih log datoteka i opcija (pauziranje i osvežavanje tekućeg loga). Najveći deo prozora prikazuje trenutno aktivnu log datoteku, dok se o njoj, u statusnoj liniji, prikazuju bitne informacije. KSystemLog podržava i tabove, pa je tako moguće istovremeno raditi sa više logova. Sadržaj logova je prikazan u redovima koji su podeljeni po kolonama sa vremenom, izvornom aplikacijom, tipom i sadržajem, pa je po njima moguće brzo sortirati izlistane redove. Postoji, naravno, i detaljna pretraga, kao i mogućnost filtriranja prikazanih poruka, a sadržaj učitanog i prikazanog loga osvežava se u realnom vremenu. Zanimljiva je i mogućnost da se određenim unosima doda komentar, pa čak i da se ručno unese log poruka. Pošto je, pored samog pregleda, sadržaj log datoteke najčešće potrebno i preneti u drugi oblik, autori su predvideli da se celokupan sadržaj, izabrani deo ili samo obeležene poruke mogu kopirati, štampati ili poslati elektronskom poštom. Na ovaj način vrlo jednostavno možete relevantne informacije dostaviti na uvid zainteresovanim stranama.

Podrazumevano, KSystemLog dolazi sa popriličnim brojem podržanih log datoteka od pomenutog sistemskog, preko kernel loga, zatim logova aktivnih procesa, ACPI-ja i autentifikacije, pa sve do pojedinih aplikacija kao što su Apache, Samba, CUPS, X-org... I prikaz za sve njih moguće je dodatno podešavati u opcijama programa. Moguće je učitati i datoteku sa .log ili drugom ekstenzijom ukoliko ona sadrži podržanu strukturu, ali tako uvezena datoteka ne može da se sačuva za naredne sesije, pa ju je potrebno ponovo učitati sa svakim novim pokretanjem programa. Ovo ujedno predstavlja i jedinu ozbiljniju manu programa, pošto ostatak funkcija i mogućnosti radi bez problema. Početnicima, ali i onim iskusnijim korisnicima KSystemLog svakako može biti koristan alat, a s naše strane ima apsolutnu preporuku.

Goran STRIČIĆ

 
GNOME 3
UNetbootin
KSystemLog 0.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Guake 0.4.2
Agave 0.4.7

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
2,2 MB download; 837 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
goo .gl /nrvdC
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera