AKCIJE<>
042009<><>

About SK Case Chase
SK Case Chase is a prize competition organized for the readers of "Svet kompjutera" ("Computer World"), the oldest and best selling computer magazine in Serbia and Montenegro. Competition is sponsored by Chieftec, one of the worlds leading manufacturers of computer cases. Readers of "Svet kompjutera" are participating by sending their proposals (description, images, sketches) for modification (modding) of any Chieftec computer case to became an object of their desire. After jury in "Svet kompjutera" selects best proposal of one of the readers, the particular case is then modified by magazine's team to best reflect the proposal of the reader. Finished case is then presented in the magazine and in local TV shows, and selected participant of the competition is awarded by "case of his dreams".
The competition has started in July 2007 and in the first round the seven cases have been modified. The second round with nine cases was held from March 2008 to january 2009. The third round was organised from April 2009 to June 2009, with 3 more great modifications. This is an article about 17th case.

SK Case Chase: Kućište „The Book”

Veeelika knjiga

Pravili su ljudi i mnogo veće knjige, tako da sa ovim kućištem nećemo ući u „Ginisovu knjigu rekorda”, ali nema sumnje da je ovo jedna „knjiga” popriličnih dimenzija

Čitalac Miloš Petković iz Vreoca je, iz samo njemu poznatih razloga, poželeo kućište u obliku knjige. Kao i obično, uopšte nismo ulazili u njegove motive, već smo izabrali ovaj originalni i dobro predočeni predlog i uradili modifikaciju kućišta. S obzirom na čitaočevu skicu, bilo nam je potrebno neko kućište sa što ravnijom prednjom stranom, pa smo se odlučili za model BG-02 iz serije UNI. Pošto nam je Chiftec isporučio ovo svoje kvalitetno kućište, ostalo je samo da ga ukoričimo. „Samo”...

Kada pomislite na koričenje, prva asocijacija su, naravno, zanatlije koje se zovu knjigovesci, pa smo se obratili nekolicini beogradskih radnji za našu „pomalo specifičnu” uslugu koričenja ili barem za neke korisne savete. Uglavnom smo dobili samo ono drugo. Majstori su nas redom odbijali za usluge, tvrdeći čak da tako nešto nije uopšte moguće uraditi. Doduše, jedan od problema smo shvatili i sami, još pre posete knjigovescima: ova „knjiga” je toliko velika da karton koji se obično koristi za korice jednostavno nije dovoljno krut. Drugo, s obzirom na namenu naše „knjige”, karton kao materijal koji upija vlagu nije baš najpodesniji materijal za delove računarskog kućišta koje će stajati na stolu ili, još gore, ispod njega.

Još jedan zadovoljnik
Posle pauze koja se otegla na dva meseca, započeli smo treći ciklus nagradnog konkursa i obradovali sedamnaestog dobitnika kućišta modifikovanog prema sopstvenim zamislima. Kada se Miloš pojavio u našoj redakciji u dogovoreno vreme i ugledao svoje kućište rekao je nešto tipa: „Hmmm.. O-kej, da, to je to. Samo... U stvari, da – o-kej”. Ne, ne mislimo da mu se nešto nije dopalo, nego jednostavno nije imao šta ni da pokudi ni da pohvali, jer smo sve (za promenu) uradili 99,5 % prema njegovom modelu.
Sledeći dobitnik (slučajno ili namerno, baš u mesecu kada u Beograd stižu neka velika muzička imena) je:
• „Marshall” – Tomislav Zlatić, Beograd
Jedan novi predlog izdvojio se među onima pristiglim proteklog meseca, da pravi društvo onima koji će na svoje kućište još malo da sačekaju:
• „Bokserski ring” – Stefan Musulin, Zemun
• „Gajba” – Ivan Krstin, Novi Sad
• „Good@TRON/off” – Marijana Kitić, Beograd
• „Ko to tamo peva” – Miodrag Čolaković, Novi Sad
• „Krivi toranj” – Slobodan Miletić, Kruševac
• „Lamborghini Diablo GTR” – Mihajlo Hevka, Zemun
• „Lara Croft” – Veljko Veljković, Srpski Miletić
• „London Bus” – Vladimir Čolović, Beograd
• „Mad Cobra” – Bojan Čejić, Vršac
• „Mortal Combat” – Kristina Pavlović, Beograd
• „Ogledalce, ogledalce” – Nenad Marković, Kraljevo
• „Parthenon” – Marko Zorić, Kucura kod Vrbasa
• „R2D2” – Bojana Marković, Vršac
• „Spiderman” – Nikola i Aleksa Mihajlović, Beograd
• „Srpski laptop” – Serveto Pecin, Bečej
• „Supersrbin” – Stefan Ilić, Subotica
• „Terminator” – Milan Lolić, Beograd
• „WH40K: Dawn of War 2” – Milan Brajković, Kladovo
• „World of Warcraft” – Đorđe Mihajlović, Beograd
Sponzor konkursa:
Svi predlozi sa liste u konkurenciji su za modifikacije kućišta u narednim brojevima.
 
Dakle, koričenje smo uzeli u svoje ruke. Za osnovu korica „knjige” koristili smo providni pleksiglas debljine tri milimetra, a presvlaka je od skaja (imitacija kože koju prodavci zovu eko koža). Radi lakšeg ukrajanja presvlake, izabrali smo nešto skuplju varijantu tog materijala sa osnovom od meke tkanine, za razliku od sličnog materijala sa dosta krutom sintetičkom osnovom.

Pre presvlačenja pripremili smo potrebne otvore na „koricama”. Jedna bočna stranica je običan pravougaonik, druga ima samo otvor za kuler i njegove šrafove, ali je prednja stranica zahtevala nešto više pažnje. Pored velikog otvora za optičke uređaje, sečenjem pleksiglasa na laserskom sekaču napravili smo i otvore za prekidače, lampice i USB/audio priključke. Pošto „knjiga” treba da se otvara radi pristupa unutrašnjosti kućišta, spojeve „korica” uradili smo pomoću armirane samolepljive trake, koja se inače koristi za spajanje gips-kartonskih ploča u građevinarstvu. Naravno, i sama presvlaka od skaja na kraju je doprinela da preklop bude savitljiv, ali i dovoljno jak.

Testere, lampice i USB/audio priključke preselili smo na novu prednju stranicu, svaki pojedinačno, jer smo želeli potpuno drugačiji raspored nego na kućištu iz serijske proizvodnje. Zbog toga smo na novim mestima za ove elemente pripremili ojačanja od pleksiglasa ukrojenog na meru, a zatim sve dobro zalepili i zalili silikonskom masom. Tačno mesto za sve ove elemente diktirao je krupan natpis koji je čitalac predvideo na prednjoj stranici, ali smo morali da imamo u vidu i otvore na prednjem delu metalne konstrukcije kućišta.

Kada smo završili knjigovezačko-tapetarske i električarske radove, ostao je samo šlag na tortu, tzv. blindruk (utiskivanje motiva, suvi žig) iliti zlatotisak (tj. „belotisak”, u ovom slučaju). One prave, utisnute, reljefne motive nismo ni pokušavali da izvedemo, jer bi za to bila potrebna odgovarajuća (ogromna) presa i šablon od tvrdog materijala u obliku koji bi se utiskivao. Takođe, smatrali smo da ćemo sasvim dobar efekat postići samo bojom. Prvobitno smo nameravali da Miloševe šare prenesemo na skaj prskanjem bele boje preko šablona od samolepljive folije, kao što smo to radili na mnogim prethodnim kućištima. Međutim, test na parčetu skaja pokazao je da se nikako ne može izbeći „zavlačenje” boje ispod šablon-folije, što se dešava zbog neravnina kojima je kod ovog materijala postignut efekat imitacije prave kože. Dobar rezultat mogao bi se dobiti nekim drugim tehnikama prenosa boje (tampon-štampa, na primer), ali ovako smo dobijali veoma krzave ivice šara. Zato smo se na kraju odlučili za belu samolepljivu foliju, zarezanu na tzv. kateru/ploteru, što je rešenje koje se i u ranijim projektima akcije SK Case Chase pokazalo kao kvalitetno i postojano.

Detalje izrade ovog kućišta možete da vidite na susednoj strani. Krajnji rezultat je jedna lepa i velika „knjiga”, iza koje se krije kvalitetno Chieftec kućište, a naš čitalac će ga napuniti ostalim svojim hardverom i, nadamo se, uživati u njemu.

S.K.


Model upotrebljenog Chieftec kućišta i 3D model koji je dobitnik poslao kao predlog.Sa prednje stranice uzimamo crni deo i dopunjujemo ga trakama od pleksiglasa. (Štipaljke su vam verovatno poznate od ranije.) Tako će naša nova prednja „korica” lepo da prione celom površinom, tačno
u ravni sa poklopcima otvora za optičke uređaje.

Armirana lepljiva traka drži stranice „korica” dok ne završimo presvlačenje. Manje rupe u skaju najbolje je napraviti specijalnim alatkom.


Presvlačenje počinjemo lepljenjem skaja na tri najveće površine, a zatim sledi pažljivo ukrajanje, naročito na uglovima i oko otvora na prednjoj stranici. Koristili smo lepak u spreju koji je znatno skuplji, ali sa kojim je neuporedivo lakše raditi nego razmazivati
masu iz tube ili konzerve. Napomena: nije osveživač daha!
Poklopce otvora za optičke uređaje nismo presvlačili cele, već smo na njih zalepili komade rendgenskog filma presvučene skajem.


Držače tastera i lampica skinuli smo sa originalne sive maske,
a malo smo se pomučili da držač USB/audio konektora skinemo zajedno sa kanalima i šrafovima koji ga drže. Na određenim mestima zalepili smo dodatna ojačanja od pleksiglasa, zalepili lepkom i dodatno obezbedili silikonom.

Pre lepljenja „korica” na originalnu levu i desnu stranicu (korice će se skidati zajedno sa obe stranice), napravili smo otvor za novi kuler.
Najlakši deo posla (i najlepši, zato što je na kraju) jeste postavljanje nalepnica. Reckanje samolepljivih folija rade nam stari prijatelji: www.reclamaredoo.com.
  
 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „The Book”
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRIMENA
Računari u gradskom prevozu
Robotizacija Srbije

 NA LICU MESTA
CeBIT 2009, Hanover, Nemačka
Konferencija Američke privredne komore
Gigabyte open Overclock Championship 2009
Otvaranje lokalne Lexmark kancelarije
BizIT (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Watchmen
Monsters vs. Aliens

 SERVIS
Vaš desktop na bilo kom PC-u (1)

Dodatne informacije
Predlozi se šalju na email casechase@sk.rs. Obavezno navesti datum rođenja, mesto stanovanja i broj mobilnog telefona.
Osnovna pravila konkursa objavili smo više puta, poslednji put u broju 2/2009.
U odgovarajućoj sobi na našem forumu (www.sk.rs/forum) možete da se raspitate o detaljima izrade svih kućišta, pogledate dodatne fotografije i razmenite utiske sa drugim članovima foruma.
Televizijsku reportažu o nastanku aktuelnog kućišta možete da pogledate u emisiji „Game Over” na televiziji Metropolis subotom od 17 i utorkom od 14 časova.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera