LAKI PINGVINI<>
042010<><>

Kdenlive 0.7.7.1

Sam svoj režiser

Svet slobodnog softvera je u toku svog razvoja prešao poprilično dug put od serverskih sistema i namenskih aplikacija ka krajnjem korisniku i tzv. „desktop” upotrebi. Svakodnevno smo svedoci toga da često navođen argument „Linux nema dovoljno programa” polako gubi na snazi i da zahvaljujući zajednici dobijamo sve kvalitenije aplikacije koje svojim kvalitetom i mogućnostima svakako dostižu komercijalna rešenja, ako ih čak u nekim sferama i ne prevazilaze. Kdenlive je program koga se ne bi postidela ni jedna softverska kompanija i koji stoji rame uz rame sa drugim rešenjima u sferi obrade audio i video materijala u amaterskoj i poluprofesionalnoj kategoriji.

Instalacija ovog programa ne bi trebalo da bude problem pošto su mnoge distribucije uvrstile Kdenlive u svoje repozitorijume, a download strana projekta ima u ponudi i prekompajlirane pakete za najraširenije distroe, kao i operativne sisteme FreeBSD i Mac OS X. Instalacija kompajliranjem iz izvornog kôda je moguća, ali zbog velikog broja međuzavisnosti nije preporučljiva bez detaljnog upoznavanja sa dostupnom dokumentacijom. Postoji i opcija preuzimanja Kommander skripte (KDE3 verzija) koja bi trebalo da olakša potupak preuzimanja i kompajliranja razvojne verzije programa, ali je njen poslednji update bio u maju prošle godine, tako da je ne preporučujemo. Nakon uspešne instalacije, Kdenlive možete pokrenuti preko odgovarajuće prečice, nakon čega će vas dočekati čarobnjak zadužen za inicijalno podešavanje programa. Prolaskom kroz sve korake ovog čarobnjaka podesićete osnovne parametre programa (npr. radni direktorijum, podrazumevane postavke projekta, željeni format...), a ujedno i videti koji su audio/video kodeci dostupni i izvršiti proveru da li je na sistemu instalirano sve ono što je potrebno za nesmetan rad Kdenlive video editora.

Osnova ovog programa (između ostalog) jeste MLT (Media Lovin’ Toolkit), softversko rešenje namenjeno pre svega izradi sadržaja za televizijsko emitovanje i FFmpeg skup alata, koji u kombinaciji prave pozamašnu listu mogućnosti kojima ovaj program raspolaže, ali koje nećemo suvoparno nabrajati pošto za to nema ni mesta ni potrebe. Dovoljno je reći samo to da je namena ove aplikacije lako i jednostavno baratanje audio i video sadržajima, i to bilo da pravite slideshow sa muzičkom podlogom ili ozbiljnu multimedijalnu prezentaciju namenjenu širokom auditorijumu.

Kdenlive je program pravljen tako da pruži komotan rad korisnicima koji žele jednostavno i brzo da obave neophodne radnje oko svojih snimaka, ali da pritom ne ograniči napredne korisnike u nameri da svoje projekte podese u skladu sa svojim željama i znanjem. Takođe, zamišljen je i kao all-in-one (sve u jednom) rešenje za video obradu, pa kada se sve pomenuto uzme u obzir, izgleda kao da je razvojni tim sam sebi nametnuo nemoguću misiju. Nakon što se otvori glavni prozor i nakon nekoliko minuta upoznavanja sa načinom rada i izgledom aplikacije, možemo reći da su autori u velikoj meri uspeli u svojim namerama. Prvi utisak je da Kdenlive ne pati od čestog problema koji programi ovog tipa imaju, a to je prenatrpanost opcijama i zagušenost interfejsa. Cela radna površina podeljena je na nekoliko logičkih celina koje vrlo intuitivno vode korisnika kroz ceo proces uvoza i obrade materijala do konačnog proizvoda. Treba li napomenuti to da su izgled i raspored alatki apsolutno proizvoljni i prilagodljivi individualnim potrebama korisnika?

Ispod standardnih traka sa padajućim menijima i alatkama vidljive su dve posebne celine, koje zauzimaju najveći deo radnog prozora i kojima ćemo posvetiti više pažnje. Gornja polovina namenjena je uvozu i finom podešavanju materijala koji se obrađuje, dok je donja klasičan prikaz vremenske linije (timeline) podeljene na trake, što je dobro poznat koncept koji ovi tipovi editora koriste. Da biste započeli rad u ovom programu potrebno ga je „nahraniti” audio i video materijalom u formi klipova koji će se obrađivati. Pored postojećih na memorijskim uređajima korisnika, Kdenlive podržava i uvoz klipova sa velikog broja kamera preko firewire porta, kao i preko video4linux drajvera ili direktnog snimanja desktopa korisnika. Nakon što se potrebni materijal nađe u delu pod nazivom Project Tree (stablo projekta), možete početi sa njegovim slaganjem i kombinovanjem u vremenskoj liniji. Iz dela koji sadrži listu dostupnih efekata svojim klipovima možete dodati zaista veliki broj tranzicija i/ili filtera, a trenutni izgled vašeg projekta moguće je u realnom vremenu pratiti preko monitora, tako da rezultate primenjenih efekata možete brzo i lako videti i eventualno korigovati. Nakon određenog vremena više problema će vam zadavati broj dostupnih opcija i efekata, kao i želja da napravite najbolju kombinaciju nego konkretan rad u programu.

Nakon što sve postavite na način na koji to želite, možete pristupiti finalizaciji svog rada kroz postupak poznat kao renderovanje. Pritiskom na odgovarajuću opciju dobijate prozor u kojem je moguće detaljno podesiti parametre renderovanja u skladu sa vašim željama i potrebama, bilo kroz ponuđene prepodešene opcije (za Web, DVD, određene medijske plejere, mobilne uređaje, HQ...) bilo detaljnim podešavanjem tipa i parametara izlazne datoteke. Ovde treba napomenuti to da je proces renderovanja hardverski intenzivan i da može, u zavisnosti od postavljenh opcija, poprilično opteretiti računar i potrošiti dosta vremena.

Kdenlive se pokazao relativno stabilnim, iako nam se dešavalo da promena parametara projekta u toku rada ponekad izaziva rušenje programa. Takođe, nekoliko puta se desilo da određene kombinacije postavki za renderovanje materijala (veliki stepen kompresije ili pravljenje HQ zapisa) izazovu maksimalno opterećenje procesora i zauzeće memorije te da se proces prekine uz poruku o grešci, mada ostaje mogućnost da je u pitanju problem specifičan za distribuciju, kako su sugerisala neka rešenja sa Interneta, ili hardverska nekompatibilnost.

Bez obzira na eventualne probleme, Kdenlive je više nego upotrebljiv alat za širok krug korisnika i svakako se nalazi u samom vrhu ponude video editora. Ukoliko vam je potreban moćan alat ali ne želite da žonglirate gomilom različitih programa ili čitate gomilu uputstava da biste sa kamere svoj video zapis prebacili na, recimo, YouTube ili DVD disk, onda dileme nema – Kdenlive.

Goran STRIČIĆ

 
SpeedCrunch 0.10.1
Anjuta 2.28
Kdenlive 0.7.7.1
Šta mislite o ovom tekstu?
HandBrake 0.9.4
GNOME 3.0
Scan Tailor 0.9.7.2

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, FreeBSD
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
3,5 MB download; 13,4 MB na HD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .kdenlive .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera