LAKI PINGVINI<>
022011<><>

Makagiga 3.8.5

RSS feed i još ponešto

Prilično jezikolomno ime otkriva nam jednu pomalo neuobičajenu i nesvakidašnju aplikaciju. Možemo uslovno da kažemo da je Makagiga prevashodno čitač RSS feedova, ali je pored toga implementirano još mnogo dodatnih stvarčica. Kada se pogleda kao celina, program zapravo deluje kao neka vrsta intuitivnog web podsetnika.

Pre instalacije valja napomenuti to da je program rađen u Javi, tako da će vam za njegovo pravilno funkcionisanje biti potreban Java Runtime Enviroment (JRE), koji je obično prisutan u repoima svih važnijih distribucija. Sa matičnog sajta mogu se skinuti i RPM paketi za Mandrivu i OpenSUSE, kao i DEB paketi za Debian i Ubuntu. Prisutna je i arhiva univerzalne namene, koju je dovoljno otpakovati i pokrenuti program iz konzole komandom

java -jar makagiga.jar

Radna površina je organizovana u dve glavne celine. Levo se nalazi lista feedova, dok se desno nalazi ekran za prikaz svih zadatih operacija u formi tabova. Feedovi su objedinjeni u formi direktorijuma, gde imate mogućnost dodavanja novih feedova preko ugrađenog pretraživača koji nudi pretragu putem Googlea, Yahooa i ostalih popularnih servisa, koristeći u te svrhe eksterni browser okruženja, zatim sortiranje i filtriranje prema različitim kriterijumima, osvežavanje pojedinačnih ili svih stavki, kao i to da li će se taj proces vršiti globalno ili pojedinačno za svaku kategoriju. Takođe, možete prikačiti tagove, ikone i emotikone po želji i svoje omiljene sadržaje organizovati u posebno naznačenim folderima radi što bolje preglednosti i lakše pretrage. Feedovi se mogu izvoziti i uvoziti u OPML formatu, a na raspolaganju imate i backup celokupne RSS feed arhive u obliku ZIP fajla, što je zgodno ako koristite i druge programe ove namene. Interesantna je opcija za statistiku najkorišćenijih feedova, kao i praćenje svih zadataka putem konzole koja nudi i podešavanja programa „u sitna crevca”, što će znati da cene napredniji korisnici. Pritiskom na dugme ’Widget’ program se pretvara u svojevrstan podsetnik sa panelom gde postavljate i sortirate widgete ove namene po želji – kalendar, ceduljice, sat, jednostavni pregledač slika i još dosta drugih koji se mogu dodatno instalirati putem priložene opcije. Dobra stvar je to što su RSS feed deo i podsetnik povezani, pa ćete lako prevući u potonji sve informacije koje su vam potrebne, dok neki posebno zanimljiv feed možete i odštampati.

Na kraju gustiranja teško da se može uočiti neka posebna mana ili „bubica” jer je Makagiga sve operacije obavljao na visini zadatka. Autori su vrlo predusretljivi, pa se program vrlo često ažurira uz implementiranje novih mogućnosti u hodu. Kada tome dodamo mogućnost da se može nadograditi i putem plug-inova, ostaje nam samo da vam preporučimo da probate ovo odlično ostvarenje.

Mladen STEPANOVIĆ

 
Blogilo 1.0.1
Makagiga 3.8.5
Šta mislite o ovom tekstu?
µTorrent Server alpha 3.0
Linux Mint 10 „Julia”

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
Apache
Veličina:
2,9 MB; 3,3 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
makagiga .sf .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera