AKCIJE<>
032009<><>

World Summit Awards

Osam IT orlova

Izbor redakcije „Sveta kompjutera”, kao srpskog (s)elektorskog tima za takmičenje World Summit Awards, koje se organizuje pod okriljem Ujedinjenih nacija po četvrti put, izgleda ovako:

Kategorija e-Science & Technology

Projekat: Edgios

Adresa: www.edgios.rs

Opisan podrobnije u broju SK 11/2008, ovaj pretraživač nudi alternativni pristup u pretraživanju Interneta od standardnog indeksiranja web stranica. Edgios se bazira na P2P mreži, indeksira sve stranice koje posete korisnici, te sadrži i one lokacije do kojih klasičnim putem ne možete stići. Inovativna ideja našeg čoveka koji živi u SAD, ali je ipak krenuo sa razvojem projekta u Srbiji.

Kategorija e-Culture & Heritage

Projekat: Avantura COOLtura

Adresa: http://avanturacooltura.com/

Multimedijalni vodič kroz beogradsku kulturnu baštinu, jedan je od retkih koji će doživeti tiraž viši od 100 hiljada. Biće besplatno podeljen svim učenicima osnovnih škola, a ovo CD izdanje, opisano u broju SK 4/2007, nije ostalo ograničeno samo na tu formu. Uz njega stiže i „kulturni pasoš” u kom pojedine institucije nude deci posebne beneficije (npr. besplatan ulaz na programe, popuste, posebne aktivnosti itd.).

Kategorija e-Government & Institutions

Projekat: mUprava

Adresa: http://195.178.43.29/MGovernment/default.aspx

Vidan napredak u rešavanju redova za izdavanje dokumenata pored Interneta pružio je projekat MTS-a. Sistem mUprava instaliran je u četiri grada Srbije i donosi znatne uštede kako građanima tako i opštini. Suština projekta je sledeća – građanin može putem mobilnog telefona da naruči dokumenta od opštine (izvod iz matične knjige na primer).

Kategorija e-Entertainment & Games

Projekat: Pyroblazer

Adresa: www.pyroblazer.com

Možda „najfriškija” stvar među ovim izabranicima jeste igra Pyroblazer, koju smo detaljno ocenili u januarskom, novogodišnjem broju. Samo da dodamo i to da je u pitanju najbolja igra koja je u poslednje dve godine nastala na ovim prostorima, tako da je ta futuristička trkačka igra pravi predstavnik u ovoj kategoriji.

Kategorija e-Health & Environment

Projekat: MedMail

Adresa: www.mdprofy.com

Na ovakvim projektima se uveliko radi u svetu, a da ne zaostajemo za svetskim trendovima dokazuje softverska kuća MD&Profy. Ovo je portal koji putem Interneta povezuje pacijenta i doktora. Omogućava njihovu komunikaciju, pacijent može lako da zakaže pregled, da se konsultuje i kontroliše osnovne zdravstvene parametre, da mu doktor prepiše recept... Sistem je izrađen u Javi, sa GUI tehnologijom Open Laszlo.

Kategorija e-Inclusion & Participation

Projekat: Telenor Internet Parkovi

Adresa: www.telenor.co.yu

O ovoj akciji Telenora pisali smo u julskom broju prošle godine, a ideja se sastoji od dve reči – internet park. Telenor je pokrio određeni broj parkova bežičnim Internetom i pratećom opremom za to. Iako je ideja već viđena u inostranstvu, akcija je naišla na odobravanje, naročito mlađe populacije, te je Telenor zasad pokrio četiri grada. Čak i kada su vandali uzeli svoj danak, to nije sprečilo Telenor da opstane sa lepom idejom. Pravi primer za omasovljavanje korišćenja Interneta u Srbiji.

Kategorija e-Business & Commerce

Projekat: ITGfdc-01 (Fuel Dispenser Control system)

Adresa: www.sdditg.com

Upotreba RFID tehnologije može se videti u Novom Sadu. JGSP je svoje autobuse i pumpu opremio ovim sistemom koji kontroliše količinu sipanja goriva. Možda izgleda neugledno na slici, ali je ovo pravi način da se iskoriste čari RFID tehnologije. O detaljima sistema pisali smo u broju 5/2007.

Kategorija e-Learning & Education

Projekat: DriveON

Adresa: www.sk.rs/2007/08/skds01.html

Vozite u virtuelnom svetu, a dozvola vas čeka u realnom. Simulator vožnje, koji je razvio tim studenata SMOR, bio je detaljno obrađen u avgustovskom broju 2007. godine. U svakom slučaju, uspeh na Imagine kupu i sveukupno odlična ideja (a bogami i realizacija) svrstali su ovaj edukativni simulator u nešto najbolje što Srbija ima u ovoj kategoriji.

• • •

Kao i do sada, izbor uopšte nije bio lak. U pojedinim kategorijama odlučivale su sitnice. No, propozicije su takve da biramo samo po jedan projekat u kategoriji, te smo tako izabrali IT „reprezentaciju” Srbije. Poželimo im sreću, jer su znanje svakako pokazali. Nadamo se da će neki od ovih IT „orlova” odleteti u Monterej u Meksiku, gde će se od 10. do 13. jula održati Gala veče. Let u Meksiko osvojiće samo predstavnici 40 projekata (pet najboljih projekata u ovih osam kategorija), koje je specijalni žiri izabrao od predstavnika iz više od 160 zemalja sveta. Kako će proći naši „orlovi” javićemo u jednom od narednih brojeva.

S.K.

 
 AKCIJE
World Summit Awards
Šta mislite o ovom tekstu?
SK Case Chase: Modifikacija monitora, tastature i miša

 NOVE TEHNOLOGIJE
eBook uređaji

 PRIMENA
WimMAX u srpskom etru

 NA LICU MESTA
RAF Challenge 2009 (najava)
Career Days 2009 (najava)

 SITNA CREVCA
Konektori
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera