LAKI PINGVINI<>
042010<><>

HandBrake 0.9.4

Brzina, veličina i kvalitet = tri u jednom, a jedan za sve!

Činjenica je da se dugo u svetu kodiranja video materijala sve vrtelo oko tri stvari: brzine ripovanja, veličine i kvaliteta izlaznog fajla. Oni iskusniji znaju da su se skoro uvek morale birati samo dve od ove tri stvari. Dužim kodiranjem dobija se kvalitetniji video, ali utrošeno vreme može da predstavlja problem. S druge strane, kraćim vremenom ripovanja dobija se znatno veći video fajl, što može biti problem u slučaju nedostatka prostora. Jedna od bitnih odlika dobrih programa jeste to da u podrazumevanom režimu rada posao obavljaju bolje nego onda kad bi taj program sam da podešavao prosečan korisnik. Tu na scenu stupa HandBrake, program za ripovanje video materijala. On u startu odbija da napravi bilo kakav kompromis po pitanju brzine, kvaliteta i veličine izlaznog fajla, već kombinuje sva tri i daje bezmalo fenomenalne rezultate čak i na slabijim konfiguracijama računara.

HandBrake je program slobodnog kôda, višenamenski i multiplatformski video transkoder koji obavlja poslove ripovanja DVD videa i konverziju u neki od MPEG-4 formata, bilo da se radi direktno sa DVD medijuma ili iz VIDEO_TS direktorijuma na tvrdom disku. Dugo je bio dostupan samo korisnicima jabukolikog operativnog sistema, ali je nedavno portovan i na GNU/Linux. Na zvaničnoj internet stranici programa, u download sekciji, mogu se naći paketi za distribucije Ubuntu i Fedora, a podrazumevano se nalazi i u riznicama distribucija Debian i Arch Linux. Ako ga kojim slučajem nema u riznicama distribucije koju koristite, možete preuzeti izvorni kôd programa i, nakon obezbeđivanja međuzavisnosti, instalirati ga „ručno”, što je do tančina opisano na WIKI stranicama projekta.

Program se pokreće iz terminala pozivom komande ghb ili iz sistemskog menija okruženja u sekciji Multimedia. Nakon pokretanja korisnika čeka intuitivan interfejs, za koji slobodno možemo reći da je bolje projektovan od interfejsa drugih programa iste namene. Upotreba je krajnje jednostavna – treba odrediti izvor sa koga se materijal ripuje (npr. DVD uređaj), izabrati izlazni direktorijum i započeti posao. Naravno, program poseduje i mogućnost podešavanja do sitnih detalja kako bi krajnji rezultat bio po želji korisnika.

Prozor programa podeljen je na tri dela. Gornji deo prozora namenjen je opcijama i podešavanjima samog programa, kao i meniju za pokretanje i pauziranje zadate radnje. U tom se delu takođe nalazi i meni za izbor izvora video fajla za ripovanje, kao i najbitnija podešavanja vezana za sliku videa poput razmere i veličine slike izlaznog video fajla. Središnji deo prozora služi za izbor najbitnijih stavki za sam posao koji treba odraditi kao što su ime i vrsta izlaznog fajla, bilo da su to mp4, mkv ili neki drugi popularni video format. Nakon ovih postavki u središnjem delu prozora pojavljuju se nove mogućnosti za podešavanje. Tu su opcije podešavanja samog videa, framerate izlaznog video fajla, njegov kvalitet, kao i podešavanje kodeka koji će se koristiti – H.264 (x264), MPEG-4 (ffmpeg) ili Theora. Takođe, mogu se podesiti i opcije vezane za audio, kao i sve opcije vezane za titlove video fajla koji se ripuje. Podešavanja su krajnje jednostavna, mada u većini slučajeva nećete pogrešiti ni ako sve ostavite na podrazumevanim vrednostima. U desnom delu prozora su grupe unapred postavljenih podešavanja namenjenih posebnim potrebama poput dobijanja videa prilagođenog za iPhone i iPod Touch. Program podrazumevano radi po uobičajenim (Normal) podešavanjima, a veoma je važno i to što korisnik može da napravi sopstvene „presete”.

Program smešta pokretač u sistemsku kasetu, gde se može minimizovati sve dok ne završi zadati posao. Prelazom kursora miša preko pokretača programa u sistemskoj kaseti dobija se statistika sa osnovnim podacima o procesu ripovanja – procenat završenosti, vreme preostalo do završetka ripovanja i prosečan broj frameratea. Brzina ripovanja najviše zavisi od podešavanja po kojima program radi, kao i od konfiguracije računara na kom se ripovanje izvršava. Ipak, prema slobodnoj proceni, to vreme je u mnogo slučajeva kraće nego sa drugim softverskim rešenjima.

Ovo je program koji je i te kako vredan pažnje i korišćenja. Kada ga jednom isprobate, shvatićete koliko vam je do sada bio potreban. Nakon toga samo će ručna kočnica moći da vas prekine u korišćenju HandBrakea.

Nemanja TOBIĆ

 
SpeedCrunch 0.10.1
Anjuta 2.28
Kdenlive 0.7.7.1
HandBrake 0.9.4
Šta mislite o ovom tekstu?
GNOME 3.0
Scan Tailor 0.9.7.2

Platforma:
GNU/ Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
5,1 MB DEB; 23 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://handbrake .fr
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera