LAKI PINGVINI<>
022011<><>

Blogilo 1.0.1

Sveobuhvatni blog klijent

Ako nisi na Internetu, kao da ne postojiš! Ta krilatica odnosi se na firme kojima se ovim putem otvara globalno tržište, ali se sve više vezuje i za pojedinca. Kako se sada fokus promenio, idealno rešenje je vođenje bloga kao lične prezentacije. Tehnička pitanja više nikoga ne moraju da muče jer postoji mnoštvo servisa koji pružaju ovu uslugu. Potreban je prostor na serveru, tema o kojoj biste pisali, eventualno domen i granice više ne postoje.

Postavlja se pitanje da li je moguće voditi sopstveni blog, pisati tekstove i čuvati ih na sopstvenom računaru, a da to nije u vidu zasebnih dokumenata (jer, često se dešava da se dokumenti zagube ili nepovratno unište), da bi se, kada se kreativni proces završi, na jedan klik objavio tekst koji je potpuno formatiran i optimizovan za pretraživač? Odgovor je – da! Reč je o aplikaciji koja se povezuje sa vašim blogom i omogućava izmenu postojećih i pisanje novih tekstova, a ime joj je Blogilo. Pripada KDE grafičkom okruženju i zavisi od paketa kdebase-runtime, kdepimlibs i kdepim-runtime, a nalazi se u riznicama softvera većine distribucija.

Blogilo je sveobuhvatan blog klijent zato što pruža komfor koji postoji kod bilo kog programa za blogovanje. Pre početka korišćenja neophodno je uspostaviti vezu sa blogom koji se uređuje. Proces je jednostavan i svodi se na popunjavanje formulara u koji se unosi URL adresa bloga, korisničko ime i lozinka. Moguće je vođenje više naloga. Editor, pored osnovnih funkcija za rad sa tekstom, nudi i njegov prikaz na tri načina – vizuelni pregled (odgovara prikazu bilo koje aplikacije za rad sa dokumentima), HTML pregled i pregled gotovog teksta onako kako bi izgledao da se objavi na blogu. Poređenja radi, drugi blog klijenti nude samo HTML pregled. Dodavanje slika odvija se u dijalogu za slanje sadržaja gde se biraju datoteka i tip povezivanja, a sve ostalo je do internet veze. U dnu interfejsa nalazi se pregled datoteka koje se koriste u tekstu, odakle se mogu menjati njihova svojstva.

U paleti alatki postoje četiri kartice koje sadrže spisak poslednjih tekstova (njihov broj određuje sam korisnik), odakle se vrši izbor teksta za izmenu ili uklanjanje sa bloga. Svakom tekstu potrebno je odrediti kategoriju kojoj pripada, kao i oznake (tagove). Kod dodavanja oznaka nije moguće automatsko dopunjavanje, što predstavlja manji nedostatak. U delu za opcije teksta određuje se da li su omogućeni komentari i praćenje od strane različitih servisa (npr. blog agregatora), datum objavljivanja teksta, permalink adresa (samo kod platforme Wordpress) i sažetak teksta koji je bitan SEO element.

Moguć je istovremeni rad sa više tekstova jer ih Blogilo otvara u zasebnim jezičcima. Nove tekstove moguće je sačuvati lokalno i objaviti ih kasnije, kada budu gotovi ili kada korisnik dođe do internet veze. U paleti alatki nalazi se kompletan spisak neobjavljenih tekstova, odakle im je moguće pristupati.

Blogilo je aplikacija koja olakšava pisanje bloga. Zavisi od internet veze, ali ukoliko vam naiđe trenutak inspiracije, poslužiće i da pribeležite misli i kasnije ih podelite sa čitaocima. Blogilo ne predstavlja lokalnu kopiju bloga već „samo” desktop frontend. Pruža sve ono što je neophodno za pisanje i formatiranje teksta i predstavlja odličan izbor za „pomoćnika” prilikom vođenja bloga.

Nenad DIMITROVSKI

 
Blogilo 1.0.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Makagiga 3.8.5
µTorrent Server alpha 3.0
Linux Mint 10 „Julia”

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
470 KB source; 1 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
blogilo .gnufolks .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera