AKCIJE<>
052009<><>

About SK Case Chase
SK Case Chase is a prize competition organized for the readers of "Svet kompjutera" ("Computer World"), the oldest and best selling computer magazine in Serbia and Montenegro. Competition is sponsored by Chieftec, one of the worlds leading manufacturers of computer cases. Readers of "Svet kompjutera" are participating by sending their proposals (description, images, sketches) for modification (modding) of any Chieftec computer case to became an object of their desire. After jury in "Svet kompjutera" selects best proposal of one of the readers, the particular case is then modified by magazine's team to best reflect the proposal of the reader. Finished case is then presented in the magazine and in local TV shows, and selected participant of the competition is awarded by "case of his dreams".
The competition has started in July 2007 and in the first round the seven cases have been modified. The second round with nine cases was held from March 2008 to january 2009. The third round was organised from April 2009 to June 2009, with 3 more great modifications. This is an article about 18th case.

SK Case Chase: Kućište „Marshall”

Thunderstruck

Nakon mnogih tema i oblika metamorfoze kućištâ u našoj akciji, na red dolazi jedno u obliku poznatog gitarskog pojačala

Naš čitalac Tomislav Zlatić iz Beograda pomalo se bavi i muzikom. Kaže da je ideju za ovu modifikaciju kućišta dobio kada je u svojoj sobi pogledao u računar koji je stajao pored gitarskog pojačala, a setio se i toga da u maju u Beogradu sviraju neka velika svetska muzička imena koja koriste određenu poznatu opremu. Dakle, ideja je potpuna promena izgleda kućišta, pri čemu, naravno, zadržavamo njegovu potpunu funkcionalnost.

Od Chiefteca, sponzora akcije SK Case Chase, uzeli smo kućište CG-01-B-350 iz serije Mesh. Ovaj model izabrali smo zbog modernog prednjeg panela (uz audio i USB priključke ima i eSATA konektor), jednostavne konstrukcije bez mnogo izbočina i krivina (što nam je bitno zbog našeg kasnijeg „oblaganja”), ali i zbog velike mrežice na prednjoj stranici (estetski, ali i da bi hlađenje ostalo dobro, jer ćemo zatvoriti neke otvore).

On zapravo ne voli AC/DC!?
Kada se Tomislav pojavio da preuzme kućište saznali smo nešto više o njemu. Između ostalog, on uopšte ne voli AC/DC, nego je prosto smatrao da je dobar tajming za kućište koje u temi ima i grupu koja nam stiže u Beograd ovih dana. Drugo, Tomislav je i prilično duhovit (ili „duhovit”, kako ko shvati) pa je u TV kameru rekao da ide u osnovnu školu „Sava Kovačević” (a zapravo studira Saobraćajni fakultet). Rekao je i da SK čita od 1965. godine (postojimo od 1984. godine, a on nas čita poslednjih 5–6 godina). Pošto redovno prati konkurs SK Case Chase, ovaj čitalac se uopšte nije iznenadio time što smo prilično ispoštovali sve njegove idejne skice. Sasvim smireno je izjavio da je zadovoljan, da nema ništa protiv izmena koje smo napravili, i zatim se mirno išetao iz naše redakcije sa svojim kućištem u naručju.
Sledećeg meseca pravimo kućište po predlogu jednog čitaoca koji se prilično načekao, jer je svoj crtež poslao još krajem 2007. godine u prvom CC ciklusu:
• „Mad Cobra” – Bojan Čejić, Vršac
U međuvremenu je stiglo nekoliko zanimljivih ali, nažalost, prilično neizvodljivih predloga, pa ostatak liste favorita ostaje isti:
• „Bokserski ring” – Stefan Musulin, Zemun
• „Gajba” – Ivan Krstin, Novi Sad
• „Good@TRON/off” – Marijana Kitić, Beograd
• „Ko to tamo peva” – Miodrag Čolaković, Novi Sad
• „Krivi toranj” – Slobodan Miletić, Kruševac
• „Lamborghini Diablo GTR” – Mihajlo Hevka, Zemun
• „Lara Croft” – Veljko Veljković, Srpski Miletić
• „London Bus” – Vladimir Čolović, Beograd
• „Mortal Combat” – Kristina Pavlović, Beograd
• „Ogledalce, ogledalce” – Nenad Marković, Kraljevo
• „Parthenon” – Marko Zorić, Kucura kod Vrbasa
• „R2D2” – Bojana Marković, Vršac
• „Spiderman” – Nikola i Aleksa Mihajlović, Beograd
• „Srpski laptop” – Serveto Pecin, Bečej
• „Supersrbin” – Stefan Ilić, Subotica
• „Terminator” – Milan Lolić, Beograd
• „WH40K: Dawn of War 2” – Milan Brajković, Kladovo
• „World of Warcraft” – Đorđe Mihajlović, Beograd
Sponzor konkursa:
Svi predlozi sa liste u konkurenciji su za modifikacije kućišta u narednim brojevima.
 
Čitalac nije imao u vidu neki određeni model „Marshalla”, tačnije, kako sam kaže, njegov crtež je nastao na osnovu izgleda nekoliko modela. Da bismo se i mi upoznali sa izgledom tih modela, posetili smo nekoliko muzičkih prodavnica, a u razgovoru sa jednim serviserom saznali smo i to da su originalni delovi, nažalost, veoma skupi. Dakle, morali smo da se snađemo, jer bismo kupovinom autentičnih detalja (prekidači i kapice potenciometara, plastični zaštitni uglovi kutije, natpis „Marshall” i drugo) potpuno potrošili budžet kojim raspolažemo za svako kućište u našoj akciji.

Za razliku od računarskog kućišta, gitarsko pojačalo otvara se samo s jedne, zadnje strane. Zbog toga smo odlučili da napravimo neku vrstu futrole (slično kućištu „Beograd/Minas Tirith”), u koju bi se osnovno kućište bočno ubacilo. Osnovnu konstrukciju napravili smo od drvenih letvica, sastavili pet ramova i dobili osnovnu kutiju. Gornja stranica dobila je i kompletnu površinu od šperploče, a prednja samo malu površinu koja razdvaja prostor za optičke drajvove od velike mrežice.

Zatim je usledilo lepljenje umetaka kojima smo postigli zaobljene ivice osnovne kutije, a gitovanjem i brušenjem sakrili smo sve sastave, jer bi inače bili reljefno vidljivi i nakon oblaganja veštačkom kožom. Za razliku od prošlog meseca kada smo oblačili „The Book”, presvlačenje je u ovom slučaju bilo mukotrpno zbog velikog broja otvora, ćoškova ali i tih oblih ivica.

Prednje platno „pojačala” napravili smo zatezanjem komada jute (ili sargije, prirodnog materijala od koga se inače prave džakovi), ali smo tkaninu prvo obojili kuvanjem u boji za tkanine i dobro je ispeglali.

Kontrolni panel „pojačala” nastao je od komada pleksiglasa, sa brižljivo isplaniranim rupicama za elektromehaničke elemente. Od pleksiglasa je i držač elektronskih cevi („lampi”), predviđen za desnu stranicu kućišta. Nacrtali smo na računaru sve od pleksiglasa i isekli laserom.

Panel „pojačala” i kompletnu zadnju stranicu (tj. desnu stranicu kućišta) obložili smo samolepljivom folijom, na kojoj smo prethodno odštampali odgovarajuće motive.

Usledila je montaža elemenata na panel, lemljenje žica sa starih na nove tastere i priključke. Ideja je da panel od sredine nadesno ima sve što je potrebno za PC (audio/ USB/eSATA, HDD LED, reset, power LED, power), a audio „džek” i potencimetri u levom delu panela nemaju funkciju i tu su samo zbog izgleda.

Verovali ili ne, najviše muke zadali su nam poslednji detalji: ručka na gornjoj stranici i zaštitni blokeji na uglovima kutije. Pošto su nam bili nedostupni originalni delovi, prvo smo pokušali da nađemo „nešto slično”, ali to nismo našli ni na buvljoj pijaci, ni u „privatnim kolekcijama”. Na kraju smo napravili imitaciju drške od komadića crnog pleksiglasa i plastične trake obložene veštačkom kožom. Plastični ćoškovi vrlo su važni jer sakrivaju sastave nastale ukrajanjem obloge od veštačke kože. Pošto smo probali razne kombinacije zaobljenih predmeta od plastike, meke plastike, još mekše plastike, gume i drugih materijala, na kraju smo ćoškove napravili od same veštačke kože sa dodatkom ukrasnih eksera.

Simbolično, na samom kraju bilo je postavljanje „pojačala” na točkiće, kako bi lako moglo da se otkotrlja u prave ruke, zapravo u ruke našeg čitaoca koji ga je i zamislio.

S.K.
Osnovna kutija nastala je od pet ramova od drvenih letvica. Potrebne površine na gornjoj i prednjoj stranici dobili smo umetanjem komada šperploče
S prednjeg panela Chieftecovog kućišta isekli smo veliku mrežicu i uzeli panel sa priključcima i maske otvora za optičke
drajvove


Zaobljenja kutije postigli smo umetanjem profila od stiropora koji se koristi u dekorativnim gipsarskim radovima. Posle dosta seckanja, gitovanja i brušenja, dobili smo željeni oblik

Platno „pojačala” je od jute, koju smo prethodno ofarbali. Bela plastična ivica karakterističan je detalj mnogih modela „Marshalla”
Drška je samo imitacija
sastavljena od nekoliko delića
Jedan od nekoliko Tominih crteža. „Lako je, imamo sve nacrtano”?


Svaki početak je težak, ali kod oblaganja veštačkom kožom najteži deo je na kraju zbog mnogo usecanja i ukrajanja. Ponovo smo koristili lepak u spreju: jeste deset puta skuplji, ali je verovatno tolika i ušteda u vremenu kada se radi s njim

Držač elektronskih lampi nastao je od komada crnog pleksiglasa koje smo zalepili u konstrukciju i zašrafili za desnu stranicu kućišta


Panel „pojačala” je komad pleksiglasa sa odgovarajućim otvorima za sve priključke. Sve elemente smo postavili posle presvlačenja odštampanom
samolepljivom
folijom
  
 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „Marshall”
Šta mislite o ovom tekstu?

 TRŽIŠTE
Vrhunski MP3 plejeri

 NA LICU MESTA
Forum novih tehnologija 2009
Otvaranje Big Bang prodavnice
HP konferencija
Eipix – Konelek konferencija
E-Trgovina 2009, Palić

 KOMPJUTERI I FILM
Škola za Holivud
„Star Trek”

 SITNA CREVCA
Grafički procesori (1)

 SERVIS
Vaš desktop na bilo kom PC-u (2)

Dodatne informacije
Predlozi se šalju na email casechase@sk.rs. Obavezno navesti datum rođenja, mesto stanovanja i broj mobilnog telefona. Osnovna pravila konkursa objavili smo više puta, poslednji put u broju 2/2009.
U odgovarajućoj sobi na našem forumu (www.sk.rs/forum) možete da se raspitate o detaljima izrade svih kućišta, pogledate dodatne fotografije i razmenite utiske sa drugim članovima foruma.
Televizijsku reportažu o nastanku aktuelnog kućišta možete da pogledate u emisiji „Game Over” na televiziji Metropolis subotom od 17 i utorkom od 14 časova.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera