CeDeTEKA<>
042009<><>

EasyPC

Kada je upoznavanje početnika sa svetom računara u pitanju, ništa ne može da zameni „živu reč” i preki pogled stručnjaka koji će budućem korisniku računara neposredno objasniti šta i kako treba da radi. Međutim, nije lako naći potkovanog kompjuteraša koji će pokazati dovoljno strpljenja da svoje vaseljensko znanje o kompjuterima efikasno prespe u „praznu glavu” neiskusnog prijatelja. Još je teže odreći se novca koji iziskuju raznorazne računarske škole „za pačiće male” i iz kojih kandidati izlaze zadovoljni, makar samo zbog činjenice da mogu da razlikuju monitor od inkjet štampača. Treća mogućnost za brzo „prohodavanje” jesu video kursevi s konkretnim primerima, koji na najjednostavniji način i na konkretnim primerima, metodom „vidi kako radi”, korisnika uvode u taj strašni svet silicijumskih sokoćala.

Sa ovakvim DVD kursevima najviše iskustva ima kompanija Timeline, sa čijim smo se proizvodima sretali i ranije (Naučite da koristite 50 besplatnih programa, SK 8/2007). Novi projekat Gorana Kujundžića daje nam još više razloga za zadovoljstvo. EasyPC je video škola, svojevrstan IT udžbenik sa tri sata edukativnog sadržaja, koji je podeljen na četiri celine (bezbednost, Internet, multimedija, zabava). U okviru svakog poglavlja predstavljen je veći broj softverskih alata za kvalitetnu primenu računara u navedenim oblastima. Ukupno je opisano petnaestak manje poznatih, ali veoma korisnih freeware aplikacija, devet online i pet 3D igara, sedam skrinsejvera i četiri testa inteligencije. Sadržaj upotpunjuju i prikazi besplatnih softverskih rešenja prezentovanih u TV emisiji „Interfejs”, koja je i pokrovitelj ovog ostvarenja.

Tokom „listanja” DVD sadržaja korisnici će se upoznati sa načinima na koje maliciozni programi ugrožavaju bezbednost podataka na računaru, ali i kompletnom baterijom programa koji služe kao efikasna vakcina protiv ovih štetočina (sasvim opravdano, glavni junak priče o bezbednosti je Esetov Smart Security). U okviru ovog poglavlja nalaze se i demonstracije programa za kontrolu protoka, enkripciju podataka, eliminaciju špijunskih programa i bezbedno surfovanje. Rubrika o Internetu posvećena je IP telefoniranju (Skype), nadgledanju mrežnog protoka, ubrzavanju downloada, preslušavanju i snimanju streaming sadržaja i gledanju internet televizije. Koncept priče o multimediji je nešto širi i obuhvata priču o digitalnim kamkorderima, odnosno o prednostima i manama snimanja na miniDV kasetu, DVD, memorijsku karticu i hard disk. Softverski deo posvećen je programima za obradu fotografija, produkciju, upravljanje sadržajima video zapisa i konverziju formata. Konačno, deo o elektronskoj zabavi korisnika upoznaje sa brojnim interaktivnim i web aplikacijama zabavnog karaktera.

Način na koji je prezentovan sadržaj, dinamično, vizuelno atraktivno i nadasve informativno, obezbediće dobro razumevanje kod neiskusnih korisnika, ali one s više kompjuterskog umeća svakako neće daviti nepotrebnim, razvučenim prilozima i jednoličnim tonom prikaza. Čak i oni koji sebe smatraju ekspertima mogu čuti ponešto što nisu znali. Sve u svemu, na sadržaj nemamo nikakvih zamerki, osim možda na nedostatak poglavlja za poslovne korisnike (među kojima je naročito zastupljena nedovoljna računarska pismenost). Tehnička realizacija slična je prethodnom izdanju, što podrazumeva jednostavan korisnički interfejs i veoma kvalitetan audio i video zapis (kao i odličan izbor muzike), koji se bez problema može pratiti na računaru ili samostalnom DVD uređaju, odnosno na TV aparatu i monitoru.

Kao brzi kurs „za neupućene”, EasyPC u potpunosti ispunjava svoju namenu i zaslužuje toplu preporuku, kako zbog kvaliteta tako i zbog pristupačne cene. Informacije o nabavci DVD paketa EasyPC potražite na zvaničnoj prezentaciji.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
EasyPC
Šta mislite o ovom tekstu?
PC prevodilac

Potrebno:
Windows, Pentium 3 / 500 MHz, 256 MB RAM-a
Veličina:
1 DVD, 0 MB na disku
Cena:
490 dinara
Adresa:
www .timeline .rs /easypc
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera