LAKI PINGVINI<>
042010<><>

Scan Tailor 0.9.7.2

Sređivanje skeniranih knjiga

Svako ko se ikada upustio u avanturu zvanu digitalizacija štampanog sadržaja, bilo da su u pitanju knjige, časopisi ili stripovi, shvatio je da postupak nije tako jednostavan kao što u prvi mah možda izgleda. Na putu od relativno jednostavnog skeniranja ili fotografisanja papira koje digitalizujemo do pravljenja elektronskih knjiga treba da prođe mnogo sređivanja slika. Međutim, zahvaljujući specijalizovanim programima ovo postaje prilično automatizovan posao.

Jedan od slobodnih i besplatnih programa za postprocesiranje skeniranog materijala je Scan Tailor. Instalacija se može obaviti preko menadžera paketa distribucije koju koristite ili instalacijom iz izvornog kôda (za šta je potrebno obezbediti razvojne biblioteke za Qt4 i još nekoliko drugih navedenih na goo.gl/Wj6e).

Po instalaciji nećemo dobiti stavku u meniju okruženja, već za pokretanje programa treba izvršiti komandu scantailor. Nije veliki problem, ali ovo ipak uzimamo kao još jedan „user friendly” minus (ako ste prevideli prvi, to je onaj nedostatak prekompajliranih paketa na sajtu projekta). Nakon pokretanja, pred korisnikom se pojavljuje zabrinjavajuće siromašan prozor izdeljen u tri vertikalne celine, ali to ne treba da vas obeshrabri. Nasred najvećeg središnjeg dela nalaze se dugmad za kreiranje novog projekta, otvaranje postojećeg i spisak projekata koji su nedavno obrađivani. Izaberemo li opciju za kreiranje novog projekta, dobićemo dijalog za određivanje ulaznog direktorijuma sa neobrađenim slikama, putanju do izlaznog direktorijuma (podrazumevano je postavljen poddirektorijum out/ izabranog ulaznog direktorijuma), kao i izbor datoteka koje će biti uključene u projekat. Nakon što se klikne na dugme OK, ako program otkrije da DPI slikâ nije onaj koji se očekuje, ponudiće korisniku da to ispravi zadajući odgovarajući DPI svakoj „problematičnoj” slici.

Tek po učitavanju slikâ program dobija funkcionalan izgled u sva tri odeljka. Na levoj strani je spisak sa šest koraka obrade slika (rotacija, sečenje strana, ispravljanje nakrivljenja, izbor sadržaja, određivanje rasporeda stranica i parametri kvaliteta izlaznih slika), dok se ispod ove liste nalaze opcije za parametre svakog izabranog koraka. Najveći, središnji deo zauzima prikaz stranice sa slojem karakterističnim za izabrani korak obrade, dok se na desnoj strani nalaze grafički prikazane obrađene stranice.

Jednostavnost upotrebe programa i dobijeni rezultati prijatno su nas iznenadili. Svaki korak podrazumevano primenjuje automatsko određivanje parametara obrade, ali ih je moguće i ručno podesiti (npr. fino rotiranje nakrivljenih stubaca teksta, pomeranje kontura za opsecanje sadržaja, određivanje margina oko sadržaja i njegovo pozicioniranje na konačnim slikama i dr.). Ako se korisniku učini da je pretprikaz previše sitan da bi se video krajnji rezultat, točkić miša može da posluži kao komanda za zumiranje. Kada je svaki korak podešen, može se kliknuti na ikonicu play pored poslednjeg koraka i akcije će biti primenjene na željene stranice u projektu, čime je omogućena paketska obrada.

Poslednji korak pripreme sastoji se u snimanju obrađenih slika. Ako je potrebno, može se izabrati DPI različit od ulaznog, te režim pravljenja indeksne palete slika – „Black and White” za monohromatske, „Color/Grayscale” za slike u boji ili u nijansama sive, kao i „Mixed” za mešavinu monohromatskog teksta i slika u boji.

Osetan je nedostatak funkcija za bazičnu obradu slika kao što su treshold, contrast i sharpening, zbog čega su rezultati dobijeni od slika nastalih fotografisanjem tek solidni, dok je za pun ugođaj ipak potrebno uposliti flatbed skener. U svakom slučaju, vreme koje Scan Tailor štedi za obradu materijala u digitalizaciji knjiga može se meriti i satima, ako je u opticaju više od nekoliko desetina stranica.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
SpeedCrunch 0.10.1
Anjuta 2.28
Kdenlive 0.7.7.1
HandBrake 0.9.4
GNOME 3.0
Scan Tailor 0.9.7.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/ Linux, Windows
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
636 KB source; 1,8 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
scantailor .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera