LAKI PINGVINI<>
032011<><>

LUGoNS

Oslobodioci (iz) Novog Sada

Pojam LUG (Linux User Group – grupa korisnika Linuxa) verovatno vam je poznat, a ime LUGoNS već je pominjano na stranama rubrike Laki pingvini (SK 12/2009) kao svetao primer zajednice okupljene oko ideja koje svet slobodnog softvera zastupa. Nedavno smo imali priliku i zadovoljstvo da posetimo ovu ekipu entuzijasta i da se u direktnom druženju i razgovoru bolje upoznamo sa članovima, aktivnostima i ciljevima udruženja građana po imenu LUGoNS.

Centralno mesto dešavanja nalazi se u LUGoNS Labu, u okviru Omladinskog centra CK13 u ulici Vojvode Bojovića u Novom Sadu, gde se održavaju redovna mesečna okupljanja članova, kao i druge aktivnosti. Na tom mestu proveli smo više nego prijatno vreme u razgovoru sa ekipom LUGoNS-a. Naši domaćini bili su Goran Mekić, potpredsednik, i Zoran Olujić, sekretar Udruženja. Oni su nam ukratko predstavili ovo udruženje, njegov istorijat i članove koje čine ljudi najrazličitijih obrazovnih profila, godišta i zanimanja. Mnogi od njih i nisu iz Novog Sada, pa čak ni iz Srbije, ali ih to ne sprečava da se okupljaju na forumu i IRC kanalu Udruženja i razmenjuju ideje, iskustva i znanja, što i jeste jedan od osnovnih ciljeva LUG-a. Posebno je istaknuta uloga Miloša Krasojevića, osnivača i predsednika LUGoNS-a, koji je svojim nesebičnim zalaganjem i entuzijazmom pokrenuo i motivisao ovu zajednicu, a da pri tom najveći deo svog vremena provodi u inostranstvu, gde živi i radi. Detaljnije informacije o nastanku, misiji i statutu Udruženja možete pronaći na web stranici LUGoNS.

Pored pomenutih mesečnih okupljanja članova, organizuju se i druge aktivnosti na kojima se promovišu GNU/Linux i slobodan softver. Ono po čemu je ovo udruženje najpoznatije i vrlo verovatno jedinstveno na ovim prostorima svakako je akcija pod nazivom Install Day, u toku koje članovi besplatno pomažu onima koji donesu svoje računare sa željom da probaju ili instaliraju neku od Linux distribucija. Lazar Stričević i Žarko Živanov, članovi LUGoNS-a i glavni „krivci” za ovu akciju, asistenti su na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i na ovaj način pokušavaju da, pre svega studentima, približe ideje softvera otvorenog koda i omoguće im da na lak i jednostavan način uđu u svet GNU/Linux-a i drugih slobodnih sistema. Tom prilikom deli se i instalira modifikovana verzija distribucije Ubuntu, koja sadrži dodatne alate potrebne studentima FTN-a, a koju je uradila LUGoNS ekipa. Iako najatraktivnija i najpopularnija, ova aktivnost nije i jedina u portfoliju Udruženja – zahvaljujući njihovom radu imamo i SlackBook na srpskom jeziku, a povremeno se organizuju i predavanja koja za temu imaju neki od proizvoda iz open source kuhinje kao što su slobodni grafički alati ili programski jezik Python. Treba svakako pomenuti i pohvaliti akciju prelaska računara u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine na slobodan softver.

Tokom razgovora dotaknute se mnoge tema od značaja za zajednicu slobodnog softvera. Slaba informatička pismenost i informisanost, kao i nedovoljna zainteresovanost javnih institucija, a isto tako i hronični nedostatak finansijskih sredstava kojim bi se podržale aktivnosti Udruženja predstavljaju najveće prepreke u radu. Najavljena akcija državnih organa protiv upotrebe nelicenciranog softvera kod pravnih lica može da bude dobra osnova za jaču promociju i prezentaciju GNU/Linuxa i slobodnog softvera uopšte, ali se postavilo pitanje dokazivanja njegove legalnosti. Saradnja među postojećim zajednicama u našoj zemlji ocenjena je kao slaba, skoro nikakva, pa i sami članovi LUGoNS-a priznaju da polako počinje da se oseća umor i manjak motivacije za dalji rad. Rešenje se vidi u boljoj međusobnoj organizaciji i mlađim članovima koji treba da preuzmu vodeće uloge i postanu zamajac za nove aktivnosti i delatnosti Udruženja.

Što se samog Linuxa tiče, zajednička je ocena da je sve manje prepreka koje sprečavaju ovaj sistem da postane ravnopravno desktop rešenje za većinu korisnika i da je, mada paradoksalno zvuči, Linux čak postao previše lagan za upotrebu. To se pre svega odnosi na distribucije namenjene krajnjim korisnicima, koje je vrlo jednostavno pokrenuti i instalirati sa minimalnim potrebnim predznanjem, što je značajan napredak u odnosu na period od pre pet i više godina, kada je Linux tek kucao na vrata desktop upotrebe. Sadašnja rešenja u open source svetu u najmanju ruku ravnopravno konkurišu postojećim vlasničkim sistemima, a u velikom broju detalja su i ispred njih, mada mesta za unapređenje svakako ima. Situacija će se naravno poboljšavati sa povećanjem broja korisnika slobodnog softvera pošto će to motivisati proizvođače da svoje aplikacije i usluge ponude i za ovaj segment tržišta, a praksa je pokazala da, iako naviknuti na slobodan i mahom besplatan softver, korisnici znaju da cene i plate kvalitetne programe.

Planovi Udruženja u narednom periodu su, pored održavanja dosadašnjeg nivoa aktivnosti, i pojačavanje angažovanja na promociji GNU/Linuxa u saradnji sa drugim srodnim udruženjima, kroz muzičke festivale ili druge kulturne manifestacije u okviru kojih bi se promovisala ideja slobodnog softvera. Planirana je i poseta ovogodišnjem DebConfu (redovno godišnje okupljanje Debian zajednice) koje se organizuje u Banjaluci od 24. do 30. jula. Kako su nam domaćini više puta napomenuli, LUGoNS je otvoren za pojedince i organizovane grupe i poziv na saradnju upućen je svima onima koji imaju ideje za nove aktivnosti ili želju da se uključe u postojeće, a ekipa ovog udruženja pružiće svu moguću podršku. Takođe, LUGoNS se priprema za proslavu svoje desetogodišnjice, što je svakako hvale vredan jubilej na kojem im iskreno čestitamo.

Na kraju nam ostaje da se zahvalimo članovima LUGoNS-a (pomenutim i nepomenutim) na prijatnom i zanimljivom druženju i poželimo im još dosta godina uspešnog rada, a da čitaoce u ime ovog udruženja ponovo pozovemo da posete LUGoNS i uključe se u njegov rad, jer, iako nije lutrija u pitanju, dobitak (prijatelja i/ili znanja) je zagarantovan.

Goran STRIČIĆ

 
LUGoNS
Šta mislite o ovom tekstu?
ISO Master
XVidCap 1.1.7
FileZilla 3.3.5.1

Adresa:
www .ns -linux .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera