PHONE ZONE<>
022011<><>

Viewsonic ViewPad 7

Nedovoljno, ali povoljno

Viewsonic ViewPad 7
Viewsonic ViewPad 7
Prošlog meseca imali smo prilike da isprobamo Samsung Galaxy Tab, prvi tablet koji pokreće operativni sistem Android 2.2. Iako je u našim rukama bila izuzetna sprava sa mnogobrojnim pozitivnim stranama, naš konačan zaključak glasio je da operativni sistem Android još nije predviđen za tablete i da treba sačekati HoneyComb ili Android 3.0. I dok većina proizvođača miruje i svoje tablete najavljuje za mart, kada će treća generacije Androida sići u narod, malobrojne kompanije odlučuju se na eksperimentisanje i pokušavaju da iskoriste ono što Android trenutno može da ponudi. Samsungov eksperiment već smo videli, a red je došao na Viewsonic, koji je odlučio da na tržište uđe sa svojim 7-inčnim tabletom. ViewPad u odnosu na Galaxy Tab ima znatno konkurentniju cenu, ali da vidimo kako je Viewsonic na svojim plećima izneo Android tablet.

Viewsonic ViewPad 7 po izgledu uopšte ne odskače od gomile tableta koji su najavljeni u poslednje vreme ili koje već možete naći na tržištu, ma koji operativni sistem da ih pokreće. Prednjom stranom obojenom u crno dominira veliki ekran, ispod kog se nalaze četiri tastera osetljiva na dodir. Njihove funkcije su vam već poznate jer su one iste kod većine Android uređaja – taster ’Home’ za povratak na početni ekran, ’Back’ za korak unazad, ’Search’ za pretragu i, naravno, taster ’Menu’. Iznad ekrana nalazi se kamera rezolucije 0,3 megapiksela, koja je namenjena za obavljanje video poziva. Bočne ivice su srebrne boje. Na levoj strani nalazimo 3,5 mm audio konektor, kao i mini-USB port, dok se s desne strane nalaze ležišta za SIM i microSD kartice zaštićena posebnim poklopcem, kao i tasteri koji imaju ulogu kontrole jačine zvuka. Uređaj je ceo izrađen od plastike i na samu izradu se ne možemo požaliti, ali smo ipak stekli utisak da je Samsung Galaxy Tab kvalitetnije urađen i da deluje čvršće u rukama. Sa dimenzijama 179 x 110 x 11 mm Viewsonic ViewPad 7 je manji od Samsungovog tableta, a uz to je i lakši za nekih 30-ak grama. Pored standardnih dodataka u vidu punjača, USB kabla i slušalica, Viewsonic uz svoj Android tablet isporučuje i kvalitetnu kožnu futrolu za nošenje, koja može poslužiti i kao stalak ako tablet želite da koristite u vodoravnoj orijentaciji.

Tablet Viewsonic ViewPad 7 baziran je na procesoru Qualcomm MSM7227 radne frekvencije 600 MHz. Razlika u brzini u odnosu na Samsung Galaxy Tab nije toliko primetna u realnom radu, ali smo ipak bili svedoci toga da u nekim trenucima Viewsonicovom tabletu nedostaje snage, na primer prilikom multitouch pokreta zumiranja ili kod navigacije na Webu, gde je potrebno mnogo da skrolujete. Gaming test u vidu isprobavanja popularne igre Angry Birds nije nas oduševio jer se više puta desilo da na ekranu primetimo seckanje i veoma nizak broj frejmova u sekundi. Na reprodukciju 720p videa ili intenzivnih Flash sadržaja slobodno možeteda zaboravite. Kapacitet radne memorije iznosi 512 MB i na tu činjenicu nismo imali zamerke, ali jesmo na fleš memoriju, jer je korisniku dostupno manje od 512 MB. Kupovina dodatne memorijske kartice apsolutno je neophodna i prava je šteta što zaposleni u Viewsonicu nisu ovaj tablet obogatili barem sa 4 ili 8 GB fleša. Ekran baziran na TN panelu u potpunosti nas je razočarao. Za početak, rezolucija 800 x 480 piksela nikako nije pogodna za korišćenje na sedmoinčnom displeju, a pored te ozbiljne mane, bili smo razočarani i veoma zrnastim prikazom i lošim kontrastom. Uglovi gledanja su solidni, kao i osvetljenje, ali kad se sve sabere, displej bi morao da bude mnogo bolji.

Viewsonicovom 7-inčnom tabletu ne fali ništa kada je reč o opcijama za povezivanje. Quad-band GSM telefoniranje, wireless adapter sa podrškom za standarde 802.11b i g , bluetooth 2.1, GPS – sve ono što moderan pametni telefon ili tablet treba da imaju. Sigurno je da na tržištu već sada ima Android uređaja kod kojih WiFi čip podržava standard Draft N ili je BT apgrejdovan na verziju 3.0, ali vam ove napredne osobine bežičnih konekcija i neće biti preko potrebne. Zvuk prilikom obavljanja telefonskih razgovora kristalno je jasan, ali je malo verovatno da ćete ovoliki uređaj koristiti za telefoniranje tako što ćete ga prisloniti uz glavu. Kupovina bežične slušalice kod svih tableta se nameće kao obavezna, mada je naše mišljenje da se nećete rešiti mobilnog telefona čak i ako kupite jednu ovakvu spravicu, pre svega zbog njegovih dimenzija. Stereo zvučnici su začuđujuće dobrog kvaliteta i možemo reći da Viewsonic na tom polju ima prednost u odnosu na Samsungov Galaxy Tab. Kvalitet fotografija koje pravi digitalna kamera od 3 megapiksela prosečnog je kvaliteta, što je čest slučaj kod Android uređaja. I dok fotografije možemo da ocenimo kao upotrebljive, snimanje video zapisa ne zaslužuje ni prelaznu ocenu jer je FPS veoma nestabilan. Baterija kapaciteta 3240 mAh trajala je na našem testu neprekidne reprodukcije video sadržaja nešto manje od šest sati, što je rezultat sličan onom kod uređaja Galaxy Tab. Iako Samsungov pulen ispod haube ima mnogo jači hardver, on takođe ima i snažniju bateriju, pa ne možemo objektivno oceniti koji je od ova dva tableta u prednosti.

Viewsonicovi programeri, za razliku od kolega iz korejskog Samsunga, nisu ni najmanje ulepšali standardni Android 2.2 ili ga učinili lakšim za korišćenje na 7-inčnom ekranu. Ovaj propust verovatno je i najveća mana Viewsonicovog tableta, jer „čist” Android uopšte nije namenjen za korišćenje na velikom ekranu. Taj nedostatak naročito se oseća u email aplikaciji ili programu za manipulisanje kontaktima. Dodatnog softvera skoro da i nema, ako izuzmemo aplikaciju Aldiko za čitanje elektronskih knjiga u PDF i drugim formatima, koju biste ionako mogli da besplatno preuzmete sa Android Marketa. Nakon nekoliko dana intenzivnog testiranja tableta Viewsonic ViewPad 7 ustanovili smo da zbog propusta u softveru korišćenje ovog uređaja nije ni približno lako kao kod Samsungovog tableta. Ne zaboravite da smo i prilikom opisa uređaja Galaxy Tab rekli da ni on nije savršen i da iPad sa iOS-om trenutno nema konkurencije, barem kad je reč o softverskoj strani.

ViewPad 7 jeste jeftiniji od Samsungovog čeda, ali uređaj američkog proizvođača pati od velikog broja dečjih bolesti koje su morale mnogo ranije da budu ispravljene. Ako i zažmurimo na nešto sporiji procesor, sigurno ne možemo na loš displej i izuzetno loš softver. Čak i ako Viewsonic izrazi želju da ovaj uređaj apgrejduje na Honeycomb, pitanje je da li će to njegov hardver uspeti da podrži, jer pored inferiornog procesora, verovatno nedovoljnog za treću generaciju Androida, takođe ima i displej niske rezolucije. Trenutno, ovaj tablet može da bude zanimljiv samo onima koji nemaju da izdvoje oko 700 evra za Samsungov Galaxy Tab, jer se prodaje po ceni od oko 400 evra. Nadamo se da će Viewsonic na proleće predstaviti kvalitetan Android 3.0 tablet, koji će moći rame uz rame da stane sa najavljenim uređajima koji mnogo obećavaju, kao što je Motorola Xoom ili novi Galaxy Tab.

Petar MARINKOVIĆ

 
Viewsonic ViewPad 7
Šta mislite o ovom tekstu?
MorseUtil
Blacklist Mobile
Ting!
Pocket Cloud

Operativni sistem:
Android 2.2 Froyo;
Dimenzije/masa:
179 x 110 x 11 mm / 352 grama
Ostalo:
Qualcomm MSM7227 / 600 MHz, 512 MB iNand interne memorije, 512 MB RAM-a, microSD slot, 7-inčni TFT displej 800 x 480 (16M boja), Quad-band GSM, 7,2 Mbit/s HSDPA, 2 Mbit/s HSUPA, GPS, 3 MPx kamera sa autofokusom (pozadi), 0,3 MPx kamera (napred, za video pozive), bluetooth 2.1 + EDR, Wi-Fi 802.11b/g, mini-USB konektor sa povezivanje sa računarem i AC adapterom, 3,5 mm audio konektor, Li-ion baterija kapaciteta 3240 mAh, akcelerometar
Proizvođač:
ViewSonic
Kontakt:
ViewSonic Srbija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera